Düzen takıntımı nasıl yenerim?

nurummm

Oğlum Abii oluyor!!! Karnıma Mutluluk Kondu :)
Kayıtlı Üye
21 Haziran 2010
1.972
155
163
Arkadaşlar tavsiyelerinize ihtiyacım var. Biliyorum ki kk kadınları bu sorunumada çözüm getirecektir. Benim kronikleşmeye yüz tutmuş bir düzen takıntım var. Temizlik yapmayı severim
zorlanmamda. Ama bazen aman eşyaların yerleri değişmesin yamuk durmasın diye temizlik yapmak istemiyorum. Mesela bulaşık makinasından bulaşıkları çıkarıyorum,yerleştiriyorum yerlerine tabi baya vaktimi alıyor düzenli yapıcam diye. Sonra yemek yapmak istemiyorum aman yerleri bozulmasın düzgün dursun diye. Kardolabından bişey aldım mesela geri kalanları düzenliyorum ama aklım orda kalıtor düzgün durdumu düzelttim mi diye kaç kere başına gidip bakıyorum. Dediğim gibi eşyalarımı kullanmıyorum yerleri düzenleri bozulmasın diye. Eşimde
artık çok sıkıldı istersen biz çıkalım düzenli evin bozulmasın eşyalar rahat etsin diyor :)) Evde
oturan çalışmayan arkadaşlarım var onlara gidiyorum evleri dağınık olsada hiç takmıyorlar amannn deyip geçiyorlar ama ben yapamıyorum huzursuz oluyorum illa heryer düzenli olcak diye. Artık yetişemiyorum ve çok yoruluyorum lütfen yardım edin bunu aşmak için ne yapmalıyım. Okuyan, yorum yapan herkese teşekkürler.

Canım bu tür takıntılar başka başka psikolojik bozukluklardan kaynaklanır.
Böyle takıntılar geçirmenin sebebi ya yaşıyor olduğun sıkıntılardır ya da atlatığını sandığın ama bilinçaltında büyüyen eski sorunlarındır.
Artık eşin de isyan durumuna geldiğine göre bu senin takıntı şiddetinin hergün artıyor olduğunun kanıtıdır.
Mutlaka ama mutlaka en kısa zamanda bir psikiyatristle görüş.
Hiçbir dert çaresiz değil yeter ki doğru kaynaktan yardım al.
Allah acil şifalar versin şimdiden

Yorumun için teşekkür ederim çok haklısın ancak doktora gitmek istemiyorum. Hastanelerle ugraşacak ne vaktim neden takatim var. Kendi kendime yenmek istiyorum bu durumu.

Senin için çok yorucu olmalı. Çalışıyor musun bilmiyorum ama iş hayatı bunu yenmeni sağlayacaktır.Çalışmıyorsanda dikkatini başka şeylere yoğunlaştıracağın hobiler edinmelisin böylece otokontrolünü sağlayabilirsin.Bunlarlada yenemezsen profesyonel yardım almanı öneririm.Bir akrabam seninkine benzer şikayetlerden muzdaripti işe girdi çeşitli hobilerle bunu bitirdi şimdi çok huzurlu olduğunu söylüyor.Biz bile farkediyoruz önceden evine gittiğimizde rahat edemezdik onun huzursuzluğunu hissederdik :) Bir yeri bozacakmıyız diye peşimizde dolaşırdı yada ayakta elinde toz beziyle beklerdi.Artık bizimle oturup sohbet ediyor :)

Çalışıyorum canım hemde 6 gün. Sadece pazar günü evdeyim o günümde temizlik ve düzen işleri
ile ilgileniyorum işte ne kendime ne eşime ne aileme vakit ayıramıyorum. Şuan bir çocugum yok
olunca onunlada ilgilenemicem böyle olmaya devam ederdem (

Bence de evde zaman ayıracağın hobilerin çok faydası olur.Mesela takı yapmak,örgü örmek,çarpı işi,goblen gibi el oyalayan,zaman alan hobiler.Bunlar hem kafanı meşgul eder,hem de güzel sonuçlar elde edilen zevkli işlerdir.Böylece düşüncelerini evden ve temizlikten uzaklaştırabilirsin.Mesela ben ördüğüm zaman sadece örgüye zaman ayırıp elimdekini bir an önce bitirmek istiyorum.Diğer işlerimi hızlı yapıyor veya boşveriyorum,önceliğim değişiyor.

O zaman kendin için bencil olacaksın.Nelerden hoşlandığını bir kağıda not al.Kendin için eşin için hoş şeyler yap.Pazar günleri evden çık kuaföre git yada ufak hediyeler al kendine eşine evine...Hobi edin mutlaka,farklı objeler topla mesela(ben kar küresi topluyorum bir nevi koleksiyonerlik)yeni kitaplar al,farklı yemekler yapmayı dene.Sosyal sorumluluk projeleri olur her belediyenin pazar günün 1 saat ayırabilirsin.Şu anki hayatının tam tersi şaşırt yani bünyeni...Evin temizliği için bir yardımcı bul.Birkaç hafta böyle devam et,sonra eski düzenine dönmeyi dene faydası olacağına inanıyorum.

bi uzmandan yardım almalısınız..
zamanım yok demişsiniz ancak böyle yaşamak daha uğraştırıcı olmalı..

Bende örgü yapmak istiyorum ama kazak şal gibi şeyler ama vaktim yok diye erteliyorum. Eşimde
ne kendi işlerini yapta gerisini boşver diyor bazen yemek yapmaya vakit bulamıyorum.

Haklısın mesela yemek kursuna gitmek istiyorum bu olabilir :))

Bahsettiğin şeyler obsesif kompülsüf canım. Bu psikolojik bir rahatsızlıktır. Hemen hemen her insanda obsesyonlar vardır, fakat bu yaşam kalitenizi düşürüyor ve sizi rahatsız edecek şekilde oluyor ise, hastalık derecesine varmak üzere demektir. Anlattıklarınızdan aşırı bir obsesyonluk göremedim ama dikkat edilmezse, takıntılarız çoğalabilir, yanına eklemeler yapılabilir.

Obsesif kişilerdeki olumsuz düşünce, beyinde o kadar çabuk gelişirki, hemen tekrar yapmanız için düşünmeye bile zaman bulamazsınız. Ne gibi derseniz, şöyle açıklayım, mesela bulaşık makinesinde ki bulaşıkları dizerken, koyduğunuz bardakların bir kaçının düzgün olmadığı kanısına varıyorsunuz? hemen bunu düzeltme ihtiyacı duyuyorsunuz, bu fikir çok kısa sürede beyinden geçer, ve hemen uygulamaya geçersiniz.

Size düşen iş, bu süreçin bilincine varmak, hemen eliniz düzeltmeye gittiğinizde, kendinize engel olmak gerekir.İlk zamanlar ateş basması, kalpte sıkıntı, çarpıntı şeklinde olabilir. O an hemen oradan uzaklaşın ve dikkatinizi başka yöne verin. Unutmayınki ne kadar kontrol etme ihtiyacı duyarsanız, hareketlerinizin tekrarıda fazla olacaktır.
Peki tekrar etme süreciniz oluyormu? bir kaç sefer, aynı bardakları düzeltme, geri dönüp tekrar kontrol etme gibi? kaç sefer oluyor canım?

ben de senin gibi sayılırım, evde hiç yaşayan yokmuş gibi , herşey yerli yerinde olsun , ev her an tertemiz olsun , ortalıkta hiçbişey olmasın gibi takıntılarım var ....bu yüzden kızım oyuncaklarını dağıttığında huzurum kaçıyor....temizliğe gelen kadın da çok muzdarip benim bu takıntılarımdan, millletin ayda bir yaptırdığı dip köşe işlerini bile her hafta yapmak zorunda kalıyor .....neyse ki şimdilik hayatımı etkileyecek boyutta deil ....
ben çareyi başka şeylerle meşgul olmakta buldum..... kızım oyuncaklarını dağıttığı zaman baktım canım sıkılıyor, diğer odaya geçip başka bişeylerle oyalanıyorum.... bunun dışında elimden geldiğince derli topluyumdur zaten.... iyi yönleri de yok deil , mesela mutfakta 5 çeşit yemek yapsam da ne tezgahta ne ortalıkta dağınıklık bulamazsınız , çalıştığım için pratiklik de kazanmış durumdayım , e bir de derli toplu olduğunuzda ani misafir baskınlarında da çoook rahat ediyorsunuz

Çok teşekkür ederim yorumunuza beni ne kadar iyi anlamışsınız. Evet düzgün olmadı diye
bişeyi defalarca düzelttiğim defalarca başına gittiğim oluyor yapmayayım diyorum ama olmuyor
orasının düzgün durdugu içime sinene kadar gitmiyorum başından ugraşıyorum.

Ben evime kadın bile almıyorum begenmiyorum yaptıgını. Arkasında bide ben yapıyorum.
Yani düzenliyorum arkasından. Bende çalışıyorum zaten çok yogun ve 6 gün çalışıyorum 1 günüm
var ondada sadece temizlikle düzenlemeyle geçiriyorum tüm günümü. Ama istemiyorum bunu.

Beynimiz şartlanmış hareketlere, duygulara(korku, hüzün.. gibi) çok çabuk adapte oluyor. Şartlanmalar ve kontrol etme isteği arttıkça aslında çıkışı olmayan bir kısır döngüye giriyor. aslında en iyisi bence de en son yaptığınız düzeltme ya da temizlik alanını terk etmeniz, hatta kapısını kapamanız ve bir süre başka bir ilgi alanına yönelmeniz. Bunu denemenize rağmen içinden çıkmadığınızı düşünüyor ve ailenizi, dostlarınızı da etkilemeye başladığını hissediyorsanız mutlaka psikiyatriste gidin. bir sürelik tedavi ile bunun üstesinden destekle gelebilirsiniz. herşey iyi olaacak, keyfinizi ve yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmemek ilk adımınız olur umarım.... geçmiş olsun

hayata hiç birsey bizden ailemizden önemli degildir.insanlar bir kere gelir hayata.tadını çıkarmaya bak.gereksiz takıntılar sadece seni yıpratır.erkenden yaşlanırsın.bende evliliğimin ilk yıllarında böyle idim.yani devamlı temizlik ve esyaların düzenli durması ile uğrasıp durdum.hamile kaldım inanır mısın son aylarıma kadar esyaları cekip altını falan silip tekrar eski hallerine getirmek için ugrasıyordum.yani bebegime bisey olur falan aklıma gelmiyordu.sonra oğlum dogdu büyüdü.evde hiç birsey yerli yerinde degil.ama ben bunu takmıyorum yani onunla ve eşimle geçirecegim kaliteli zamanları neden böyle takıntılarla geciriyim ki...yine temizlik yapıyorum falan ama böyle yok bardakları düzeltiyim yok su ordan ne zaman buraya geldi gidip yerine koyayım falan abartmıyorum.evlisiniz fakat cocugunuz varmı bilemiyorum.çocugunuz olunca nasılsa evde düzen kalmıyor.onada kızamıyosunuz neden dagıttın neden yaptın diye.yani kendinizi bu kadar erken yaşlanmaya mahkum etmeyin.bu kadar kasmayın.unumayın ki sizden birtane daha yok bu dünyada.ESYALARA ESİR OLMAYIN.ONLARIN SİZİ BÖYLE KULLANMASINA İZİN VERMEYİN.BIRAKINDA ONLAR SİZE ESİR OLSUN.ONLAR SİZİN İŞLERİNİZİ GÖRSÜN.SİZ ONLARIN DEGİL.

Rica ederim, psikolojiden az çok anladığım için, tahmin edebiliyorum yaşadıklarınızı. Burdaki size düşen görev, daha önce söylediğim gibi,bu kontrol etme davranışlarınızı en aza indirmek. Ne kadar çok kontrol etme ihtiyacınız doğar ise, bir o kadar da emin olamazsınız. Kontrol etmeleriniz arttıkça, emin olamamakda yoğunlaşır.
Bu birazda iradenizle ilgili, bunun beyninizin size yaptığı bir oyun olarak düşünün ve cidden de öyle. Olumsuz düşünce fikri gelince (misal verdiğim gibi) hemen oradan uzaklaşın. Dikkatinizi başka yöne vermeye çalışın, misal tv, yada müzik dinlemek vs..İlk zamanlar aklınız orda olacaktır, söylediğim gibi sıkıntı, içsel kaygılarınız artacaktır, ama iradeniz güçlü ise yenebilirsiniz. Geçmeyecek bir hastalık değildir.

Bende titizimdir eve aldığım yardımcının yaptığı işi beğenmem

arkasından tekrar bende geçerim...

çok düzenli ve temizimdir

eşim kızar ama elimde olan birşey değil ortalıkta hiçbirşey düzensiz durmamalı

evim asla pis olmaz,yapılacak işi ertelemem...

Ben düzenli ve temiz olmayı seviyorum...ve ayrıca temizliği seven insanlarıda severim.

Rahatsız etmiyor benı bu durumum ama cevremdeki insanlar bu tempoda gidersen

erken yaşlanırsın çökersin vs dedikleri zaman durup düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…