EĞİTİM FARKI SORUN ÇIKARTIR MI ?

Yıl olmuş 2021, genç neslin ilkokul mezunu olarak kalmasını kabul edilebilir bulmuyorum. (aşırı ekstrem durumları hariç tutuyorum)
Vaktinde okuyamamış olsa dahi günümüzde her türlü eğitim kademesi açıktan okunabiliyor.
Parası olması önemli değil, vizyonu dar.
Siz yukarı yönlü ivme kazansanız bile o yerinde sayacaktır. Sizi geri çeker.
Kişisel gelişimi iyi, kendini yetiştirmiş falan geçiniz bunları. Nadirdir böylesi. 100 taneden 1 tane bir zor çıkar. O riske girmeye değmez.

Merhaba hanımlar;

Biri ile tanıştırıldım. ön lisans mezunuyum. o ilkokul mezunu. ben ömür boyu okumayı öğrenmeyi isteyen biriyim. hatta mesleğim dışı eğitimler alıp kendimi geliştiriyorum sürekli.
inanılmaz kibar görgülü nezaket sahibi bir insan. eğitim durumunu sormak aklıma dahi gelmedi kendiliğinden söylemese asla anlamazdım.
ben muhasebeciyim o altın ustası
merak ettiğim bu şekilde evlenip ileride sorun yaşayan var mı ?
Evet sorun çıkartabilir.
Bazı arkadaşlar da yazmış. Üniversite eğitimini aşağılamak gerçekten moda oldu. Eğitimi aşağılayıp eğitimsizliği yüceltmek bizi ileriye değil geriye götürür. Ama işin şu boyutu da var. Bizim toplum üniversite kavramını yanlış anlamış. Bir insan akademik derslere ilgiliyse üniversite okumalı. Zart üniversitesi zort bölümünü okuyunca üniversite okumuş olunmuyor. Akademik bilgilere ilgi duymayan insanlar zanaat ve meslek edinmeli üniversiteye gitmek yerine. Günümüzde eğitim çok yaygınlaşmış durumda. Açık öğretim liseleri vs bir sürü imkan var. Yıl 2021. Bir insan en azından liseyi örgün veya açıktan bitirip belli bir genel kültüre sahip olmalı. İlkokul mezunu kendini ne kadar geliştirse de lisenin, üniversitenin verdiği vizyonu yakalayamaz. Bu da gözünüze batar bir süre sonra. Bence siz lise, ön lisans veya lisans mezunu biriyle daha çok ortak payda da buluşabilirsiniz.

Benim bir arkadaş var. Pahalı yerlerde yer. Çok iyi giyinir, en kaliteli kozmetiği alır. Son çıkan gişe filmlerinin hepsine gider. Kendisini kültürlü olarak adlandırıyor. Sinemadan çok anlıyormuş. Anladığı da dandik seri filmler, kalitesiz Türk komedi filmleri falan. Kendini eleştirmen falan zannediyor. :deli: Sorsan izlediği filmlerin yönetmenlerini bilmez.
Ya bende şunu anlamıyorum klasik çoğu romanı, fazlaca şiir kitabı okudum ama kendimi hiç o kadar gelişmiş göremiyorum kitaplar konusunda. Bu ona çarpan ikiye bölen adamlar neler yapıyor acaba? Bir bakıyorum okumadığım o kadar önemli kitaplar var ki cahilliğimden utanıyorum. Türkiye'de herkes çok bilgili, kültürlü nasıl oluyor? Ben okudukça, gezdikçe hayatta neler bilmediğimi görüyorum bu nasıl bir özgüven adam ilkokul mezunu ama çok bilgili ve kültürlü?

Elbette dönem farklı haklısınız ama imkansizlik her dönemde vardı öyle değil mi ? Olmayan da yine yoktu.

Bakin size esimden ornek vereyim. esim ile kardesi arasinda 10 yas var. esimin zamaninda evleri sobaliymis annesi calismiyormus babasininda maasi dusukmus. kardesi kitabini defterini yirtiyor diye soguk odada ders calişıyormuş. istanbulda iyi bir universitenin muhendislik fakultesini kazanmiş 18 yasinda tek basina istanbula gitmis ailesi istanbulun yuzunu gormemis bile aramis taramis kendine uygun kalacak bir yer bulmus. ogrenim kredisi almis birde yazları calisip para biriktirip ailesininde cebine koyabildigi 3 5 ile milletin 5. 6. seneye uzattigi fakultesini usten ders alarak 3.5 yilda bitirmis. Ya babam isten cikarilirsa cebime koyduklari 3 5 lirayida veremezlerse diye erken bitirmis.

Gelelim kardesine. kardesinde babasinin cok daha iyi bir isi vardı ustelik annesi calisiyordu yeni ev almislardi kaloriferliydi yeterki okusun benim cektigimi cekmesin diye abisi goturdu istedigi dersaneye yazdirdi. ilk sene baraji gecemedi ikinci sene yine dersaneye gönderdilerki yeterki okusun. kayinvalidem abisine yapamadik buna kazanirsa ozel arabayla goturur evini tutar esya alir yerlestiririz diye hayaller kuruyordu. Sonuc kaynim 2. sene de baraji gecemedi. Simdi evlilik cagina geldi karsisina cikan kiza ne diyecek imkanim yoktu okuyamadim. baraji gecemedim mi diyecek?

yukarida size babami anlattim evlenmis iki cocuk babasiyken okumus bitirmis universiteyi.

Ben ortaokulda ogretmenim. nice ogrenci var maddi durumu cok kotu ama karnesinin hepsi 5. boyle ogrencilere biz ogretmenlerin fonundan yardim ediyoruz. ucretsiz test kitabı veriyoruz yeterki okusunlar diye. birde var adamin dunya umrunda degil test dağıtıyorum adam tenefuste cope atiyor daha ortaokulda karne 1 lerle dolu. okumayacak belli. ileride tanistigi universite mezunu kiz arkadasina ne diyecek maddi durumumuz elvermedi okuyamadim. ogretmenin verdigi testi cope attim diyecek hali yok.

Eski dönemin şartları daha farklıymış bence ya, belli bir yaş üstünün okumamasının geçerli sebepleri olabiliyor. Mesela benim babamı ilkokuldan sonra dedem göndermemiş, hayvanlara bakacaksın diye. Reşit olunca yurtdışına kaçmış babam aodkwpdpxd sonra da olaylı bir hayatı olmuş ama çok uzun. Diğer yandan benim büyük olan abim mühendis, güzel bir kariyeri var ama ben her açıdan babamı daha akıllı buluyorum. Belki de hayat tecrübesinden dolayı öyledir, yaş farkı olduğu için kıyaslama doğru olmayabilir yine de.
hayat tecrubesi baska sey, abin babanin yasina geldiginde anlayacaksin belki de aralarindaki farki. cunku o yasa geldiginde abin de belli bir tecrube kazanmis olacak+universite mezunu yani belli basli alanlarda fikir sahibi, vizyon sahibi olacak.

ayrica hadi bakalim gatsbycim muhendisler de butun universite mezunlarinin bir level ustudur, meslektasimi yedirmem diyerek yeni bir tartisma baslatiyorum bunu sen istedin hadjshdjhddjhs :D

Heee bak film dedin aklıma geldi. Ben kült filmleri, iyi yönetmenleri, hangi film hangi yönetmenindir vs hepsini üniversitede görsel sanatlar ve sinema kulübünde öğrendim. Her hafta 2 film gösterimi yapardık. Ne günlerdi bee 🥺
İşte sabahtan beri bunu anlatıyorum. :KK53: Ben de aldığım drama dersi sayesinde çocuk oyunu yazabilme cüreti göstermiştim. Bulunduğunuz ortam sizi etkiler işte, iki iki daha dört. Kıraathanede Tarantino filmleri konuşulmuyordur yani. :deli:

Ya bende şunu anlamıyorum klasik çoğu romanı, fazlaca şiir kitabı okudum ama kendimi hiç o kadar gelişmiş göremiyorum kitaplar konusunda. Bu ona çarpan ikiye bölen adamlar neler yapıyor acaba? Bir bakıyorum okumadığım o kadar önemli kitaplar var ki cahilliğimden utanıyorum. Türkiye'de herkes çok bilgili, kültürlü nasıl oluyor? Ben okudukça, gezdikçe hayatta neler bilmediğimi görüyorum bu nasıl bir özgüven adam ilkokul mezunu ama çok bilgili ve kültürlü?
Tabi ki Papatya hanım, ben de "oldum" demem hiçbir zaman. Ben de çok klasik okudum, Mantıkut Tayr da okudum, Atabetül Hakayık da Sophokles de. Postmodern kitapları da çok severim. Bazen sırf kafam dağılsın diye çerezlik abuk şeyleri bile okuyorum. Ama edebiyat gurusu olarak görmüyorum kendimi. Ancak ölünce üst noktasına ulaşır bence insan. Çünkü yol kalmıyor. :deli:

hayat tecrubesi baska sey, abin babanin yasina geldiginde anlayacaksin belki de aralarindaki farki. cunku o yasa geldiginde abin de belli bir tecrube kazanmis olacak+universite mezunu yani belli basli alanlarda fikir sahibi, vizyon sahibi olacak.

ayrica hadi bakalim gatsbycim muhendisler de butun universite mezunlarinin bir level ustudur, meslektasimi yedirmem diyerek yeni bir tartisma baslatiyorum bunu sen istedin hadjshdjhddjhs :KK70:
Off bu mühendislerin de kimseyi beğenmemesini napıcaz hahahewsxd :KK70: Hayır kendi içlerinde de birbirlerini beğenmiyorlar. Abim makine mühendisi, makine mühendisleri daha iyidir muhabbeti yapıyor hiç bıkıp usanmadan.

İşte sabahtan beri bunu anlatıyorum. :KK53: Ben de aldığım drama dersi sayesinde çocuk oyunu yazabilme cüreti göstermiştim. Bulunduğunuz ortam sizi etkiler işte, iki iki daha dört. Kıraathanede Tarantino filmleri konuşulmuyordur yani. :deli:
Esnaf kapı önünde çay içerken David Lynch filmlerini eleştiriyormuş paralel evrende 😂

Tabi ki Papatya hanım, ben de "oldum" demem hiçbir zaman. Ben de çok klasik okudum, Mantıkut Tayr da okudum, Atabetül Hakayık da Sophokles de. Postmodern kitapları da çok severim. Bazen sırf kafam dağılsın diye çerezlik abuk şeyleri bile okuyorum. Ama edebiyat gurusu olarak görmüyorum kendimi. Ancak ölünce üst noktasına ulaşır bence insan. Çünkü yol kalmıyor. :deli:
Kesinlikle öyle ama bunların ne önemi var hayat üniversitesini bitirebildiniz mi bakalım:KK48:
Kitap falan boş iş günümüzde dizilerden öğrenilen iki afilli cümle kullandıysan o iş bitmiştir.

Esnaf kapı önünde çay içerken David Lynch filmlerini eleştiriyormuş paralel evrende 😂
Vallahi Kudra hanımcığım, buradaki hanımlara göre gayet de mümkünmüş böyle bir şey. Olmasa bile mühim değilmiş, önemli olan insanlıkmış. Can almıyorsa, dövmüyorsa, hırsızlık yapmıyorsa yeterliymiş birini eş olarak seçmek için.
O zaman ben de bütün çulsuzluğum ve sayısal zeka yoksunluğumla Elon Musk'ı istiyorum koca olarak. :KK53: Sonuçta ben de iyi biriyim, katil değilim, insanları dövmem. O zaman Elon Musk ile aynıyız demektir. Bilmem kaç milyar dolarlık şirketmiş, projelermiş vs. ne önemi var. :deli:

Kesinlikle öyle ama bunların ne önemi var hayat üniversitesini bitirebildiniz mi bakalım:KK48:
Kitap falan boş iş günümüzde dizilerden öğrenilen iki afilli cümle kullandıysan o iş bitmiştir.
Ondan sonra da Kürk Mantolu Madonna'yı şarkıcı Madonna sanıyorlar. :KK53: Büyük cringe ya.

Her konuda neden tartışma/polemik çıkıyor :KK51: Üyeler neden güzelce konuşup fikirlerini beyan edemiyorlar :KK51:
Konudaki bir kişinin hakareti dışında ki onun da açıklamasını yaptı gayet düzeyli gidiyor bence. Tartışma forumun özünde var, tartışmayın demek saçma asıl.

Ondan sonra da Kürk Mantolu Madonna'yı şarkıcı Madonna sanıyorlar. :KK53: Büyük cringe ya.

ben o kitabı okudum madonnanın hayatını anlatıyor çok özel cümleler yok altını çok çizmedim. Aşkları, şarkıları bunları anlatıyor...
diyen kadını hatırladım birden :D

Cok yakin bir tanidigim edebiyat ogretmenligi mezunu, esi ilkokul. Calismiyor, cocuklarina bakiyor kadin. Esi cok zengin. Baya zengin dolmuslar, taksiler, evler. Bu tanidigim esini kendinden ustun goruyor. Esi onun icin daha zeki, analitik dusunceye sahip, sosyal vs .. Ancak disardan onlarla ayni ortamda bulunan biri olarak, arada ucurum var. Oturup iki cift laf edemedigimden dolayi, bu tanidigimdan da uzak duruyorum. Adam sapur supur konuyor, sifir bilgi ama her konuda fikri var.
Burada bahsedilen ne universite mezunlari var, egitilmemis denen kesimi de biliyorum. Hanzo gelmis, hanzo gidecek. Aile yapisi, egitimi, gelisimi, yasayis tarzi devreye giriyor burada.

ben o kitabı okudum madonnanın hayatını anlatıyor çok özel cümleler yok altını çok çizmedim. Aşkları, şarkıları bunları anlatıyor...
diyen kadını hatırladım birden :KK70:
:KK70: Bu kitap için inceleme yazısı yazmış kadınım, ben bile bu kadar iddialı ve net konuşmam. Çünkü üzerinden epey zaman geçti, atladığım detaylar olur vs. ayıp olur diye yani. :deli: Millet aşırı rahat ya, şaşırıyorum.

Konudaki bir kişinin hakareti dışında ki onun da açıklamasını yaptı gayet düzeyli gidiyor bence. Tartışma forumun özünde var, tartışmayın demek saçma asıl.
Bence burdaki mevzu tartışmamak değil de gocunmak. Olumsuz yorum yapanlara saydıranların gocundugunu düşünüyorum. Nedense hep bu konuların sonu karısına döven doktora, karişkosunun her istediğini yapan ilkokulu mezunu esnafa dönüyor. İnsanların bilgi/kültür ve merhamet/insancıl duyguları karıştırmasından kaynaklı.

Ben düzgün, insanları besleyen, farklı fikirlere bakmayı teşvik eden bir tartışma göremiyorum maalesef, onun yerine dalaşma var. Sadece bu konuda da değil, pekçok konuda. Bir de dümdüz kavga olan konular var. En son evlenmek istiyorum, olmuyor neler yapabilirim diye bir konu vardı. Orda bile kavga çıktı :KK51:Evlenmek istiyorum birine hayırlısı yazar geçersin max o konudan nasıl kavga konusu çıkar aklım ermedi o_O

Back
X