Muzeyi gezdiniz mi, Anadolu medeniyetlerinin alkol iceren yasam bicimlerini gordunuz mu? dedim. Sarap tanrisi, Anadolu'nun ezelden beri sarap kulturu oldugunu anlatmak icindi. Evet baska "tanrilar"in ortaya ciktigini inkar etmedim, sadece kuturel mirasimizda ickinin yerini anlatmaya calistim.
Bastirilmis demek, bir insanin herhangi bir davranisinin toplum altina alip regule edilmesi demektir. Mesela, bir genc kizin istedigini giyememesi, istedigi okula gidememesi, yasitlari ve karsi cinsle vakit gecirememesidir, hem de gelisirken. Bu bastirilmislik, yetiskin cagina gelince, ve ozgur olma firsati bulunca, anti sosyal, anti etik davranislarda bulunmasina sebep olabilir. Mesela, alkolle karsilastiginda sinirlarini bilemeyebilir, hatta maddei istismar edebilir, sirf onceki gordugu baskiya isyan etmek icin. Iste bastirilmis budur. Avrupa ve Amerika'da bu baski cok azdir, insanlar nerede iceceklerini nasil davranacaklarini bilirler, gorguleri vardir, ama maalesef Turkiyede baski ve gorgususuzluk sonucu yetiskinler nasil davaranacaklarini bilemez ve asiriliklara kacan taskinliklarda bulunurlar.
Daha acik nasil anlatabilirim gercekten bilemiyorum.