Haklısın... Malesef bu şekilde yaklaşan doktorlar var, sayıları da hiç az değil.. Ama senin de dediğin gibi kıstas hayati kaliteyi etkilemesi. Hafif denir etkilenmeyenlere, dikkate alınmaz, tanı gibi ciddiye de alınmaz, biraz telkinle gönderilir genelde bu kişiler, bir de belirtilerde artış olursa gelmesi söylenir. bir yatkınlık görüldüğünden. Bazen bu kişiler hayatlarının bir döneminde ağır koşullardan geçerse belirtiler artar vs. Ama OKB cidden hayat kalitesini etkileyecek düzeydeyse çok ciddi bir işkence çektirir kişiye. İnsanın beyni kendinden bağımsız gibidir, çok zor bir hastalıktır gerçekten.
E bir insan bir meseleye aylarca takılırsa ve her akşam kavga çıkarırsa da, konuyu saplantı haline getirmiş oluyor, doktorun da obsesyon demesi normal. Ve evet psikiyatrinin gözünde bu kadar kıskançlık ne yazık ki sağlıksız, hatta hastalık. Ama tabi tanı aşamasında bu meseleler irdelenir, kişi gerçek bir sıkıntı yüzünden mi acı içinde, geçmişin etkisi mi var, eş daha önce aldatmış mı, yoksa ortada bir şey yokken aşırı reaksiyon mu söz konusu? Görüşülen uzman zaten irdelemiştir konuyu muhakkak, daha önce bir aldatma vs de olmadığından (öyle sanıyorum) meseleyi saplantı haline getirdiğini söylemiştir. Mesele hayatın merkezine konmuş, daha yepyeni bir evlilikle cicim ayları yerine her gün bu konu yüzünden bir taraf kavga çıkarıyor, değil hayat kalitesinin bozulması hayat zindan oluyor.. Bu durumda işte iş kıskançlıktan çıkıp obsesyona dönüşmüş oluyor. Yani olay biraz tepkilerde ve tepkilerin sürekliliğinde.
Burada çoğunluk hak veriyor evet, genel anlamda kıskanç bir toplumuz, ben de kıskancım, ama işte aynı olayda nasıl tepkiler verilecek o önemli. Bu tepkileri verenler ne yazık ki saplantıya düşmüş, duygularına yenik düşmüş, mantığını kaybetmiş ve sadece bir açıdan konuya bakıyor, bir şekilde de o kısır döngüden çıkamıyor, daha da kötüleşiyor durum. Bir uzman yardımı ya da hiç değilse dolduruşa getirmeyecek, olaya tarafsız bakabilecek bir yakının desteği ile çözülebilir. Ama konu sahibi uzmanın görüşüne karşın kendisini sorgulamazsa, bu evliliğin sonu ne olur, ileride ne pişmanlıklar yaşanır bilemiyorum.