Minimuma indirebilirim en azından...kreşe gidiyor zaten orada yok şu an şiveli konuşan..Niye etkilenir denirse görüştürmeyecek misin. Yada okula kreşe başlayınca o şiveyi kapmasını nasıl engelleyeceksin
Kesinlikle öyle sadece dediğiniz gibi yerinde mi kullanacak yoksa zaten konuşma dili mi olacak noktasındayım..yerinde kullansa sıkıntı yok ama konuşma dili olmasını istemiyorum..kendim doğuluyum şivemizi insanlarımızı çok seviyorum orası ayrı bi mevzu ama takdir edersiniz ki yarın öbür gün iş hayatında diksiyon önemliHepimiz kendi yöremizin ağzını alıyoruz ister istemez. Konu nerede kullanacağımız ile ilgili. Kardeşler ve arkadaşlar arasında bazen çok komik diyaloglar çıkıyor dalga geçer eşim rahat ortama geçince direk sizin oralar gibi konuşuyorsun diye. Hatta üniversiteye gittiği zaman kaldığı yurtlarda öğrenci evlerinde Türkiyenin dört bir tarafından insanlarla karşılaşacak ve etkileşime geçecekler. Dil böyle bir şey çünkü.
Bu arada normalde diksiyonum da çocukluğumdan beri çok düzgün, bir çok yerde konuşma yapacak kadar. Önemli olan neyi nerede kullanacağını bilmek.
Bence siz düzgün konuşuyor iseniz o kadar dert etmeyin. Elbette bazı kelimeler öğrenecektir arkadaşından da ama kötü insanlar değilse uzak tutmak yersiz olur.
Doğulu olabilirsiniz, Egeli olabilirsiniz, İç Anadolunun bir şehrinden olabilirsiniz, muhacir olabilirsiniz çünkü kozmopolit bir ülkede yaşıyoruz. Bu noktada kompleksli davranarak çocuklarımızı birbirinden uzaklaştırmayalım.
Kesinlikle öyle sadece dediğiniz gibi yerinde mi kullanacak yoksa zaten konuşma dili mi olacak noktasındayım..yerinde kullansa sıkıntı yok ama konuşma dili olmasını istemiyorum..kendim doğuluyum şivemizi insanlarımızı çok seviyorum orası ayrı bi mevzu ama takdir edersiniz ki yarın öbür gün iş hayatında diksiyon önemli
Ben adanaliyim hiç adanada yaşamadım yazları gittiğim halde şiveli konuşabiliyorum bazen :) .Ben de Adanaliyim az cok tahmin edebilirsiniz dili konusma sekillerini. Kucukken hem oturdugum mahalleden hem akrabalardan fazlaca maruz kaldim. arada ben de o sekilde konussamda annem hemen uyariyordu. Su an hic sive aksan yok bende. Siz cocugunuzda duydukca dogrusunu soylemesi konusunda uyarirsaniz zaten okul vs ile de iyice pekistirmis olursunuz.
İnsan seçmiyor sadece ilerde çocuğumu iş hayatını da düşünüyorum..dediğim gibi bu şekil algılanmasın,algıda seçicilik yapılmasın diye baştan belirttim burası benim memleketim,bu şive benim,bu kültür benim..maalesef ki yaşam boyu bir mücadelenin içindeyiz,çocuğumun iş görüşmelerinden diksiyonu düzgün değil diye elenmesini istemiyorum veya bu sebepten kendini net ifade edememesini hepsi bu..her şeyden önce bi anneyim çünküBiz muhaciriz ama bir tek anneannem trakya ağzına sahipti ailede,tabi bir de ben :))) Büyüdükçe düzeldi bendeki ama bunda çevre faktörü de etkili olmuştur muhakkak.
Kreşte şiveli konuşan yok demişsiniz,evde de yokmuş. Dolayısıyla o arkadaşıyla görüşmesi konuşmasını etkilemez.Bırakın görüşsün,çok kasmayın.
Çocuğunuzun düzgün bir Türkçeyle konuşmasını istemenizi anlıyorum ama çocuğa buna göre arkadaş seçilmez.İnsan seçmek gibi bişi açıkçası, beni rahatsız etti.Ayrıca yaşadığınız bölge itibariyle illa şiveye maruz kalacaktır, kaçmak çözüm değil.Siz kitaplar,müzikler,filmlerle vs. dilini pekiştirmeye çalışın.
Yok heveslenip konusayim diyorum kelime aklima gelmiyor. En fazla gidek gelek tarzi oluyor. :)Ben adanaliyim hiç adanada yaşamadım yazları gittiğim halde şiveli konuşabiliyorum bazen :) .
İnsan seçmiyor sadece ilerde çocuğumu iş hayatını da düşünüyorum..dediğim gibi bu şekil algılanmasın,algıda seçicilik yapılmasın diye baştan belirttim burası benim memleketim,bu şive benim,bu kültür benim..maalesef ki yaşam boyu bir mücadelenin içindeyiz,çocuğumun iş görüşmelerinden diksiyonu düzgün değil diye elenmesini istemiyorum veya bu sebepten kendini net ifade edememesini hepsi bu..her şeyden önce bi anneyim çünkü
İnsan seçmiyor sadece ilerde çocuğumu iş hayatını da düşünüyorum..dediğim gibi bu şekil algılanmasın,algıda seçicilik yapılmasın diye baştan belirttim burası benim memleketim,bu şive benim,bu kültür benim..maalesef ki yaşam boyu bir mücadelenin içindeyiz,çocuğumun iş görüşmelerinden diksiyonu düzgün değil diye elenmesini istemiyorum veya bu sebepten kendini net ifade edememesini hepsi bu..her şeyden önce bi anneyim çünkü
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?