ben bazen çok takılıyorum bu konuya. bir insanı.
ölüm vaktinin değişmeyeceği ayetlerle belli. "ne bir saniye geiye alınabilir, ne de öne" bu durumda insanın öleceği vakit belli ise dua ile bu nasıl değişir ki yukarıda belirtmişsin ağrının azalması,iyileşmesi gibi..yaşam kalitesini yükseltebilir ama ölümcül hastalığın iyileşmesindeki sırrı çok merak ediyorum.
İnançlı biriyim ve duanın gücüne inanıyorum. ama şu kısmı tam anlayamıyorum.
Canım aslında bu burada birkaç cümle ile açıklanacak bir şey değil çok derin bir mevzu...en kisa şekilde anlatmaya çalışayım; Allah (c.c.) rahmet sahibidir ve affı sever.gercekten iyi niyetle yapılan bir iyilik, bir sadaka, bir dua vb.Allah'a teslimiyet içerisinde samimiyet ile yapıldığında Rabbimiz bu durumdan hoşnut oluyor ve şifa sini verebiliyor ya da ömrü uzatiliyor vs. ..
Önce kaza ve kader ile çeşitlerini bilmek gerekir.
Kader, Allahü teâlânın, olacak şeyleri ezelde bilmesidir. Kaza, kaderde bulunan şeyleri, zamanı gelince yaratmasıdır.
Kaderin değişeni de, değişmeyeni de vardır. Mesela değişmeyen ecele, ecel-i müsemma denir. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Ecel bir an gecikmez ve vaktinden önce de gelmez.) [Araf 34]
İnsanın işine göre, ömrü ve rızkı değişebilir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, dilediğini siler, dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab [levh-i mahfuz]Ondadır.) [Ra’d 39] bir başka ayet meali de soyle; (herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması elbette kitapta yazılıdır)[Fatır 11]
Yani yüce Kur’an-ı Kerim'de yazılan tek bir ayeti içinden alıp tercüme yapmak ile olmuyorgenel olarak ookuyup anlamak lazım. Bazı şeyler kesin suretle anlatıldığı gibi bazen farklı cümleler karşımıza çıkar ve bu durumda sağlam kaynaklardan bilgi edinilir. O da olmadı sağlam kaynaklardan peygamber efendimizin (s.a.v.) efendimizin hadisi serif o da olmadı yaşamına bakarız.
Şöyle soyleyeyim;Allah Teâlâ diğer herseyi bildiği gibi kimin ne zaman nasıl öleceğini de bilir...kimin hangi iyi bir işi samimiyetle yapacağını dolayısıyla ömrünün uzayacagini ezelden bilir.ona ggöre ömür biçilir. yani orn; Ahmet kulumun ömrü 20 sene idi ancak söyle bir iyi işi olacağı için 30 sene gibi önceden defterinde yazılıdır. Ancak bu gibi şeyleri O'ndan başkası bilemez...
umarım yardimci olabilmisimdir. Daha kısa nasıl anlatılır bilemedim.dedigim gibi cçok derin bir mevzu bunlar yani sağlam kaynaklardan daha derin bilgiye ulaşabilirsin. ..