Eltinin evinden ceyiz gunu kovulma

ev yerleştirmeye öyle sülalece gidilmesi zaten başlı başına saçmalık,
hele yatak odasında... kime ne kızın havlusu, çarşafı, don atletinden.
dolayısıyla sessiz kalmış ama baya sinirlenmişler, ilk siz denk gelmişsiniz size patlamışlar.
bence uzatılacak bir şey yok, zaten kız bişey dememiş ablası demiş, bidaha ablasıyla muhatap olmazsınız olur biter.

Neden herkes konu sahibini suçluyor anmaladım.

1-kv istediği için gitmiş
2- genelde zaten çeyiz giderken her iki ailedende insanlar gider.
O ev sadece kızın evimi pardon ?

3- istemiyorlarsa baştan söyleyeceklerde yok öyle yağma

Nişanlısı söylemiştir annemler gelecek vs. Ona ses çıkarmayıp bu kadına patlamakta ne oluyor?

Arkadaşım sende düğüne git görevini yap. Ama sonra ben olsam asla yüzüne bakmam hiçbir ortamdada karşı karşıya gelmem.

Ablası sana çıkıştığında sakinleşitrebilirdi. Yaptığı büyük terbiyesizlik.

Niye gidiyorsunuz yardıma. Bende bu işlerin kız tarafının yapmasından yanayım. Kız, varsa kardeşi, annesi ,nişanlısı olabilir, en yakın arkadaşı birde.

Ay boşverin ya.
Israr etmeniz bile hata. Sordunuz o cümleyi mi kurdular,hemen toparlanıp çıkmalıydınız hatta erkek tarafından kim varsa onlara da "kız tarafi gitmemizi bekliyormuş,biz çıkalım "deyip herkesi toparlayıp gitmeliydiniz.
Madem yardım istemiyorlar,buyursunlar yapsınlar.
Ağlanacak birşey yok bunda,boşverin.

Kızın yatak odasına sadece kızın yakınları girermiş. Niye? Kızın donları varmış. Erkek donsuz mu geziyor.
Evime sokmam diyenlerin hepsi kibirli insanlar. Özel koleksiyon eşyalarla ev döşüyorlar ya aman kimse ellemesin. Donunu kimse görmesin istiyorsan düğünden önce götürür koyarsın dolaba.

Bende onlardan birisiyim cevap vermek istedim o yüzden .

Ben çeyizle beraber özel eşyalarımı göndermedim mesela kendim evi yerleştirmeye giderken götürdüm bana göre uygun olan o çünkü. Sizin düşüncenizin aksine bir erkek olarak eşim de özel eşyalarını sonradan getirdi sırf bu yüzden .

Yani bu bir tercih bu bir kişilik meselesi sizin bunu kibirle iliskilendirmeniz ne desem bilemedim . Sizin görüşünüz saygı duyarım yine de ama herkesin sabit bir düşünceye sahip olmasını bekleyemeyiz değil mi ?

Siz donlarinizi,geceliklerinizi,eşyalarınızı cümbür cemaat ( gerek kendi aileniz gerek eş ailesi ile ) yerleştirip mutlu olursunuz.
Ben yalnız yapmayı tercih ediyorum ama sizi de ayiplamiyorum bu bir tercihtir bilmem anlatabildim mi ?

Adetleri böyle olabilir mi? Benim eşimin tarafında da adet böyleymiş, kız tarafı karşılanır yemek verilir ama yerleştirme konusunda karışmak olmaması adına herkes evi kız tarafına bırakır gidermiş. Biz çok garipsemiştik hatta annem alınmıştı da ama her yörenin adeti farklı

Cahil cühela insanlar ya , o ortamı gözümün önüne getirdim de buram buram geri kalmışlık kokuyor.Çeyiz serme adetlerimizde var demesin kimse , olaysız geçen çeyiz serme ne duydum ne gördüm.Millet kavga etmeden , laf sokmadan bi' halt yiyemiyor bu gibi ritüellerde.

Dugune gidin esinizi yalniz birakmayin. Resmi durursunuz. Dugunden sonrada evine gitmezsiniz olur biter. Ozur borclular size ayip etmisler.

Bende bı görünce olarak bilmiyordum kız tarafının herşeyi yaptığını bizde bişey yaomadik ben sadece bı iki şey utuledim oda gelinin isteği ile

Erkek tarafi çeyiz sermezmis ustelemeyip keşke gecseydiniz bı kenara

Ohh daha iyi kenardan izlerdiniz onları

Tavir cok cirkin adet falan anlamam yardimci olayim diyen insana ses tonu yukseltilerek kovar gibi davranilmaz kas goz devrilmez usuluyle bizde adet boyle diye guler yuzle anlatilir karsida anlayacagini alir
Dugune giderdim surat falan asmadan kendi es dost tarafimla sohbet eder hayirli olsun der donerdim evine zoraki durumlar disi gitmez o zoraki durumlardada bardak dahi kaldirmazdim kendi evime cagirma konusundada hevesli olmaz yine zorunlu durumlarda buyur ederdim olduda yerinden kalkarsa zahmet etme ben toplarim gitmezini bekliyorum diye lafi yapistirirdim saygi cercevesinde mesafeli tutardim iliskimi ki emin olun bu durumda en cok rahat edecek olan siz olursunuz

Bunu yapan eltide degil ablasi su dk kadar arayipta kusura bakmayin alinmadiniz dimi aklima takildi ablam benim biraz hararetli konusur falan filan gibi gonul alma yapmadiysa yakinlik istemiyordur sizde olmayin oda rahat sizde rahat en guzeli

Benim donlarımı cümbür cemaat yerleştirdiğimi nasıl çıkardınız yorumumdan. Sadece donlarımı değil giysilerimi bile sonradan götürdüm ben. Aman bardağıma tutmasın, aman yastığımı yorganımı görmesin demedim kimse için. Aynı eşyalar herkeste var. Dünyada tek evlenen benmişim gibi muamele yapmadım kimseye. Bunları yapan insanlar kibrinden yapıyor. Hatta o kadar kibirleniyorlar ki kendi kendilerine nikahlanacakmış gibi damat ve ailesini yok sayıyorlar.

Amacım polemik değil ama bakış açınızdan sizin bu konudan (eşyaların kalabalikla yerleştirilmesi ) rahatsız olmadığınız kanısına varılıyor bu yüzden öyle yazdım .

Ama siz de ayrı yerlestirmissiniz ...
Anlatmak istediğim bu bir tercih meselesidir kibir değil . Kimseyi özeli için yaptığı tercihlerde kibirli diye yaftalayamazsiniz ki onu diyorum .Herkes aynı fikirde olmak zorunda mı . Neden geniş bakamıyoruz istenmiyorsa saygı duymamak neden . Yedik mi kırdık mi gibi savunmalar yersiz

Bu yastık yorgan bardak herkeste var mevzusu değil ki . Evet herkeste var kimse kimsenin eşyasını yemeyecek tabi ki .

Ama benim hayatıma yeni girmiş iki kere gördüğüm veya görmediğim tanimadigim insanların evimi yerleştirirken en ince ayrıntısına kadar ne isleri var . Belki titizim, belki o kadar kalabalık beni geriyor vs.vs. Ben kendi akrabalarımı da çağırmadım mesela herşeyi yalnız yaptım kafama göre keyifle .

Yardım isteyene yapılır nezaketen sorulur bu kadar . Eş ailesi diye öcü gözüyle baktığım için veya kibirimden değil bu şekilde rahat ettiğim için yaptım .

Genelleme yapmak için çok ucu açık bir tabir sizinkisi (kibir) ben oraya takıldım. Sizin bakış açınıza göre ben kibirliyim ..

Sizin durum farklıymış niye üzerinize alındınız ki. Erkek tarafı adetten eşyalarımı evime kadar taşıyacak, hatta bazı yörelerin adetinde evimi de temizleyecek en zevkli kısmı eşya yerleştirme de ben gelin hanım eşyamı kendi akrabalarımla yerleştirmek isteyeceğim. Üstüne bir de adetten O gün karnımızı da doyuracak. O da yetmez işimiz bitince adetten hepimizi evimize kadar götürecekler. Daha abartanları da bu konuda ki ve bir yorumda daha yaşanmış benzer olaydaki gelin hanımlar gibi önceden kendi isteği ya da adetinden bahsetmeden eve gelen evin diğer sahibi damadın ailesini kabaca ya da kibarca evden kovar. Böyle davranan insanlar bana göre kibirli insanlar. Ya da bencil mi demeliydim yanlış tabir mi kullandım.

Ağlama öncelikle sakın ol .
Düğüne gitmemek olmaz git ama mesafeni Koru .
Evine gittiğinde de gayet resmi davran . Eline çöp bile alma .

Adı üstünde saçma adet işte . Adet bu kız tarafı yapıyor erkekler yemek getiriyor .

Sırf adet diye çeyiz almaya giden erkek ailesi kız tarafının da yalnız çeyiz serecegini biliyordur . Yorumların 2 yada 3 tanesi bu adetten habersizdi ..

Yani zaten saçma insanlar buluttan nem kapıyor o donemde bırakın da insanlar ne yapıyorsa yapsın emrivaki gibi dolusmanin ne anlami var gerçekten sinir bozucu. Madem bir işi adet diye yapıyorsan tam yapacaksın uyacaksin.

Konu sahibi de bu adetten haberdar nezaketen gidip sormuş hayır denmiş anlayamamış tekrar edilince de terslenmiş.
Kesinlikle haklı değiller kimse kimseyi kırmamalı. İş o noktaya gelse ben de sesimi çıkarmazdim kimseyi kirmazdim gidin de demezdim .

Ben bu konuda kv yi suçlu buldum zaten. Konu sahibi alınmış ama iki taraftan da bakarsak ikisinin de haklılık payları var.

Hani adet ya ! gitmeleri gerekirdi kovulmadan.

Ama benim düşüncemde de kesinlikle istemediğim için yazmak gereği duydum.

Sonuç birbirine düşman olan iki elti oldu ne için ...

Farklı bir örnek vereyim size .Eltim biz evlendikten sonra yemeğe çağırmıştı bizi daha yeniyiz tabi maksimum tanisikligimiz 3 defa oturup konusmusuzdur. Yemek sonrası masayı toplamasına yardım edeyim dedim kv de de oradaydı tabakları elime aldım ki eltim" ben hallederim bırak bırak dedi" can havliyle . Kv de sen bırak hadi içeri geçelim dedi . Şaşırdım tabi ama takılmadım kızın kendi evi kendi düzeni daha yeni yeni tanışıyoruz dedim kendi kendime .

(Eş vasıtası ile akraba olunca bir alışma tanışma süresi olmalı bence öyle kırk yıllık akraba olamıyorsunuz sizde bilirsiniz )

3 seneyi geçti bir araya geldiğimizde hangimizin evinde olursak olalım beraber hazırlar yer toplarız . Gerektiği zaman yardimlasiriz da her türlü .

Yani insanları hemen yaftalamak en kolay olanı . Gemileri yakip kavga gurultu veya kusluk en kolayi . Oncelikle insanlara normal sartlarda( çeyiz alma düğün vs harici) sans vermek lazim o zaman da olmuyorsa uzak durursunuz olur biter. Biraz empati, biraz saygı, biraz da hoşgörü lazım bizim toplumumuza ön yargılar değil.

Bence siz aynı şeyden bahsetmişsiniz.
Neden konu donlarda kaldı anlamadim

Kibir olayına su şekilde katılıyorum. Etrafimda var öyle benim evim, kimse bakmasın görmesin diye misafir çağırınca odalarını kitleyenler bile var daha yeni gelin evinde. Sanki insanlar eşyasını yiyecek. Arkadaş bunu demek istemiş bence o evime sokmazdım anında kovardım diyenlere cevaben.

Evet yatak odasını kız düzeltse daha iyi olur. Görünmesini istemediği şeyler olabilir.

Ama istemezdim kovardım olayı bana da çok saçma geldi.

Mesela 5.5 yıl önce benim ev dizmemde 5 gorumcem 1 kv var. Benim de bi kız kardeşim var sadece. Ev dizmeye gideceğimiz zaman ben hiç biz yaparız siz gelmeyin demeyi düşünmedim. Açıkçası bilmiyordum da kız tarafının yapacağını kk da öğrendim. Geldiler yüklendi eşyalar. Ben annem kızkardeşim. Onlarda 5 görümce 1 kv. Eşimin teyzesi. 3 yeğeni. 2 kuzeni ve eşim. Toplam 3 erkek de taşımak için. Yani çoğunluk onlardı.

Benle kizkardesim yatak odasını dizdik. Birisi yataklarımi yastiklarimi dolaba dizdi. 2 3 kişi paketlerden çıkan bulasiklarimı makinaya dizdi. Kalanını elde yıkadı. Birisi salonu silip edip halisini serdi cıktı. Biri banyoya girdi yerleştirdi paspasıdır bornozudur . Kimse gelip donlarima da bakmadi.

Iyiki de geldiler. Yoksa 3 gun icinden cikamazdim. Hatta o an sey dusunmustum. Yapsınlar yardım etsinler, niye yarın öbür gün gelip evime süzülecekler kardeşimizin evi diye. Cefasini da ceksinler şimdi diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…