• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Engelli kardeşi olanlar

aile ve sosyal hizmetler bakanlığının bakım merkezi

bu durumdaki kişileri kabul edebilecek tek yer burası, benim bildiğim o yani. ama ben bırakabilen , oradaki koşulları görüp de tamam diyen daha kimseyi görmedim duymadım. o yüzden sordum şöyle bir yer var hakkaten de bakıyorlar dense ben de bilecem çünkü bizim durumda da anneler 60 yaş üstü, kız kardeşler yurtdışında.

ha bir de özeller var da burada çocuğun engel durumu %40 altında sanıyorum maaşı bile yokmuş yani özellerde ücretini ödeyemezler.--> anne baba öldükten sonra ancak konu sahibi böyle bir özel yere bırakıp varsa (olursa) parası ücretini ödeyebilir, belki

Evet bende şöyle anladım bakacak kimse olmayacınca kimsesiz bakıma muhtaç biri olarak devlete verilip arada ziyarete gidersin diyorlar. Anca İstanbulda falan vardır özel düzgün merkezler oralarda pahalıdır, bunuda anne babası düşünecek araştıracak parasını ayarlayacak vs yani başka nasıl tek başına hayatını idame ettirebilir ki şimdi 13 yaşındaymış 23-33-43 bu yaşlarda ne olacak.

Anladım rapor hafif ama yaşanan tablo daha ağır diyorsunuz.
Bana kalırsa nişanlınız bu durumu tüm yönleriyle bilmeli ve kararını ona göre vermeli. Bunun için de ciddi ciddi konuşmanız lazım.
Daha önce bu konu hakkında görüştük, şansıma onunda ailesinde (kuzeni) otizmli bir birey varmış, engelli bireylere alışık birisi ama bu krizleri hakkında özellikle konuşmadık, belki de konuşmalıtız
Söylemesi çok zor ama kimse de ben senin otizmli kardeşine yeri gelirse bakarım demez herhalde, nişanlımın ailesi de sanırım istemez onlar da kesin bu kadar kötü olabildiğini görse derler bişeyler, kendinde olmayan şeyi dışlamak istememek kolay, insanlar normal kardeşleriyle eften püften sebeplerle yıllarca küs kalıp konuşmuyorlar bu öyle birşey de değil ne bileyim sadece zor durumdayım, nişanlım da bu durumdan ötürü benden ayrılırsa kahrolurum herhalde

Aman kızlar bakım evi meselesini konuşmayın nolur panik atağım başlayacak gördükçe fenalaştım sizi seviyorum kötü oldum bakım evleri çok kötü ancak özel bakım evleri var oralar düşük bir ihtimal en güzeli ayrı bir daire tutup bakıcı tutmak temiz temiz bakımı görülsün birlikte güzelce yaşasınlar

Evet bencede öyle
Aklen engel en zoru, bir tanıdığımızın kızı görme engelli, o kadar da zeki akıllı bir kız ki maşallah, okuma yazmayı öğrendi her işi yapabiliyor kendi bakımı herşey... Onu görünce çok mutlu oluyorum gerçekten zihinsel engel bambaşka birşey
Şu an şiddete meyilli olmaya da başladı bağırtıları ağlaması zaten hiç durmuyor böyle bir haldeyken evde bir bebeğin olması zaten mümkün değil
Artık çocuk da düşünmüyorum zaten düşünemem
Nasıl yani???
Evleneceksiniz ve çocuk yapmayacaksınız.
Neden evlenip adamın hayatını çekilmez kör bir karanlığa atıyorsunuz.

Bakın ben yaşadıklarımı anlatsam burdan köye yol olur… Ki ben ve kardeşlerimin hiçbir alakası yokken.

Lütfen eş adayınıza çocuk yapmayacağınızı, ileride kardeşinize bakacak iseniz bakacağınızı ve kardeşinizin ağlama krizlerini, vurma, bağırma ne ise gelip görmesini tecrübe etmesini kabul eder ise evleneceğinizi söyleyin.

Bu ağır durumu tecrübe etmemiş kimsenin yorumunu ciddiye alma…
Kendi hayatlarını bırak üst kat komşularının çocuğu bir saat ağlasa ve her şeyi yere atsa dayanamayacak insanlar yorum yazıyor.
Aklen noktan ya da eksik insanla yaşamamış kimse anlayamaz bu durumu.

Bir daha bu konu açılırsa konuşmaya çalışayım,
Çocuk düşünmüyorum açıkçası kendi çocuğum bu şekilde olursa ne yaparım bilmiyorum çünkü bu da aşırı zor bir durum belki de o yüzden annemlere de kızamıyorum
teşekkürler Bella canımsın dediklerini dikkate alacağım
Direk ben bakamam diye girme yani hayat bu belki yarın sen engelli kalacaksın bir şey olacak o zaman ne olacak. İyiken annen baban bi araştırsın ne yapabiliriz diye. Aslında başka ailelerle görüşmekte fikir verebilir sonuçta tek siz değilsiniz bu durumda olan. Akıl akıldan üstündür, engelli derneklerine otizm farkındalık vs buralara girin oradaki ailelerle konuşun, belki bi fikir bi şey veren olur.
Çocuk yapmayacam diyosun ama nişanlına dedin mi? O çocuk istiyorsa hiç evlenme bile o zaman hakkına girme onun.
Şöyle düşün annenler 3. Çocuğu yapmasaydı var olan kardeşin Allah korusun kaza bela sonrası yatağa bağımlı kalsaydı aklı gitseydi o zaman ne olacaktı yani olan olmuş artık neden öyle oldu neden doğurdu demenin anlamı yok, hayatını olumsuz etkiler sizi dibe çeker bu düşünceler.

Nasıl yani???

Bakın ben yaşadıklarımı anlatsam burdan köye yol olur… Ki ben ve kardeşlerimin hiçbir alakası yokken.

Lütfen eş adayınıza çocuk yapmayacağınızı, ileride kardeşinize bakacak iseniz bakacağınızı ve kardeşinizin ağlama krizlerini, vurma, bağırma ne ise gelip görmesini tecrübe etmesini kabul eder ise evleneceğinizi söyleyin.

Kendi hayatlarını bırak üst kat komşularının çocuğu bir saat ağlasa ve her şeyi yere atsa dayanamayacak insanlar yorum yazıyor.
Çocuk yapmamak hususunu daha önce nişanlımla görüştüm, kardeşin bakımı hususunda kesin birşey diyemiyorum o an ne olur ne gerektirir bilmiyorum, kardeşim açısından da detaylıca konuşmayi düşünüyorum zaten

Otizmli çocuklar ve aileleri malesef ki hem toplum tarafından, hemde devlet mekanizmaları tarafından çok yalnız bırakılıyor. Ailelerin üstünde öyle bir yük var ki. Tüm imkanları neredeyse aileler kendileri karşılamak zorunda kalıyor. Tüm zorluklar bir tarafa ana babaların en büyük acısı bizden sonra çocuğuma ne olacak? Bu yük çok ağır yaşamayan bilmez.
Daha birkaç gün önce okudum. İzmir’de tek başına ağır engelli kızına bakan kanser hastası baba önce kızını öldürüyor, sonra da intihar ediyor. Onaylamıyorum ama anlıyorum sebebini

Nasıl yani???

Evet kesinlikle çok büyük haksızlık. Kardeşine bakacaksa mutlaka demeli, çocuk yapmayacaksa mutlaka konuşmalı. Boşanmaya kadar gider bu konu.

Merhabalar kızlar,
Sanırım ilk defa bu derdimi kafamdaki düşünceleri dökeceğim, şimdiden gözlerim dolmaya başladı
3 kardeşiz, en büyükleriyim, ortancamız ile aramızda 7 yaş var, çok da iyi anlaşırız, en küçüklerimiz ile aramda 17 yaş var...
Biz asla bir kardeş istemiyorduk, düzenimiz oturmuştu, annemin yaşı vardı ve bir gün bize haberi verdiler
Annemin doğumu aşırı zordu, yaklaşık 4-5 saat sürdü, uzun süre ayağa kalkamadı
Kardeşimiz tabiiki, sevdik halen de çok seviyoruz ama düzenimiz bozulmuştu, 1 yıl sonra evlenen arkadaşlarımın yanında ben de kardeşimle ilgileniyordum ( o zamanlar büyük gözüküyordum bir de komik bir şekilde) zorlasan benim çocuğum gibi duruyordu
Kardeşim büyüdü ve 3 yaşında otizm tanısı aldı, o zamandan sonra hayatımız hiçbir şekilde aynı olmadı
Yıllardır kardeşimle ilgileniyoruz, özel eğitimler dersler özel sınıflar kurslar vs vs süreç açısından bizi hem bireysel hem de ailevi olarak aşırı zorladı, annem ve babam psikolojik destek alıyorlar ama ne kadar destek alırsan al somut durum değişmiyor, gittikçe daha kötü oldu daha agresifleşti
Erkek çocuğu olduğu için gücü de çok fazla, bana vurduğunda müthiş canım acıyor, eve gelen herkes kaçmak için vakit arıyor gibi, kardeşim üniversiteye gitmeye başladı, bizi çok seviyor görebiliyorum ama çocuk evden uzaklaştığında mutlu oluyor bildiğin huzura eriyor bağırtı gürültü olmuyor
Aynı şey ne kadar kabul etmek istemesem de benim içinde geçerli, bende çalışıyorum ve bazı günler sadece kafamı dinlemek için fazladan işyerinde kalıyorum
Otizm hayatımızı ailemizi mahvetti annem babam o kadar yıprandılar ki artık eski a nem babam değiller dışarı dahi çıkıp 1 saat huzurla gezemiyoruz aklınıza gelecek her türlü HER TÜRLÜ terapi ilaç vs vs denedik
Bunun nereye gittiğini soruyorsunuz kızlar ama bilmiyorum sadece çok dardayım ve çok bunaldım, şu an 1 saattir bağırarak ağlıyor neden biliyor musunuz, tırnaklarını kestirmemek için, psikolojik olarak çok yorgunum, Allahın gücüne gitmesin evet çok seviyoruz ama bu kadar istemediğimiz birşeyi yaptılar ve sonunda piyango bize patladı, bunun bir de ilerisi var, annem daha şimdiden kardeşinize siz bakacaksınız yoksa gözüm arkada kalır hakkımı helal etmem vs demeye başladı, şu an evlilik sürecindeyim, nişanlım kardeşimle tanıştı ama kötü dönemlerini henüz görmedi, erkek kardeşimle aynı evde durmak bir çocuk yetiştirmek imkansız gibi duruyor ne yapıcam ne düşünmeliyim bilmiyorum sadece içimi dökmek istedim önerilere ve yorumlara açığım
Siz evlendiğinizde neden sizinle kalıyor?

Direk ben bakamam diye girme yani hayat bu belki yarın sen engelli kalacaksın bir şey olacak o zaman ne olacak. İyiken annen baban bi araştırsın ne yapabiliriz diye. Aslında başka ailelerle görüşmekte fikir verebilir sonuçta tek siz değilsiniz bu durumda olan. Akıl akıldan üstündür, engelli derneklerine otizm farkındalık vs buralara girin oradaki ailelerle konuşun, belki bi fikir bi şey veren olur.
Çocuk yapmayacam diyosun ama nişanlına dedin mi? O çocuk istiyorsa hiç evlenme bile o zaman hakkına girme onun.
Şöyle düşün annenler 3. Çocuğu yapmasaydı var olan kardeşin Allah korusun kaza bela sonrası yatağa bağımlı kalsaydı aklı gitseydi o zaman ne olacaktı yani olan olmuş artık neden öyle oldu neden doğurdu demenin anlamı yok, hayatını olumsuz etkiler sizi dibe çeker bu düşünceler.
Haklısın hayatım ama insan beyni o şekilde düşünce sarmalını kuramıyor veya ben kuramıyorum bilmiyorum
Bu şekilde düşünmek bana biraz polyannacılık gibi geliyor çünkü ne düşünürsem düşüneyim somut gerçeklik belli ve değişmiyor da bilmiyorum demek istediğini anlıyorum tabiki de

Evet kesinlikle çok büyük haksızlık. Kardeşine bakacaksa mutlaka demeli, çocuk yapmayacaksa mutlaka konuşmalı. Boşanmaya kadar gider bu konu.
Biliyorum biliyorum konuşacağım konuştum da çocuk hususunu rahat olun kızlar aklım yerinde onunda hakkıns girmek gerçekten istemem diyorum da zaten istemezse yadırgamam diye

Siz evlendiğinizde neden sizinle kalıyor?
En büyükleri benim, ortanca kardeşim çok potansiyeli olan bir çocuk, mesleği yurt dışına çok odaklı ve çok gitmek istiyor, eğer giderse asla dur demem çünkü hak ediyor, başka bir kardeş se kalmıyor tabiki, veya tam tersi olsa dahi kardeşime bu ağır sorumluluğu yüklemeye gönlüm elvermez o da benden küçük benim yaşadıklarımı yaşasin istemem

Evet bende şöyle anladım bakacak kimse olmayacınca kimsesiz bakıma muhtaç biri olarak devlete verilip arada ziyarete gidersin diyorlar. Anca İstanbulda falan vardır özel düzgün merkezler oralarda pahalıdır, bunuda anne babası düşünecek araştıracak parasını ayarlayacak vs yani başka nasıl tek başına hayatını idame ettirebilir ki şimdi 13 yaşındaymış 23-33-43 bu yaşlarda ne olacak.
devlette ya zaten bakılmıyor diye duyuyorum ya da iyi yer varsa da yer yok asla sıra gelmiyor (milletvekili bile yetmiyor) diye duyuyorum

o yüzden düz vatandaş olarak devlete bırakıp düzgün baktırabilen varsa bi haber verse de aydınlansak...

ne olacak?

ailesi yapacak ne yapacaksa. bu işler hep böyle gidiyor.
bizimkiler zaten o yaşlardalar. yani 30+ senedir aileleri bu durumda, böyle de devam.
anne ölünce ne olacak burada esas soru. bizde de anneler, Allah uzun ömür versin, hayatta- çünkü doğum yaşları küçüktü 40 değil, 24-25tir maksimum.

bilmiyorum ben de ne olacak kardeşleri hariç bir umut yok görünürde.

En büyükleri benim, ortanca kardeşim çok potansiyeli olan bir çocuk, mesleği yurt dışına çok odaklı ve çok gitmek istiyor, eğer giderse asla dur demem çünkü hak ediyor, başka bir kardeş se kalmıyor tabiki, veya tam tersi olsa dahi kardeşime bu ağır sorumluluğu yüklemeye gönlüm elvermez o da benden küçük benim yaşadıklarımı yaşasin istemem
yurtdışına giden madden daha fazla destek olabilir

yani bizde birinde mesela kız y.dışında, hukukçu, evli çocuklu, eşinin ve eş ailesinin durumu da iyi
o maddi olarak daha fazla destek oluyor.

devlette ya zaten bakılmıyor diye duyuyorum ya da iyi yer varsa da yer yok asla sıra gelmiyor (milletvekili bile yetmiyor) diye duyuyorum

o yüzden düz vatandaş olarak devlete bırakıp düzgün baktırabilen varsa bi haber verse de aydınlansak...

ne olacak?

ailesi yapacak ne yapacaksa. bu işler hep böyle gidiyor.
bizimkiler zaten o yaşlardalar. yani 30+ senedir aileleri bu durumda, böyle de devam.
anne ölünce ne olacak burada esas soru. bizde de anneler, Allah uzun ömür versin, hayatta- çünkü doğum yaşları küçüktü 40 değil, 24-25tir maksimum.

bilmiyorum ben de ne olacak kardeşleri hariç bir umut yok görünürde.
Benim gördüğüm bi kaç vakada anca özel merkezlerde vardı iyi bakılan doktor işlerinde hemşiresiyle gelen giden (hastalar temizdi iyi bakıldığı belliydi az çok) diğerleri malesef çok kötü durumdaydı. Olacak en iyi seçenek böyle bi merkez bulunamıyorsa Ev+ bakıcı desteği yani para lazım

Benim gördüğüm bi kaç vakada anca özel merkezlerde vardı iyi bakılan doktor işlerinde hemşiresiyle gelen giden (hastalar temizdi iyi bakıldığı belliydi az çok) diğerleri malesef çok kötü durumdaydı. Olacak en iyi seçenek böyle bi merkez bulunamıyorsa Ev+ bakıcı desteği yani para lazım
Çok çalışıyorum inanın ki kızlar 🥺 Dua edin lütfen bu kız kardeşinize

Biliyorum biliyorum konuşacağım konuştum da çocuk hususunu rahat olun kızlar aklım yerinde onunda hakkıns girmek gerçekten istemem diyorum da zaten istemezse yadırgamam diye
Açıkcası nişanlın bu sebepten evliliği istemese ve sende çocuk istemiyosun zaten ailenin bayağı işi kolaylaşır. O yüzden iyi düşün taşın derim

Merhabalar kızlar,
Sanırım ilk defa bu derdimi kafamdaki düşünceleri dökeceğim, şimdiden gözlerim dolmaya başladı
3 kardeşiz, en büyükleriyim, ortancamız ile aramızda 7 yaş var, çok da iyi anlaşırız, en küçüklerimiz ile aramda 17 yaş var...
Biz asla bir kardeş istemiyorduk, düzenimiz oturmuştu, annemin yaşı vardı ve bir gün bize haberi verdiler
Annemin doğumu aşırı zordu, yaklaşık 4-5 saat sürdü, uzun süre ayağa kalkamadı
Kardeşimiz tabiiki, sevdik halen de çok seviyoruz ama düzenimiz bozulmuştu, 1 yıl sonra evlenen arkadaşlarımın yanında ben de kardeşimle ilgileniyordum ( o zamanlar büyük gözüküyordum bir de komik bir şekilde) zorlasan benim çocuğum gibi duruyordu
Kardeşim büyüdü ve 3 yaşında otizm tanısı aldı, o zamandan sonra hayatımız hiçbir şekilde aynı olmadı
Yıllardır kardeşimle ilgileniyoruz, özel eğitimler dersler özel sınıflar kurslar vs vs süreç açısından bizi hem bireysel hem de ailevi olarak aşırı zorladı, annem ve babam psikolojik destek alıyorlar ama ne kadar destek alırsan al somut durum değişmiyor, gittikçe daha kötü oldu daha agresifleşti
Erkek çocuğu olduğu için gücü de çok fazla, bana vurduğunda müthiş canım acıyor, eve gelen herkes kaçmak için vakit arıyor gibi, kardeşim üniversiteye gitmeye başladı, bizi çok seviyor görebiliyorum ama çocuk evden uzaklaştığında mutlu oluyor bildiğin huzura eriyor bağırtı gürültü olmuyor
Aynı şey ne kadar kabul etmek istemesem de benim içinde geçerli, bende çalışıyorum ve bazı günler sadece kafamı dinlemek için fazladan işyerinde kalıyorum
Otizm hayatımızı ailemizi mahvetti annem babam o kadar yıprandılar ki artık eski a nem babam değiller dışarı dahi çıkıp 1 saat huzurla gezemiyoruz aklınıza gelecek her türlü HER TÜRLÜ terapi ilaç vs vs denedik
Bunun nereye gittiğini soruyorsunuz kızlar ama bilmiyorum sadece çok dardayım ve çok bunaldım, şu an 1 saattir bağırarak ağlıyor neden biliyor musunuz, tırnaklarını kestirmemek için, psikolojik olarak çok yorgunum, Allahın gücüne gitmesin evet çok seviyoruz ama bu kadar istemediğimiz birşeyi yaptılar ve sonunda piyango bize patladı, bunun bir de ilerisi var, annem daha şimdiden kardeşinize siz bakacaksınız yoksa gözüm arkada kalır hakkımı helal etmem vs demeye başladı, şu an evlilik sürecindeyim, nişanlım kardeşimle tanıştı ama kötü dönemlerini henüz görmedi, erkek kardeşimle aynı evde durmak bir çocuk yetiştirmek imkansız gibi duruyor ne yapıcam ne düşünmeliyim bilmiyorum sadece içimi dökmek istedim önerilere ve yorumlara açığım

Her cocuk ister 1 tane ister 5 tane olsun annesinin babasinin sorunu ve sorumlulugudur, ben dogurayim ablalari abileri bakar denilerek cocuk sahibi olunmaz, olunmamali.

17 yil aradan sonra dogmus bir cocuk, anneniz sizi 20 yaşında dogurmussa kardesinizi 37 yasinda dogurmus olmali, yani epey genc bir dogum, size emanet etmek, cok cok cok buyuk bir sorumluluk vermek, ben hayatimi heba ettim sende et demek, evlenme, kendin cocuk sahibi olma demek, cunku ben sizin durumunuzda olsaydim ne cesaret edip evlenebilirdim ne de cocuk sahibi olabilirdim. Kimse hayatina bir kadini / erkegi aldi, onla evlendi diye kardesinide promosyon olarak kabul etmek zorunda değil (saglikli veya sagliksiz farketmez)

Sizin durumunuz cidden cok zor, Allah sabir versin dilerim esiniz vicdan sahibidir, ne diyeyim.

Çocuk yapmamak hususunu daha önce nişanlımla görüştüm, kardeşin bakımı hususunda kesin birşey diyemiyorum o an ne olur ne gerektirir bilmiyorum, kardeşim açısından da detaylıca konuşmayi düşünüyorum zaten
Siz evlenmeyin, bakın evlilik çok farklı bir olay…

Çocuk da istenir, bir kardeşi olsun da istenir, canı ister tatile de pat diye çıkılır vs vs. Biz konuştuk çocuk istemiyorum diye %100 kabulleniş olamaz. Herkesin etrafında çocuk yapmak istememiş yaş ilerleyince bu kararından pişman olan insanlar var. Ayrıca çocuk konusunda istemiyoruz, önceliğimiz değil diyen çiftlerin kaçar kez tüp bebek denediklerini de biliyoruz.

Evlilik denilen kurumda her ay çocuk olma riski var. Kardeşim için istemiyorum demekle olmaz. Eee hamile kalırsan kardeşinizin durumundan dolayı aldıracakmısınız çocuğu.

Siz hiç vakit kaybetmeden adama gerçekleri anlatın.

Allah yardımcınız olsun.

Back
X