engelli bireylerin evlenmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz???

kayinvalidemin bi komsusu nda gordum boyle bi evlilik
ama bunlara devlet maas baglamis o derece,
kayinvalidesiyle altli ustlu oturuyor.
biraz cok guluyorlar ama diger herseyi biliyorlardi
hatta bi ornek vereyim ben sormustum bebek istiyormusun diye geline
o da evet istiyorum ama esim simdi ramazan diye istemiyor dedii.
bu arada ikiside oruclarini ve namazlarini kiliyorlardi,
bunlari oglanin babasii aldiklari maasi aliyor beraber yasiyorlar oyle yani,
sizinkiler isleri bile varmis yani, ben cok engel gormuyorum sonucta aileler ilgilenecek.
bizim yorede cok gordum bu sekilde,tek tarafli olani da gormustum.

Sıkıntılı anne baba , sıkıntılı evlilik ve normal bir çocuk... Bu kombinasyonu düşünüyorum da ... O çocuğun hayat boyu yaşayacağı sıkıntılardan sonra yalnız size değil tüm sülaleye beddua etmesini istemiyorsanız vazgeçin bu düşüncenizden. Evlilik ve çocuk sağlıklı insanların bile zorlandığı bir süreçken hem de ... Doğacak çocuklara acıyın. kendinizi o çocukların yerine koyun . Her ihtiyacı olduğu anda yalnız olduğunu hissedecek , diğer çocukların anne babaları kol kanat gererken o her işini kendi yapmak zorunda kalacak. Anne babasının sorunu da bir süre anlayamayıp bocalayacak. Sizin yokluğunuzda kimbilir nelere maruz kalacak. İNANIN DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM O DERECE İÇİM ACIDI.

Bence de tüplerini bağlatmak gayet güzel bir fikir. Evlilik olabilir ama çocuk konusu bence de sıkıntı olabilir.

Ne desem bilemedim..
Engelli olmaları hayal ettikleri yaşama uzak kalmak zorunda olmalarını
gerektirmiyor bence de.. Kardeşiniz istekli ve kendince haklı.
Bir gün bu hayatta yalnız kalabilir o zaman ne olacak?
Çocuk konusunu düşündüm ben de en çok ama tüplerini bağlatmayı
düşündüğünüzü söylemişsiniz. Bence de bu iyi fikir..
Umarım her şey iyi olur..

zor bı durum engeli olmayanlar evliliği yürütemıyorken onlar ne yapar nasıl eder bılemıyorum inşallah en hayırlısı neyse öyle olur

Söylemeyi unutmuşum, çevremde engelli pek insan yok, bu konularda bilgi sahibi pek değilim ama yazdıklarınıza bakarak kardeşiniz için çok üzüldüm. Onun da yuva kurmaya özlem duyması yüreğimi burktu, kendinin diğer insanlardan farklı olduğunu hissetmesine de çok üzüldüm. Benim de bir kardeşim var, sizin yerinizde olsam haşa Allah'a isyan bile ederdim belki....Allah sizin ve kardeşinizin yanında olsun.

ALLAH yar ve yardımcınız olsun umarım kardeşiniz için hayırlısı ne ise o olur ve onu verir RABBİM ve mutlu olur AMİN

Ben de özel eğitimciyim.
Normalde iki zihinsel engelli bireyin evlenmesi pek tasvip edilmez.

Ama mesela görme ve işitme engelli bireyler evlenirken mutlaka biri diğerinden ,
daha iyi durumda görüyor ve işitiyor olmalı.
Genelde de evliliklerini böyle yaparlar...

Şimdi anlattıgınıza göre kardeşiniz daha iyi durumda,
bu mantıktan yola çıkacak olursak olabilir gibi görünüyor...

Yalnız şunu da göz ardı etmemek gerek.
Engel derecesinin ilerlemesi. Yani şimdiki durumdan daha kötüye gitmesi...
Çünkü böyle iki zihinsel engelli bireyin evlendiğinde çok iyi durumda olup,
yıllar geçtikçe engel derecesinin ilerlemesine şahidim...

Çocuk meselesine gelince, nasıl ki az gören ve görme kaybı diğerine göre daha fazla olan bireylerin evliliğinde
normal bir birey dogabiliyorsa, kardeşinizin ileride olacak çocugunun zihinsel engelli olma ihtimali de o kadardır...
Yani dogacak çocuk zihinsel engelli de olabilir, çift engelli de olabilir, normal bir birey de olabilir...

ben tüpleri bağlatma olayına takıldım açıkçası bildiğim kadarıyla bunun geri dönüşü yok ve çocuk sadece zihinsel engelli olacak diye bir şartta yok çocukları normalde olabilir. ayrıca onlarda çocuk sahibi olmak isteyebilirler.. şu an herşeyin farkında evlenmek istiyor içimiz acıyor diyorsunuz o zaman benim neden çocuğum olmuyor diye ağladığında vicdan azabı çekmicek misiniz? ailelerin yanında kalacakları için anane babane çocuklarla ilgilenip büyütebilir, daha sonra çocuklar anneleriyle yada babalarıyla ilgilenebilirler. öyle bir evlilik vardı çevremizde oradan aklıma geldi.
benim vicdanım tüpleri bağlatmaktan yana olmaz açıkçası.. doktora götürüp spiral taktırılabilir kardeşinize buda uzun süreli bir korunma yöntemi ama geri dönüşü var en azından.

dünden beri hiç bakamamıştım konuya.evlenmek onların da hakkı kısımı doğru ama bunun bazı şartları olmalı o zaman..

mutlaka ailelere yakın oturmalılır.yardım edecek birileri olmalı.en azından ilk zamanlar.

çocuk konusu çok ciddi bir konu bence.engelli olabilir de olmayabilir de gibi bir duruma bırakılmamalı.engelli olmasa bile bu çiftin bir çocuğa bakması zor olabilir.

bir de ben yazmak istememiştim ama Adunul yazınca cinsellik boyutunu iyi düşünün derim.benim evlenen iki öğrencim de cinsel anlamda başarılı olamadılar ve bir çok sorun yaşadılar.erkek olan istiyordu kız olan korkuyordu.bununla ilgili sorunlar aşadılar.bu konuda ailelerin çok iyi düşünmesi ve konuşması gerekli.

ayrıca kardeşinizin evleneceği çocuğun ailesini iyi tanıyın lütfen.

haklarında hayırlısı olsun,İnşallah dilediğiniz gibi mutlu olurlar.

Bende çocuk konusuna takıldım.

Bu engel görme engeli , yürüme engeli, işitme engeli değil ki ? 2 bireyde az veya çok zihinsel engelli. Çocuk sağlam olsa bile 2 zihinsel engelli insan sağlam bir çocuğa bakabilecek mi ?

Bu çocuğun onu eğitecek, öğretecek , şu karışık hayat için yol gösterecek aileye ihtiyacı olmayacak mı ? Çok iyi biliyoruz ki, şimdi ki çocuklar o kadar akıllı ki 2 yaşından itibaren anne babayı parmağında oynatıyor. Nasıl yetecekler o çocuğa ?

2 yaş sendromu var, okulu var, ergenliği var. Ya sağlam doğurursa diye doğurtulacak eee peki kim bakacak ?

Abla yani konu sahibi sonuna kadar haklı tüp bağlatma olayında.

Hatta kendi jinekoloğumun söylediği birşey var. Bilinçli aileler engelli kızları için ciddi korunma yöntemi uygulatıyormuş Allah korusun dünya kötü herhangi bir istismar olursa hamile kalmasın diye.

Olan bebeği aldırmak yerine, hiç olmadan ciddi önlem şart. Burada konu onların ağlayıp sızlayıp çocuk istemesi değil. Onlar çocuk isterken o çocuğa yetip yetmeyeceklerinin muhakemesini yapamazlar.

Burada asolan dünyaya gelmek için hiç bir söz hakkı olmayan minik bebeğin yaşam hakkıdır.

Ya engelli olursa bunu ise hiç düşünemiyorum.

Son düzenleme:
Herkez bu cocuk olayina ne kadar takilmiş! neyse benim kast ettigimde tüp bağlatmakdi.
Avrupa'da bu gibi insanlar, gayet bir evlilik yaparken, Türkiye neden korkuyor? Bu insanlar 100% engeli degiller, kız liseye bile gitmiş yahu!

Yanliz bu evliliği cinsel arzularını giderte bilmek icinde isteye bilirler. Yanliz evlilikten önce uzun bir nişanlilik yapmaları gerekiyor, pat diye evlendirmeyin

bence kız kardeşiniz bu evliliği yapmalı.
siz annenizle tüplerini bağlatma konusunda zaten konuşmuşsunuz.
böylece kontrolsüz çocuk sahibi olmanın önüne geçersiniz.
çünkü bunu yapmazsanız ard arda hamile kalma ihtimali çok yüksek.

bence engelli insanlar Allahın yarattığı özel insanlardır.
onların da evlenmeye mutlu olmaya bizim kadar hakkı var.
ve hep eksik bi taraflarının olduğunu bilerek yaşıyorlar tamamlayamasalarda.

benim kafama takılan ise şu mesele
yetişkin sağlıklı bireyler bile evliliği yürütürken sorunlar yaşıyorlar.
kız kardeşiniz ve müstakbel eşi bu sorunları nasıl aşacak?
şöyle ki kv ve kb üst katlarında oturup belki ev işini yapacak, yemeğini yapacak
ama kız kardeşiniz eşi ile duygusal olarak uyuşamadığı durumda çıkan sorunları kb veya kv çözemez.
bu işi eşi ile çözmesi gerekecek bu noktada sorun yaşanabilir.

bir de kv kb gerçekten çok anlayışlı insanlar mı?
bu yükü kaldırmak kolay değil.

kim bilir belki de herkesden daha çok mutlu olurlar.

not: yukarıdaki ifadeleri bedensel engelli bir eşe sahip olarak yazdım.
tekrar ediyorum onlar da mutluluğu en az bizim kadar hak ediyorlar.

Kendisi istiyorsa olabilir. Ama yasi kucuk evlilik icin.

yan komşumuz vardı yenı evlılerdı bır senelık felan. ikisininde haffif zihinsel engelı vardı. adam daha yumuşak başlıydı kadın ise bıraz daha boyle kardeşiniz gıbı sınırlı fena. her turlu kadınız ışte bırbırlerını çok iyi idare edıyorlardı. sokakta hep el ele kol kolalardı. yalnız cinsellığı eşinin başaramadığını dr gözetımınde olduğunu anlatmıştı herkese:26:
her neyse..bana kalırsa ağır zıhınsel engelı yoksa ve en onemlısı kardeşiniz istiyorsa neden olmasın kı..... herkesın mutlu olmaya hakkı var
yalnız çocuk konusu bencede sakıncalı

Bizim Burda'da böyle bir aile var, kadın görme engeli eşi ise konu sahibinin kız kardeşi gibimi desem yanlış olur, çünkü adam 1,2 kuruşuda sayamiyor, neyse ama bunlar 30 yıldır evli sanırım. 1 normal oğulları şuan 25 yaşların , birde cok tatlı engeli kızları var.

Ama yinede tüp olayı mantıklli:)

Son düzenleyen: Moderatör:
arkadaşlar hepinize merhaba.. iyiki buraya bu konuyu açmışım sizler sayesinde daha farklı düşünceler geldi aklıma.. herkesten ek tek alıntı yapamadım ama inanın tüm yorumları okudum ve ilgilendiğiniz için çok mutlu oldum..iyi dilekleriniz için de çok sağolun..

1. çocuk konusu benim de aklımı en fazla karıştıran konu.. rabbimin takdiri neyse öyle olur.. sağlıklı bireylerden engelli olabileceği gibi engellilerden de normal olabilir sizler de söylediniz zaten...ama dediğiniz gibi o çocuğu bakıp büyütmesi çok zor.. ben ya da aileler ne kadar onlarla olabiliriz ki...dediğim gibi şartlar uygun olursa ben tüp bağlatılmasından yanayım...

2.karşı tarafın ilk izlenimi ben de olumlu oldu.. hem de baya bi.. vicdanlı ve Allah korkusu olan insanlar..daha önce kardeşimi çok istemeye gelen oldu ama hiç ısınamamıştık aileler çok katıydı bu kadın annemle karşılıklı ağlayabilecek kadar samimi.. inşallah rabbim yanıltmasın..

3. zaten bu iş olursa mutlaka bi tarafa yakın oturacaklar.

4.cinsellik de tabi olayın farklı en önemli yanlarından biri.. zaten ben bu konuyu oğlanın ablasıyla konuşmayı planladım..

Hadi bakalım, hayırlı olur inşallah! Madem ki kardeşin bu kadar istekli, durdurmuyorsunuzda:))

ben özel eğitimci falan değilim profesyonel yorum yapamam bu konuda ama bana olabilir gibi geldi.

kelimeyi nasıl seçeceğimi bilemedim,lütfen yanlış anlamayın aklıma ilk geleni söylüyorum,kız kardeşiniz için bizim buralarda engelli yeri-

ne 'biraz safça' denir.yani anladığım kadarıyla normal hayatını sürdürecek özelliklere sahip ama bazı alanlarda başarısız.

bu şekilde bir tanıdığım vardı,yaşı 35 civarı falan,özellikle insan ilişkileri çok zayıftı,yani sorarsanız cevap verir kendi girişkenlik göster-

mezdi.ama annesi özellikle ev işleri konusunda çok üstüne düşmüş,evi o çekip çevirirdi.hatta birlikte oturdukları gelinlerinin 2

çocuğunun yemeği,uykusu ,kıyafetlerinin değişimi gibi işleri hep onun üstündeydi.sonrada evlendi ama iletişimimiz koptu nasıl gidiyor

evliliği bilmiyorum.

bu tarz insanlar içgüdüsel davranışlarını bastırmada bizim kadar başarılı değiller,cinsellik de bir ihtiyaç hem kadın hem erkek için.

bu sebeple istismara fazlasıyla maruz kalıyorlar malesef.

ailelerin gözetimi altında bir evlilik bu açılardan bence çok mantıklı.

inşallah hayırlı olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…