Arkadaslar selam
Bu ara aklima cok takilan ve asiri rahatsiz oldugum bir konu hakkinda fikirlerinizi almak istiyorum
Bununla ilgili cevremde bana hak veren tek kisi esim
Cok yakin birkac arkadasim ve kardesime bu hissettiklerimi anlattigimda bana uzayliymisim gibi bakip sacmaliyorsun dediler
Ama ben icimden bir turlu atamiyorum bu sikintiyi
Mumkun mertebe ozet gecmeye calisacagim , sorunuz olursa cevap veririm yorumlarda
Babam sene basinda agir bir hastalik gecirdi , 3 ay baska bir sehirde hastanede yatti , yaklasik 3 hafta once taburcu olarak yasadigimiz sehire , evine döndü
Gercekten cok zor gunler gecirdik , ben her an ölebilecegini dusundugum icin hemen hemen her gece kabuslarla uyandim falan , cok sukur simdi iyi , iyilesti , keyfi yerinde , cok kilo verdigi icin fiziksel olarak cok degisti ama tuzu guluyor en azindan
Benim sorunum da su , babamlar geldiginden beri 10 yasindaki oglum onlarda kalmak istiyor , baslangicta cok normal karsiladim , birbirlerini cok ozlediler hasret gidersinler hem babama da iyi gelir torunuyla olmak dedim
Ama su anda isin cilki cikmis durumda , oglum evde kalmak istemiyor , haftada bir arkadaslari geliyor bende pijama partisi yapiyorlar , o gun geliyor , ertesi gun arkadaslari gider gitmez beni anneannemlere goturur musun diyor bana
Artik dun aksam patladim , cocugum ozluyoruz seni , hadi bizi gectim kardesin cok ozliyor ayip ediyorsun dedim , hemen yuzu dustu
Bu arada zaten bir hafta sonra annemle babamla tatile gidecek ve tam 1.5 ay evde olmayacak
Yani son bir haftamiz oglumla ve bu vaktini bizimle ve ozellikle kardesyiyle gecirmesini istiyorum cunku mila abisine gercekten cok duskun
Sonuc olarak ben oglumun babamin hastaligindan asiri derecede etkilendigini dusunuyorum , onun olebilme ihtimali kafasina girdi ve bu yuzden de surekli orda olmak istedigini dusunuyorum
Esim bana hak veriyor ve izin vermememi soyliyor ama esim disinda herkes sacma dusundugumu soyluyor
Cok canim sikkin , yanlis mi dusunuyorum , ne yapmam lazim bilemedim , her turlu fikre acigim
Simdiden tesekkurler
Cocuk ölüm denilen olayın idrakına varmıș durumdaBizim evde ise play stationu da var , havuz da var , onunla oyun oynayan bakici da var , bahcede top oynadigi arkadasi da var
Yani bizim evimiz zaten yeterince cazip onun icin ama o annemlere gidip kos kos koltukta oturup mac izlemeyi tercih esiyor
Saol tatlimÇok geçmiş olsun ..
Babam yıllarca kanserle savaştı ve sonunda kaybettim .bu süreçte çok dikkatli davranmaya çalıştım fakat yeterince etkili olmamış tavrım .bigün kızımın okulundan aradılar ,pedagog hanımefendi ertesi gün benimle görüşmek istediğini söyledi .neyse gittim ,duyduklarım karşısında şok oldum .evde farkına varmadigim bazı şeylerden bahsetti pedagog. Ben nasıl babamı kaybetme korkusuyla yaşıyorsam kızım da aynen öyle beni kaybetme korkusuyla yaşıyormuş .babamı kaybettiğimde o da artik beni kaybedeceğini düşünerek bir anda köşesine çekilmiş ,çok sessiz sakin bir çocuk oluvermiş. Sagolsunlar dikkatlerinden kaçmamış, hem kızımı rahatlatmislar hem de beni bilgilendirdiler . Biraz zor oldu ama atlattık .
Sanırım oğlunun durumu da benzer .pedagog yardımı önereceğim. Çocuklarda kaybetme korkusu çok farklı boyutlara varabiliyor .çok geçmeden müdahale edilmeli ,kaygı bozukluğu düzeltilmeli.
Hayir esim home office calisiyor yani tum gun evde , evde olmayan benim :)Babası ile yapamadığı şeyleri dede ile yapıyor ise sürekli onu isteyebilir. Yani baba ilgi-sevgi-vakit gibi eksikliği var mı hayatında?
Saol janetÇok geçmiş olsun öncelikle. İşte bu sebepten çocuklara ölüm ve hastalık gibi şeyler ya hissettirilmemeli ya da pedagog eşliğinde anlatılmalı.
Keşke babanızın hastalığını bilmeseydi. Büyük ihtimal korkuyor. Bunu da ya zamanla aşarsınız ya da bir pedagog desteği almanız gerekecektir.
Pedagogumuz vardi , 2 senedir gitmiyoruz ama bir arayip konusacagimBence endişe etmekte haklısınız. Ama eşinizin dediği gibi gitmesine izin vermemenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Bence onlar tatile gitmeden iyi bir çocuk psikoloğu bulup götürmeniz gerekiyor. En iyi tavsiyeyi iyi bir çocuk psikoloğu verir.
Arkadaslar selam
Bu ara aklima cok takilan ve asiri rahatsiz oldugum bir konu hakkinda fikirlerinizi almak istiyorum
Bununla ilgili cevremde bana hak veren tek kisi esim
Cok yakin birkac arkadasim ve kardesime bu hissettiklerimi anlattigimda bana uzayliymisim gibi bakip sacmaliyorsun dediler
Ama ben icimden bir turlu atamiyorum bu sikintiyi
Mumkun mertebe ozet gecmeye calisacagim , sorunuz olursa cevap veririm yorumlarda
Babam sene basinda agir bir hastalik gecirdi , 3 ay baska bir sehirde hastanede yatti , yaklasik 3 hafta once taburcu olarak yasadigimiz sehire , evine döndü
Gercekten cok zor gunler gecirdik , ben her an ölebilecegini dusundugum icin hemen hemen her gece kabuslarla uyandim falan , cok sukur simdi iyi , iyilesti , keyfi yerinde , cok kilo verdigi icin fiziksel olarak cok degisti ama tuzu guluyor en azindan
Benim sorunum da su , babamlar geldiginden beri 10 yasindaki oglum onlarda kalmak istiyor , baslangicta cok normal karsiladim , birbirlerini cok ozlediler hasret gidersinler hem babama da iyi gelir torunuyla olmak dedim
Ama su anda isin cilki cikmis durumda , oglum evde kalmak istemiyor , haftada bir arkadaslari geliyor bende pijama partisi yapiyorlar , o gun geliyor , ertesi gun arkadaslari gider gitmez beni anneannemlere goturur musun diyor bana
Artik dun aksam patladim , cocugum ozluyoruz seni , hadi bizi gectim kardesin cok ozliyor ayip ediyorsun dedim , hemen yuzu dustu
Bu arada zaten bir hafta sonra annemle babamla tatile gidecek ve tam 1.5 ay evde olmayacak
Yani son bir haftamiz oglumla ve bu vaktini bizimle ve ozellikle kardesyiyle gecirmesini istiyorum cunku mila abisine gercekten cok duskun
Sonuc olarak ben oglumun babamin hastaligindan asiri derecede etkilendigini dusunuyorum , onun olebilme ihtimali kafasina girdi ve bu yuzden de surekli orda olmak istedigini dusunuyorum
Esim bana hak veriyor ve izin vermememi soyliyor ama esim disinda herkes sacma dusundugumu soyluyor
Cok canim sikkin , yanlis mi dusunuyorum , ne yapmam lazim bilemedim , her turlu fikre acigim
Simdiden tesekkurler
Cocuk ölüm denilen olayın idrakına varmıș durumda
Evinizdeki play station veya havuzun buna bir care olacagini mi saniyorsunuz?
Mesela kös kös oturmak dediginiz olaydan kendisi belli ki cok keyif aliyor
Ustune gitmek yerine daha yapici olun
Hastaneden ciktiklarinda basladi yani son 3 haftadirdedesinde kalma işi ne zaman başladı? yani hastalık öncesinde de böyle kalır mıydı? Sanki daha önce müdahale edilmesi gerekliymiş gibi düşündüm bi an için de
Yanlis anlamiyorumHerşeyin fazlası zarar elbette
Ama şu da olabilir orda dede ile farklı bi bağ var netice de sizin başka işiniz oluyor ama dede sürekli onunla yan yana belki de oğlunuzu en iyi anlayan odur
Ya da baba işte olduğu akşamdan akşama gördüğü için o eksikliği dede ile tamamlıyor olabilir
Evinizde oyun alanı ya da aktivite yapacak şeyler çok olabilir ama o bir çocuk ve onun en çok ilgiye muhabbete ihtiyacı var ki siz ilgilenmiyorsunuz demiyorum yanlış anlamayın
Hastaneden ciktiklarinda basladi yani son 3 haftadir
Ondan once rutin duzenimiz haftada bir aksam orda kalirdi , her persembe onun annemlerde kalma gecesiydi
Ama 3 haftadir is tersine dondu , haftada bir gece evde kaliyor sadece
Cok konustum anamnezcimOğlunuz büyük olasılıkla dedesinin yanında olduğu sürece ona birşey olmayacağı aksi taktirde yine hastalanacagi yönünde bir düşünce geliştirmiş olabilir.Kucuk çocuklarda ölümün yalnızca yaşlıları bulduğuna yönelik bir düşünce vardır.Bu bağımlılıktan çok gözünden ayirmama gibi birşey.Tabi bu konuda ne hissettiğini en iyi kendisi bilir....dedesinin hastalığı ,tedavi süreci ile ilgili küçük sohbetler açıp onun bu konudaki duyularını ,düşüncelerini ifade etmesini saglayabilirsiniz
Yaa o zaman benim teori boşa çıktıAhhaa ama bizde izliyoruz evde
Zaten cok tuyo vermiyim ama esimin isi bu
Bizim evde mac bile daha heyecanli acikcasi :)
Saol tatlim operim cokYaa o zaman benim teori boşa çıktı
Canım benim korkmuş demek ki
Ben tavsiye veremem sen zaten benden daha bilgilisin bu konuda ama pedagog iyi bir fikir :)
Ben de cevremdekilerle ilk paylaştığımda benzer tepkilerle karşılaştım .beş yaşında çocuk ne bilir böyle şeyleri diyen bir babaannesi bile vardı .yolunda gitmeyen birşeyler olduğunun farkindaydim fakat bu kadar uç noktalara varabilecegini düşünmüyordum açıkçası ..biz okuldaki pedagog hanımefendiyle çözdük .umarım sen de iyi bir uzman yardımıyla çözersin .çocukluk travmaları bütün hayatı etkiliyor çünkü ..Saol tatlim
Iste endise ettigim de bu aslinda , cok guzel ozetledin konuyu
Oglumda ciddi hasar olmasindan korkuyorum bu kaybetme korkusuyla ilgili
Cevremdeki herkes normal yaa ne var bunda deyince acikcasi bende hic pedagogu aramadim ama arasam iyi olucak sanirim
Yaz tatili rutinimiz bizimo zaman muhtemelen etkilendiği için böyle davranıyor,eşinizle beraber alıp karşınıza konuşmanız lazım,kendi evinin neresi olduğunu dedesinde ne kadar kalması gerektiğini,ayrıca ölüm mevzusunu da açık açık konuşun,şuan tedavisini oluyor,ölüm ihtimali olmasın diye ellerinizden geleni yaptığınızı ama bi yerden sonra tabi ki müdahale edemiyeceğinizi,yani gerçeği olduğu gibi en yalın haliyle anlatın,ve artık uzun uzun orda kalmasına da engel olun,bir buçuk ay onlarla tatile gitmesi de bana çok doğru gelmedi bu arada,o konuyu da bir gözden geçirin bence.
Aynen , bunu bildigim icin mumkun mertebe travma yaratmadan ilerlemeye calisiyorumBen de cevremdekilerle ilk paylaştığımda benzer tepkilerle karşılaştım .beş yaşında çocuk ne bilir böyle şeyleri diyen bir babaannesi bile vardı .yolunda gitmeyen birşeyler olduğunun farkindaydim fakat bu kadar uç noktalara varabilecegini düşünmüyordum açıkçası ..biz okuldaki pedagog hanımefendiyle çözdük .umarım sen de iyi bir uzman yardımıyla çözersin .çocukluk travmaları bütün hayatı etkiliyor çünkü ..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?