biz eşimle bu konuları emre ve kaan beylerle yüz yüze çıktılarını aldığımız makaleler eşliğinde uzun uzadıya tartıştık. bu göstergelerin deneysel çalışmalar olduğunu. o ana kadar sperm üretim varlığını tam ve kesin olarak gösterebilecek bir işaretlemenin bulunamadığını anlattılar. ölçtürmek 300TL sonuç üretim var çıkarsa ne oluyor? yok çıkarsa ne oluyor. mikrotese kaçınılmaz bizim için başka bir tedavi ne yazık ki geliştirilememiş. 300TL verip bir umutla bıçak altına yatıp. olumsuz sonuçta sorgulamalar içinde boğulup kalmaya hakkımız yok. yaptırmanın pek anlamlı olmayacağına ikna olduk ve yaptırmadık. umarım siz de mantıklı bulursunuz. çünkü içiniz mikrotese başarısı için ne kadar rahat girerse girsin sonucun negatif çıkma olsalığı hep var.8. Erkeklerde İnfertilite Tanısında Inhibin B Ölçümü
Eşler arasındaki infertilite nedenlerinin % 4O'ı erkeğe bağlıdır. Bu nedenler horrnonal anormallikler nedeniyle yeterli miktarda sperm yapılmasında yetersizlik, testikuler anormallikler nedeniyle kaliteli sperm yapılmasında yetersizlik veya anormal seksüel fonksiyon ve duktal obstruksiyon gibi nedenler olabilir. Bazı IVF uygulamalarında, spermin eşin epididimis veya testisinden cerrahi müdahale ile alınması gerekebilmektedir. Bu durum, oldukça zor bir işlemdir. Serumda Inhibîn B ölçümü, testikuler fonksiyonu ve spermatogenesisi direkt olarak gösteren bir test durumundadır. Inhibin B düzeyi, aynı zamanda testis volümü ve sperm dansitesi ile de ilişkilidir. Inhibin B'nin düşük düzeyleri, testis tarafından yapılan sperm üretiminin yetersiz olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, böyle olgularda testîslerden invaziv cerrahi işlemle sperm alınması işlemi çok başarılı olmayacaktır.
9. Testis Biyopsisi Yerine Inhibin B Ölçümü
Testis dokusunu araştırmak için yapılacak testis biyopsisi invaziv ve travmatik bir testtir. Bunun yerine yapılacak bir serum Inhibin B düzey ölçümü, oldukça yararlı fikir verecektir. Çünkü Inhibin B, direkt olarak Sertoli hücre fonksiyonu hakkında fikir vermektedir.Labosis Medikal Sistemleri
tıkanıklık olsa ne olacak olmasa ne olacak sonuçta dışarı çıkış yok işte tıkanıklık açılma başarısı tartışmalı dışarı çıkışın tek yolu mikrotese olduktan sonra neden çıkmadığını öğrenmek anlamsız bizcehizlisin baya canim :) o zaman ekleyeyim birseyler:
Inhibin B sertoli cell hücrelerinde üretililir ve spermatogenez göstergesidir. inhibin B ve FSH degeri kombinasyonu bize sertoli hücrelerindeki görev bozuklugu yada spermatogenez ile ilgili su an bilgi verebilen en iyi metodtur.Bu metod bize yapilacak olan tesedeki basari oranimizi yaklasik olarak gösterir. inhibin B degeri spermsayisi ile iliskilidir, bu nedenle düsük inhibin b degerlerinde sperm üretimi problemi yada spermatogenez sorunu oldugu, normal inhibin b degerinde ise tikaniklik oldugu düsünülür. Iste bu nedenle inhibin b tikanikliga bagli azospermi yada tikanikliga bagli olmayan azospermide fsh dan daha güclü bir indikatördür.
Deger normlari:
Fertillerde: 150-300 pg/ml
subfertilde: 100-150 pg/ml
tikanikliga bagli olmayan azospermide: < 30 pg/ml
baska bir makalede de 60 pg/ml nin altinda olanlarda siddetli testis fonksiyon bozuklugu oldugu düsünülür bunlarin genetik testlerinin mutlaka yapilmasi gerekmektedir yaziyordu.
yukarıda dediğim gibiAnti müller hormon icin de kisaca özetlersek: erkeklerde sertoli cell hücrelinde üretiliyor, inmemis testis sorunu olan hastalardaki spermatogenezle ilgili, ayni zamanda sertoli hücrelerinin durumu fonksiyonu ve spermatogenezle ile ilgili bilgi verici. azospermideki rolü de yine inhibin gibi tikanikliga bagli mi degil mi konusunda yol gösterici. düsük degerlerinde tikanikliga bagli olmayan normal ve yuksek degerlerde tikanikliga bagli olan azospermiden söz edilebilir diyor. kusura bakmayin ben bunlari simdi hic ugrasmadan ceviriverdim o yuzden anlatim bozuk olmus olabilir.
hepsi oluyor flower. olmayada biliyor. bir kesinlik yok.geç kalınmış tek taraflık inmemiş testisli olanlar aksi durum olmadıkça azosperm hastası mı oluyor.yoksa nadiren mi azospermli oluyorlar.doğal yolla çocuk olma durumu olmuyor mu?.
bizde bi zamanlar günde 18 saatimizi bu işe ayırırdık sonunda döndük dolaştık. 1. doktorun 9 ay önce dediğinden başka birşey yapamadıkgofrettto biz haftaya yaptiriyoruz bunlari, sonuclari alinca tabi bilgi veririm. ben tikaniklik cikmasini cok istiyorum spermatogonezde sorun olursa cok zorlasacak durum. inhibinle ilgili cok aciklayici türkce makale pek bulamadim yabanci makalelerde cok iyi bir marker oldugu yaziyordu, ama sonunda tabi diyor ki kesin tani biyopside konur,Adamlar sonucta arastirma yaparken sinirli sayida insan kullaniyor onlarda cikan sonuclara gore istatistik yapmaya ve genel bir tablo cikarmaya calisiyor, bu tabloyu bozan örnekler de oldugu icin kesin birsey soylemek mumkun olmuyor.
işte onun için yaptırma gereği anlamlı gelmedi bize durum neden zorlaşsınki üretim yoktur denilen birçok kimsede mikrotesede bulundu ve doğumlar gerçekleşti
biz türkiyedeki ünlü doktorlara mail yazip durum hakkinda bilgi istedik yaklasik 35 doktor :) sagolsunlar hepsi de cevap yazdi cogu detaya hic girmemis tabi "mikro tese yaptirin" seklindeydi ama benim sorularimda inhibin alfa glukodizaz anti müller vardi , bunlara cevap veren maalesef olmadi.
mesela yine alfa glukodizaz epididim fonksiyonu ile ilgili bilgi veriyor, testis hacmi normal fsh degeri yine normal ise seminal plazmada alfa glukodizaz ölcümü yapilmasi öneriliyor, bizim deger cok dusuk cikti. bu dusuk deger epididim fonksiyonunda veya epididim yada seminal kanallarda tikaniklik oldugunu isaret ediyor. ama yine kesin oyle denmiyor tikanikliktan ciddi süphe duyulmasi gerekir diyor. yine fruktozumuz dusuk cikti cok dusuk degildi ama normun altindaydi o da tikanikligin gost ay önce ergesiymis. bunlari bize hicbir doktor soylemedi esim okuyup ögrenip test yaptiriyor, konuyu cok fazla kafasina taktigi icin cok ilgileniyor.
sanirim doktorlar olayin teorisinde degil pratik kisminda duruyorlar.
bizim istedigimiz yine de butun degerleri ele alip genel tablomuzu ortaya cikarmak, o yuzden boyle butun enerjimizi yayinlara arastirmalara verdik. ama tabi asil sebebi biyopside ogrenicez.
elimde bir grafik var burdan paylasamiyorum, inhibin fsh testis volumu kombinasyonuyla ilgili bir grafik, ilgini cekerse yada ilgisini ceken olursa bana özelden mail adreslerinizi yazin göndereyim.
aklınız karışmasın kardelen. kaan hocaya güvenin. bir daha bir daha usanmadan bu hormon meselesini açıklayacağım. fsh sperm ürettirir fazla fsh fazla sperm ürettirir. eğer üretilmiyorsa üretilsin diye fsh artar da artar. Sonuçta fsh düşünce üretim başlamış olmuyor. üretim başladığı için üretilsin de üretilsin diye fshın artıp durması bitiyor o kadar. yani hormonlarla ilgilenmeyin üretimle ilgilenin. onlar sadece birer gösterge.şuan bu topikte bulunan ark adaşlar size bir şey sormak istiyorum...eşimin hormonlarından sadece testosteron çok düşüktü fsh lh normaldi klomen kullanıyoruz kaan hocaya tedavi oluyoruz,fakat anlamadığım bişey var.sizler yüksek fsh yı düşürmeye çalışıyorsunuz bizimse fsh normal seviyede 12 ydi sanırım,kaan hoca yükselticez diyor kullandığımız ilaç yükseltiyor galiba...aklım karıştı bilgisi tecrübesi olan varsa lütfen yarcımcı olurmusunuz?
evet papatyam bu ilaçlar hipo hastalığına özel ilaçlardır ve onlarda işe yararlar. sizin bitkisellerde üretim yaptırmış olabilir. hayırlı tedaviler.Kızlar birde bişey sormak istiyorum. Çoğu okuduğum yazılarda hep horman değerleri düşük olanlarda ilaç ve bitkiseller sonucu sperm artışı olduğu yazıyor. bizim değerler çok yüksek biz de 3 aydır Bitkisel ilaçlar kullanıyoruz. 10 gün sonra 2. tedaviye başlayacağız. Şimdi bizde bir artış yokmudur yani. Bu ilaçlar sadece değerler düşük olursamı etkili oluyor.
düşüncelerimiz olumsuz turtimm. hayatta her insanın her istediği oluyor mu olmaz. Bu iş donörle de olmaz. aşırıya gitmeyin yaratıcımızın sizin için taktir ettiğine razı gelin felç vb olmadığınız için şükretmeye hep ama hep devam edin. Çıkış yolumuz kalmadı ne demek. O'nun ne lütuf sahibi olduğunu bilmez misiniz?Kızlar sperm donörlüğünü düşündünüz mü hiç? Eğer ki 9 nisanda olacağımız mikro tesedende olumsuz sonuç alırsak biz düşünüyoruz.. Başka çıkış yolumuz kalmıyor.. Bir evladımız olsun istiyoruz.. Bu konudaki düşünceleriniz neler?
aplazi "yokluk" demek mehtap sizinki farklı.mrb kızlar forumu takıp ediyorum ama pek yazmaya fırsat bulamıyorum..germ hücre aplazisi cıkmısya bır arkadasda bızım tesemızde bol mıktarda germ hücre görüldü yazıyordu..acaba bunlar aynı seylermı merak ettım......
bızde ıkınıcı tesemızı eylul yada akım gıbı dusunuyoruz kaan hocada ama tabıkı cok umudum yok..ıkıncı tesede de snuc alamamıs ark okuyorum..
bu arada belhıncım sızın ıcın son geısme olan kok hucre calısması bence cok olumu hem hocada yazmıs spermatıd yada elongo yada olgunlaşmamıs spermler ıcın bu bence umut vaat edıcı en sıkıntılı olan tamamen üretımı olmayan testısler ıcın..bırde tabı bunun pratık hayatta uygulanması sorunu
hiç belli olmuyo ebrucum. 3 e beşe bakmadan veriyorsa veriyor Güzel Rabbim. vermeyeceğine ne teknoloji erişebilir ne vereceğine seller depremler kasırgalar engel olabilir.slm kızlar cuma günü transfer günüm.yumurta toplamadan 3gun sonra transfer yapıp hamile kalan varmı.bıldıgım kadarıyla 5.gun transferınde sans artıyo bılgı verırmısınız
5. gün embriyosu arık kendini sağlıklı olarak gösterebilmiş embriyodur. eşit değildir rahme tutunacak. 3. gün embriyo sağlıklılığı hakkında fazla bir yorum yapılamaz. yine eşit değildir. 5. 6. günlere sağlıkla ulaşıp rahme tutunmayacak.
sırlar gizler o kadar fazlaki bu işte tekniğin cevabını bilmediği yığınla şey var. tutunma mekanizması bir muamma kimse çözememiş bilmiyor bugüne kadar. ne oluyor da embriyo zarını yırtıp uygun bir yere yerleşiyor. yerleşemeyen neden yerleşemiyor.