• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Emzirme sorunsalı

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Taze uzum, bu senenin kurutulmuş inciri ve dereotu en en en prolaktini artıran besinlerdir. Bol bol tuketmeye çalışın. Tomrisin emzirme kampi var, mutlaka okuyun derim. Sağlıkla huzurla büyütün inşallah

Meme dolgun ve sertse zaten yeteri kadar süt üretimi vardır, dolgun olmayan memede bile bebeğe yetecek süt var, bir annenin 2 bebeğe yetecek sütü olurmuş, 2-3 saat aralıklarla emzirmeye çalışın, her ağlaması açlıktan değil, gazı olur emerek rahatlar anne bunu doymuyor olarak algılar mama verir, çoğu bebek şimdi anne sütü-mama ikileminden geçiyor ve bir süre sonra maalesef bebek biberondan gelen lıkır lıkır mamaya alışıyor, anneyi bırakıyor, çok küçükmüş bebeğiniz, o zamanlarda hep göğsünüzde kalmak ister

Bebekler ilk bir kaç aylarında sanki açmış gibi ağızları ile meme ararlar, bu açlıktan değil ilkel bir reflekstir. Aranıyor ve emme refleksi varsa açlığa yormayın.

Mama verirseniz de sütünüz iyice azalır. Sütü artırmanın yolu bol bol emzirmek. Aralarda sağılabilir. Sağınca süt gelmedi az geldi diye de telaş yapmamak lazım. Pompalar memeyi uyarır, süt az gelse ya da hiç gelmese bile en azından beyne sinyal gider.

Mama vermek durumunda kalan anneleri gayet iyi anlıyorum ben de mama verdim kızıma. Ama emzirmek, özellikle de sadece emzirmek, aylarca doya doya emzirmek çok güzel bir duygu. Hem sağlıklı hem de duygusal olarak çok tatmin edici.

O yüzden konu sahibinin kaygısını anlıyorum.

Bol bol emzir bebeğini, sürekli. M Muhammedim0 bu lafım sana da

Telas edecek birsey yok. Memeler terbiye olmus sadece. Bilinenin aksine dolu ve sert memeden ziyade bu sekilde boş meme daha kiymetli. Süt memede birikmiyor boylece önsut ile son sut ayrilmiyor. Sut salgilandigi gibi bebek yagindan da faydalanmis oluyor yani. Bol bol emzirmeye devam edin. Dogada hicbir memeli sutum yetmedi deyip yavrusuna mama vermiyor. Mama endistrisini kandirmacasi bunlar. Cok ozel durumlar haric anne sutu her zaman yeter.

Gönül ister ki bizde her bebeğimiz istediğinde sorun çıkmadan lıkır lıkır emzirelim ama her zaman öyle olmuyor işte..
Benim sorunum şu :
Bebeğim çok şükür anne sütü alıyor. Bazen inatlaşıp memeyi istemiyor o ayrı ama genel itibari ile emziriyorum nadiren mama takviyesi yapıyorum. Doktor her seferinde mama verme anne sütü yetiyor desede öyle olmuyor çocuk açlıktan ağladığı zaman sütüm de azsa mecbur mama veriyorum..
Şu bir kaç gündür göğüslerimin sanki boş gibi normalde dolduğunu anlardım daha dolu ve sertti yani dolgundu. İki gündür ise daha sönük yine emiyor ama öyle lıkır lıkır olmuyor. Napıcam bilmiyorum emzirme benim için baya imtihan gibi. Sürekli endişeli olmak istemiyorum Rahat olup bebeğimi doyurmanın peşindeyim.
Umarım anlatabilmişimdir. Ne yapmalı sizce? Uzun süreli emzirmek için
İlk günler bebeğimi emzirmekte çok zorlanmıştım hatta emzirmemiştim. Bebek memenin başında taş kesiliyor ve ağlıyordu. Doğum yorgunluğu,stres, her kafadan bir ses ve o tecrübesizlikte olunca kabus gibiydi. Hamdolsun sonradan emmeye başladı. Mucize gibi gelmişti. Öncelikle süt arttıran yiyecekleri araştırın derim ama kendinizi çokta zorlamayın. Klasik bir laf vardır bu konuyla ilgili kafana takma iyice biter sütün ya da anne rahat olmalı ki bebekte olsun gibi. Sizi anlıyorum anne olarak ama sizin sağlığınız iyi olmalı ki bebeğinde olsun, kendinize çok yüklenmeyin gerekiyorsa mama verin biraz düşünce olarak rahatlarsanız belki daha iyi olur. Bir de emzirmeyi bir zaruret ya da eziyet gibi görmeyin (ilk başlarda bu şekilde hissediyordum) sadece anneyle Bebek arasındaki bağın kuvvetlenmesi gibi düşünün. Sürekli acaba sütüm gelecek mi yoksa yine emmeyecek mi gibi düşüncelerden kurtulmanızı öneririm. İnşAllah sütünüz bol olur bebeğinizde güzelce emer :)

Ya gerçekten süt bittiyse?

Mamayla da karnı doyuyor sonuçta

Neden illa emzirmek istiyorsunuz?

Elbette anne sütünün önemi tartışılmaz, fakat bunu sorun etmeyin lütfen.

Mamayla beslenip büyüyen bebeklerin ne eksikleri var
Bi eksiği yok tabiki bende mama ile büyüttüm maalesef gönül isterdiki kendi sütümle besleyim ama olmadı. Anne sütünün öneminin tartışılmaz olduğunun farkındasınız sonra neden illa emzirmek istiyorsunuz demişsiniz çelişkili . yapabileceği Bi şey varmi diye araştırıyor belli ki

Adet oldunuz mu ? Ben bebegim 6 aylikken adet olmuştum resmen süt gitti gibi oldu bos bos çektiğini anliyordum yutkunma yoktub adet dönemi hep boyle oldu..
Yalniz bebegin cisli bez sayısındanda anlarsiniz sonucta sütten baska birsey almadığı icin emdikçe çiş yapıyor.
Bazen göğüsler bos hissi oluyor ama emdikçe sutu çekiyor bebek...
Süt sagdimizda bile gelen sut bebegin çektiği gibi çıkmıyor bebegin cekis gücü daha kuvvetli... 1.5 aylik kilo alimi, çiş sayisi , yutkunma bunlardan anlayabilirsiniz... 2 sene emzirdim dönem dönem boş cekti resmen göğüs ucum ağrıdı ama 2 sene emdi...artik ilk zamanlardaki gibi dolup taşmayabilir ihtiyacı doğrultusunda sut üretimi olur...
Atıyorum sag memeyi emzirin bitirsin sonra sol memeden biraz emzirin o zaman süt üretimi icin beyine sinyal gidiyormus

Canım uyku yoksa süt olmuyor. Su ve uyku süt yapar. Bol bol uyu. Su iç
Kendini yorma dinlen sürekli. Bana teşekkür edeceksin bol süt olacak insallah

Ya gerçekten süt bittiyse?

Mamayla da karnı doyuyor sonuçta

Neden illa emzirmek istiyorsunuz?

Elbette anne sütünün önemi tartışılmaz, fakat bunu sorun etmeyin lütfen.

Mamayla beslenip büyüyen bebeklerin ne eksikleri var

Anne sütü ile emzirme gerçekten emek isteyen bir iş. Evet süt dönem dönem yetmiyor veya daha kötüsü bebekte meme reddi oluyor. Ama burada önemli olan ısrarla emzirmeye devam etmek.

Mesela geçen gece ateşi çıktı. Aldım koynuma sabaha kadar optum sevdim emzirdim. Sabaha düştü. Bunu mama ile yapamazsınız.

Süt yetmiyorsa emzirme kampı öneririm. Benim bebeğim 2 kere mamaya birakti bu şekilde.

Bir de memeler terbiye olmuş deniyor o yuzden artık sertlesmiyor gayet normal.

Emzirme kampı için Tomris in emzirme günlüğü diye İnternete blog var onu okuyun.

Benim de ilk başlarda sütüm az miktardaydı bence. Sağınca çıkmıyordu. Ama bebeğim ne zaman isterse onu hep emzirdim. Bazı günler hiç uyumadım hep onu memede tuttum. Ve su su su. Doktorumun da dediği bu. Sadece su. Ve bebeğin emmesi. Boş da olsa emmesi.
Şu an bebeğimin suratına süt fışkırıyor resmen. Süt arttırıcı çayları da deneyebilirsin. Şu aktarlarda satılanlardan.

Mama ile meme beraber gitmez mama kazanır o nedenle gerçekten mamayı bırakmanız gerek

Uyumak da iyi gelir su+uyku+bol bol emzirmek

Ben Galatacgo diye bir damla kullanmıştım aklınızda olsun

Ne güzel mama yanlısı değil doktorunuz, doktorunuzu dinleyiniz :)

Yenidoğan bebeler doysa da doymasa da ağlar durur zaten bir de sadece anne sütü alan bebek çok sık acıkır yarım saatte bir acıkır nerdeyse

Herkes elini ağzına götürüp aç bu çocuk diyor ve ben delleniyorum. Mama vermemeye çalışıyorum çok nadir veriyorum zaten ama vermemin nedeni de aç olduğunu biliyorum ama memeyi istemiyor ve çok ağlıyor mecbur hissedip veriyorum işte genelde akşamları oluyor huysuzluğu
Daha kirkimin icindeyken aynen bunu yasadim. "Sutun az, yetmiyor" dediler. Aksama dogru bebegim agliyordu. Emerken agliyor, birakiyor yine agliyor. "Ac cocuk sut gelmedigi icin agliyor. Mama verelim "dediler. Doktora sordugumda "Bebeginiz cok fazla emiyor. Gazini yeterince cikaramiyor. Agliyor. Agladikca daha cok emziriyorsunuz, daha cok gazi oluyor ve daha cok agliyor" demisti.

Herkes coook bilir. Meme sizde, sut sizde. Bebeginiz emiyor. Yeteri kadar cis ve kaka yapiyorsa telaslanmayin. Siz sansli emzirebilen annelerdensiniz zaten.

Haklısınız ama mamayı kesemiyorum yavaş yavaş mi azalmalıyım acaba yarim günlük ihtiyacını bile karşılamıyor sütüm

Sen sütünü arttırmak için elinden geleni yap önce de sonra zaten bebeğin doydukça daha az mama alabilir (alabilir diyorum çünkü benim oğlum ne kadar verirsen ver emer, doydum demez) bir de emzirmeden hemen önce sıcak duş yapıp göğüslerine masaj yaparsan çok işe yarıyor.

Meme dolgun ve sertse zaten yeteri kadar süt üretimi vardır, dolgun olmayan memede bile bebeğe yetecek süt var, bir annenin 2 bebeğe yetecek sütü olurmuş, 2-3 saat aralıklarla emzirmeye çalışın, her ağlaması açlıktan değil, gazı olur emerek rahatlar anne bunu doymuyor olarak algılar mama verir, çoğu bebek şimdi anne sütü-mama ikileminden geçiyor ve bir süre sonra maalesef bebek biberondan gelen lıkır lıkır mamaya alışıyor, anneyi bırakıyor, çok küçükmüş bebeğiniz, o zamanlarda hep göğsünüzde kalmak ister
Yanlış biliyorsunuz
Yeterli süt olması için dolgun meme olmasına gerek yok.
Terbiye olmuş yumuşamış memeler iyidir daha yağlı içerikli süt olur.

Herkes elini ağzına götürüp aç bu çocuk diyor ve ben delleniyorum. Mama vermemeye çalışıyorum çok nadir veriyorum zaten ama vermemin nedeni de aç olduğunu biliyorum ama memeyi istemiyor ve çok ağlıyor mecbur hissedip veriyorum işte genelde akşamları oluyor huysuzluğu

Benim oğlum da böyleydi hatta daha kötü. Bir ara 24 saatte toplasan (zorlasan, memede uyuduklaro dahil) 6-7 saat anca uyuyordu ki o zaman günde bu saatten daha az uyanık kalması gerektiğini söylemişti doktorumuz. Sonra biogaia diye bir probiyotik damla kullanmaya başladık. Çok şükür, artık uyuyabiliyor, akşamki o huzursuzluğu, kıvranması ve sürekli ağlaması geçti. Hala bazen huysuz oluyor tabii ama o zamanlarki kadar değil.

Gönül ister ki bizde her bebeğimiz istediğinde sorun çıkmadan lıkır lıkır emzirelim ama her zaman öyle olmuyor işte..
Benim sorunum şu :
Bebeğim çok şükür anne sütü alıyor. Bazen inatlaşıp memeyi istemiyor o ayrı ama genel itibari ile emziriyorum nadiren mama takviyesi yapıyorum. Doktor her seferinde mama verme anne sütü yetiyor desede öyle olmuyor çocuk açlıktan ağladığı zaman sütüm de azsa mecbur mama veriyorum..
Şu bir kaç gündür göğüslerimin sanki boş gibi normalde dolduğunu anlardım daha dolu ve sertti yani dolgundu. İki gündür ise daha sönük yine emiyor ama öyle lıkır lıkır olmuyor. Napıcam bilmiyorum emzirme benim için baya imtihan gibi. Sürekli endişeli olmak istemiyorum Rahat olup bebeğimi doyurmanın peşindeyim.
Umarım anlatabilmişimdir. Ne yapmalı sizce? Uzun süreli emzirmek için
Merhabalar
Ne olursa olsun asla emzirmekten vazgeçmeyin. Meme emzirdikçe süt salgılar, ya emzirmek yada sağmak gerekir sık sık, o yüzden sütünüzün azaldığını veya gelemediğini düşünseniz bile emzirin. Sütünüzün azalmaması için beslenmenize çok dikkat edin ama bende sütü en hızlı azaltan şey üzüntü ve stres oluyor, sizde de böyle bir durum oldumu son zamanlarda bilmiyorum ama üzüntü ve stresten mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışın. Bol bol su için, günde 3 lt kadar mesela. Süt arttırıcı gıdalar yiyin, sütlü tatlılar, hurma gibi..

Daha kirkimin icindeyken aynen bunu yasadim. "Sutun az, yetmiyor" dediler. Aksama dogru bebegim agliyordu. Emerken agliyor, birakiyor yine agliyor. "Ac cocuk sut gelmedigi icin agliyor. Mama verelim "dediler. Doktora sordugumda "Bebeginiz cok fazla emiyor. Gazini yeterince cikaramiyor. Agliyor. Agladikca daha cok emziriyorsunuz, daha cok gazi oluyor ve daha cok agliyor" demisti.

Herkes coook bilir. Meme sizde, sut sizde. Bebeginiz emiyor. Yeteri kadar cis ve kaka yapiyorsa telaslanmayin. Siz sansli emzirebilen annelerdensiniz zaten.

aynı ya b,zde de aynı durum vardı ;) bu bir kısır döngü demişti doktor gazı oldukça emmek istiyor çnkü emince sindirim sistemi harekete geçiyor bebek kısa sürelğine rahatlıyor ve emdiği için yeni gazlar ekleniyor sonra yne emmek istiyor ben 3,5 saat mememde durduğunu bilirim :oha: ama sütüme sonuna kadar güvendim hiç bi zaman aç mı ki demedim 3.aydan sonra aşırı tombik bişey oldu ve sütümü sağıyordum çok az çıkıyordu ayrıca acayip sönüktü düşününki genç kızlık sütyenimi giyiyordum :D yani hiç bi zaman ağlaması tek başına doymadığı anlamına gelmez memenin sönmesi de öyle ;) önemli olan bezi.. zaten doymayan bebek hem kilo verr hem işeyemez bunu da dr. anlar.. siz rahat olun mecbur diilsenz mama vermeyn ;)

Back
X