- 8 Kasım 2018
- 5.882
- 14.298
- 248
- Konu Sahibi Hellohappiness
-
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Erkam Kömürcü, ağır sırt çantalarının öğrencilerin belinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtti. Kömürcü, sırt çantalarının toplam ağırlığının, öğrencinin ağırlığının yüzde 10'u geçmemesi gerektiğini söyledi.
Bebeklik ve çocukluk yaşlarında kemik ve kas yapıları hızlı geliştiği için yapılacak yanlış bir uygulamanın olumsuz sonuçlara sebep olacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kömürcü, özellikle ilkokul çağındaki çocukların, sırt çantalarının ağırlığından kaynaklanın çeşitli ortopedik rahatsızlıklar yaşayabileceği uyarısında bulundu:
"Çantalar, ağırlıklarına bağlı olarak çocukluk yaşlarında omurgaya olmaması gereken kuvvetler yüklemektedir. Çantaların uygun olmayan pozisyonlarda taşınması, okul çocuklarının gelişmekte olan omurga, eklem, kas ve ligamant yapılarında zorlanmaya yol açabilmekte, bozuk postüre (skolyoz, kifoz hastalığı), bozuk yürüyüşe ve ileri yaşlarda ciddi bel ağrılarına sebep olabilmektedir. Araştırmalar, okul çantası taşıyan çocuklarda bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 75 olduğunu göstermiştir. Bu nedenle sırt çantalarının doğru kullanımı öğretmede, ailelere ve öğretmenlere ciddi sorumluluklar düşmektedir."
Uzman gorusu onemlidir benim icin ilkokul caginda yuzde 75 inde bel agrisi oldugunu belirtmisler. Kaldi ki burada cocuk henuz 5 yasinda. Hangi hareketinin sonucunu ogrensin bu cocuk. Ne sorumlulugu ogrenmis oluyor? Sirt cantasi tasimak 5 yasinda bir cocugun gelisimi icin riskliymis bitti. Kayak takimi tasiyan cocuklara da agir kaldirmamalarini tavsiye edebilirim uzman gorusune dayanarak.
18 yasinda avrupadaki cocugun imkanlarina sahip olamayan genclerimiz var elbet ancak bu yetistirilme sartlarimizdan degil sorumluluk alamadiklarindan degil calisip gezemeyeceklerinden degil ulkemizin maddi manevi sartlarindan, toplumun egitimsizliginden kaynakli oldugunu dusunuyorum. Ulkemizin bu maddi manevi kotu sartlarinin temelinin ise uzman gorusune bilime egitime onem vermek yerine yillarca bati kulturu veya dogu kulturu farketmeksizin sorgulamadan uygulamaya calisan dogrulugunu savunan insanlar oldugunu dusunuyorum.
bu mesajınızdan sonra çok ayrıntı bilmiyorum amaçocuk şımarsın bence yaa, ne sakıncası olabilir. bence çok değer görsün, öyle alışsın ki ileride de azla yetinmesin. yarın senin gibi davranan bir koca bulacak örnek ol çocuğa diyorum. ne biliyorsun belki de evlenmeyecek kendi ayakları üstünde dursun diyor yaa deliricem
Google da arama yaptiniz mi bilmiyorum ilk sirada en alakali yazi cikar. O yuzden ilk yazani alip koydum. Yani bilerek. Isim bu olsa referansli atifli makale taramasi da koyabilirdim ama bu benim isim degil.İlk gördüğünüz yazıyı kopyala yapıştır yaparken keşke önce düzgün bir şekilde okusaydınız. Yazıda 5 yaşındaki çocuğun sırt çantası taşıması riskli yazmıyor ki. O sizin yorumunuz. Her çocuğu annesi babası götürmüyor okula diğer tüm çocuklarda omurgada sorun var bu mantıkla. Çocuk çanta taşımasın da demiyor sırt çantasının doğru kullanılması gerektiğini anlatıyor. 5 yaş çocuğuna ortalama 18 kilo desek yüzde 10’u ki bu oran sizin yapıştırdığınız yazında yüzde 10 başka uzmanlar yüzde 15i de kabul ediyorlar neyse hadi yüzde 10 diyelim 1.8 kilo yapıyor. Çantadaki suluk, yedek kıyafet, beslenme 1.8 kilodan fazla olabilir mi? Ayrıca yazıya göre sürekli bir kullanımda verilen zarar söz konusu. İlkokul çağında kitaplar ağır oluyor ama burada öyle bir durum söz konusu değil. Günde 10 dakika 3 parçalı çanta taşımakla omurga eğrilmez. Haftada bir kayak takımı taşımakla da. Zaten konuda çantam ağır, ben taşıyamıyorum diyen bir çocuk yok
Google da arama yaptiniz mi bilmiyorum ilk sirada en alakali yazi cikar. O yuzden ilk yazani alip koydum. Yani bilerek. Isim bu olsa referansli atifli makale taramasi da koyabilirdim ama bu benim isim degil.
Bu yaziyi okuyup bu cikarimi mi yaptiniz tebrik ediyorum. Sizin cocugunuz tasisin sizin tercihiniz, saygi duyar I’m. 4 te 3 bel agrisi sikayeti ilkokul cocugunda cok buyuk bir Oran benim icin. Kaldiki cocuk 5 yasinda. Ben canta tasitmanin cocuga gereksiz oldugunu gelisimini kotu etkileyebilecegini dusunup tasitmam saygi duyunuz size zahmet.
Benim kocam ve ailesi dünyanın herşeyi en iyi bilen nadir insanlardanSizinki kendini Guantanamoda gardiyan filan sanıyordu heralde
Tekerlekli çanta alsanız onun yerine. Böylece çocugunuz kendi çantasını sırtı da agrimadan tasimiş olur.ben kesinlikle öyle düşünüyorum. yoksa bence de kendi çantasını taşısın ama çocuk 5 yaşında ve çanta ağır. eşim ağır diyor da eee sen 40 yaşında erkeksin sana ağır gelmez tabi..
Bence kızınız ağır diye şikayet etmediği sürece çanta mevzusunu bırakın derim.eşimle çözemeyince kızıma babana ver çantanı diyorum hayır ben taşıyacağım agır değil diyor. tamam bu kadar inat etmem doğru görünmüyor biliyorum ama çocuk heveslendığinden taşımak istiyor eşim de tembelliğinden taşımıyor. omurgasında bir sorun oluşmasından korkuyorum. ben maddi imkanı çok iyi olmayan bir ailede büyüdüğüm halde bir dediğim iki edilmedi. hele yeme içme konusunda hep bol bol alınır yedirilir içirilirdi. bunun çocuğa bir zararı olmadığını düşünüyorum.
eşimle çözemeyince kızıma babana ver çantanı diyorum hayır ben taşıyacağım agır değil diyor. tamam bu kadar inat etmem doğru görünmüyor biliyorum ama çocuk heveslendığinden taşımak istiyor eşim de tembelliğinden taşımıyor. omurgasında bir sorun oluşmasından korkuyorum. ben maddi imkanı çok iyi olmayan bir ailede büyüdüğüm halde bir dediğim iki edilmedi. hele yeme içme konusunda hep bol bol alınır yedirilir içirilirdi. bunun çocuğa bir zararı olmadığını düşünüyorum.
Ah ah bunun ortaokul versiyonu var bizde. Ödevlerini zamanında yapsın, testini zamanında çözsün, yabancı dile azami dikkat etsin ve öğrensin... şeklinde giden ve "yeter baba yeter" diyen kizim... Ondan sonrası anne baba arasi mutfak tartışması...herkese merhaba. biri anaokuluna giden 2 kızım var. çocuklardan önce eşimle ufacık bile tartışmazken ilk kızımın bebekliğinden beri devamlı çatışıyoruz. bebekken soğuk havalarda ince giydirmesi, emzik vermesi, uyku eğitimi vermeye çalışması vb gibi sebeplerde uzlaşamazken çocuklar büyüdükçe konular değişti ama biz hep çatışmaya, karşı karşıya gelmeye devam ettik. şu anda konuşmuyoruz ve buna sebep olan 2 konuyu anlatmak istiyorum. lütfen sizce kim haklı, ne yapmalıyım fikir rica ediyorum.
1)Anaokuluna giden kızım okul hazırlığında büyük bir çanta beğendi, biz de kirmadik aldık. Suluğunu, beslenmesini, yedek giysisini de icine koyuyor ve bence canta çocuk için ağır oluyor. eşim bırakıyor kızımı ve ben çantayı eşim taşısın istiyorum ama o ısrarla kızıma taşıtıyor. Agır değilmiş, sorumluluklarını öğrenmeliymış
2)hafta başında beslenmesine koysun diye bol bol küçük süt, ayran, kefir aldık. onlar evde de devamlı içip bitirmişler. biz de gece fark ettik. okul çok erken başlıyor. yakında börekçi var o açık olur sabah oradan alın dedim. bence %100 üşendi. bir gün de içmeyiversin, onlar beslenmesi içindi evde içerse okula götüremeyeceğini öğrensin vs diyorya çocuk zararlı bir şey içmedi, yanlış bir şey de yapmadı niye ders vermeye çalışıyorsun?! alamayacak durumda da değilsin maddi olarak bu neyin inadı? ben de servise yetişemiyorum okula bırakırsam yoksa ona söyleyeceğime çocuğumun çantasını da taşırım ayranını da alırım. böyle böyle her iş bana kalıyor iyice sinir oldum bir kaşık suda boğasım var
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?