Eşimin işi

teşekkür ederim

Bölge Çalışma Müdürlüğü/İşkur sadece hakemlik yapar.
İddianız ile ilgili dönemlerin bordrosunu, ücret pusulasını, özlük dosyasının işverenden ibrazını ister.
Kağıt üzerinde herşey kılıfına uydurulmuş olur genelde. Asgari ücretten imzalanmış belirsiz süreli iş sözleşmesi, ücret bordrosu, ücret pusulası fazla çalışma muvafakatnamesi vs.
Zaten kurum sizin lehinize bile rapor yazsa, o rapora istinaden işveren yine alacağınızı ödemeyebilir.
O zaman mecbur dava açmanız gerekecek.
Dava sürecinde hakim benzer sektörde çalışanların ücret usulu hakkında bilirkişi isteyecektir.
İşkur lehinize karar verirse, 2 tane de şahit bulabilirseniz mahkeme kısa sürede sonuçlanır.

çok teşekkür ederim

evet alma hakkı var.çunku iş akdını haklı sebeplerle feshedecek.lakın iş mahkemelerı dava surecı bıraz uzundue.en az 1 sene dıyelım.bırde masraflıdır.yorumları okumadım sorunuz varsa cevaplayabılırım

TEŞEKKÜR EDERİM YORUMUNUZ İÇİN.
EŞİM İŞİNDEN AYRILMADAN BU SÜRECİ BAŞLATMAK İSTİYOR, DAVA AÇILINCA DA İŞTEN ÇIKARTILACAĞINI TAHMİN EDİYOR.
BENİM TEK TEREDDÜTÜM BU SÜREÇ İÇİNDE İŞSİZ KALMASI, VE BU İŞ İÇİN BİZE NE KADAR BİR PARA GEREKLİ ( ORTALAMA) AVUKAT VS İŞLERİ İÇİN.

BAŞKA BİR İŞE GİRİP BU İŞİN PEŞİNE DÜŞSE İÇİM DAHA RAHAT EDECEK ; ANCAK ŞUANDA HEMEN HAZIRDA BAŞKA BİR İŞ YOK MALESEF

Peki bu işten istifa edip , başka bir işe başladıktan sonra bu haklarını almak için hakkı olur mu , yoksa ne yaparsa bu firmada çalışırken mi yapması gerekli?
Tabi ki hakkı olur. Hak bakidir isterse milyonlarca is değiştirsin

zaten 10 yıldan sonra tazminat hakkı doğuyor zaten..iyi hesaplayıp ayrılsın..tam 10 yıl dolmuş olması gerekyior..hem tazminat alır hem de geçmişe dönük yatırılımayan haklarını..

kayınpederimin böyle bir sıkıntısı olmuştu büyük çaplı bilinmiş bir firmayla.hem eksik ssk hem de mesai saatlerini eksik yatırmışlar.kp ve arkadaşı mahkemeye vermiş,3-4 sene sonra geçtiğimz aylarda sonuçlandı.kayınpederim o hakedişlerini faiziyle aldı.ama biraz zaman isteyen bir süreç ,sabırlı olursanız ve şahidiniz varsa hepsini alabilirsiniz.

Valla işçinin hakları savunuluyor gibi görünse de yasalarda, hiç te öyle birşey yok bence. İşyeri sahipleri öyle kurnaz ki, ne yapar eder sizi borçlu bile çıkarabilir. O yüzden işinden memnun değilse sakince başka bir iş arasın, istifa etsin. Hiç uğraşmayın bence. Hayır ülkemizde hukuk ne durumda az çok herkes biliyor. Haklının kazandığını görsem sonuna kadar gidin derim; ama adam cinayet işliyor çıkıp elini kolunu sallayarak geziyor. Sonra aynı suçu bi daha işliyor. Böyle adalet mi olur? Allah'a havale etmekten başka çaremiz yok maalesef.

çok teşekkür ederim canım
kayınpederınıze bu mahkeme olayları falan ne kadara mal oldu peki?

ben de biraz sizin gibi düşünüyorum . karşımızda çok büyük sözde kurumsal bir firma var.
madem bu insanlar hak yiyor , çalışanın hakkından çalıyor bunları da bir kılıfa uydurmuşlardır diye düşünmeden edemiyorum.
Eşimin başka bir işi olsa şuanda bizim için garanti olan , hiç düşünmeyip peşine düşeceğim ama elimizdekinden de olmak istemiyorum açıkcası

Aynen öyle yeni bir iş bulmadan sakın işini bırakmasın. Benim eşim de mağazacı ve yönetici konumunda oradan biliyorum az çok. Kolay kolay para kaptırmazlar. Tedbirini almıştır onlar.

hakkını arayabilirde bu işler çok uzun süre sonra sonuçlanır uğraşırız derseniz hakkınızı arayın ama zor bu işler mutlaka onların bi yerlerde adamları vardır elleri uzundur yani sizi haksız durumda bile çıkartabilrler. her hakkını arayan olumlu sonuca ulaşsaydı herkes hakkını alırdı Türkiye de. çalışmak her yerde zor iş bulmakta zor sizi idare ediyorsa çalışmaya devam etsin bence başka bi yerde çalışmakta zor hele yeni giren birilerini deneyimli olanlar daha da ezmeye çalışıyorlar her yerde aynı yani durumlar farklı değil. ayrıca kendi istifa ederse tazminat hakkı olmaz.

Aynen öyle yeni bir iş bulmadan sakın işini bırakmasın. Benim eşim de mağazacı ve yönetici konumunda oradan biliyorum az çok. Kolay kolay para kaptırmazlar. Tedbirini almıştır onlar.

avm de mi çalışıyor eşiniz?

çok teşekkür ederim canım
kayınpederınıze bu mahkeme olayları falan ne kadara mal oldu peki?
ya onlar iki arkadaş tanıdık bir avukat vasıtasıyla hallettiler işlerini.ben yeni evliydim hallolduğunda tam bilmiyorum ama kayınpederim bu iş için 1000tl den fazla vermemiştir diye düşünüyorum çünkü onu verecek durumu yok zaten

iş ve sosyal güvenlik hukukuna göre alabilir ve işinden ayrıldğı taktirde tazminatınıda alabilir. muhasebe öğrencisiyim daha geçtiğimiz salı bu konu hakkında blgi verdi hocamız

İşten ayrılmadan, ödenmeyen mesailerinin ödenmesi için ihtar çeksin eşiniz, ödenmediği takdirde yasal yollara başvuracağını belirterek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına da müracaatta bulunun.
Ödemezlerse zaten istifa etse de haklı nedenle istifa etmiş oluyor ve tazminatlarını alır bu durumda.

Ama dava açması gerekir elbette ve uzlaşmaya gidilmezse süreç uzun sürer, ki kurumsal bir firma diyorsunuz temyiz süreci de olacaktır yani rahat 2 seneyi bulur ama muhakkak davayı kazanır ve bu 2 senede de bir güzel faiz işler.

Tanık önemlidir, hangi günler, ne kadar sürelerle çalıştığını kanıtlamak için veya giriş çıkış kayıltarı oluyorsa bunları da temin etmek önemlidir ama fazla mesai yaptığınız ortadaysa bunun karşılığını ödediklerini onların kanıtlamaları gerekir, eşiniz sakın almadığı haklarına karşılık aldım diye imza atmasın bir yerlere.

Ayrıca ihtar çekti diye firmanın onu işten çıkarma hakkı yoktur, böyle bir durumda da tazminat hakkı kazanır. Avukat ücreti konusunda da eşiniz dava dilekçesini iyi bir avukata yazdırsın, onun dışında davasını kendi takip etse de olur.
Çünkü asıl önemli olan dava dilekçesidir, zira iş mahkemelerinde basit yargılama vardır yani yazılı usule dayanır. duruşmalarda pek beyanda bulunulmaz, celse aralarında yazılı beyanda bulunulur.
En önemlileri de dava dilekçesi ile alacakların hesaplanması için bilirkişi raporu geldikten sonra alacaklarınızı arttırmak için ıslah dilekçesi vermeniz gerekebilir, bu iki dilekçe önemlidir. Yoksa davayı avukat yerine siz de takip edebilirsiniz, illa avukat gerekli değildir.

Ben iş mahkemesinde çalışıyorum, takıldığınız yerlerde de size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım her zaman.
Ayrıca bakınız İş Kanunu: http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4857.pdf

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…