Elossa'nın Mutfağı

Elossa'nın Mutfağı ilginizi çekti mi?

• Ankete Katılan
    619

Elossa

Guru
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.681
159
363
Merhaba arkadaşlar♥
Arkadaşlarımın yoğun isteği üzerine bu topiği açmış bulunuyorum.Zaman buldukça kendi yaptığım veya yapmaktan zevk aldığım tüm paylaşımlarımı burada sunmak istiyorum
Sizlerde paylaşımda bulunabilirsiniz,fikir alışverişlerimizle mutfaklarımıza değişik renkler,tatlar katacağımıza inanıyorum...
Mutfak öylesine derin bir konu ki,bazen hiç ummadığımız minicik bir baharat bile yemeğin tadındaki tüm akışı değiştirebiliyor..(iyi veya kötü)
O yüzden bilgi alışverişlerimiz çok önemli...
Kısaca kendimi tanıtayım beni bilmeyenlere kimdir bu Elossa;
81 doğumluyum 4 yıllık evliyim,çocuğum yok,mutfağı yemek yapmayı değişik lezzetler türetmeyi ve sunmayı ççookk seviyorum...Özellikle yöresel yemeklere bayılıyoruz..
Eşimde tıpkı ben gibi ve olayı tamamen aşan tam bir gurme diyebilirim...
Herkese şimdiden ççookk teşekkür ediyorum,umarım eğlenceli vakitler geçiririz burada hep birlikte...
Takipte Kalın...:121:

İÇİNDEKİLER...:)

1- PROFİTEROL
FIRINDA BEŞAMEL SOSLU PEYNİRLİ MAKARNA
FIRINDA KABAK DOLMASI

2- FELLAH KÖFTESİ
PATATES MANTISI
PRENSES TATLISI
KASAP KÖFTE

3- İÇLİ KÖFTE

6- DEREOTLU,MAYDANOZLU KREP

7- DAMLA ÇİKOLATALI MUZLU PASTA

8- KABAK SALATASI
KIRMIZI BİBER VE PATLICAN KÖZLEME

9- AŞK KARPUZLARIM:)

10-SEBZELİ BULGUR PİLAVI

12-DEREOTLU,MAYONEZLİ,SARMISAKLI YOĞURTLU MAKARNA SALATASI
ÇİÇEK KURABİYELER
KIYMALI MUSKA BÖREĞİ
PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ
KIYMALI TAVA BÖREĞİ

14- ELMALI ÇİKİLOP

21- PEKMEZLİ,ZEYTİNYAĞLI,FINDIKLI KEK
ZEYTİNYAĞLI ŞEHRİYE PİLAVI

30- SUCUKLU KAŞARLI MENEMEN

32- TAVUKLU YARMA ÇORBASI
KIYMALI ZEYTİNYAĞLI PIRASA
PATATESLİ KIYMALI BÖREK

35- KIYMALI BEZELYE

36- SULTAN LOKUMU

49- PATLICAN REÇELİ

60- PATLICAN SARMA ( KÖFTELİ )
PATATES KÖFTE KIZARTMA

70- FIRINDA PALAMUT
SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI

71- ZEYTİNYAĞLI,LİMONLU,SİRKELİ KARIŞIK SALATA

89- DONDURMA KÜLAHINDAN PALYAÇOLARIMMM:))

132- ADANA TARHANASI

136-BÜRYAN (DANA ETLİ)

154-KIYMALI LAHANA DOLMA (BENİM USUL)

154-MERCİMEK KÖFTESİ

155-TEREYAĞLI SEBZELİ MENEMEN

155-MANTAR KAVURMASI

155-KAYSERİ MANTISI (SIKMA VEYA KELEBEKTE DERİZ)

157- SAKIZLI MUHALLEBİ

158-KREMALI KAŞARLI PATATES

158-TON BALIKLI SALATAAAMMM:)

160-KOCİŞİMİN VOK TAVADA ET KAVURMASI:)

163-TEREYAĞLI ETLİ KURU FASULYE

166-TAVUK SUYUNDAN TAVUKLU TEREYAĞLI PİRİNÇ PİLAVI

180-ARAP AŞI

191-KIYMALI TAVA BÖREĞİM & ISPANAKLI PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİM:)

191-DANA ETLİ HAVUÇLU PATATESLİ SULU YEMEK

191-SEBZELİ BURGU MAKARNAAAMMM:))

195-TEREYAĞLI HAMSİLİ PİLAV

203-KABAK TATLIM:)

206-TAVUK BURGERLİ,KAŞARLI MENEMEN.....

206-KIYMALI KARNIBAHAR....

206-SEBZELİ MÜCVER

214-EDİRNE TAVA CİĞERİ...

226-ISPANAKLI ÇÖMLEK PEYNİRLİ BÖREK

226-ANNEMİN TARHANASI:)

241-PASTIRMALI,MANTARLI PİZZA...

251-KÖSTEBEK PASTA

251-KIYMALI YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

256-BALLI MEYVE SALATASI (BADEMLİ,FINDIKLI)

276-KREMALI TAVUKLU MANTAR ÇORBASI

295-UN KURABİYESİ
-KİVİLİ PASTA
-PATATESLİ KIYMALI BÖREK

318-KAHVALTILIK SOSİSLER:)

331-SUSAM MANTOLU TAHİNLİ KEK...

332-BALKABAKLI BÖREK...

332-ISPANAKLI BÖREK...

332-KURU PATLICAN & BİBER DOLMA...

366-MANTAR SOTE...

366-DEREOTLU MAYDANOZLU PATLICAN SALATA...

367-KAKAOLU ŞEKERPARELERİM...

418-DIZMANA...

420-SÜTLÜ NURİYE...)

437-ANNECİĞİMİN ELLERİNDEN:)

453-SEBZELİ KREMALI TAVUK KÖFTE

Son düzenleme:
Eveeettt ilk paylaşımıma tatlı başlıyalım,tatlı tatlı sürsün gitsin sohbetimizde...:)
Yemeğe doyamadığımız Profiterollerim..çok uzun sürecek Hürroşuma yetişemeyeceğim o yüzden tarifi alıntıladım arkadaşlar..ama resimler bizzat bana ait..

Profiterol Hamuru
1.5 su bardağı su
100 margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta (yumurtanın büyüklüğüne göre 4 adet de olabilir)
Yarım çay kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz

Profiterol Kreması

1 kilo süt
2 çay bardağı un
4 çay bardağı toz şeker
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
4 yumurta sarısı
2 paket vanilya

Üzeri İçin çikolata sos.

1.5 bardak su bir tencerede kaynatılır. 100 margarin, yarım çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuz eklenip margarinin erimesi bittikten sonra un, sürekli karıştırılarak azar azar eklenir. Karıştırma işlemine ara vermeden pişirmeye devam edin, hamur toparlanmaya başlayacaktır. Alttaki resimde ocaktan aldığım andaki kıvam var, o kıvama gelene yaklaşık 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Hamur ocaktan alınıp 15 dakika bekletilip soğutulur.

Sıra yumurtaları ekleme aşamasına geldi. Önemli bir ayrıntı yumurtaların hamura teker teker yedirilerek kırılmasıdır. Tarfite 5 adet yumurta kullandım, yumurtaların boyutuna göre bu sayı bir yukarı bir aşağı olarak değişebilir, bu sayıyı hamurun kıvamına göre tespit edeceğiz.

İlk yumurta hamura eklenip mikserle karıştırılır. Yumurta hamura karıştıktan sonra ikinci yumurta eklenip yine aynı şekilde mikserle karıştırılır. Bu şekilde 4. yumurta da eklendikten sonra hamur kontrol edilir. Olması gereken kıvam kek hamurundan katı, kulak memesi kıvamındaki hamurdan cıvık, akışkan ama sulu olmayan bir hamur şeklindedir. Eğer bu kıvama gelmediyse 1 yumurta daha kırabilirsiniz. Tüm yumurtalar eklendikten sonra hamur buzdolabında iyice soğumaya bırakılır. Bu süreç yaklaşık 45 dakika- 1 saat kadar sürüyor.

Fırını 200 derecede ısıtılır.

Soğuyan profiterol hamuru yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine krema sıkacağı ile yarım ceviz büyüklüğünde sıkılır. Bu işlemi dilerseniz çay kaşığı ile de yapabilirsiniz.

Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir derece 150 ye düşürülür 25 dakika daha pişirildikten sonra fırın kapatılır. Fırın kapatılıkdıktan sonra profiterol hamurları 5 dakika daha fırında bekletilip çıkarılır.

Sıra profiterollerimizin içerisine koyacağımız kremasının yapımına geldi. Süt, un, şeker, mısır nişastası, yumurta sarıları iyice karıştırılır ve karıştırmaya devam ederek pişirilir. Pudingden daha koyu bir kıvamda olacaktır. Piştikten sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır.

Pişmiş profiterol toplarının içine soğumuş krema sıkılıp üzerine bol çikolata sos ile servis yapılır. Tarifte çikolata sos vermedim, Dr. Oetker'in çikolata sosunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz .

Hazırlanışı pratik değil ama önceden hazırlanabilir olması oldukça pratik oluyor. Pişirdiğiniz hamur toplarını buzdolabınızda 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman kremasını ekleyip, üzerine çikolata sos dökebilirsiniz.

Afiyet Olsun:)

Fırında Beşamel Soslu Peynirli Makarnaaammm:)

canlarım makarnayı iyice haşlıyorsunuz,ardından süzmeye alıyorsunuz..o süzülürken beşamel sosu hazırlıyorsunuz..150-200 gr kadar tereyağ veya margarini eritip 2 yemek kaşığı unu kavuruyorsunuz..ardından bu karışıma 2 bardak süt ekleyip blendrdan geçiyorsunuz pürüzsüz oluyor..sonra bu sosa 3 yumurta ve 2 yemek kaşığı yoğurt ekledim ben birazda tuz ve tekrar çırptım..sonra makarnanın yarısını borcama döktüm üzerine peynirleri ekledim resimdeki gibi,peynirlerin üzerine hazırladığım bu sosun yarısını döktüm ve üzerine makarnanın kalan yarısını ekledim..onun üzerine sosun kalan yarısınıda ekledikten sonra verdim fırına..200 derece ısıda 30 dk da hazırdı..afiyet olsun..:)

Eki Görüntüle 523514 Eki Görüntüle 523515 Eki Görüntüle 523516 Eki Görüntüle 523517 Eki Görüntüle 523518 Eki Görüntüle 523519 Eki Görüntüle 523520

Fırında kabak dolması
bildiğimiz dolma harcına bol dereotu,maydanoz ekleyip verin fırına :))
yanına ister sarmısaklı ister sade yoğurtla harika bir yemek...
herkesin dolma iç harcı farklı farklı olduğundan net yazmıyorum şimdilik ama isteyenler olursa seve seve...
Afiyet olsunn:)

Fellah Köftesi

yarım kg ince köftelik bulgur
1 su bardağı irmik kapaklı hava almayan bir kapta üzerine 2,5 su bardağı kaynar su dökülerek bekletilir(yaklaşık yarım saat)
sonra bu karışıma 2 yumurta,1 tatlı kaşığı kimyon,1 yemek kaşığı tuz,1 yemek kaşığı pul biber,1 yemek kaşığı kırmızı toz biber,1 tatlı kaşığı nane,1 tatlı kaşığı karabiber,1 çay bardağı un,1 ymek kaşığı domates salçası,1 yemek kaşığı biber salçası eklenerek iyice yoğrulur..
ben yoğurma işini robotta yapıyorum daha özleşiyor malzemeler,krem gibi oluyor..
sonra bir tencereye yarısına kadar su doldurup suyu kaynatıyorum,bu arada köfteleri avuç içlerimi ıslata ıslata şekillendirip ortasına parmağımla bastırıyorum ve zeminine un serptiğim bir tepsiye koyuyorum..
kaynamakta olan suya göz kararı köftelerden 10-15 tane koyup su süzeyine kadar çıkmasını bekliyorum..yaklaşık 10 dk sürüyor pişmeleri..su yüzeyine çıkan köfteleri delikli bir kepçe ile servis yapacağım tabağıma alıyorum..bu işlem harç bitene kadar sürüyor.
öte yandan rondoya kabukları soyulmuş 5-6 adet domates ve 3-4 diş sarmısağı ekleyip rondodan geçiriyorum püre haline geliyor..püreyi sos tencereme alıp üzerine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip pişiriyorum..içerisine 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip pişiriyorum..
diğer yandan 1 büyük kase yoğurda 3-4 diş sarmısak ekleyip karıştırıyorum..ve sırasıyla köftelerin üzerine önce domates sosumu,sonra sarmısaklı yoğurdumu en son ise maydanozumu ekleyip soframa sunuyorum:)
yoğurtsuz sadece domates sosluda yapılıyor ama ben genelde yoğurtlu yapıyorum..
Afiyet olsunnn:)

Patates mantısı!

Yapmayanlar denemeyenler mutlaka denemeli arkadaşlar....
7-8 adet patates haşlanır..kabukları soyulup soğumaya bırakılır.ayrı bir kapta bikaç dal taze soğan,yarım demet maydanoz,yarım demet dereotu,taze nane doğranır.patatesler soğuduktan sonra ezilir ve yeşillik karışım üzerine eklenir,isteğe göre tuz zeytinyağı pul biber karabiber eklenir ve hepsi güzelce harmanlanır...sonra resimde gördüğünüz gibi minik minik çanaklar yapılır ayrı bir tencerede 1 adet soğan doğranır istenilen bollukta kıymada ilave edilip iyice pişirilir..ve pişirilen kıyma harcı patates çanaklarına yerleştirilir...istenirse üzerine yoğurtta dökülebilir...inanılmaz güzel ve lezzetli oluyor kızlar...afiyet olsun:))

Prenses Tatlım...

1 litre sütün içerisine 1 paket vanilya ve 8 yemek kaşığı irmik koyun,karıştırarak pişmesini sağlayın,tam kaynamaya yakın 10-12 yemek kaşığı kadar şeker ekleyin ve 2 dk daha pişirin...altını kapatın..
kullanacağınız tepsinin altına kullanmak istediğiniz keki dilimleyerek döşeyin,üzerine hazırladığınız karışımın bi kısmını dökün,sonra yine kek dilimlerini döşeyin,yine kalan karışımı dökün...en üste ise kekin bi kısmını parçalayın ve üzerine serpin..arzuya göre hindistan cevizide dökebilirsiniz..cevizde olabilir...zevkinize kalmış tabisii:)
kocişimle benim tabaklarımız,yapım aşamasını çekmedim unuttum :)
ben dondurma ile çok seviyorum dondurma ile servis ettim...
afiyet olsun...:)

Ellerinize sağlık...Hepsi çok lezzetli görünüyor. ..Ben de fellah köftesini özellikle deneyeceğim inşallah...​

Ellerinize sağlık...Hepsi çok lezzetli görünüyor. ..Ben de fellah köftesini özellikle deneyeceğim inşallah...​

Teşekkür ederim canımm çok sağol
Fellah köftesi çok lezzetli bir tattır yapınca bana haber ver emi,nasıl olduğunu merak ederim ben şimdi:)

Meşhur Kasap Köftem...

ben hep 1 kg kıyma kullanıyorum,kalırsa dondurucuya atıyorum,pişmiş halde bile olsa mikrodalgada ısıtıyorum yeni yapmışcasına güzel oluyor aklınızda bulunsun.

ben kendi tarifim şaşmadan yazayım ,ama yarım kg kıymayada aşağıdaki diğer tüm malzemeleri kullanabilirsiniz sadece soğanı 2 adet kullanırsınız.
1 kg dana kıyma
3-4 adet küçük kuru soğan
10-15 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon(mutlaka olmalı)
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber(acı-tatlı isteğe göre)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 yumurta
1-2 dilim ekmek içi (benim evde bayat ekmek yoktu 2 ince dilim ekmeğin içini ufaladım)
yarım çay bardağı dolapta bekletilmiş soğuk su

tüm malzemeler minik minik kıyılıp kıymaya eklenir..baharat miktarları arzuya göre arttırılıp azaltılabilir..ama kimyon ve yenibahar mutlaka konmalı...acı sevenler acıyı bassın yani benim gibi:)
sonrada köfteler şekillendirilip teflon tavada çok az yağ kullanarak pişirilir..
bu kadar:)

beklediğim topic :) şu an zügün olsamda yazmadan duramadım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…