• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşim kardeşimin nişanına karışıyor.

Çalışmıyorum. Hem giyeceğime hemde ona yardımcı olmak istiyorum niye sen arıyorsun fotpgrafçı sanane para atalım destek olalım diyorum yok. Durumu maaşı iyi
Ayranım yok içmeye konusu.
Kardeşinizin durumu yoksa nişan için bekleyebilir. Yandık tutuştuk illa nişan bekliyorlar diyorlarsa da fotoğrafçıya gerek yok. Düğün mü bu?
Sizin de giyiminize, harcamanıza hep karışmıyorsa demekki sırf bir nişan için açılmışsınız full set dizmeye gerek yoktur.
Durumunuz var ama yine de söyleniyor diyorsanız ya takmayacaksınız ya da kendiniz de çalışıp kazandığınız parayı hesap vermeden harcayacaksınız.

Zaten buradaki bir kısım kadınları görünce medeni kanunu Allahtan kadınlar yazmamış diyorum. Evlilik içindeki mal paylaşımında kadının çalışma durumuna göre yüzde verirlerdi kesin. Çalışmıyorsa mallarda hiç hak yok, çalışıyorsa yarısını alabilir ancak derlerdi kesin😆
Şu konuda da herkes kayınbiraderden kocana ne demiş, bu kadının eve giren para üzerinde hiç mi hakkı yok, o para sadece adamın parası mı? Madem kadın kazanmıyor diye söz hakkı yok, kadından da kimse evde yemek, çamaşır, ütü, temizlik, çocuk bakımı beklemesin. Hizmetçi bile ay sonu maaşını alıyor. Kardeşin kıçı çıplak evlenmeye kalkması ayrı bir başlığın konusu ama bu kadının güçleri orantısında kardeşine bişeylerde katkı sahibi olmak istiyor ise olmak da hakkı yani. Eve giren paranın ortağı çünkü. Her ay kendine harcayacak hiç mi parası olmasın çalımayan( şüpheli) kadının.

Daha yeni konusu vardı çalışmayan anası üzerinden çalışmayan tüm kadınları ezen birinin. Ben demiyorum kadınlar çalışmasın ama Türkiye’de bu kadar işsizlik varken, emek bu kadar sömürülüyoken, hele ki küçük bebeğin varsa bakıcılara verilecek maaşlarla, işe girsen eline girecek üç kuruşun yola yemeğe anca yetmesiyle bir çok kadın için işe girmek imkansız hale geliyor. Aynı işi yapan erkeğe daha fazla naaş veriliyor, kimse ağzını açmıyor. Bir de evde koca çalışıyor bütün gelir onun kontrolünde kafasına giriyosanız, genel fikri bu olarak kabul ediyosanız gerçekten kendinizi hiç sevmiyorsunuz adam yerine koymuyorsunuz.

Zaten buradaki bir kısım kadınları görünce medeni kanunu Allahtan kadınlar yazmamış diyorum. Evlilik içindeki mal paylaşımında kadının çalışma durumuna göre yüzde verirlerdi kesin. Çalışmıyorsa mallarda hiç hak yok, çalışıyorsa yarısını alabilir ancak derlerdi kesin😆
Her ne kadar düşüncelerimi geliştirmeye çalışsam da bazı konularda hala eski veya yanlış düşündüğümü fark ediyorum o yüzden kendimi de dahil ediyorum, biz kadınlar da hala ataerkil kafadayız, sistem de zaten bunu dayatıyor bize, Çilem Doğan davasını bilir misiniz? Elin pis pis cibilliyetsiz adamlarıyla yatmaya zorladığı için kocasını öldürdü, 15 yıla mahkum edildi kadın.
Bu da savunmasıymış, savunma metni doğru mudur bilmem ama tespitler doğru:

''Erkekler takım elbise giyip önüne bakınca cezası iniyor, benim takımım, kravatım yok. Annem apar topar bu tişörtü bulabilmiş. Bir de ne yalan söyleyeyim hayatta kalmış olmanın saklayamadığım bir sevinci var içimde. O ölmese ben ölecektim.
O size, beni pazarlamaya karar verdiğini söylemeyecekti, başka adamların koynuna beni sokma planlarını anlatmayacaktı, benim patlıcan fazla pişti diye, perdeler azıcık kirlendi diye, masada kırıntı kaldı diye yediğim dayakları söylemeyecekti, kaç kere hastanelik olduğumdan bahsetmeyecekti.
Çay bahçesinde çekilmiş bir fotoğrafım var. Biraz yan gülmüşüm. Belki de o fotoğrafı gösterip namussuz karılar gibi çıkmış filan diyecekti.
Karısını başka adamlara satan o değilmiş gibi “namusumu temizledim” diyecekti. Siz onu 3-5 yılla yargılayıp, namusu kirlendi diye mazur görüp, yandan gülüşümü tahrik sayıp bir de üzülecektiniz adama.”

Velhasıl kadınlar kendilerini çalışan kadın çalışmayan kadın üzerinden kategorize edip eziyorken, iş yerinde kendi cinsinden mobbing görürken, çarşıda pazarda mahallede orada burada birbirini çekememezlik yapıyorken biz daha çooook tartışırız bu konuları.

Şu konuda da herkes kayınbiraderden kocana ne demiş, bu kadının eve giren para üzerinde hiç mi hakkı yok
Ben de dedim eşin kayınbiradere para vermek zorunda değil diye ama eşlerin kendi ailelerine de gerçekten ihtiyaçları yoksa para gönderilmesine karşıyım, içinizden geçer ara sıra gönderirsiniz ama her ay zorunluluk gibi gönderilmemeli.
Para vermek zorunda değil derken eşlerin birbirinin parasında söz hakkı yokturu kastederek söylemedim şahsen, çocuk yetiştirmeden birikime aileyi etkileyecek mevzularda ortak hareket etmeli ortak kararlar almalı çiftler, ben yaptım oldu olmaz evliliklerde.

Konuda herkes ideal olanı, olması gerekeni yazmış doğal olarak ama çalışmayan kadına bunları reva gören biz değiliz ki kocası.

Adam öyle görmüyor ki vermiyor işte herşeye masraf masraf demiş durmuş , eve giren para benim kafası karısını da bu paraya ortak görmüyor.
Vermeyen adama çözüm ne peki?
Zorla mı para alacak eşinden, bir kuaför bir çanta için vır vır konuşmuş durmuş.

Tabiki haneye giren para ortaktır , sen ben bunun bilincindeyiz de konudaki koca değil işte.

Çalış dememizin sebebi kadına eziyet olsun diye değil ki, ömrü billah ekonomik şiddet görmesin diye, çocukta böyle mi büyüsün o gereksiz bu masraf diye diye.

Konuda herkes ideal olanı, olması gerekeni yazmış doğal olarak ama çalışmayan kadına bunları reva gören biz değiliz ki kocası.

Adam öyle görmüyor ki vermiyor işte herşeye masraf masraf demiş durmuş , eve giren para benim kafası karısını da bu paraya ortak görmüyor.
Zorla mı para alacak eşinden, bir kuaför bir çanta için vır vır konuşmuş durmuş.

Tabiki haneye giren para ortaktır , sen ben bunun bilincindeyiz de konudaki koca değil işte.

Çalış dememizin sebebi kadına eziyet olsun diye değil ki, ömrü billah ekonomik şiddet görmesin diye, çocukta böyle mi büyüsün o gereksiz bu masraf diye diye.
Ben çalışmasın demiyorum genel olarak bişeyleri yanlış düşünüyoruz diyorum, adam para vermek zorunda değil denmiş geçilmiş. Adam kuaför çanta kıyafet bir krş vermiyor kadına. O parada kadının da hakkı var. Eve yaptığı her temizlik alışveriş, o bu ile o eve katkı sağlıyor kadın. Ve gene de hak sahibi olamıyor. Ortak bütçeden kardeşine bi ablalık yapmak istiyor, o senin hakkın değil diyor herkes. Kazanılan para sadece adamın parasıysa herşey ayrılsın o zaman. Herkes kendi yemeğini kendi yapsın, erzağı adam aldı diye kadın yemesin ya da. Yaşamasına müsaade edecek kadarına mı izin veriyor koca kişisi. Ha maddi imkan yoktur, buna gene ortak karar verilir. Ama sen kimsin çalışmıyorsun, söz hakkın yok kafası kabul edilebilir bişet değil, bunu önce bizler değiştiricez kafada ki toplum değişsin.

Ekonomik şiddeti sizce çalışan kadınlarda hiç mi gören yok?
Maaş kartını eşine verip kendine rica minnet harçlık alan kadının konusu vardı mesela. Adam sadece birikim hesabına para atıyordu kadın çocuklarına bir hamburger alsa günlerce evde huzur olmuyor diyordu.
Adamın mantalitesiyle alakalı. Bu adam karısı çalışsa da kayınbiradere para vermesine laf edecek evde huzursuzluk çıkaracaktı.
Asıl sorun burada zaten bu.

Ben çalışmasın demiyorum genel olarak bişeyleri yanlış düşünüyoruz diyorum, adam para vermek zorunda değil denmiş geçilmiş. Adam kuaför çanta kıyafet bir krş vermiyor kadına. O parada kadının da hakkı var. Eve yaptığı her temizlik alışveriş, o bu ile o eve katkı sağlıyor kadın. Ve gene de hak sahibi olamıyor. Ortak bütçeden kardeşine bi ablalık yapmak istiyor, o senin hakkın değil diyor herkes. Kazanılan para sadece adamın parasıysa herşey ayrılsın o zaman. Herkes kendi yemeğini kendi yapsın, erzağı adam aldı diye kadın yemesin ya da. Yaşamasına müsaade edecek kadarına mı izin veriyor koca kişisi. Ha maddi imkan yoktur, buna gene ortak karar verilir. Ama sen kimsin çalışmıyorsun, söz hakkın yok kafası kabul edilebilir bişet değil, bunu önce bizler değiştiricez kafada ki toplum değişsin.
Evet kadın çalışmıyor diye kocasının kölesi olsun boğaz tokluğu neyine yetmiyoru savunuyorlar ciddi ciddi

Ekonomik şiddeti sizce çalışan kadınlarda hiç mi gören yok?
Maaş kartını eşine verip kendine rica minnet harçlık alan kadının konusu vardı mesela. Adam sadece birikim hesabına para atıyordu kadın çocuklarına bir hamburger alsa günlerce evde huzur olmuyor diyordu.
Adamın mantalitesiyle alakalı. Bu adam karısı çalışsa da kayınbiradere para vermesine laf edecek evde huzursuzluk çıkaracaktı.
Asıl sorun burada zaten bu.
Var tabiiki kim yok diyebilir ki?
Ben de onu yazdım işte konudaki kocanın mantalitesi bu işte vermiyor laf ediyor huzursuzluk çıkarıyor sizin çözümünüz nedir peki buna ne yapılmalı?

Var tabiiki kim yok diyebilir ki?
Ben de onu yazdım işte konudaki kocanın mantalitesi bu işte vermiyor laf ediyor huzursuzluk çıkarıyor sizin çözümünüz nedir peki buna ne yapılmalı?
Bu konuda zaten fikrimi en başta söyledim ben. Kendi işsizken bütçesi yokken nişan işlerine girmeyecek kardeşi. Ablasına eniştesine güvenmeyecek. Eş bu kadar finanse etmek istemiyorsa edemezler. Çalışda da çalışmasa da eşlerin bütçede fikir hakkı vardır.

Ben de diyorum ki vermek zorunda, haneye giren para ortaktır kadınında herşey de hakkı vardır ve olması gerken budur, ama konudaki koca vermiyor işte buna çözüm öneri nedir onu soruyorum aslında.

Back
X