Nasıl kendi hayatımı yaşayabilirim?

Maaşın düşük ve özel sektördesin yarın daralmaya gidiyoruz diyebilirler
Aile evi zor evet ama koşulların da ayrı ev için pek uygun değil bence gerçekçi olalım

3-4 binin yanindan gecmez faturasi bence

tek yaşıyorum
kedi filan yok ama ben sürekli evde yemek yapıyorum hemen hemen (şu ara çok sıcak olsa da) baya fırınlı, balkonda mangal yakmalı filan, mesela bulaşık makinesi çalıştırıyorum, balkon yıkıyorum, gibi. normalde bekarlar evi çok sallamıyor benim kadar, gördüğüm.

evden çalıştığım için muhtemelen benim evde harcamam sabah gidip akşam gelen, h.sonu da dışarıda takılan, sürekli yemek yapmayan ya da basit şeyler yapan vs. kişilere göre fazla bile olur - ama beyaz eşyalarım 0, elektrik tasarruflu filan bir de ben dikkatli kullanan, israf etmeyen, titiz bir insanım

neyse işte 65-70 m2 filan ev

kışın en yüksek ayda d.gaz 2 bin gibiydi, bu ay 88 TL gelmiş. elektrik, su, internet toplam bin lira civarı bişey geliyor.

Seneye eylülde düğünüm olmasına rağmen ben ayrı eve çıkıyorum evimi tuttum üstelik borç harç içindeyim ama benden kıymetli değil bizde de aile evinde eşya karıştırma huyu var mini etek giyiyorum diye ağlama huyu var işim ümraniyede ben bahçeşehirde oturuyorum en büyük bahanem buydu zaten hep istiyordum ayrı eve çıkmayı maaşım 60 yemek günlük 400 tl evi devraldım 20 bin eşyalı kafam rahat ben üniversiteyi de ailemin yanında okudum artık ayrı evde yaşamayı denemek istiyorum sevgilimin evi var ona taşınmayı çok düşündüm evleneceğim ev ama o da Avrupa yakasında ve ailemle iyice yüz göz olacaktım belki karşı taraf kötü düşünecekti bana da bi evin bi çocuğusun kim var sana kim karışıyor zağar gibi geziyorsun senin hayatını kim yaşıyor vs dediler tamam arabayla git gel dediler yok dedim kiraya vereceğin parayla araba alalım dediler yok dedim 1 oldu 2 oldu çünkü dayanamadığım şeyler. Bakalım şuan bu maaşım ile borcum bitecek kenarda birikim sıfır çeyiz vs almam lazım ayrıca borcum da var. Olmayınca olmuyor aile ile

Bu şartlarda hiç düşünmez kendi evime çıkardım ki çalışmaya başlar başlamaz öyle yapmıştım yıllar önce. Aile evine dönmemiştim.

1+1 bir evi dayayıp döşemek zor olmaz. Bir tane koltuk, bir yatak bir de dolap yeter. Öyle büyük büyük eşyalara gerek yok. İçinde yaşarken yavaş yavaş eksikler tamamlanır. Ben ilk başta aylarca yer yatağında yattım, sonra yavaş yavaş eksikleri tamamladım. Modalifetan bir l koltuk almıştım yıllarca kullandım, çok ucuzdu o zaman için. Evlenirken ihtiyacım olan eşyalarımı yanıma aldım, bir kısmını sattım. Hallolur yani öyle bir durumda.

Kiradan geriye 20 bin kalıyor, faturalara aylık 3-4 bin tl gitse geri kalan parayla gayet rahat geçinir, birikim de yaparsın. Her ay veya iki ayda bir gram altın ya da bireysel emeklilik olabilir mesela. Arada aile evine gider, yemeğini öyle yersin.

Olasılıklarla hayat geçmez. Olur da işten çıkarılırsan toplanır aile evine dönersin. Dünyanın sonu değil en azından denedim dersin.
20 binden 3-4 bin faturalara ödeyip kalaniyla geçinmek mümkün müdür cidden? Hem de yatırım dahi yapılabilir şekilde. Her şey o kadar pahalı ki, bana çok zormuş gibi geld

20 binden 3-4 bin faturalara ödeyip kalaniyla geçinmek mümkün müdür cidden? Hem de yatırım dahi yapılabilir şekilde. Her şey o kadar pahalı ki, bana çok zormuş gibi geld
Yani düşününce tek kişi, aylık 17-18 bin tl para kalıyor harcamak için en az. Neredeyse bir asgari ücret. Rahatlıkla yeter diye düşünüyorum. Zaten faturalar 3-4 tutmaz diye konuştuk en son yukarda belki görmüşsünüzdür. Hal böyleyken kenara her ay 2-3 bin tl atılabilir. Dışardan yemek yemezse, her gün dışarı çıkıp harcama yapmazsa gayet de güzel yaşar diye düşünüyorum. İstanbul’da ya da başka bir büyük şehirde olsa belki biraz zor olurdu ama yine de olurdu.

Evet ekonomik açıdan bir garantim yok ve tüm bu olasılıklar gözümü korkutuyor. Ama biraz daha zaman diye bekleye bekleye nereye kadar bekleyeceğim bilmiyorum, şu an bildiğim tek şey yaşadığım yıpranmışlık hissi
Yani şöyle ki bende okuldan sonra aileme adapte olmakta çooook zorlandım bu nedenle sizi anlayabiliyorum. Kaldı ki ailem eve giriş çıkış saatine karışmazdı. Ama 1 sene sonra alıştım ben. Sosyal biriydim dışarıda fazla zaman geçiriyordum evde de genelde odamda idim. Süreci bu şekilde yumuşattım ben.
Şuan bana bu kararınız açıkçası zorlayacak sizi gibi geliyor.

1 yıldır özel sektörde çalışan birisi için fazla cesaretli gördüm sizi. Ben 23 yıldır özelde çalışıyorum hep temkinli ilerlemişimdir borca girerkende kredi çekerken de yaşarkende...acele etme yolun çok başındasın sabret tecrübe edin yerini sağlamlaştır kariyerine odaklan evde herşeye takılmamaya çalış ve birikim yapmaya bak bence...

Benim için de üzücü nokta bu ve ne yazık ki düşünmemek mümkün değil
peki ama
şu an hayatınızda olan kişi çok mu süper paralar kazanıyor?

ya da ailesi çok mu zengin?

yani sizin hayatınızı maddi olarak değiştirecek ne var şu anda? atıyorum x sene bekleseniz terfi mi edeceksiniz, işte önünüz açık mı? devlete mi gireceksiniz? y.dışına filan mı gideceksiniz? var mı böyle şeyler?

yoksa hele hele bir de eş adayınız da acaip varlıklı filan değilse, (ki belki evlenmezsiiz, sizin de dediğiniz gibi)
şu anki maddi durumlar sizin hayatınızn bir gerçeği, durum bu
o zaman ne kadar gençken ve enerjikken bu işlere kalkışırsanız o kadar kolay valla ben seneler önce çok daha fakirdim ama 0dan ev kurarken bu kadar zorlanmıyordum çünkü enerjim vardı şimdi elim kolum zor kalkıyor. o zaman ikea dolaplar alıp kendim kuruyordum.

ha bu arada ben çoğu şeyi 0 almadım beyaz eşya hariç, ama sebebi salt parası değil :D her yerde aynı mobilyalar var ve burada evler çok küçük, showroomlardaki eşya bu evlere sığmıyor. benim eve de çoğu eşya sığmazdı.
bu ilçede divanev bile yok öyle anlatayım her firmaya başka ilçeye gitmek gerekiyordu (o da çoğu yerde aynı bej krem koltuklar vs) ve 3-4 ayda geliyordu, ben daha bana uygun orijinal şeyleri hem uygun fiyatla aldım hem alınca o gün hemen getirttim. ha evet, bence 0lar gereksiz şekilde pahalı bu durumdan da hoşlanmıyorum.

Bu arada sürekli evden yerim evden çıkmam diye hesap ederek girerseniz bu işe psikolojinizden olursunuz. İnsanız, sosyal varlıklarız. Dışarıda vakit geçiremeyecek isek neden çalışıyoruz psikolojisine giriyor insan. Akşama kadar çalışıp dışarı çıkamamaktan, üzerinize kıyafet alırken 50 kat düşünmekten iyidir bence aile evi. ( eğer evde şiddet, taciz öyküsü yoksa)

ya maalesef ki bi çorumda bi giresunda öyle kadiköyün şişlinin beyoğlunun evlerinden çıkma şık güzel eşyalar yok

benim olduğum şehirde bile spotçular leş

ki ben pahalı, epey villası millası olan bir yerde yaşıyorum ve ben de beyaz eşya hariç herşeyi ama herşeyi letgo spotçu vs aldım (yatak spotçularda 0 da oluyor, normalde yataştan yatak alsan buraya 2 ayda getirdikleri için ben spotçudan alelade bişey almıştım ilk evimde kasımdı çünkü 2 ay bekleyemezdim) ama böyle aylaaaarca sürdü. sürekli baktım bişeylere.

spotçuya gidince o bildiğimiz çirkin standart dolaplar heryerde olan tel sandalyeler vs var. ha ama ucuz, ve eve getirirler. evet.

yani istanbul hariç öyle letgodan spotçudan hakketen süper şeyler bulmak ciddi emek, süre ve şans istiyor. bulamamak da olası.
hemen hemen ülkenin 81 şehrinde de okumuşluğu yaşamışlığı olan vardır benim çevremde.

her yer istanbul değil, buna biraz dikkat çekmek istedim.
dedigine katılmıyorum.
bulanlar yalniz arayanlardir:)
4 sene cok uyduruk bir sehirde yasadim, universite sayfasindan esya degisiminden birsuru sey alirdim, evimi oyle dizdim. beyaz esyalarimi spotcudan alirdim.
istanbulda evet nişantasida kadikoyde guzel ikinci el eşyalar oluyor ama bunu bulanlar da sadece arayanlar yani. Detaylica aramazsan bulamazsin.
corum - giresun demissin
letgoya baktim gayet alinasi seyler buldum, koltuklar corumdan masa giresundan. mahallenin kamyoneti olan bir dukkan sahibine bin tl versen tasima isini halleder (univeristede apartmanimin girisindeki dukkanin kamyonu vardi. ikinci el esyayi tasimasi icin sormustum, "ogrencisin yegenim" diyip para almamislardi misal)
1000100400.webp
1000100399.webp
1000100401.webp
1000100396.webp

isteyen dagin basinda ulasimin olmadigi yerde yasamiyorsa istediği cogu seyi yapabilir.
couchsurfing oneriyorum mesela genclere. onu da bazen alıntıliyorlar "her şehirde yok ki" diye. oysa corumda da var, benim uni okudugum uyduruk sehirde de var couchsurfing evini acan da turist olarak gelen de. ki turkiyenin cok guzel ama turistik olmayan kendi köyümde bile agirladim - ya da vanda evini tonla turiste acan iclerinden biriyle evlenen arkadasim var:)
ayni sekilde bedava sosyal etkinlikler öneriyorum mesela kendim ucretsiz yoga yapiyorum, ucretsiz yüzüyorum, nisanlimi saati 50 tlden olimpik havuza yazdirdim, evlenip ikamet sorununu cozelim benim bedavaya aldiracagim vs.
ama ayni sehirde tanidigim cok fazla insan var bunlardan haberdar bile degil ya da kayit tarihlerini kaciriyor ya da begenmiyor yogaya yuzmeye aylik binlerce lira harciyorlar.
biraz da arastirmak etmek lazim.
eminim corumda da yasasam evimi guzelce dizerdim çünkü bundan 15 sene once kiytirik şehrimde de evimi guzelce dizdim. hatta PlayStation bile aldim ikinci el

bu ulkede ikinci el gerçeği var. yatagini normal alirsin onun disinda herseyini spotcu spotcu gezerek halledebilirsin. ozellikle kalburustu ilcelerin spotcularinda cok tarz seyler var.
biz öyle yaptik, geze geze tam aradigimizi bulduk masa, L koltuk, sandalyeler falan 9bine geldi mesela 1 sene önce. ve ben hep bank oturak isterdim yer kaplamasin diye. sansima onu bile bulduk. hicbiri kusurlu vs degil ve cok icimize sinen sekilde oldu.
ayni sekilde letgodan da cok sey aldik.
teknolojik ürünlerde de amazon kendi deposundan estetik kusurlu urunleri satıyor. onlardan alabilirsin - misal instant pot marka elektrikli tencere övdüler geçen bu sitede. fiyatlari takip ettim benim alacagim 3,5 bindi. ben 2400e aldim yine sifir, yine ayni marka ayni garanti. sadece arkaya bakan kısmında küçük bir kozmetik kusuru var o yüzden normal satista degil:)
gibi gibi
ayrica zaten tek kişisin cok fazla şeye ihtiyacin yok. evden caldigin uc catal uc kasik yeter yani😅😅😅
bence erteleme
zorlaniyorsan 2. bir arkadas al yanina ama o aile evinden cik:) verdiginden cok daha fazlasini alacaksin.
Amazon'da ne olarak arama yapınca o kusurlu ürünleri satın alabiliriz?

Amazon'da ne olarak arama yapınca o kusurlu ürünleri satın alabiliriz?
amazon depo
geneli alinip iade edilmis ambalaji bozulmus urunler
ya da benimkj gibi belli olmayan kusurları olan.. 2 sene amazon garantisi var urunlerde (hepsinde mi bilemem benim aldıklarımda)
bak soyle buluyorsun. aradigin şeyi yaz, filtrelerde ürün durumu var. bunda ikinci el ya da yeni + ikinci el diye secersin

1000100412.webp

iyi alisverisler 😇😇

Herkese merhaba,
Son zamanlarda aklımda olan ve çokça düşündüren bir konu hakkında fikirlerinizi almak istiyorum. Mümkün mertebe kısa ve öz tutmaya çalışacağım ama kafa karışıklığım yazıya da yansıyabilir, bu konuda anlayış rica ediyorum.

26 yaşıma yeni girdim, bir senedir çalışıyorum ve ailemle yaşıyorum. Üniversiteyi farklı bir şehirde okudum, birçok kazanımları oldu ve bana çok iyi geldi. Üniversiteden sonra aile evine dönüş benim için gerçekten çok zor oldu, yani üniversitede KYK yurdunda kaldım ama başkaları ile yaşamama rağmen rahattım. Kendime ait minik bir düzenim vardı ve müdahale eden yoktu. Birbirimize karşı anlayışlı ve saygılıydık. Ama şu an aile evinde hiçbir düzenim yok, mesela sabah toplayarak bıraktığım yatağımı akşam geldiğimde dağınık buluyorum. Kenara bıraktığım bana ait olan bir şeyi bulamıyorum. Diğerlerinin kıyafetleri, başka başka eşyalar hep ortalıkta. Temizliğe kimse dikkat etmiyor. Hep kavga gürültü falan... Belki her evde makul karşılanabilecek bir dağınıklık ve yaşam olarak nitelendirirsiniz ama ben artık daralıyorum. Zaten ailemin de kendine ait düzenli yaşamı yok, kirada oturuyorlar ve şu an oturduğumuz eve gerçekten sığamıyoruz. Yaşayan insan sayısına göre çok küçük bir ev ve kötü bir muhitte. Ben ise temiz bir muhitte oturmak istiyorum. Aile üyeleri ile yaşanan diğer anlaşmazlıklar ve psikolojik yıpranmalar da cabası...

Son zamanlarda aklımda ayrı bir eve çıkma düşüncesi var; böyle 1+1 kendime göre minik bir daireye yerleşsem, düzenime müdahale eden olmasa, ailemin değil de kendi hayatımı yaşasam diye içlenip duruyorum. Keza sürekli kiralık ilanlarına da bakıyorum, ama şehir merkezindeki dairelerin kirasını ve aylık masrafları maaşıma göre karşılayabilir miyim bilmiyorum. Yani yetiyor aslında ama kenara koyabileceğim pek bir şey kalmıyor. 32.000 TL net maaşım var şu an ve beğendiğim bir dairenin kirası 12.000 TL. Başlangıçtaki masrafları ve eşyalar için yapılacak harcamaları bir senelik birikimimle karşılayabilirim. Ama tüm birikimim buna gidecek.

Bir yanım da diyor ki özel sektörde çalışıyorsun, gelecekte durumun ne olacağı belli değil, hem aile ile aynı şehirde farklı bir eve çıkma ne kadar mantıklı? Bir de evlilik durumu vs olursa (ki aslında şu an evlilik gibi bir durum da görünmüyor, flörtüm var daha yeni yeni tanışıyoruz. Evlilik fikrine uzak değilim ama bu kişi ile ortak bir geleceğimiz olur mu haliyle şu an bilemiyorum) harcadığım paraya ihtiyacım olabilir. Ya da başka bir şey için de biriktirdiğim paraya ihtiyaç duyabilirim. Onun yerine sık dişini para biriktirmeye bak diyor diğer yanım.

Ben şimdi ne yapayım? Yani öyle küçük bir yaşta değilim, aile evinde gerçekten çok bunaldım. Haklı sebeplerim var, buraya bu kadarını aktardım. Toplumda kadınların ailesinden ayrı düzenini kurması için illa bir yere atanması ya da evlenmesi gerekiyor gibi bir düşünce hakim, en azından benim ailemde böyle. Oysa düzen kurma bir evliliğin asıl amacı değil sonucu yani, hem evlilik nasip işi belki kimseyle ortak bir hayat kuramayacağım. Başka bir sehirde de çalışma imkanım yok şu an. Anlayacağınız sonunu bilemediğim ihtimaller için kendi hayatımı erteliyorum ve yaşayamıyorum, nasıl hareket etsem mantıklı olur bilmiyorum :(
Yani bence ayrı eve çıkmak için maaşın düşük.memur olarak bile anca oluyor.harcama konusunda çok dikkatli yaşamak zorunda kalırsın.

Valla böyle düşününce güzelce halledilir gibi görünüyor, ek olarak kenara da ayırabileceğim param kalsın istiyorum bi bu duruma olumlu bakamıyorum kalmaz diye. Peki aile ile aynı şehirde miydiniz?
Paran kalmaz onu söyleyeyim.benim 60 bin gelirim var.yarısı gidiyor en az.o da ekstra birşey çıkmazsa.geçinmeye bile ucu ucuna yeter.

o ne be😳😳😳
yok ya bizim evde anca yikaniyoruz. her pazar camasir makinasi calisiyor bazen 1 kere bazen 3 kere.
o kadar
bulasik falan zaten iki kisinin bulasigindan ne olacak en birikmis hali yarim saatte yikaniylr. haliyle daha az geliyor. bir de kucuk ev kolay ısınır
Cephesi kötüyse ve güneş almıyorsa tek göz oda olsa ısınmıyor.

Yani şöyle ki bende okuldan sonra aileme adapte olmakta çooook zorlandım bu nedenle sizi anlayabiliyorum. Kaldı ki ailem eve giriş çıkış saatine karışmazdı. Ama 1 sene sonra alıştım ben. Sosyal biriydim dışarıda fazla zaman geçiriyordum evde de genelde odamda idim. Süreci bu şekilde yumuşattım ben.
Şuan bana bu kararınız açıkçası zorlayacak sizi gibi geliyor.
Benim ailemin de giriş çıkış saatime karışma gibi baskısı yok, serbestim aslında bu tarz konularda kısıtlamazlar beni. Sorun aynı çatı altında ortak yaşam sürdürememe ve aile içi başka konulardan doğan huzursuzluklar. Ben de evde odamda takılayım diyorum ama odamı 2 kardeşimle paylaşıyorum, yarım saat için bile kafamı dinleyebileceğim boş yer olmuyor mesela. Bir başka örnek, evde sessiz sakin telefonla konuşabileceğim bir yer yok. Bütün telefon görüşmelerimi dışarıda yapmak zorunda kalıyorum, çünkü biliyorum ki evde konuşsam tepemde bitecekler ya da arkada gürültüleri duyulacak. Çok iç içe olunca özel alan kavramı falan hiç kalmadı yani

peki ama
şu an hayatınızda olan kişi çok mu süper paralar kazanıyor?

ya da ailesi çok mu zengin?

yani sizin hayatınızı maddi olarak değiştirecek ne var şu anda? atıyorum x sene bekleseniz terfi mi edeceksiniz, işte önünüz açık mı? devlete mi gireceksiniz? y.dışına filan mı gideceksiniz? var mı böyle şeyler?

yoksa hele hele bir de eş adayınız da acaip varlıklı filan değilse, (ki belki evlenmezsiiz, sizin de dediğiniz gibi)
şu anki maddi durumlar sizin hayatınızn bir gerçeği, durum bu
o zaman ne kadar gençken ve enerjikken bu işlere kalkışırsanız o kadar kolay valla ben seneler önce çok daha fakirdim ama 0dan ev kurarken bu kadar zorlanmıyordum çünkü enerjim vardı şimdi elim kolum zor kalkıyor. o zaman ikea dolaplar alıp kendim kuruyordum.

ha bu arada ben çoğu şeyi 0 almadım beyaz eşya hariç, ama sebebi salt parası değil :D her yerde aynı mobilyalar var ve burada evler çok küçük, showroomlardaki eşya bu evlere sığmıyor. benim eve de çoğu eşya sığmazdı.
bu ilçede divanev bile yok öyle anlatayım her firmaya başka ilçeye gitmek gerekiyordu (o da çoğu yerde aynı bej krem koltuklar vs) ve 3-4 ayda geliyordu, ben daha bana uygun orijinal şeyleri hem uygun fiyatla aldım hem alınca o gün hemen getirttim. ha evet, bence 0lar gereksiz şekilde pahalı bu durumdan da hoşlanmıyorum.
Valla maddi durumumu değiştirecek hiç kimse ve ekstra bir durum yok şu an, yalnız başımayım ve evet durumum bu. 2026 kpss ile kamuya geçmeyi denemek istiyorum ama ciddi bir çalışma sarf etmek gerekiyor

dedigine katılmıyorum.
bulanlar yalniz arayanlardir:)
4 sene cok uyduruk bir sehirde yasadim, universite sayfasindan esya degisiminden birsuru sey alirdim, evimi oyle dizdim. beyaz esyalarimi spotcudan alirdim.
istanbulda evet nişantasida kadikoyde guzel ikinci el eşyalar oluyor ama bunu bulanlar da sadece arayanlar yani. Detaylica aramazsan bulamazsin.
corum - giresun demissin
letgoya baktim gayet alinasi seyler buldum, koltuklar corumdan masa giresundan. mahallenin kamyoneti olan bir dukkan sahibine bin tl versen tasima isini halleder (univeristede apartmanimin girisindeki dukkanin kamyonu vardi. ikinci el esyayi tasimasi icin sormustum, "ogrencisin yegenim" diyip para almamislardi misal)
Eki Görüntüle 3629888 Eki Görüntüle 3629889 Eki Görüntüle 3629887 Eki Görüntüle 3629890
isteyen dagin basinda ulasimin olmadigi yerde yasamiyorsa istediği cogu seyi yapabilir.
couchsurfing oneriyorum mesela genclere. onu da bazen alıntıliyorlar "her şehirde yok ki" diye. oysa corumda da var, benim uni okudugum uyduruk sehirde de var couchsurfing evini acan da turist olarak gelen de. ki turkiyenin cok guzel ama turistik olmayan kendi köyümde bile agirladim - ya da vanda evini tonla turiste acan iclerinden biriyle evlenen arkadasim var:)
ayni sekilde bedava sosyal etkinlikler öneriyorum mesela kendim ucretsiz yoga yapiyorum, ucretsiz yüzüyorum, nisanlimi saati 50 tlden olimpik havuza yazdirdim, evlenip ikamet sorununu cozelim benim bedavaya aldiracagim vs.
ama ayni sehirde tanidigim cok fazla insan var bunlardan haberdar bile degil ya da kayit tarihlerini kaciriyor ya da begenmiyor yogaya yuzmeye aylik binlerce lira harciyorlar.
biraz da arastirmak etmek lazim.
eminim corumda da yasasam evimi guzelce dizerdim çünkü bundan 15 sene once kiytirik şehrimde de evimi guzelce dizdim. hatta PlayStation bile aldim ikinci el
olmaz demiyorum ben de zaten ama uğraştırıyor özellikle o de o bej/kahve koltukları istemiyorsan --ben memnunum bulduklarımdan. ama aradığım 1-2 şey var bulamıyorum, mesela.

ha diyeceksin ki kız evden çıktı ev dizdi de koltuğun rengi eksik kaldı :D

ya daha couchsurfing'in türkiye yerelleştirmesi yokken
internet zaten daha dutlukken ftp'ler filan varken avrupada gezerken couchsurfing kullanıyordum ben sene 2005 filanken, elbette ucuz ücretsiz çok şey de vardır ama buna müsait bir yapın da olması lazım. herkes de hep böyle bedava ucuz peşinde koşamaz.

bilmiyorum bu kız için + lar - ler nasıl, kendisi tartacak konu zaten o yüzden açılmıştır herhalde.

kendi kendini eyleyebiliyorsa
az parayla çok şey yapabiliyorsa süper zaten.

ama değilse 12 bine ev olan şehir herhalde istanbul değil (o şehir örneklerini o yüzden verdim)
kadınların rahat çıktığı bir şehir mi
yoga diyorsun havuz diyorsun da Allah bilir bu tür şeyler var mı? yoga yoksa başka şey vardır. buna OK mi?

en önemlisi bence şu:
şu anda aile evinde ne harcıyor?
neye ne harcayıp ne biriktiriyor? tüketim alışkanlıkları nasıl

mesela telefonu bozulunca gidip iphone modeli mi yükseltiyor 2. el ya da uygun bişey mi alıyor
inditex indirimi mi takip ediyor "tüü sepettekilerin hiçbirini alamadım" diye üzülüyor mu yoksa kütüphaneden kitap alıp mı okuyor?

gibi şeyler.

Back
X