Kızlar Merhaba,
Eşim mağazacılık sektöründe çalışmakta , 7 senedir aynı işyerinde çalışıyor.
Şuanda işi ile ilgili baya sıkıntı yaşamakta.
Eşimin yol parası elden nakit olarak veriliyor , bu ücret bordrosuna yansımıyor, her ay hedefleri çok yüksek tutularak prim vermekten kaçınılıyor.
Bayram mesaileri bazen yatıyor ,bazen yatmıyor , bazı aylar %100 yatarken bazı aylar %50 yatıyor.
Eşim dün çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığını aramış , işyeri ile ilgili şikayette bulunursa geçmişe dönük haklarını alabileceğini söylemişler.(Tazminatı- bayram mesaileri- yıllık izin paraları)
Ülkemizde hiçbirsey doğru düzgün işlemediği için bana çok inandırıcı gelmedi açıkcası.
İşinden ayrılmak istiyor ama tazminatını da bıramak istemiyor.
İlgili yerlere bu sıkıntıları ile başvuru yapsa , bu süreç ne kadarda sonuçlanır, sonuç bizim lehimize mi olur aleyhimize mi?
Bu konu hakkında bilgisi olan var ise yorumlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
iş mahkemeleri genelde çalışan lehine karar verir..
eşiniz Eylül 1999 öncesi sigortalıysa ve 15 senesini doldurduysa, kendi isteğiyle ayrılsa bile SGK.dan alacağı yazıyla kıdem tazminatını almaya hakkı var.
kalan ( mesai vs. ) içinse mahkeme açması ve şahit bulması yeterli.
bazı arkadaşlarım şirket zaten bunlara bir kılıf bulmuştur, çok iyi avukatları vardır. harcadığınız paralarla kalırsınız diyor,
açıkcası ben de bu şekilde düşünüyorum. başka işler bakıyoruz ama iş bulmak malesef oldukca zor. işinden ayrılıp bu işin peşinden koşup bu arada başka iş bakmak istiyor ama ben işinden ayrılmadan başka iş bulup daha sonra bu alacak verecek olayı ile ilgilenmesini istiyorum.
o da kararsız
eşim 2004 girişli henüz 10 yılı dolmak üzere .
İş kanunu her zaman işcinin yanındadır. Eğer bu iddialarını calışma kartlarıyla (fazla mesai) vs kanıtlayabilirse, giriş cıkış zamanlarını delil olarak sunabilirse. Hem tazminatını alır hem de o fazla mesai ücretlerini....Kızlar Merhaba,
Eşim mağazacılık sektöründe çalışmakta , 7 senedir aynı işyerinde çalışıyor.
Şuanda işi ile ilgili baya sıkıntı yaşamakta.
Eşimin yol parası elden nakit olarak veriliyor , bu ücret bordrosuna yansımıyor, her ay hedefleri çok yüksek tutularak prim vermekten kaçınılıyor.
Bayram mesaileri bazen yatıyor ,bazen yatmıyor , bazı aylar %100 yatarken bazı aylar %50 yatıyor.
Eşim dün çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığını aramış , işyeri ile ilgili şikayette bulunursa geçmişe dönük haklarını alabileceğini söylemişler.(Tazminatı- bayram mesaileri- yıllık izin paraları)
Ülkemizde hiçbirsey doğru düzgün işlemediği için bana çok inandırıcı gelmedi açıkcası.
İşinden ayrılmak istiyor ama tazminatını da bıramak istemiyor.
İlgili yerlere bu sıkıntıları ile başvuru yapsa , bu süreç ne kadarda sonuçlanır, sonuç bizim lehimize mi olur aleyhimize mi?
Bu konu hakkında bilgisi olan var ise yorumlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
elden verilen paralarla ilgili birşey imzalatılmıyor.yok zaten 99 sonrası kanun değişti.
o 15 seneden sonra tazminat alabilme hakkı değişti.
o zaman mahkeme açacak ama işyerinden şahit bulması gerek.. mesaiye kaldığına dair.
elden verilen paralarla ilgili bişi imzalatıyorlar mı?
bordroya girmediği için direkt vergiden kaçırma zaten.
elden verilen paralarla ilgili birşey imzalatılmıyor.
bundan sonra mesela ekim ayı yol parası alındı diye kaşe imza yaptıracak boş bir kağıda .bayram günleri zaten mesai olarak belirlendiği için firmada işe girişi ve çıkısında hergün attığı imzalar var, bunlar yeterli olmaz mı?
Peki bu işten istifa edip , başka bir işe başladıktan sonra bu haklarını almak için hakkı olur mu , yoksa ne yaparsa bu firmada çalışırken mi yapması gerekli?
Şuan aynı durumda eşim. tabi benim eşim çıktı işten. dava açtı hem fazla mesai ücretlerini hemde tazminatını alıcak yaklaşık bir yıldır sürüyor dava . . son 1 veya 2 dduruşma kaldı. . kanunlar hep işçiden yana . .
Hakkınızı bırakmayın bence birde delil veya tanık lazım
çok teşekkür ederim :)normalde 5 yıl içinde dava açabiliyorsun kanuna göre ama en son taslak bişiler vardı 1 yıla inecek diye.. ama kanunlaştı mı bilmiyorum.
Canım benim sevgilimin de iş yeri ile bi problemi olmuştu, maaşını eksik yatırmışlardı gibi bişeydi yanlış hatırlamıyorsam. O da çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına başvurmuştu. Hiç umudumuz yoktu bizim de ama ilginç bir şekilde süreç çok hızlı ilerledi ve sevgilim parasını almıştı :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?