düğün takıları konusunda avukat farklı şeyler söyledi.

axsxina

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Ağustos 2007
1.133
18
116
Ankara
arkadaşlar hep duyduğumuz ve buradaki avukat arkadaşların da söylediği düğünde takılan altınların kadının malı sayıldığı, bir bağış olarak değerlendirildiği idi. dün bir avukatla görüştüm, düğünde erkek tarafının taktığı erkeğe kadın tarafının taktığı kadınındır dedi,

lütfen avukat arkadaşlar son hali nedir bu meselenin? cevaplarsanız sevinirim.

merhaba.öncelikle şunu belirtmek isterm ki bu konuda herhangi bir düzenleme yok.yani kadına ya da erkeğe aittir ifadesini içeren herhangi bir kanun maddesi mevcut değil.fakat uygulamada genellikle hakimler tarafından kadına ait olduğu konusunda fikir birliği var.hatta zamanını çok hatırlamıyorum ama son zamanlarda verilen bir kararda düğünde taklılan altınlar kadına aittir ifadesi kullanılmış ve bu karar da yargıtay tarafından onanmış.
ama tabi ki bu her halukarda kadına ait olacak diye anlaşılmasın çünkü hakimin bu tür davalarda takdir yetkisi vardır ve somut olaya göre hakkaniyet ilkesi çerçevesinde karar verir..
umarım yardımcı olabilmişimdir..iyi günlera.s.

sevgili asina,kocanin veya hisimlarinin kadina nisan veya dugun torenlerinde vermis olduklari yuzuk,kolye,otomobil gibi cesitli hediyelerin bosanma halinde koca tarafindan istenemeyecegi gorusu agr basmaktadir.yargitay 1961 tarihli bir kararinda "esya ve altinlarin kocaya geri verilmesi ve evliligin devami esnasinda koca tarafindan kadinin namina bankaya yatirilan paranin kocaya iade edilmesi yolsuzdur" demek suretiyle konuya aciklik getirmistir.ancak bazi sartlarin gerceklesmesi durumunda "bagislamadan donme" ve "bagislanan mallarin geri alinmasina" dair genel hukumlere dayanarak kocanin bunlari alabilecegi konusunda fikir birligi var.. yani bagislanan, bagislayana veya ailesine karsi yasal yukumluluklerini yerine getirmez ya da bunlara onemli bicimde uymazsa bagis yapanın donme(rucu) hakki vardir(Borclar kanunu madde 244\2)

teşekkür ederim canım, peki dava açmasam ne olur, boşanmayı ben istedim fakat görüştüğüm avukata göre elimde hiçbir somut delil yok, eşim kasayı boşaltmış fakat bunu ispatlayamazsın dedi, yani biz onları daha önce bozdurduk ya da kendi kasayı açtğında almış diyebilir dedi, bankadaki hesap için de aynı şeyi söyledi, benim katkım olmasına rağmen eşimin adına hesap ve eşim bunu inkar edebilir, tamamen kendi birikimi oludğunu söyleyebilir, yani maddi manevi tazminat alma gibi bir durumum yok denecek kadar az, fakat asla birleşmeyi düşünmüyorum, bu sürecte davayı ben açmasam, onun açmasını beklesem yanlış yapmış olur muyum? cevabın için teşekkürler şimdiden.

arkadaslar bende boşanma davasını acalı 5 ay oluyor.evden parmagım dakı yüzükten baska bir seyimle cıktım.altınlarımın hepsını kaynanam kendisi saklamış benden habersiz.altınlarımı istediğimde benım onları yanında götürdüğünü iddia etmis.simdi bende esya davası acıcam.hem esyalarım hemde altınlarım için.sizce malımı gerı alma şansım ne olur.bilgisi olan varsa lütfen bigilendirsin.

canım bu dünyada alamasak da öbür dünyada Allah sorar merak etme, inşallah Allah bu dünyada da öbür dünyadada cezalarını verir, haklarım haram olsun hepsine...

:65:
arkadaslar bende boşanma davasını acalı 5 ay oluyor.evden parmagım dakı yüzükten baska bir seyimle cıktım.altınlarımın hepsını kaynanam kendisi saklamış benden habersiz.altınlarımı istediğimde benım onları yanında götürdüğünü iddia etmis.simdi bende esya davası acıcam.hem esyalarım hemde altınlarım için.sizce malımı gerı alma şansım ne olur.bilgisi olan varsa lütfen bigilendirsin.

Kişisel eşya davamı kazandım.

Son düzenleme:
arkadaşlar hep duyduğumuz ve buradaki avukat arkadaşların da söylediği düğünde takılan altınların kadının malı sayıldığı, bir bağış olarak değerlendirildiği idi. dün bir avukatla görüştüm, düğünde erkek tarafının taktığı erkeğe kadın tarafının taktığı kadınındır dedi,

lütfen avukat arkadaşlar son hali nedir bu meselenin? cevaplarsanız sevinirim.

Yargıtay'a göre altın ile para bağış niteliğindedir ve davacının mülkiyetine geçmiştir. Medeni Yasa hükümlerine göre evin ihtiyacını karşılamak kocanın yükümlülüğü altındadır. Bunun içindir ki davalının altınları ailenin gereksinmeleri için harcanmış olması, bunları aynen veya bedelini ödeme yükümlüğünden kurtarmaz.

pek altınların ne kadar olduğu fotolarla hesaplanırsa bayana ödenir mi demek?

Back
X