Eğitimciler veya bu konud bilgisi olan var mı

Anne babada olmadığı müddetçe etki etmez çok fazla. Okula gittikten sonra iyice kaybolur.

Etkilenebilir. 5 yaşından küçükse o civarlarda iki dil de kapabilirler, şive farklılıkları da bir çeşit ikinci dil sayılıyor literatürde. Ama siz doğrusunu söyledikçe, okul hayatına da başlayınca o şive körelecektir. Bilse de ağzına yerleşmez yani. Bazı kelimeleri o yörenin ağzıyla söylüyorsa siz şivesiz olarak o kelimeyi tekrar edin çocuğa.

G.dogulusun memleketinde oturuyorsun. Sivesi olan cocuk var sive kapmasindan endiseleniyorsun çocuğunun.
Merek ettiğim
Onun haricinde görüştüğümüz insanlar İstanbul sivesi mi konuşuyor?
Hem memleketinde oturup hem sive kapmamasina engel olamazsin. Şimdi olsan okula baslayinca kapar yine kapar.
Onemli olan onun içinden hangi sivenin geldiği.hangisina yatkinsa ondan devam eder
Tabii direk g. Dogu sivesiyle değilde az bira kapar

İnan hiç öyle bir anne değilim 2 masal kitabı tek var..:)..sadece konuşma konusunda takıntılıyım,

Bu çocukta aşırı var bariz belli oluyor diye dedim,onun dışında bi kuzeni ile görüşüyor sanırsın istanbullu çok güzel türkçesi,kreşteki arkadaşları da genelde memur kesimin çocukları olduğu için buralı değiller ve şive yok,başta belirttim ben de istanbul türkçesi konnşmuyorum ama belirgin bi şivem yok.şu an yaşı küçük konuşma dili olur diye endişe ettim 7 yaşında okula başladığında bi şeyler oturur diye düşündüm..

Biz de g.doğudayız. benim de şivem yok. Ama çevresinde benden başka herkes şive ile konusuyor. Babannesi,dedesi, amcaları, yengeleri kuzenleri. Hatta 2yıl yengesi baktı bi ara şive ile konusuyordu tekrar düzeldi. 2aydır karantina sürecinde babanneye geldik. Ondan önce de her haftasonu geliyorduk. 2aydır yeni yeni şiveye döndü tekrar ama düzelir diye umut ediyorum

Bende batı sivelerinin olduğu bir yerde yetişmiş biri olarak İstanbul turkcesi konusurum. Ama bazen espri konusu yapabiliyorum ve siveyi tam yapabiliyorum bu biraz cocukla ilgili. Ben yapabildiğim halde sadece istedgimde yapıyorum normalde yapmıyorum. Ama o yöreye gittigimde daha fazla orada konusalana kayıyor dilin ister istemez şive değil ama kelimeler vs. sizin anne babada varsada yine kapar çocuk ama dediğim gibi yatkınlığı önemli.

Tam bunu yazacaktım, siz zaten bizzat kendinizden örnek vermişsiniz. Erkek arkadaşımın tüm ailesinin kendi yöresine göre hafif bir şivesi var. Kendisi İstanbul türkçesi konuşuyor. İsterse onlar gibi yapabiliyor ancak sadece şakasına yapmak isterse. Sanırım biraz da kişinin nasıl konuşmak istediğinde bağlı bir durum.

Bende doguluyum esimde dogulu.ne ben ne esim nede kizim şiveli konusuyoruz.okula gidiyor yine de hala istanbul turkcesi konusuyor.

Benim esim guneydogulu. Kayinvalidem cok duzgun Turkce konusur, kayinpederimde bariz bir sive vardir. Ikisi de ayni yorenin insani. Tanisip gorustugum butun akrabalarinda sive var; Istanbul'da dogup buyuyen jenerasyon haric. Benim esimde ya da ablasinda hic bir sekilde sive yok. Ama isterse cok guzel oralarin konusmasini taklit eder esim :)

Sorunuza gelince, sanmam ben kalici birsey olsun. Bu kadar titizlenmeyin.

Evet etkilenebilir. Sizin çocuğunuzun her yanlış söz kullanımında düzeltmeniz gerekir, diksiyona bu kadar takılıyorsanız ileride gideceği ilkokulda da memur kesimin çocuklarının gönderdiği ilkokula devam etmesine özen göstermeniz gerek. Bazen ortaokul çocukları bile arkadaşlarından duyduğunu taklit ede ede ağzına oturtuyor, ilkokulu siz düşünün. Ben garipsemedim açıkçası sizi, benim de bir yörem var herkesin olduğu gibi ve orada da şiveli konuşuyorlar. Bazen biraz fazla kalınca benim de ağzım kayıyor ve çok rahatsız oluyorum. Güzel, modern bir iş ortamı veya düzgün Türkçeli insanların yanında şiveli konuşsam rahatsız olurum açıkçası. Haklısınız

İnan hiç öyle bir anne değilim 2 masal kitabı tek var..:)..sadece konuşma konusunda takıntılıyım,
Asıl önemli olan şeyi es geçip konuşmaya takılmanız enteresan.

Çocuğunuza lütfen bol bol kitap alın ve okuyun. Her anlamda! çok faydasını görecektir.

Bebekler doğduklarının 2. gününden itibaren şive aksan ağız vs dil değişikliklerini algılarlar ve yaklaşık olarak 2 yaşına kadar bunu oturturlar. Sonrasında değişmesi çok çok çok düşük bir ihtimaldir. Değişmesine sebep olabilecek o küçük bir yüzde de bakımını sağlayan kişinin kullandığı dile bağlıdır. Yani anne baba onunla en çok zaman geçiriyorsa onların, bir bakıcı veya aile büyüğüyle en çok zaman geçiriyorsa da bu kişilerin kullandığı dile yönelir.

Çok zaman geçirdiği arkadaşının kullandığı farklı kelimeleri ya da konuşma şeklini (hızlı konuşmak, yavaş konuşmak ya da kelimeleri yayarak konuşmak gibi) örnek alabilir ama bu şive için geçerli değildir.

Eşimin annesi de babası da şiveli konuşurlar. Kayınbiraderlerim ve eşimde de şive yok. Anne ve babaya rağmen eğitim hayatıyla da ilgili. Çok etkili olacağını sanmam.
Beni anneannem büyüttü. O benle mesela bırakın şiveyi direkt tatarca konuşurdu. Ona rağmen bende de şive aksan yok. Hatta tatarcayı da iyi anlarım ama konuşamam akıcı.

Evet bebekler doğdukarı günden itibaren dil gelişimi ve algıları başlar ebebynler bebklerin rol modelidir ne duyarlarsa hafızaya kayderler.
bebekler özellikle çocukların yanında dahada dikaktli olunması gerekir.
Eğitimnde söyleyeceğim en önemli kural çocuklarınızı kitap larla hemen tanıştırın çok güzel masal hikaye ve etkinlik kitapları eğitim kartları hatta banyo kitapları var

Unutmayalım bebekler bizim herşeyimiz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Asıl önemli olan şeyi es geçip konuşmaya takılmanız enteresan.

Çocuğunuza lütfen bol bol kitap alın ve okuyun. Her anlamda! çok faydasını görecektir.
Tabi ki okuyorum benim gibi gelecekteki iş hayatına kadar düşünen bir insan okumayı es mi geçecek,şu an yaşı küçük elimizdekiler yetiyor,kreşten alıyoruz kendim masal anlatıyorum ona..bazen boyama kitaplarından kendi hayal gücü ile sadece resimlere bakarak bana masal anlatmasını istiyorum..yani sakin ol şampiyon,kendim eğitimli biriyim ve oğlumun eğitimine en az sizin kadar önem göstereceğimden emin olabilirsiniz..ne desem hep bi eleştiren çıktı ya olacak iş değil,Nasreddin hocanın bu konu temalı bi fıkrası var onu da okuyorum oğluma rahat olun..

Etkilemez sonradan siz gibi olacaktir.Ama kusura bakmayin taktığıniz sey saçma

Farklı yörelere gittiğimde şivem çok çabuk değişir ve bence bu çok keyifli bir şey.
Çocuğunuzun şivesi değişirse bunu düzeltebilirsiniz ama şiveye, mertebeye, yöreye göre insan seçmeye alışırsa bunu düzeltemezsiniz.
Lütfen çocuklarınıza özgürlük tanıyın.

Şiveli konuşması dert değil de marifet gibi ailelerinden küfür öğrenmişse dert.. Bir keresinde abi abi diye yan apartmanda bir çocukla oynamak istedi oğlum ses etmedim bir süre sonra bu ş.siz benim peşimi bırakmıyor deyince uzaklaştırdım ben de..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…