Eşim eczacı ama ondan beklemediğim cahîl davranışlarda bulunuyo

YMerhaba arkadaşlar ben Ankara da doğdum büyüdüm ailem muhafazakar olmasına rağmen gayet rahat yetiştirdiler(yani doğudakiler gibi baskıcı değillerdi) Haziran'da elinle evlenip Elazığ'a geldim eşim Elazığ lı görücü usülüyle tanıştık ama gerçekten çok aşık olup severek evlendik(aşık olup sevmek için illa ki insanın kendi tanışması gerekmiyormuş anladım)gelelim sorunuma eşim eczacı yani okumuş kendini geliştirmiş biri ama ondan beklemediğim cahile davranışlarda bulunuyor (tipik Doğu erkeği)ama lütfen yanlış anlamayın ben asla doğuluları küçümsemiyorum benim önem verdiğim insanlarda ahlak karakter ve manevi artılardır. Asla ayrımcılık yapmam(ırkçılık vs asla yapmam hayatımda)ayrıca babası Kürt yani kendi de Kürt demek oluyo bu dediğim gibi asla ırkçılık yapmam ama aile yapısı olarak ben çok rahat yetiştim(maddi rahatlıktan bahsetmiyorum) ama o hiç rahat değil en ufak şeyleri sorun ediyor mesela bu ay adetim aşırı sancılı geçti dün doktora gittim eşimle neyse dönüşte görümcemi aldık arabada üçümüz oturuyoruz ben görümceme doktora gittiğimi söyledim kistten veya iltihaptan şüphelendiğimi ama olmadığını söyledim vs akşam oldu eşim bana dedi ki sen ben varken ablamın yanında nasıl öyle konuşursun şok oldum çok utandım dedi sanki ben cinsel hayatımızı anlatmışım gibi muamele yaptı adet olmak vs ayıp mı yani tamam abilerim ve babamla bende konuşmam ya da onlar yanımdayken ama sadece bayanlara özel bi hastalık sen evlenmişsin benimle hergün ilişkiye giriyosunda bu bayan hastalığı mı kınanacak bişey oluyo bi de diyo ablamda eminim çok rahatsız olmuştur off yaaa bu tür davranışları beni yıpratıyor ondan soğuyorum neyse o öyle deyince bende dedim tamam bi daha konuşmam ama çok alındım ağlamaklı oldum ne yapıcam bilmiyorum hep bu tarz kavgalar sorunlar çıkarıyor ne yapmalıyım yardımcı olun[

bence cok da tartısılıcak konu değil,sen biraz alttan alsan,tama bır daha soylemem dıye, cunku esın haklı ,ablasının yanında bu konuları konusman bana gore de doğru değil,ama cok buyutulecek bıse değil, bı daha konusmazsın olayı tatlıya bağlarsın..

Malatya ve Elazığ kültürleri farklı değil birbirine çok yakın kültürler sizin yetiştirilme şeklinizden dolayı yabancı geliyor olabilir ama ben iç anadoluluyum eşinizin tavrı bana normal geldi yalnızken konuşmanızda bir sıkıntı yok tabi ki ama eşin yanındayken ikisi de utanmıştır.görümcem adetinin geciktiğini test yaptığını falan kendi eşinin yanında bana anlattı ben kıpkırmızı oldum çok utandım eşinizde öyle hissetmiştir haklı olarak

Ben trakyalı göçmenim en yakın arkadaşımda öyle, eşi ardahanlı mesela nişanlıyken evlerine gelirdi nişanlısı, anaannesinin yanında oturuşunu yadırgardı falan filan, bize de o durum garip gelirdi. Anaannemin yanında rahat olamayacağımda kimin yanında olacağım? :) Ki doğduğundan beri anaannesiyle yaşıyor, o bakmış büyütmüş.

Düşününce benim içinde normal bişey hastalık bu, ki ortamda yabancı da yok biri eş, biri görümce ikisi de kardeş. Ama herkesin yetiştirilme tarzı farklı oluyor. Ben bu yüzden bir evlilik yapacakken karşımdaki kişiye bunu çok iyi düşünmelerini tavsiye ediyorum. Yetiştirilme tarzından dolayı olan kültürel fark büyükse, 1 kez daha düşünsün diyorum.:ssz:

Son düzenleme:
Anlamadığım , nekadar çok yüklemışsiniz konu sahıbıne ,, ben art nıyet göremedım Kürt demişse ne olmuş ... Nıyetının ırkcılık olmadığını dığer msjlarındada ozellıkle belırtmış ...

Konuya gelınce ; bnm eşimde malatyalı , ben değilim ... Ama örf anane îman farkedıyor ... Uyum sağlamaya ve eşini tanımaya çalış cnm ... Inan okumakla ılgısı yok bu durumun . İssterse Prof olsun yüne aynı tepkıyı verırdı ... Anlatabılıyormuyum .. Yetıştırılış tarzıyla alakalı ..

Örf abana İnan farkediyor :) iman değil .. Yanlış yazmışım

BENDE DOĞULUYUM,KÜRDÜM.
Ailem hiç geri kafalı değillerdir,rahattırlar,cahil hiç değiller.
Ama burada işler daha farklı yürüyor efendim.
Eşiniz daha sakin normal anlatabilirdi,tepkisi fazla ammavelakin haksız değil.
Çünkü görümceniz de KÜRT değil mi?
Oda utanmıştır.Çekinmiştir ve sizin eşiniz bu durumu bildiği için tepki göstermiştir.
Kültürlerimiz,yaşayış tarzlarımız farklı olabilir,ama biz burda bize ters gelen yaşam tarzlarına aaaaa! Çoook cahilce bide kendilerini yetiştirmişler demiyoruz.Herkesin yaşam koşulları,tarzları değişiktir.
Bu bizlerin CAHİL oldugunu göstermez
:34::34:

Ben de akdenizde doğup büyümüş bir güneydoğuluyum, eşim ankaralı...
Evet bizim ailede ben de babamın yanında kimseyle adet kanaması v.s. konularda konuşmak istemem. abimle kendiminkini bile konuşuyorum ama bu onun doktor olmasından kaynaklanıyor, eğer farklı bir mesleği olsa onunla da konuşmazdım. bunun cahillik olduğunu da düşünmüyorum, hepimiz eğitimli insanlarız, sadece kültürel altyapımız böyle, bugüne kadar da ailemdeki erkeklerin yanında kadın hastalıklarımı konuşmamamın eksikliğini yaşamadım

Eşimin erkek akrabaları ise belki yanlarında böyle konular konuşulsa utanmazlar bilmiyorum hiç şahit olmadım böylesi bir konuya ama ellerini öpmeye uzandığımda elini vermeyen, namahrem diye benimle aynı kanepeye oturmayan insanlar (bizim ailede akrabalar selamlaşırken birbirine sarılır da öper de) ama ben bunu cehalet olarak tanımlamıyorum, bu da onların aile kültürü diyip saygı duyuyorum....
siz de eşinizi seviyorsanız ve huzurlu bir evlilik istiyorsanız bu tip şeylere saygı duymak zorundasınız.

etik bi davranış değil..
ben ozaman hayatımda biri olunca
'ben bir türkle beraberim' diye konu açsam doğru olmaz dımı.. ben böyle bir konu açsam kürt olduğum için direk 'bölücü' damgasını yerdim..
alevisi sünnisi kürtdü türkü lazı çerkezi arabı bir çok insan türü mevcut türkiye..
ve konu sahibi bunu doğulu bir kürt olarak yazmamış..
doğulu geri kafalı bir kürt olarak belirtmiş..

bende kürtdüm.. bayrağım ay yıldız!

Türkiye'de yaşadığımıza göre zaten Türkle beraber olduğun düşünülür.
Almanya'da evlendim ama eşim Türk desen,belirtmen gayet normal olur.
Kimse de neden özellikle Türk diye belirttin demez.

Kürt olmayan biri Kürt diye belirtince illaki bölücülük aramayın.
Siz zaten Kürdüm diyorken,başkası Kürt deyince sorun olmamalı.

Canım ben çok yadırgamadım eşini. Benim eşim de Anadolu'da küçük bir ilçede kapalı bir çevrede büyümüş, üniversitede tanıştık haliyle bunları sorun etmiyor, kendini geliştirmiş diyorsun. Ben de istanbul'da dogdum büyüdüm ve ailem göçmen bu arada. ama öyle bir şey oluyo ki mesela biz ortak arkadaş grubumuzlayken çok rahatım samimiyim erkeklerle de kızlarla da hiç bir sorun yaşamadık. Ama onun o çevreden arkadaşların yanında biraz daha durgun olmam gerekiyormuş. Ya da ilişkimizle ilgili bir şey söylediğimde bana sert bir bakış geliyor. Evlenmeden önce kaçak göçek istanbuldan tatile çıktıgımızı anlatmıştım mesela. Tam da yeriydi yani öyle bir konuydu. Herkes de güldü etti ama benimkini gıcık tuttu birden su getir dedi birden bana. Arkadaşlarından ayrıldıgımzda da burnumdan getirdi.

Adet ve kadın hastalıkları gibi konuları o daha önce kızkardeşiyle hiç konuşmamış sonuçta ve ikisinin oldugu bir ortamda kızkardeşi gerçekten çekinmiş olabilir. Abi olarak bundan rahatsızlık duymuştur.

Kendi anne babalarımızdan pay biç canım. Babana adetli oldugunu söyler miydin mesela? eşlerimizin bu psikolojiden kolay çıkmalarını bekleyemeyiz. Tamam biz bir şekilde aştık bir şeyleri. Özellikle liseyi büyük şehirde okumuş olmanın avantajı diyelim. Üniversite pek bir şey katmıyomuş insana kültürel anlamda bunu anladım ben de. Onlar bu yüzden aşamıyorlar belki de..

en büyük derdimiz bu olsun canım. Huylarını bilicez ona göre davranıcaz.

YMerhaba arkadaşlar ben Ankara da doğdum büyüdüm ailem muhafazakar olmasına rağmen gayet rahat yetiştirdiler(yani doğudakiler gibi baskıcı değillerdi) Haziran'da elinle evlenip Elazığ'a geldim eşim Elazığ lı görücü usülüyle tanıştık ama gerçekten çok aşık olup severek evlendik(aşık olup sevmek için illa ki insanın kendi tanışması gerekmiyormuş anladım)gelelim sorunuma eşim eczacı yani okumuş kendini geliştirmiş biri ama ondan beklemediğim cahile davranışlarda bulunuyor (tipik Doğu erkeği)ama lütfen yanlış anlamayın ben asla doğuluları küçümsemiyorum benim önem verdiğim insanlarda ahlak karakter ve manevi artılardır. Asla ayrımcılık yapmam(ırkçılık vs asla yapmam hayatımda)ayrıca babası Kürt yani kendi de Kürt demek oluyo bu dediğim gibi asla ırkçılık yapmam ama aile yapısı olarak ben çok rahat yetiştim(maddi rahatlıktan bahsetmiyorum) ama o hiç rahat değil en ufak şeyleri sorun ediyor mesela bu ay adetim aşırı sancılı geçti dün doktora gittim eşimle neyse dönüşte görümcemi aldık arabada üçümüz oturuyoruz ben görümceme doktora gittiğimi söyledim kistten veya iltihaptan şüphelendiğimi ama olmadığını söyledim vs akşam oldu eşim bana dedi ki sen ben varken ablamın yanında nasıl öyle konuşursun şok oldum çok utandım dedi sanki ben cinsel hayatımızı anlatmışım gibi muamele yaptı adet olmak vs ayıp mı yani tamam abilerim ve babamla bende konuşmam ya da onlar yanımdayken ama sadece bayanlara özel bi hastalık sen evlenmişsin benimle hergün ilişkiye giriyosunda bu bayan hastalığı mı kınanacak bişey oluyo bi de diyo ablamda eminim çok rahatsız olmuştur off yaaa bu tür davranışları beni yıpratıyor ondan soğuyorum neyse o öyle deyince bende dedim tamam bi daha konuşmam ama çok alındım ağlamaklı oldum ne yapıcam bilmiyorum hep bu tarz kavgalar sorunlar çıkarıyor ne yapmalıyım yardımcı olun

Kültür farkı bu tarz olsun başka şeylerde olsun çok büyük sorunlara götürebiliyor insanı.
Ben de doğuluyum ama Kürt değilim mesela...
Her ne kadar kabul etmesek de farklıyız, bu farklılıklar da hayatımızın her anında tahsilli olalım olmayalım bizleri etkiliyor.
Evliliklere de yansıyor ki yansımaması mümkün değil. :34:
Ya çok hassas davranacaksınız daima diken üstünde hareketlerinize dikkat edeceksiniz ya da hiç bu tarz evlilikler yapılmayacak...

etik bi davranış değil..
Ben ozaman hayatımda biri olunca
'ben bir türkle beraberim' diye konu açsam doğru olmaz dımı.. Ben böyle bir konu açsam kürt olduğum için direk 'bölücü' damgasını yerdim..
Alevisi sünnisi kürtdü türkü lazı çerkezi arabı bir çok insan türü mevcut türkiye..
Ve konu sahibi bunu doğulu bir kürt olarak yazmamış..
Doğulu geri kafalı bir kürt olarak belirtmiş..

Bende kürtdüm.. Bayrağım ay yıldız!

helal olsun size. Keşke her kürt sizin su son satırınızı söyleyebilse...

BENDE DOĞULUYUM,KÜRDÜM.
Ailem hiç geri kafalı değillerdir,rahattırlar,cahil hiç değiller.
Ama burada işler daha farklı yürüyor efendim.
Eşiniz daha sakin normal anlatabilirdi,tepkisi fazla ammavelakin haksız değil.
Çünkü görümceniz de KÜRT değil mi?
Oda utanmıştır.Çekinmiştir ve sizin eşiniz bu durumu bildiği için tepki göstermiştir.
Kültürlerimiz,yaşayış tarzlarımız farklı olabilir,ama biz burda bize ters gelen yaşam tarzlarına aaaaa! Çoook cahilce bide kendilerini yetiştirmişler demiyoruz.Herkesin yaşam koşulları,tarzları değişiktir.
Bu bizlerin CAHİL oldugunu göstermez
:34::34:

helal olsun sana be kuzum bende doğu anadoluyum. cok doğru dıyosun bizler buyuklerın yanında nasıl oturacağımızı nerede ve nasıl konusacağımızı bıldığımız ıcın gerıcı derler. valla dogu ınsanı gıbı hurmetlı ve karısına değer veren ınsan bulamazsınız.. vesselamm

arkadasın yazdıkları çok uzatılmış .... evet kürt dıye bastıra bastıra ıma etmesı hoş olmamış... neyse

doğu kültürüyle ilgili çoğu şeyden bir habersen daha yadırgayacağın çok durum olacak bundan emin olabılırsın .... ama ben genede özetle sana bırkac ipucu vereyım :34::34:

buyuklerın yanında çocugunu kucagına alamazsın agucuk bugucuk yapamazsın ( eşin hiç alamaz bebekken heleki ilk cocugunuzsa ama anne alır kayınvalıde kayınbaba harıcı .... gorumcenın vs kısılerın yanında o da ıhtıyacını gıdermesı ıcın ) sımdı cogunuz ne alaka dıyeceksınız ama bızde boyle

eşinle özel konusmalar ya da şakalaşmalar ıcıne gıremezsın arkadaslarında dedıgı gıbı edep haya konusu ıslıyor ( tekrar belırtıyorum cogunuza gore normal ama bızımde orfumuz adetımız budur )

içeri bir büyük geldiginde ayağa kalkılır hurmetten saygıdan ötürü ..

ve ve veee bizde halen olan bir durumm yeni olsun eski olsun gelinler kayınlarının kayınbabalarının yanında aynı sofraya oturmazlar ayrı yerler gib gibi cogaltabılırz orneklerı ...

bende doguluyum agrılı hıc gıtmedım ist de buyudum aılem baskıcı despot bır yapıya sahıp degıl ....
kendı kararlarımı kendım alırım aılemınde gorusunu aldıktan sonra..
ne sıkarlar ne bunaltırlar ...

bunlar cahıllık cehalet orneklerı degıl saygı hurmet orneklerıdır .... ben aılemden boyle gordum elvatlarımda benden boyle gorecekler ınsallah :34::34:

ve şu var ablam evli ve yurt dısında yasıyor .... hamıleydı dogurdu 8 ay gectı tr geldı ...

ve babamın yanında cocugu almıyor kollarım kopuyordu her seferınde soylenırdım sonucta o annesı alması gerek ve babam oz babası ama ıste adet örf böyle bız boyle gorduk ...

en sonunda babam dedı kızım o senın evladın sende benım evladımsın .... al cocuguna bak vs

tabı ablam ondan sonra kucagından ındırmedı hıc cocugunu :9::9:

arkadasın yazdıkları çok uzatılmış .... evet kürt dıye bastıra bastıra ıma etmesı hoş olmamış... neyse

doğu kültürüyle ilgili çoğu şeyden bir habersen daha yadırgayacağın çok durum olacak bundan emin olabılırsın .... ama ben genede özetle sana bırkac ipucu vereyım :34::34:

buyuklerın yanında çocugunu kucagına alamazsın agucuk bugucuk yapamazsın ( eşin hiç alamaz bebekken heleki ilk cocugunuzsa ama anne alır kayınvalıde kayınbaba harıcı .... gorumcenın vs kısılerın yanında o da ıhtıyacını gıdermesı ıcın ) sımdı cogunuz ne alaka dıyeceksınız ama bızde boyle

eşinle özel konusmalar ya da şakalaşmalar ıcıne gıremezsın arkadaslarında dedıgı gıbı edep haya konusu ıslıyor ( tekrar belırtıyorum cogunuza gore normal ama bızımde orfumuz adetımız budur )

içeri bir büyük geldiginde ayağa kalkılır hurmetten saygıdan ötürü ..

ve ve veee bizde halen olan bir durumm yeni olsun eski olsun gelinler kayınlarının kayınbabalarının yanında aynı sofraya oturmazlar ayrı yerler gib gibi cogaltabılırz orneklerı ...

bende doguluyum agrılı hıc gıtmedım ist de buyudum aılem baskıcı despot bır yapıya sahıp degıl ....
kendı kararlarımı kendım alırım aılemınde gorusunu aldıktan sonra..
ne sıkarlar ne bunaltırlar ...

bunlar cahıllık cehalet orneklerı degıl saygı hurmet orneklerıdır .... ben aılemden boyle gordum elvatlarımda benden boyle gorecekler ınsallah :34::34:

doğuda da her ailede bile değişiyor bu gelenekler
benim annem gaziantepli babam erzincanlı

bebeklerimizi şapur şupur severiz büyüklerin yanında, onlar da sever :16:
ama kocalarımızla mıç mıç öpüşmeyiz mesela
büyüklerle ya da erkeklerle aynı sofraya oturmama sözkonusu bile olamaz, masa kurulur herkes oturup hepbirlikte yemek yer.
bizim aileye mahsustur belki, kimse kimsenin giyimine kuşamına, küpesine, dövmesine karışmaz.
ama tabi eğitim, aile yapısı, yaşam tarzı hepsi değiştiriyor bunları, illa ki vardır çok karışan baskıcı aileler.

doğuda da her ailede bile değişiyor bu gelenekler
benim annem gaziantepli babam erzincanlı

bebeklerimizi şapur şupur severiz büyüklerin yanında, onlar da sever :16:
ama kocalarımızla mıç mıç öpüşmeyiz mesela
büyüklerle ya da erkeklerle aynı sofraya oturmama sözkonusu bile olamaz, masa kurulur herkes oturup hepbirlikte yemek yer.
bizim aileye mahsustur belki, kimse kimsenin giyimine kuşamına, küpesine, dövmesine karışmaz.
ama tabi eğitim, aile yapısı, yaşam tarzı hepsi değiştiriyor bunları, illa ki vardır çok karışan baskıcı aileler.

kesınlıkle oyle ..... bızdede suanda yemek yememe sofraya oturmama olayları kalkmıs durumda ama köyde halen devam eder ... ve annem kayınpeder kaynana gormemıs buyuk amcam var 70 kusur yasında ona hurmeten ve saygıdan onun yanında yemek yemez ....o amcamın yanında gelınler yemezler ama suanda bu kalmadı yengem abılerım babam aynı sofrada yerız ... amca cocuklarım vs vs dıyuorumya köye gıdın halen bu orfe adete baglı yasanıyor...

istanbulda her ne kadar degısıme ugrasakta bizim kökümüz bu .. doguda her yorede farklılık gostersede cogu yorede aynıdır :51:

ben de Elazığlıyım Elazığ' da sadece Kürtler yaşamıyor Türkler çoğunluktur. ben Türküm mesela ve evet Elazığ' da bu tarz şeyler hoş karşılanmıyorr bu meselenin de Kürtlükle Türklükle alakası yok muhafazakarlık ve geleneklere aşırı derecede bağlılıkla ilgisi var. yani kusura bakmayın ama Elazığ doğuda en rahat illerden biridir çok eşlilik olmaz, kızlar erkenden evlendirilmez, berdel töre vs. gibi hiçbir şey bulamazsınız sadece aile arasında mesafe ve tabular vardır bunlar da olacak o kadar. evet eş, ağabey, baba vs. yanında kadınlar arasında da olsa pek kadın hastalıklarından şundan bundan bahsedilmiyor bu da tolere edilebilecek birşey bu yüzden eğer görümceniz kaynananız arkanızdan dedikodu yapıyorsa sorun var evet aama yapmıyorlarsa siz de ortamına göre davranırsınız. Ayrıca ayrımcılığın hasını yapmışsınız umarım bu düşüncelerinizi eşinizin yüzüne karşı da söyleyebiliyorsunuzdur.

ben de Elazığlıyım Elazığ' da sadece Kürtler yaşamıyor Türkler çoğunluktur. ben Türküm mesela ve evet Elazığ' da bu tarz şeyler hoş karşılanmıyorr bu meselenin de Kürtlükle Türklükle alakası yok muhafazakarlık ve geleneklere aşırı derecede bağlılıkla ilgisi var. yani kusura bakmayın ama Elazığ doğuda en rahat illerden biridir çok eşlilik olmaz, kızlar erkenden evlendirilmez, berdel töre vs. gibi hiçbir şey bulamazsınız sadece aile arasında mesafe ve tabular vardır bunlar da olacak o kadar. evet eş, ağabey, baba vs. yanında kadınlar arasında da olsa pek kadın hastalıklarından şundan bundan bahsedilmiyor bu da tolere edilebilecek birşey bu yüzden eğer görümceniz kaynananız arkanızdan dedikodu yapıyorsa sorun var evet aama yapmıyorlarsa siz de ortamına göre davranırsınız. Ayrıca ayrımcılığın hasını yapmışsınız umarım bu düşüncelerinizi eşinizin yüzüne karşı da söyleyebiliyorsunuzdur.

Gerçekten hepiniz beni anlamamakta direndiniz tebrîk ederim bu kadar olur ya bu konuyla ilgili mesajlarımda 4 kere ayrı ayrı yazmışım ırkçı değilim ayrımcı değilim diye istediğiniz kadar üzerîme gelmeye devam edin siz ve yazdıklarınız umrumda bile değil asla cevap yazmayacağım bin pişman ettiniz selametle.

helal olsun sana be kuzum bende doğu anadoluyum. cok doğru dıyosun bizler buyuklerın yanında nasıl oturacağımızı nerede ve nasıl konusacağımızı bıldığımız ıcın gerıcı derler. valla dogu ınsanı gıbı hurmetlı ve karısına değer veren ınsan bulamazsınız.. vesselamm

doğulu olmayanlar nerede nasıl davranacağını edebi hayayı bilmiyor mu yani? sözlerinizden bu anlaşılıyor.karısına kızına değer veren insan bulunmazsa töre cinayetleride batıda oluyor herhalde

Back
X