Herkes ailesine düşkündür.. Mühim olan, aileye duyulan sevginin "evlilik birliği ile kurulmuş" sevgiyle çatışmamasını sağlamak.. Ki buna denge diyoruz.
Sizin sorununuz bence eşinin ailesine düşkünlüğü değil.. Evlilik birliğine "saygısız" hareket edilmesi.. Hem kayınvalide, hem de eşiniz tarafından...
Ki bu da büyük sorun...
Öncelikle, kayınvalidenizin ev düzeninize karışmamasını kesin bir dille söylemeniz gerekiyor. Madem tatlı dilli bir bayan, oturmaya çağırdığınızda, son dönemde yerini değiştirdiği bir eşyayı, onun gözü önünde tekrar yerine yerleştirin "Kadınlar düzenlerine karışılmasını asla istemezler ya anne.. Ben de böyleyim işte. Senin iyi niyetli olduğunu biliyorum, ama ben de evimi benimsemek, kendi düzenimi oluşturmak istiyorum izninle.. Lütfen eşyalarımın yerini değiştirme" deyiverin... Eşinize şikayet etme durumu olur mu bilmiyorum bu konuyu.. Veya kafasının dikine gitmek ister mi, o konuda da kararsızım.. Eğer bir sonuç alamazsanız, haftasonu yatıya gittiğinizde derin bir temizliğe başlayın ve evde ki herşeyi eleştirin.. Dolapları çekin mesela "Ayy nasıl toz olmuş buralar, nasıl yaşıyorsunuz böyle" deyin ama gülerek... Mutlaka dolap arkasında toz vardır =) Her zaman olur.. Bazı eşyaların yerini de değiştirin.. Bunu mümkünse eşinizin de olduğu bir gün yapabilirsiniz.. Üslub önemlidir.. Eğer iyilik meleği gibi bu işe soyunursanız, hiçbir sorun kalmayacaktır.. Bayramı bahane edip yapın bunu.. Eminim çok rahatsız olacaktır...
Çalıştığınızı belirtmişsiniz.. Eve iş getirmeye başlayın... İş yerinizde statünüzün değiştirildiğini ve artık daha fazla sorumluluk aldığınızı eşinize laf arasında anlatıverin.. Hafta sonuna yaklaşırken, mesela perşembeleri, eve ilgisiz fotokopi evraklar yığmaya başlayın=) Laf arasında "Cumartesim mahvoldu.. Pazara kadar bitirebilir miyim onu bile bilmiyorum... Nefes almaya vaktim kalırsa, aman beni açık hava bir yere çıkar.. Nefes alamıyorum" deyip yakının bol bol... Sizi hiçbir yere götüremeyeceğinin mesajını bilinçaltı gayet mükemmel bir şekilde almış olur... Siz de o saçma fotokopileri bir yere yığar, bilgisayarın başına oturup, haberleri okursunuz... günlük falınıza bakarsınız... Çalışıyormuş gibi yaparsınız... =) Eşiniz yavaş yavaş bu emrivaki zincirin kırıldığını hissedecektir zaten...
Aranızda ki ilişkiyi bilmiyorum.. Ben yüzeysel ve üslubu ağır olmayacak, başka nedensellere dayanan küçük çözümler üretmeye çalıştım... Ancak evliliğinizde ki saygısızlık, daha ağır vakalarda seyrediyorsa... Karakter ve kişiliğinizin ezildiğini de düşünüyorsanız, daha farklı çözümler de üretmek gerekecektir... Ama tartışmadan, huzurlu bir şekilde ne olacağını görmek istiyorsanız, böyle dolaylı çözümler belki işinize yarayabilir...
Mümkünse cumartesilerinizi meşgul edecek bir de kurs bulun kendinize... Pazarınızı da gözden bir süreliğine çıkarabilirsiniz...
Selamlar,