• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ekonomi çoh mu eyi

dedikodu istesem o kişileri tanıyan insanlarla cafede 2 saat oturup bunun dedikodusunu yapabilirim. çok daha fazla detay da yazabilirim çünkü yakınen tanıyorum. öküz altında buzağı aranmasın diye buraya yazıyorum ve yatırım taktikleri istediğimi de belirtmişim. her konuya etik yargı dağıtanlar da bana garip geliyor. insan beyni durmadan çalışıyor gördüğü şeyi de yorumluyor benim hakkımda da içinden düşünen insanlar vardır yapacak bi şey yok yani.
İş kurduysan ona odaklan. Eskiler der ya: parayla imanın kimde olduğu hiç belli olmaz. Bu da öyle birşey işte. Kimse extra nerelerden kaynak geliyor ya da harcama stilleri nasıl bilemeyiz. Umarım başarılı olursun. 🙏

Haklılık payınızda var ama hiçbir örnek diğerine çok bir fayda sağlamaz. Hangi şehirde yaşadığına dek harcamalar değişiyor çünkü. 2 milyona lüks ev alınabilen ilçeler var. Ona kredi çek al kira ödeme denebilir . İstanbul Ankara da 5 milyondan başlıyor. 2 maaşlı için bile çok zor çocuk da varsa gibi gibi. Kimine kök aileler destek oluyor , kiminin kök ailesi tam tersi para bekliyor. Sağlık sorunları olanlar var extra masrafları var. Eski yıllarda burada, asgari ücretle 3 çocuk geçiniyor herşeyi alıyoruz üstüne birikim bile yapıyoruz diyenler vardı. Onlar da yokoldu yazmıyorlar artık🙈
ben bu nedenle bir tavsiye verilirken biraz kendi hakkında bilgi vererek verilmesi gerektiğini düşünüyorum

büyükşehirde kirada, bakıcı parası veren, araba kredisi ödeyen, yazın otel tatiline gidip 8-10 taksitle ödeyen, kışın (ya da bayramlarda vs.) ailelerden bi birine bi öbürüne giden bir öğretmen çift (bakın gelirler aynı ve sadece maaşlar olsun) ile küçük ilçede, ailelere yakın, onlardan tarla bahçe vs desteği alan, çocuğuna ailelerce bakılan, aile görmek için tatilini bayramını harcamayan, evlenirken evi eşyası alınmış öğretmen çift aynı şey mi?

ben bu nedenle bir tavsiye verilirken biraz kendi hakkında bilgi vererek verilmesi gerektiğini düşünüyorum

büyükşehirde kirada, bakıcı parası veren, araba kredisi ödeyen, yazın otel tatiline gidip 8-10 taksitle ödeyen, kışın (ya da bayramlarda vs.) ailelerden bi birine bi öbürüne giden bir öğretmen çift (bakın gelirler aynı ve sadece maaşlar olsun) ile küçük ilçede, ailelere yakın, onlardan tarla bahçe vs desteği alan, çocuğuna ailelerce bakılan, aile görmek için tatilini bayramını harcamayan, evlenirken evi eşyası alınmış öğretmen çift aynı şey mi?
Değil elbette. Hiç yol parası olmayan bir ilde büyüdüm ben mesela. Okula 1 kuruş masrafımız yoktu kırtasiye forma vs dışında. Simit alırdık kantinde birşey de yoktu başka alacak. Birikim kolayca ailem yapıyordu. Ama artık uzun yıllardır büyükşehirdeyim çocuk okutuyorum. Nereye gitsem yol masrafı var. Çocuk servisle gidiyor okula. Mecbur koleje gönderdim nitelikli devlet lisesi kazanabilsin ve dil öğrensin diye. Yemek hep dışarda yendi. Hem okula yemek parası verdim hem dershanede iken dışardan yedi aynı gün. Özel hoca bizler bilmezdik ama artık mecbursun. Yıldan yıla harcamalar değişti, Şehirden şehire değişti. Düşün çocuğa 3 asgari ücret bedelinde telefon aldık. Henüz 14 yaşında. Ben telefonu üniversite 3. Sınıfta gördüm ama. Yani eskiler tutumlu falan değildi. Şartlar farklıydı. Artık herkesin çocuğu üniversite okumak istiyor. Kıran kırana bir savaş var. Kiralar uçtu evlerin satış fiyatları uçtu. Sağlık giderlerini hiç demeyeyim. Diş ve gözlük hele. Bu devirde böyle bir devir. 5 yıl sonra bambaşka tuhaflıklar da olacak. Onlara da alışacağız. Bu yüzden kimseye vayyyy cimri ya da vayyyy müsrif deme hakkımız yok. Şartlarını tam olarak bilmemiz lazım dememiz için.

iyi de siz ne demişsiniz ben ne demişim. net okumadınız galiba siz neredeyse yemiyor içmiyorsunuz giyinmiyor bu tarz şeylere önem vermiyorsunuz sanırım çocuk vs yok sadece kendi harcamalarınız sadece gezmeye paranızı harcıyorum diyorsunuz. ben ne diyorum kimse ödeyemeyeceği borcun altına girmez diyorum ki benim bahsettiğim kesim sizin gibi olamaz yer içer çocukları var okulları var iş hayatları var kıyafet çanta vs tüm harcamaları olan insanlar. sizin gibi de çok nadirdir bence tebrikte ederim yani. ben öyle yaşayamam mesela. sanırım o yüzden gezmeye çok para bulamıyoruz ☺️

1. si çalışıyorum
2. Si çocuğum var ve okula gidiyor . Anneyim de yani ..
3. Sü maaşımın büyük bir kısmını gıdaya harcıyorum. Geri kalanını yol parası olarak kullanıyorum .
4. Sağlıksız şeyleri ve dinin yasakladığı şeyleri yememek , yememek içmemek değildir .
5. Giymiyorsunuz derken ?! Yaprakla gezmiyorum 🤣

6. Sı kimse ödeyemeyeceği borca girmez demişsiniz . O yüzden mi bir çok insan icralık . İcra davaları var . Bir çok insan gayet de ödeyemeyeceği borca giriyor , sonucunda intihar eden bile oluyor .

Sonuç olarak orada anlatmak istediğimi tam anlamamışsınız .
Dışarıdan gördüğünüzü yorumlamayın demiştim üstüne basa basa . Yine bilmeden kafanızdakine göre yorum yapmışsınız .

Özetle mesela 50.000 TL maaş alan iki insandan birisi kuaförlere kılık kıyafete parasını harcayıp sonra da gezmeye para bulamayınca , diğer ikinci kişi 1. nin para harcadığı yerlere para harcamak yerine o parayla gezince, birincisi çıkıp da ikinci parayı nereden buluyor da geziyor demesi çok saçma .

1. si çalışıyorum
3. Sü maaşımın büyük bir kısmını gıdaya harcıyorum. Geri kalanını yol parası olarak kullanıyorum .
4. Sağlıksız şeyleri ve dinin yasakladığı şeyleri yememek , yememek içmemek değildir .

6. Sı kimse ödeyemeyeceği borca girmez demişsiniz . O yüzden mi bir çok insan icralık . İcra davaları var . Bir çok insan gayet de ödeyemeyeceği borca giriyor , sonucunda intihar eden bile oluyor .

Dışarıdan gördüğünüzü yorumlamayın demiştim üstüne basa basa . Yine bilmeden kafanızdakine göre yorum yapmışsınız .

Özetle mesela 50.000 TL maaş alan iki insandan birisi kuaförlere kılık kıyafete parasını harcayıp sonra da gezmeye para bulamayınca , diğer ikinci kişi 1. nin para harcadığı yerlere para harcamak yerine o parayla gezince, birincisi çıkıp da ikinci parayı nereden buluyor da geziyor demesi çok saçma .
Çok doğru. İnsanların harcamalarını bu denli takıntılı incelemekte sağlıklı bir durum değil🙈Vayyyy aslında maddiyatı o kadar da iyi değil, bu aldıklarını nasıl alıyor , o tatillere nasıl gidiyor diye sorgulamak hele. Sana açıklamak zorunda mı tek tek finansal okur yazarlığını , ek kaynaklarını, kıstığı yerleri vs 😂haset insan sorgular sadece bunu. Çok çok haklısınız o yüzden.

Çok doğru. İnsanların harcamalarını bu denli takıntılı incelemekte sağlıklı bir durum değil🙈Vayyyy aslında maddiyatı o kadar da iyi değil, bu aldıklarını nasıl alıyor , o tatillere nasıl gidiyor diye sorgulamak hele. Sana açıklamak zorunda mı tek tek finansal okur yazarlığını , ek kaynaklarını, kıstığı yerleri vs 😂haset insan sorgular sadece bunu. Çok çok haklısınız o yüzden.

Çok teşekkürler

Çok teşekkürler
Çok saçma cidden. Biri sigara içer ucuz çanta kullanır mesela. Biri kaşını hep evde kendisi alır ağdaya vs gitmez hiç ki o benim🙈. Kuaföre gitmiyorum 2 yıldır . Saçımı kendim boyuyorum kesiyorum. Kolumda 8 10 bi lik çantalarla 5 binlik ayakkabılarla gezerim hep. Tatile çocuğumu gönderdim kendim gitmedim bu yıl . Kimi ilgilendirir? Kimin hakkı var vayyyy bu ayakkabıları çantaları nasıl aldı demeye vs?😂Sahte takı almam. Ekonomi iyiyken 10 yıl önce aldığım pırlantalarımı takarım hep. E bu da beni zengin yapmaz. Kirada oturuyorum uzun yıllardır. E bu da yanıltıcı. Memleketlerimizde gayrimenkullerimiz. İki arabamız vardı o da ihtiyaçtı çocuk için. Geçen ay tekini sattık çocuğu da servise verdik vs. Yatırım yapamıyordum çocuk kolejde idi bu yıl nitelikli lise kazandı. Masrafım çok azaldı altın almaya başladım gibi gibi. Yani her insan ayrı bir hayattır. İnsanların yaşayışını ince ince araştırmakta sağlıksız bir şeydir. Sanane derler adama.

1. si çalışıyorum

valla ben tuvalet kağıdı almayıp yaprak bile kullandığınızı düşünmüştüm yorumunuza bakarak ki konu sahibine yorum yapmıştım siz gelip bana yorum yapmışsınız üzerinize alınmışsınız. üzerinden çok zaman geçmiş cezanız vardı sanırım yeni yorum yapıyorsunuz konuyu tekrar okumak zorunda kaldım.üşüdüğünüzü bile bile hemen gelip yatağa yatıyorum demişsiniz doğalgaz yakmamak için sırf gezmeye para ayırmak için ben ilk önce çocuğun konforunu düşünüyorum kusura bakmayın çocuğumu soğukta bırakamam ayrıca hemen gelip yatağa yatamam bir mesaide evde başlıyor çünkü yemesi ödevi uyutması yani bizler kışın doğalgaz yakmak zorunda kalıyoruz hatta elektrik full çalışıyor. yazında sıcakta patlayamayız klima vantilatör bunlar hep elektrik. çocukların bilgisayarı telefonlar internette ödüyoruz.başka masrafları söylemiyorum olması gereken temel masraflar sadece. çocuğunuz var mı diye o yüzden sormuştum. ayrıca çocukların masrafı ve istekleri bitmiyor bu devirde bizim gibiler şahsen yetişmeye çalışırken gezelim diye o anda aklımızda bu olmuyor. sizin gibi yaşayan çok az insan vardır emin olun. okuduğunuzu anlamak konusunda birazda kendinizi yorun olur mu kimse gezmek uğruna ödeyemeyeceği borca girmez demek istemişim kendi tarafınıza çekmeyin o söylediğiniz insanlar tam da yukarıda saydığım nedenlerle icralık oluyor kira geçinme yeme içme çoluk çocuk eş masrafı gibi yani sizin için gereksiz harcamalar. gezmek için icralık olan insan zaten bunu göze almıştır. ayrıca dinin yasakladığı şeyler konusuna girersek içinden çıkamayız. lütfen kendiniz böyle yaşıyorsunuz diye gereksiz polemik yaratmayın istisnalar kaideyi bozmuyor çünkü

valla ben tuvalet kağıdı almayıp yaprak bile kullandığınızı düşünmüştüm yorumunuza bakarak ki konu sahibine yorum yapmıştım siz gelip bana yorum yapmışsınız üzerinize alınmışsınız. üzerinden çok zaman geçmiş cezanız vardı sanırım yeni yorum yapıyorsunuz konuyu tekrar okumak zorunda kaldım.üşüdüğünüzü bile bile hemen gelip yatağa yatıyorum demişsiniz doğalgaz yakmamak için sırf gezmeye para ayırmak için ben ilk önce çocuğun konforunu düşünüyorum kusura bakmayın çocuğumu soğukta bırakamam ayrıca hemen gelip yatağa yatamam bir mesaide evde başlıyor çünkü yemesi ödevi uyutması yani bizler kışın doğalgaz yakmak zorunda kalıyoruz hatta elektrik full çalışıyor. yazında sıcakta patlayamayız klima vantilatör bunlar hep elektrik. çocukların bilgisayarı telefonlar internette ödüyoruz.başka masrafları söylemiyorum olması gereken temel masraflar sadece. çocuğunuz var mı diye o yüzden sormuştum. ayrıca çocukların masrafı ve istekleri bitmiyor bu devirde bizim gibiler şahsen yetişmeye çalışırken gezelim diye o anda aklımızda bu olmuyor. sizin gibi yaşayan çok az insan vardır emin olun. okuduğunuzu anlamak konusunda birazda kendinizi yorun olur mu kimse gezmek uğruna ödeyemeyeceği borca girmez demek istemişim kendi tarafınıza çekmeyin o söylediğiniz insanlar tam da yukarıda saydığım nedenlerle icralık oluyor kira geçinme yeme içme çoluk çocuk eş masrafı gibi yani sizin için gereksiz harcamalar. gezmek için icralık olan insan zaten bunu göze almıştır. ayrıca dinin yasakladığı şeyler konusuna girersek içinden çıkamayız. lütfen kendiniz böyle yaşıyorsunuz diye gereksiz polemik yaratmayın istisnalar kaideyi bozmuyor çünkü
Farklı hayatlarımız , farklı harcama şekillerimiz var. Boşuna tartışıyoruz bence🙈Bekarken ben de ülke ülke gezdim. Sorumlu olduğum tek kişi kendimdim. 14 yıldırsa önceliğim çocuk . Yani doğalgazı yakmayıp gezilere gitmekte normal, çocuk için full yakmakta normal. Cidden boşa tartışıyoruz.

Farklı hayatlarımız , farklı harcama şekillerimiz var. Boşuna tartışıyoruz bence🙈Bekarken ben de ülke ülke gezdim. Sorumlu olduğum tek kişi kendimdim. 14 yıldırsa önceliğim çocuk . Yani doğalgazı yakmayıp gezilere gitmekte normal, çocuk için full yakmakta normal. Cidden boşa tartışıyoruz.
bende onu söylüyorum zaten canım istisnalar kaideyi bozmuyor diye. tek başınaysan zaten hayat bi tık daha kolay ama üç dört kişilik bir aileyle çok daha zor bu devirde özellikle. neyse niye bu konuda tartışma yaratıldı onu da anlamış değilim açıkçası

Ben üzerime alınmadım tabii ki
Demişsiniz ya kimse borçla gezmez . Ya da gezmek uğruna borca girmez diye .
Siz söylemek istediğimi hala anlamamakta ısrar ediyorsunuz .
Bazı harcamalar zaruridir . Bazıları ihtiyaç . Bazıları istek. İstek de ihtiyaç da kişiden kişiye , zamandan zamana bile değişir .
Diyorum ki herkesin kafa yapısı farklı . Siz gezmek için borcu göze almıyorsunuz diye kimse de almayacak diye bir kural yok .
İsteyen istediği şey için borcu göze alır .
Borçlanmadan yapmak istiyorsa bazı şeylerden kısar . Bu da yine kimseyi ilgilendirmez .

Bir de o dönem kışın bile çok sıcak olan bir bölgedeydim , çocuğum üşümüyordu . Aksine doğalgaz yaktığımda kısıkta bile olsa , çok sıcak diyip gidip sürekli pencereyi açıyordu . Öyle olduğu için ben de sadece kendim için doğalgazı yakmaya gerek duymadım . Oğlum üşümüyordu yani .
Ayrıca yattığım yerden de çocuğuma “uyku saati” diyebiliyorum elhamdülillah. Ve ödev yönlendirmesi de yapabiliyorum .
İlla çocuğun tepesinde dikilmeye gerek yok bazı beceriksiz ebeveynler gibi .

Ayrıca ben her yıl sıfır araba parası kadar para verip çocuğumu 2 yıl koleje gönderen bir anneyim .
Çocuğuma yaptığım alışverişlerin olsa da fotoğraflarını atsam aklınız şaşar . Siz muhtemelen zerresini yapmamışsınızdır .

Siz hala anlattıklarımı anlamıyorsunuz ne yazık ki .
Özetle ;
İsteyen istediği yere harcar parasını , kimse de bu konuda kimseyi -eleştirmeyi bırakın yorum bile yapmamalı .

Arkadaşınızın evine gitmişsiniz,aldıkları mobilyalara içerlenip bide gelip burda konu açıp dedikodusunu yapıyorsunuz..
Aynı şey başıma gelse çok üzülürdüm.
Yahu size ne kim ne kazanıyorsa kazansın kim nasıl yaşıyorsa yaşasın.
Bi zamanlar bende tem maaştım,eşimle kredi çekip evlendik.
Tatile her gittiğimizde görümcem imalı laflar paylaşırdı hep,borçluyız ya hiçbişeye hakkımız yok gibi.
Oysa bilmiyordu babamın tatile gönderdiğini.
İnsanlar size muhasebe tutmak zorunda değil.
Şimdi çok şükür bende çalışıuorum,ev araba maddi araba maddi anlamda çok rahatız.
o laf sokan görümcem ise olduğu yerde saydı durdu.
insanlara hasetlenmeyin,kendi yolunuza bakın,herkesin nasibi rızkı sınavı bambaşka bu dünyada.
Yorumları okurken ayrı delirdim.
nefret ediyorum bu tarz dedikodulardan ama yazmadan da edemedim

Konu sahibi izninizle 🙏

Şibumi 'Ruhun sadeliği, gösterişten uzak bir zarafet, özür dilemeden dürüstlük, yapmacıklıktan uzak bir güzellik' anlamına gelen Japon felsefesiymiş.
Benim özür dilemeden dürüstlüğe çok ihtiyacım var 😂

Kitap kurgu anladığım kadarıyla. İçeriği nasıl tavsiye eder miydiniz?
severek okuduğum bir kitap olduğu için konuyu bölüp yazmak istedim. ben tavsiye ederdim. zaten çok renkli bir kitap, bir çırpıda bitirirsiniz
"Aşırı fakir bir aile, anne ve çocukların başından geçenler diyeyim." bu yorumu anlayamadım. çünkü kitabın ana karakteri freelance olarak farklı devletler için çalışan bir suikastçi.
bahsettiğiniz zarafet ve sadelik tanımları japonların kültürüne yapılan bir atıf. karakter uluslararası bir adam olmasına karşın en çok etkilendiği kültür de bu. kitap dünya siyasetine dair tespitler ve olaylar barındırdığı için isim ve karakterin hikayesi bilinçli tercih edilmiş bir kurgu. yani kavramların kitapla alakası yok değil tam aksine direkt olarak kitabın amacını taşıyor fakat örtülü biçimde. ekşide güzel analizleri varmış. tekrar okuyacağım galiba 😂

düzeltme: kitapların ismi karıştırılmış, sonraki sayfada konuşmuşsunuz ama yorumu değiştirmedim size fikir olur diye

Son düzenleme:
Ben üzerime alınmadım tabii ki
Demişsiniz ya kimse borçla gezmez . Ya da gezmek uğruna borca girmez diye .
Siz söylemek istediğimi hala anlamamakta ısrar ediyorsunuz .
Bazı harcamalar zaruridir . Bazıları ihtiyaç . Bazıları istek. İstek de ihtiyaç da kişiden kişiye , zamandan zamana bile değişir .
Diyorum ki herkesin kafa yapısı farklı . Siz gezmek için borcu göze almıyorsunuz diye kimse de almayacak diye bir kural yok .
İsteyen istediği şey için borcu göze alır .
Borçlanmadan yapmak istiyorsa bazı şeylerden kısar . Bu da yine kimseyi ilgilendirmez .

Bir de o dönem kışın bile çok sıcak olan bir bölgedeydim , çocuğum üşümüyordu . Aksine doğalgaz yaktığımda kısıkta bile olsa , çok sıcak diyip gidip sürekli pencereyi açıyordu . Öyle olduğu için ben de sadece kendim için doğalgazı yakmaya gerek duymadım . Oğlum üşümüyordu yani .
Ayrıca yattığım yerden de çocuğuma “uyku saati” diyebiliyorum elhamdülillah. Ve ödev yönlendirmesi de yapabiliyorum .
İlla çocuğun tepesinde dikilmeye gerek yok bazı beceriksiz ebeveynler gibi .

Ayrıca ben her yıl sıfır araba parası kadar para verip çocuğumu 2 yıl koleje gönderen bir anneyim .
Çocuğuma yaptığım alışverişlerin olsa da fotoğraflarını atsam aklınız şaşar . Siz muhtemelen zerresini yapmamışsınızdır .

Siz hala anlattıklarımı anlamıyorsunuz ne yazık ki .
Özetle ;
İsteyen istediği yere harcar parasını , kimse de bu konuda kimseyi -eleştirmeyi bırakın yorum bile yapmamalı .

Hangi ulkedesiniz ya kişlari cam pencere acacak cocuk cok sicakmis diye. 😄😄 sicaktan cam pencere acmali gecen kişlarin oldugu yerlerdeki evlerde petek olmaz zaten ne dogalgaz acmasi.
Kendiniz soguktan yatagin icinden cikmadan cocuk yonlendirip uyutuyorsunuz, cocuk sicakliyoooor bak senn sizin cocuk kuzeyli herhald.e 😄

severek okuduğum bir kitap olduğu için konuyu bölüp yazmak istedim. ben tavsiye ederdim. zaten çok renkli bir kitap, bir çırpıda bitirirsiniz
"Aşırı fakir bir aile, anne ve çocukların başından geçenler diyeyim." bu yorumu anlayamadım. çünkü kitabın ana karakteri freelance olarak farklı devletler için çalışan bir suikastçi.
bahsettiğiniz zarafet ve sadelik tanımları japonların kültürüne yapılan bir atıf. karakter uluslararası bir adam olmasına karşın en çok etkilendiği kültür de bu. kitap dünya siyasetine dair tespitler ve olaylar barındırdığı için isim ve karakterin hikayesi bilinçli tercih edilmiş bir kurgu. yani kavramların kitapla alakası yok değil tam aksine direkt olarak kitabın amacını taşıyor fakat örtülü biçimde. ekşide güzel analizleri varmış. tekrar okuyacağım galiba 😂

düzeltme: kitapların ismi karıştırılmış, sonraki sayfada konuşmuşsunuz ama yorumu değiştirmedim size fikir olur diye

Yorumunuz için teşekkür ederim. Japonların yaşayan felsefeler üretmekte üstlerine yok. Kitapların içeriği dikkatimi çekti. Bu vesileyle ikisini de okuyacağım umarım.

Hangi ulkedesiniz ya kişlari cam pencere acacak cocuk cok sicakmis diye. 😄😄 sicaktan cam pencere acmali gecen kişlarin oldugu yerlerdeki evlerde petek olmaz zaten ne dogalgaz acmasi.
Kendiniz soguktan yatagin icinden cikmadan cocuk yonlendirip uyutuyorsunuz, cocuk sicakliyoooor bak senn sizin cocuk kuzeyli herhald.e 😄

Siz bilmiyorsunuz diye , yok olmuyor doğalgaz .
Bilginiz yok belli ki . Eke ekliyorum .

Yatağın içinden çıkmıyorum da demedim .
Nerenizle okuyorsanız ..
İş çıkışı duş alıp yemek yiyip yatağa girmenin nesini anlamıyorsunuz .
Hani “tv battaniyesi” diye bir kavram var ya , size sorsak , “yazın zaten sıcak insan şortla terliyor , e kışın da doğalgaz yanıyor ne battaniyesi” diye o kavramı da inkar edersiniz .
At gözlüğü ile değil balık gözüyle bakın.

Eklentiler

• IMG_4749.webp
    IMG_4749.webp
    32 KB · Görüntüleme: 45
Hayattan be beklediğinizle de alakalı bir durum bu.
Biz çok yüksek maaş alan insanlar değiliz eşimle ama tatil bizim için olmazsa olmazdır.
Gider pansiyonda kalırız az ucuza yemek yeriz ama denizimize gireriz.
Ama kimisi için tatil illa 5 yıldızlı otel demektir.
Siz mesela iş kurmayı düşünüyorsunuz 2 yıldır tatilw gitmedim demişsiniz.
Mesela şu an Eylül ayı her yer inanılmaz ucuz hele lüks olmayan yerler gidip 3 4 gün tatil yapabilirsiniz isterseniz.
Ha başlığa cevap vereyim ekonomi berbat Biz survivor da yaşıyoruz zaten orası ayrı.
Ama insanın kendine küçük mutluluk alanları da yaratması önemli bu devirde.

Mobilya konusunda da firmalar sağlam indirimler yapıyorlar belki 1 seni önce alıp depoda beklettiler taksitle aldılar vs olur yani.
Çanta mevzusunda 2.el almış olabilir hediye gelmiş olabilir zamanında almıştır uzun zamandır kullanıyor olabilir vs .

Son zamanlarda ekonomik sıkışıklık ve birikim üzerine düşünüyorum. Uzun süredir iş kurmayı düşünüyordum ve nihayet bu yönde adımlar attım. Bir ortağım var masrafları beraber karşılayacağız. Bir yandan gelir gider hesaplıyorum bir yandan da kara kara düşünüyorum.
Çevremdeki insanlar genelde ekonominin çok kötü olduğundan, hayatın pahalı olduğundan şikayet eder. Geçen gün yeni evlenen erkek bir arkadaşımı ziyarete gittik. Eşi çalışmıyor kendisi de özel sektör çalışanı ve lise mezunu. Evlerindeki mobilyalar inanılmaz pahalı. Diğer arkadaşım da çok şaşırdı. Bildiğimiz kadarıyla aileden destek almıyorlar zaten zengin aile çocukları da değiller. Arkadaşımın eşinin çantası vakkodan aşağı değil.
Bir başka arkadaşımız 6 aydır çalışmıyor fakat her hafta tatilde. Bu kısımlar bizi ilgilendirmez fakat örnek olsun diye söylüyorum ve acaba birikim işini mi beceremiyorum diye sorguluyorum. Yapı olarak borç seven biri değilim. Kredi çekmek borcu borçla kapatmak vs kafam bu tip şeylere pek çalışmaz. Acaba bu işin sırrı bu mu diye merak ediyorum. Biliyorsunuz pandemi dönemi pek çok insan fırsattan istifade edip kredi çekti. Maddi konuşarla ilgili püf noktaları bilmek istiyorum ama dediğim gibi yüklü borca girmek de biraz rahatsız edici hissettiriyor. Siz bu işleri nasıl yapıyorsunuz? Birikim yapmak ya da parayı yönetmek için taktikleriniz var mı? Bir yerden tutsam bir yer eksik kalıyor sanki. Uzun süredir çalışıyorum ve 2 senedir tatile çıkmadım bile.(bu dert mi diye düşünebilirsiniz belki ama ihtiyaç oluyor)

İnsanların neye öncelik verdiği çok farkli gerçekten. Evlenirken inanılmaz masrafa girip 3-5 sene taksit, borç ödeyen insanlar var. Tek amacı 100 bin liralık telefon almak olan ve bunun için 3-5 ay asgari ücretle zor şartlarda çalışan veya yazın mevsimlik işçilik yapan gençler var.
Bizim maddi durumumuz çok şükür fena değil. İstesek eşimle birlikte sürekli en son model telefon kullanabiliriz ama ne gerek var diyoruz. Asgari ücret alan bazı kuzenlerim burun kıvırıyor bizim telefonları görünce:D
On yıllık evliyiz, 4 yıl önce yeni ev aldik ama eşya yenilemeyi geçtim eksikleri bile tam anlamıyla tamamlamış değiliz. Çünkü vaktimiz kısıtlı ve gündemimiz ev eşyası değil.
Maddi durumumuz iyilesti diye koşa koşa arabamızı yenilemedik. Oldukça mütevazi bir aracımız var. Eşimde de şirket aracı var zaten. Eşim de ben de araba meraklısı değiliz. İhtiyaç olarak bakıyoruz.
Ha ne yaptık, çocuğumuz senelerdir özel kreş ve okula gitti. Pandemi dönemi dışında yaz tatilimiz, yakın şehirlerde gezilerimiz, son yıllarda birden fazla yurtdışı seyahatlerimiz oldu.
Güzel kiyafet filan severim ama yine o da bütçeye göre. Sonuçta lüksün sınırı yok. Benim bütçem 5x'lik çantaya uygunsa 10x'lik almak için kendimi zorlamam.

Benzer gelir düzeyinde olup aaa ben çocuğumu özel okula veremiyorum diye yakınan ama yazlik, gayrimenkul alan,araba değiştiren arkadaşlarım var. Ya da oldukça iyi kazanan mesleklerde olup neredeyse her ay yurtdışına giden ama ev almayı tercih etmeyip kirada oturan arkadaşım var. Bu işin doğrusu yanlışı çok kişisel.
Herkesin bütçe yönetimi, seçimleri çok çok farklı.

Back
X