eşimin evde sorumluluk almaması

Merhaba
İlk kez buraya yazıyorum , sorunuma bir çözüm arayışındayım sizlere danışmak istedim .objektif olmak istediğim için pek fazla yorum katmamaya gayret edeceğim
Eşimle evde iş bölümü konusunda sorun yaşıyoruz ki eşimi tanımadan önce bile kadın erkek ilişkilerinde en çok takıldığım konulardan biriydi, evde eşit sorumluluk olması gerektiği ve kadın işi erkek işi olarak ayrılmaması gerektiğine inandım hep.
Bir süre öncesine kadar çalışmıyordum ,eşim yoğun çalışıyordu haliyle ev işleri konusunu ben hallediyordum genel olarak. Şimdi ben de çalışmaya başladım ve gerçekten çok yoğun bir işim var sabah 7 de evden çıkıyorum akşam neredeyse 7 de geliyorum ,küçük bir kızımız var evde tüm vaktimi ona ayırmaya çalışıyorum.çok hareketli bir Bebek ve hala emiyor 18 aylık olmasına rağmen hala gece sık sık emmek istiyor. Gece de sağlıklı bir şekilde uyumuyorum yani . Gündüz evde yardımcımız var evle ilgileniyor Allah razı olsun .ancak akşam sofra hazırlamak bulaşık çamaşır işleri bende . Ben bunlarla ilgilenirken eşimin en azından kızımızla ilgilenmesini ya da haftasonları uyumam için bana bir saat vermesini istiyorum,(o gün içinde istediği vakitte uyuyabiliyor öğle uykusu şekerleme vs ben bir kez uyanınca tekrar uyuyamam ) bu konuyu sık sık konuşuyoruz bir çözüme ulaşamadık ve geriliyorum epey.
Bu akşam yine ortalığı toplamaya çalışırken kızımızla ilgilenmesini istedim elinde telefon kızımla mutfağa geldiler bir video izliyor eşim bebeğimiz bacaklarıma dolanıyor kucağıma gelmek istiyor makineyi yerleştirmeme engel oluyor vs sakince elinden tuttum gel kızım baban telefonunu bırakamıyor ama ben işimi bırakayım senin için dedim. Eşim arkamızdan ne saçmalıyorsun sen diye seslendi hiÇ birşey söylemedim (oldukça sinirlenmeme rağmen )
Bir süre sonra biraz da sorun çözülsün istediğim için kızımın muhallebisini götürdüm eşime, yemesi lazım dedim.sanıyorum ki tamam deyip yedirecek ben de işlerime bakacağım
Yedirmiyorum dedi eşim ,sen ister yedir ister yedirme dedi ,ben de sorumluluklarından böyle kaçacaksın yani sen böyle davranırsan ben de aynı şekilde davranırım sen mağdur olursun dedim güldü umursamaz bir şekilde
Ben de tamam dedim kızımı aldım onunla yemek yedik eşime hazırlamadım ,çamaşır makinesinde çamaşırlarımız vardı kızımla ikimizinkileri astım onunkileri bıraktım. Söyledim de ... çocukça olabilir bu yaptığım ama neyse
Nasıl bir çözüm bulabilirim
Tüm erkekler mi böyle oluyor bir süre sonra ?bu arada eşim doğulu ben Egeli kültür farkı da var ,başka alanlarda sorun yaşamıyoruz ama bu konuyu ona bağlıyorum biraz da
Okuduğunuz için teşekkür ederim epey uzun oldu .imla hataları ve yazım yanlışları için de üzgünüm

Bencede esiniz ile ilgili isleri bosverin kendi yapsin kendi isini ustelik calisiyorsunuz yukunuzu hafifletmesi lazim
Gercekten bu konuda erkeklere sinir oluyorum tek basimiza yapmiyoruz ya cocugu en az bizim kadar sorumluluk almalilar
Calismadigim halde esim izinli oldugu gunler sabahlari beni uyandirmaz iki cocugada kahvaltisini yaptirir kucugun altini degistirir ortaliga el atmasa bile en azindan cocuklara karsi tum sorumluluklarini fazlasiyla yerine getiriyor
Evde isim oldugunda ikisinide gezdirir yada arkadaslarimla goruseceksem ikisinide birakirim
Evet ayagimiz yere saglam bassin ama cok guclu gozukmeyelim her isi ben hallederim ben yaparim ustesinden gelirim olmasin kendimizi magdur etmeyecek sekilde kocaya da yikalim sorumluluklari

Düzenli yardımcı alın,ne kendinizi yorun,ne ilişkinizi yıpratın.
Ben yardımcıya verilen paraya hiç acımam,vakti satın alıyorum diye düşünüyorum.
Aksi halde çok yıpranırsınız.
Benim eşimle aramda tam bir işbölümü olmasına rağmen her hafta yarım gün artı ihtiyaç halinde
2 saat (misâfir+ütü vb) yardımcımızı çağırıyorum.
Yıllardır böyle bir düzen kurduk,hiç sorun yaşamıyoruz.
Yemeği de kim erken gelirse o yapar.
Pazar akşamları da hafta içine 3-4 çeşit yaparım.
forestgump forestgump

Benim yardımcım da var, yarım gün temizliyor evi de evde bebek ve kedi olunca yardımcı gelmiş gelmemiş hiçbir şey anlaşılmıyor ne yazık ki... ah oğlum bi büyüse hepsini onu yaptıracağım :KK45:

Ama insanın çok gücüne gidiyor ,aslında belki ben hepsini halledebiliyorum da yardımsız ,ama hayat arkadaşım her konuda birbirimizi destekleyeceğimizi düşündüğüm şahıs elini bir şeye sürmeyince keyfine bakınca değersizlik hissi oluşuyor bende ,neden beni düşünmüyor neden azıcık yardım edeyim de şu karım da dinlensin demiyor...

Aynen öyle. Emin ol söyleyince (!) düşünürler ama o zaman da iş işten geçiyor. Valla ben kendimi evin gerizekalısı ilan ettim de buna ne kadar katlanırım orası meçhul işte. Bakalım bu gidişle sadece kendi kıyafetlerimi yıkayıp onunkileri bırakıcam herhalde :) o zaman da kıyameti koparır ama bana ne yani. Ne olacak en fazla tümden işleri bana yıkar, onda da kendisi zararlı çıkar zaten.

Bilemedim, bence ikinizde olayi inada bindirmissiniz.
Cunku esinizin dedigi ev isi de yapacaksin cocuga da bakacaksin yoksa kapi orda demesi hayal mi diyim sacmalik mi..
Calismiyor olsaniz yine anlarim ama calisiyorsunuz da..
Ya adam cok vicdansiz ya da cok inat.
Ben annelik iznindeyim, esim inanilmaz yogun calisiyor.
Bi nobetten cikiyor baska nobete kosuyor.
Olur da iki un ustuste evdeyse hadi mutfaga bizi doyurmaya diyorum :)
Kendi camasirlarini/ isyeri kiyafetlerini kendi yikar asar sagolsun.
Onun disinda cocuklarla biraz ilgileniyor zaman bulursa.
Yarin oglumu tatile goturcek mesela, erkek erkege ani biriktirelim diye.
Kizimin butun sorumlulugu bende tabi.
Calisirsam nasil olur bilmiyorum suan.
Eve gelemeyen adamdan ne kadar yardim beklerim bilmiyorum, buyuk ihtimal yardimci bulmam gerekecek yoksa birbirimize gireriz.
Sizde temizlige vs birilerini bulsaniz aslinda, gelen kadin utuyu de yapsin.
Yemek isini sipsak halledersiniz nolcak.

Erkekler böyle diyor kabullenmeye çalışmayın.
Bende doğumluyum.. Abim ve erkek kardeşim çok yoğun çalışmalarına rağmen çok güzel ilgilendiler çocuklarıyla.. eşlerini rahatbettırmeye çalışırlar.Bunun doğuya batıyla ilgisi yok .
Eşiniz fazlasıyla bencil.Hepsini geçtim çocuğuyla ilgilenmemek ne demek..o yedek ebeveyn değil ki bir baba.ve bunu idrak etmesetmesi lazım..bunun için ne yaparsınız bilmiyorum ama anlaması gerekiyor

Evlilik öncesinde eşimle bu konuda epey konuştuk söz ettiğim gibi benim için önemli bir konuydu ve o zamanlar benimle aynı görüşte bir profil çiziyordu (belki aşktan ikna etmeye çalışmaktan bilemiyorum ) evlililiğimizin ilk senesinde de böyle devam etti ben düzenli bir şekilde çalışmıyordum ama master ım için çalışıyor okula gidiyordum o zaman da destekleyici bir havası vardı ama o zamanlar hayatımız dışarda yiyelim eğlenelim seyahat edelim modundaydı zaten , ne zaman kızımız oldu klasik bir aile tipine büründük...sorunların başlangıcı .ancak her zaman çalışmamı destekleyen biri oldu ,hatta ben çocuğumuz olacak daha rahat bir iş mi kariyer yapabileceğim bir iş mi kararsızlığındayken daha yoğun çalışacağım işi tercih etmem konusunda yüreklendirdi hallederiz ben yardımcı olurum gibi gibi yani konuşulmamış bir şey yok ,benim basıl biri olduğumu düşünce yapımı gayet iyi biliyor ben onunkini çözememişim tam...
Düşünce yapınızın benzer olduğunu düşündüm okuyunca. Eşiniz size yalan söylememiş ama düşündüğü şeyleri uygulamaya dökmek onun alışık olmadığı aslında şahit olmadigi kadar erkek ozverisi gerektiriyor. Yani tembelliği ona düşüncelerini unutturacak kadar baskin. Bu durumda düşündüklerini uygulamayan bir erkeğin vicdanen rahatsızlık duyması gerekiyor değil mi? Eminim eşinizin de böyle bir geçiş dönemi oldu, muhtemelen doğum yaptığınız sıralar. Dusundugu gibi islere yetemedi, zor geldi, yapmamaya basladi, yapmadigi için vicdan azabı duymaya basladi ve bu onu çok yipratti. Tam da bu noktada esinizin egitimle, sonradan edindiği yaşam tarzı ve çevresiyle baskiladigi ama büyüdüğü aile ve çevrenin bir gerçeği olan bilinçalti devreye girdi ve onu hem ev islerinden hem vicdan azabından kurtardi. Çünkü bilinçaltı onu evin reisi, karısını da hizmetçisi olarak tanimliyor.

Tahammulunuz kaldıysa bu konuda bir yuzlestirme yaparak ama restlesmeye girmeden uzunca bir iç dökme, hayal kitikligi, beklenti konusmasi yapmanizi oneririm.

Düşünce yapınızın benzer olduğunu düşündüm okuyunca. Eşiniz size yalan söylememiş ama düşündüğü şeyleri uygulamaya dökmek onun alışık olmadığı aslında şahit olmadigi kadar erkek ozverisi gerektiriyor. Yani tembelliği ona düşüncelerini unutturacak kadar baskin. Bu durumda düşündüklerini uygulamayan bir erkeğin vicdanen rahatsızlık duyması gerekiyor değil mi? Eminim eşinizin de böyle bir geçiş dönemi oldu, muhtemelen doğum yaptığınız sıralar. Dusundugu gibi islere yetemedi, zor geldi, yapmamaya basladi, yapmadigi için vicdan azabı duymaya basladi ve bu onu çok yipratti. Tam da bu noktada esinizin egitimle, sonradan edindiği yaşam tarzı ve çevresiyle baskiladigi ama büyüdüğü aile ve çevrenin bir gerçeği olan bilinçalti devreye girdi ve onu hem ev islerinden hem vicdan azabından kurtardi. Çünkü bilinçaltı onu evin reisi, karısını da hizmetçisi olarak tanimliyor.

Tahammulunuz kaldıysa bu konuda bir yuzlestirme yaparak ama restlesmeye girmeden uzunca bir iç dökme, hayal kırıklığı, beklenti konusmasi yapmanizi oneririm.
Tam da bu ,belki ben bu kadar doğru tanımlayamazdım,dünden beri düşünüyorum ve siz nokta atışı yaptınız ,evet tam olarak böyle ;vicdan azabı ,arada kalmışlık,şahit olmadığı için kolayca söz verdiklerinden şimdi cayması ,vicdanının sesini bastırmak için de bir ego savaşına dökmesi... ben de bir kırılma noktası olduğunu düşünüyordum ve bu kızımızın yeni doğduğu dönemlere tekabül ediyor. Teşekkür ediyorum size

Bencede esiniz ile ilgili isleri bosverin kendi yapsin kendi isini ustelik calisiyorsunuz yukunuzu hafifletmesi lazim
Gercekten bu konuda erkeklere sinir oluyorum tek basimiza yapmiyoruz ya cocugu en az bizim kadar sorumluluk almalilar
Calismadigim halde esim izinli oldugu gunler sabahlari beni uyandirmaz iki cocugada kahvaltisini yaptirir kucugun altini degistirir ortaliga el atmasa bile en azindan cocuklara karsi tum sorumluluklarini fazlasiyla yerine getiriyor
Evde isim oldugunda ikisinide gezdirir yada arkadaslarimla goruseceksem ikisinide birakirim
Evet ayagimiz yere saglam bassin ama cok guclu gozukmeyelim her isi ben hallederim ben yaparim ustesinden gelirim olmasin kendimizi magdur etmeyecek sekilde kocaya da yikalim sorumluluklari
Bence de ,en büyük hatalarımdan birinin bu olduğunu düşünüyorum ,ben hallederim ,ben yaparım derken oldu bunların hepsi :)

Yorum yapan herkese teşekkür ediyorum ,dün akşam eşimle konuştuk...biraz olsun derdimi anlattım diye düşünüyorum. sabah kalktığında beni uyandırmadan kızımızı alıp ilgilendi bir iki saat altını değiştirmiş vs.demek bazen yaygara koparmak gerekiyormuş hanımlar

Bence de ,en büyük hatalarımdan birinin bu olduğunu düşünüyorum ,ben hallederim ,ben yaparım derken oldu bunların hepsi :)
Oyle azcik piremsesss olalim dimi ay ben yapamamlar edememler felan
Bu arada deginmeden gecmeyim nickinize bayildim bende cok severim
Insana cok sey katan tekrar tekrar izlenesi bi film uzun zaman olmustu izleyeli aklima getirdiniz izleyeyim de dunya daha guzel bi yer gibi gozuksun gozumee

Tam da bu ,belki ben bu kadar doğru tanımlayamazdım,dünden beri düşünüyorum ve siz nokta atışı yaptınız ,evet tam olarak böyle ;vicdan azabı ,arada kalmışlık,şahit olmadığı için kolayca söz verdiklerinden şimdi cayması ,vicdanının sesini bastırmak için de bir ego savaşına dökmesi... ben de bir kırılma noktası olduğunu düşünüyordum ve bu kızımızın yeni doğduğu dönemlere tekabül ediyor. Teşekkür ediyorum size
Rica ederim. Tanimlayamadiginiz bir alana işaret edebilmek beni de mutlu etti. Elbette bazi farklılıklarla yaşadım ben de bu durumu. Yaşıyorum. Eşim son derece açık fikirli bir insandır. Oturup konustugunuzda toplumsal tabularin yonlendirdigini dusundurebilecek bir tane düşüncesi olmadigindan emin olursunuz. Fakat kadinin çılgınlar gibi yemek yapıp erkegin hizmetcisi olduğu bir ailede yetişerek bilinçaltında doğal olarak kadın ve erkek idolu olarak kendi anne babasini kodlamış. Koşullar onu zorlamadiginda eğittiği karakterle karşımda hayallerimin erkeği olarak dururken koşulların zorlastigi zamanlarda o bilincalti beni yapmadigim fedakarliklar, onun üzerinden alamadığım işler için yargiliyor. Esim genel olarak sakin bir insan oldugu için nadiren kavga ederiz. Biraz da mesleğim gereği zayif ve güçlü yonlerini tanimlayabildigim için çok farkettirmeden davranışlarını yonlendirecek stratejiler uygulamaya çalışarak tartışma ortamı yaratmaktan kaciniyorum. Çünkü onunla güç mucadelesine girdiğimi hissetmesi koşulların zorlastigi ve bilinclatinin devreye girerek beni anlamak istemeyen o adami hortlatacagi anlamına geliyor.

Terzi kendi sokugunu dikemez hesabi ben bu problemi tamamiyle çözemedim, çünkü yıpranan sinirlerim sadece stratejik davranmamı imkansız hale getirdi. Biraz işleri salarak, yoruldugum ve hayatımdan beklentimle uyusmadigi gerekcesiyle yapmayi reddettigimi söyleyerek, uygun ortam buldugumda kirginliklarimdan bahsederek, bilincaltiyla ilgili yuzlestirme yaparak, dusunceleriyle çeliştiği zamanlari o an bazen kirginlikla bazen kızgınlıkla söylerek bir şekilde bunlari sürekli yaparak değişmeye zorluyorum esimi. Ama küçük de olsa yaptigi şeyleri takdir ediyorum, bir şeyler yapmaya çalışırken büyük de olsa yaptığı hatayı görmezden geliyorum. Çünkü benim için o işin yapilmasi değil eşimin benim yukumu paylaşma isteği göstermesi, bunun için somut bir şeyler yapması önemli. Örneğin bugün başım agridigi için hazırlamasını istedigim kahvaltıyı 3 buçuk saat oyalanıp saat 16da hazır etti. Acliktan basim daha cok agridi ama kalkip yardim etmedim, sabirla trip atmadan bekledim. Sofrada da hevesini kıracak bir şey soylemedim. Yumurtayi kıvamında hasladigi için takdir ettim ornegin. Oysa beni o halde o kadar beklettigi için güzelce kalaylanmayi hak etmisti :) şu an iste, muhtemelen benim için hazırladığı kahvalti ona ne kadar mükemmel bir koca olduğunu düşündürüyor aklına geldikce. Hayat böyle, en eğitimli dedigimiz erkek de böyle, çünkü toplumsal bilincaltimiz böyle ne yazık ki. Çocuk eğitir gibi eğitip ama bunu ona hissettirmemeniz her şeyi o kendi iradesiyle sizin için yapıyor gibi dusundurmeniz gerek. Zor ama ben çözüm odaklı başka bir yol bilmiyorum.

Son düzenleme:
Merhaba
İlk kez buraya yazıyorum , sorunuma bir çözüm arayışındayım sizlere danışmak istedim .objektif olmak istediğim için pek fazla yorum katmamaya gayret edeceğim
Eşimle evde iş bölümü konusunda sorun yaşıyoruz ki eşimi tanımadan önce bile kadın erkek ilişkilerinde en çok takıldığım konulardan biriydi, evde eşit sorumluluk olması gerektiği ve kadın işi erkek işi olarak ayrılmaması gerektiğine inandım hep.
Bir süre öncesine kadar çalışmıyordum ,eşim yoğun çalışıyordu haliyle ev işleri konusunu ben hallediyordum genel olarak. Şimdi ben de çalışmaya başladım ve gerçekten çok yoğun bir işim var sabah 7 de evden çıkıyorum akşam neredeyse 7 de geliyorum ,küçük bir kızımız var evde tüm vaktimi ona ayırmaya çalışıyorum.çok hareketli bir Bebek ve hala emiyor 18 aylık olmasına rağmen hala gece sık sık emmek istiyor. Gece de sağlıklı bir şekilde uyumuyorum yani . Gündüz evde yardımcımız var evle ilgileniyor Allah razı olsun .ancak akşam sofra hazırlamak bulaşık çamaşır işleri bende . Ben bunlarla ilgilenirken eşimin en azından kızımızla ilgilenmesini ya da haftasonları uyumam için bana bir saat vermesini istiyorum,(o gün içinde istediği vakitte uyuyabiliyor öğle uykusu şekerleme vs ben bir kez uyanınca tekrar uyuyamam ) bu konuyu sık sık konuşuyoruz bir çözüme ulaşamadık ve geriliyorum epey.
Bu akşam yine ortalığı toplamaya çalışırken kızımızla ilgilenmesini istedim elinde telefon kızımla mutfağa geldiler bir video izliyor eşim bebeğimiz bacaklarıma dolanıyor kucağıma gelmek istiyor makineyi yerleştirmeme engel oluyor vs sakince elinden tuttum gel kızım baban telefonunu bırakamıyor ama ben işimi bırakayım senin için dedim. Eşim arkamızdan ne saçmalıyorsun sen diye seslendi hiÇ birşey söylemedim (oldukça sinirlenmeme rağmen )
Bir süre sonra biraz da sorun çözülsün istediğim için kızımın muhallebisini götürdüm eşime, yemesi lazım dedim.sanıyorum ki tamam deyip yedirecek ben de işlerime bakacağım
Yedirmiyorum dedi eşim ,sen ister yedir ister yedirme dedi ,ben de sorumluluklarından böyle kaçacaksın yani sen böyle davranırsan ben de aynı şekilde davranırım sen mağdur olursun dedim güldü umursamaz bir şekilde
Ben de tamam dedim kızımı aldım onunla yemek yedik eşime hazırlamadım ,çamaşır makinesinde çamaşırlarımız vardı kızımla ikimizinkileri astım onunkileri bıraktım. Söyledim de ... çocukça olabilir bu yaptığım ama neyse
Tüm erkekler mi böyle oluyor bir süre sonra ?bu arada eşim doğulu ben Egeli kültür farkı da var ,başka alanlarda sorun yaşamıyoruz ama bu konuyu ona bağlıyorum biraz da
Okuduğunuz için teşekkür ederim epey uzun oldu .imla hataları ve yazım yanlışları için de üzgünüm
Allah yardımcın olsun
Hayır tüm erkekler böyle değil

En doğrusunu yapıyosunuz. Yapmayın onun işlerini madem size hic yardim etmiyor. Hatta ben hem dışarı işi hem ev işi hem çocuk bakımı hepsini aynanda yürütemiyorum sende yardim etmiyosun diyin ve ailenizde kalmaya gidin birkaç günlüğüne. O birkaç gün ailenizin bebegin bakimiyla ilgilendigini sizinde biraz rahat ettiginizi söyleyin. Oda düşünüp doğru olanı bulucaktır ve uyguluycaktir

Merhaba

Eşiniz bariz ayıp ediyor bütün erkekler böyle değil. Şimdi bla bla eşimi övmek istemiyorum ama her konuda yardımcı olur

Merhaba
Benim esimde pek yardımcı degildi kadın yapar ev iişini diyor yıllardır.yavas yavas ben yokken kendine kahvaltı hazırlamaya ve kirli tabaklarını lavabo içine koymaya basladı sanıyorum ki bir 10 sene sonra temizlige yardımda eder gibi gözüküyor umutluyum bu konuda:temizlik:Hoppa

Kültür farkı gerçekten.Bende egeliyim eşim doğulu ve burda onun memleketinde yaşıyoruz.Burda inanılmaz derecede bir erkeğe hizmet olayı var.Kadınlar evde dört dönüyor.Su içtiği bardağı kaldırmıyor erkekler.Sürekli bir hizmet halinde kadınlar.9 yıllık evliyim.3 yıldır çalışmıyorum.27 aylık bir oğlum var.Aynı taktiklerler ben baya düzelttim eşimi.Hele konu bebekse asla taviz vermiyorum.Üstelik evdeyim.Alt değiştirme dışında herşeyi yapıyor artık.Ama çok mücadele ettim.

Back
X