eski eşten olan çocuğa bir kardeşi olacağını nasıl söyleriz ?

bızde durumlar daha normal dıyebılırım normal derken sankı butun gecmıs yokmus gıbı
benım oglumun bıyolojık babasının nerede oldugunu bılmıyorum bosandıgımızdan berı 5 sene oldu
oldugmda 5 yasını 2 ay gectı
oglum bızımle yasıyor
cocukla alakalı butun kararları esımle beraber alıyoruz

o yuzden sızın ısınız suanda daha zor gıbı duruyor yanı daha fazla sabır ve ozverı ıstıyor

Daha ilk cocuguna dogru duzgun babalik yapamayan bir adamin yine baba olacak olmasi uzucu
bu yorumunuza katılamayacagım.

bazı gerceklerı cocuktan saklamak sadece esımın degıl aynı zamanda annesının de fıkrı yanı karsılıklı alınmıs bır karar bu. karar dogru mu?, degıl ; ama bu esımı kotu baba yapmaz..!!!

neden dersenız ayrılmalarına ragmen cocuguyla ıletısımını hıc kesmedı, annesıde saygısı sonsuz sevgısı yok belkı ama cocugunun annesı olarak saygı duyuyor ve bende buna bırıncı elden sahıtım.

ayrıca cocugunun her ıstegıne cevap vermek ıcın elınden gelenı yapan, onu ımkanlar cercevesınde en ıyı okullarda okutan, kurslara vs yazdıran, derslerıne falan yardım eden, her gun gormese bıle gunde en az 3-4 kez telde konusan bır baba ve en onemlısı ayrılmıs olmalarına ragmen cocuk asılık yaparsa ya da annesıne karsı huysuzluk otorıtesını koyup anneye saygı duymasını,onu dınlemesını soyleyen bır baba daha ne yapsın kı ?

tek sorun bızım durumumuzla ılgılı olan kısmı dırek ona anlatmamaları...

babası söyleyebilir.
9 yaş küçük değil.

Dogrudur..yazdiklarinizdan bu kaniya varmistim.gozume umursamaz bir baba profili cizilmisti.
Cocuk muhtemelen icine attigi bu durumlar yuzunden sessiz belkide size oyledir..
En dogrusu konusmak.tabiki baba ve annenin gorevi bu

Dogrudur..yazdiklarinizdan bu kaniya varmistim.gozume umursamaz bir baba profili cizilmisti.
Cocuk muhtemelen icine attigi bu durumlar yuzunden sessiz belkide size oyledir..
En dogrusu konusmak.tabiki baba ve annenin gorevi bu
cocuk genelde sessız cunku ev dısında babaannesi, halaları vs. ye gidince de pek konuşmaz evde oldugu gıbı tabletını alır, oyun oynar falan fılan... onlara da sokulmuyor pek.

9 yaşındaki çocuğun kusura bakmayın ama aklı her şeye erer. Ne demek durumu hiç anlatmadık, valla gerçekten çok şaşkınım.. Hala bebek yerine konuyor sanırım çocuk, onu geçtim bu nasıl anne bu nasıl baba? Çocuklarıyla iletişim sıfır.. Çocuk doğurmak kolay ama ya yetiştirmek?

Vallahi birazcik hocalarimdan bir sey ogreissem sunu diyebilirim ki 9 yasindaki bu cocuk herseyi bliyor ornekler var ailesi bosanan arkadaslar taniyor o artik ailesi farketmese de su anda hepinize de kin ve dusmanlik ailesine de kirginlik kuskunluk esliginde pek de iyi olmayan seyler tasiyor, 18 li yaslarda ice kapanik bir ergwn hayal dunyasina kayannbir reel hayat depresif spesifik kaygilar ve paranoya esliginde sizofreniye kadar kayabilecek bir kisilik sezinliyorum sizi bu konunun disinda tutuyorum uzgunum, karanlik tablo belki ama genel yasanmislik tecrubelerden anladigimiz bu cikarim bir gercek bu kadar agir islemese de malesef en kotusu bu

Canim sen kocani iyi gorwbilirsin allah razi olsun aliyomus haftada iki gun bakiyomus falan cok iyi harika bi baba denilmiyor cocugun dunyasinda ve bilimsel kisilik gelisiminde senin esini sevmen bunu karsilamiyor, cocugunu seven baba tekrar evlenmese belki ama uzgunum bu cocugun ustunde cok kisinin gunahi var allah evladin yardimcisi olsun, annesini de suclamak sana dusmez bence anneligini orda dur derim ben uckur keyfine evlenip ikinci cocugu bile dusunen bi bba karsisinda bir anneye ikinci bi kiis olarak yuklenme hakkina sahip deilsin bence herkes haddini bilsin

Eşiniz konuşmalı bence siz belki ona daha çok sarılarak aranızda bir bağ kurabilirsiniz. Anne-babanın durumunu muhtemelen kabullenmiştir uzun zamandır ayrılarmış çünkü ama kardeş fikri onu korkutabilir çocuk olunca evdeki yeri nasıl değişecek babasının tavrı ne olacak bunları ona eşinizin anlatması gerekiyor ve tabi ona hayatında onu sevecek bir Kardeşinin olacağına inandırması da gerekiyor
Zor bir durum çocuk için çok üzüldüm yavrum içine kapanıksa muhtemelen içine atacak sıkıntısını da İnşallah onu üzmeden herşey rayına oturur
Sizde bebeğinizi kucağınıza alırsınız

Ne sacma bir yargilama bicimi bu. Cocukla mesafe olgusunu gelistirecek anne babadir. Siz neden bayani yargiliyorsunuz?
Takildiginiz cumle de Konuyu anlayabilmemiz icin oylece yazilmis bir cumle de olabilir. Hay yarabbi..

ben anneyı suclamıyorum kı ıkı yetıskın ınsan ortak bır cocuk yapmıs, anlaşamamıs ayrılmıs medenıce ve cocukla ılgılı her kararı kendılerı ortak alıyorlar. o nedenle babanın kotu baba olarak lanse edılmesıne, ya da cocuga bırseylerın soylenmemesının tek sorumlusunun baba olmasına karsıyım. annenınde bunda payı var.
ayrıca uckur keyfıne evlenmek ne demek ne kadar terbıyesızce bır yaklasım.
o zaman bosanıp cocugu oldugu halde evlenen annelerın de pek bır farkı olmuyor,onlarda mı u.. keyfıne dusup evlenıyor. yoksa kadın soz konusu oldugunda burada bır ayrım mı var? evlenmek kadar bosanmakta dogal bır surec. sevgı yoksa-fıkırler uyusmuyorsa-sırf cocuk var dıye bır evlılık yurutulmez cunku cocuk sureklı hır gurun oldugu bır evde daha cok yıpranır.
konusmak olsun dıye konusuyorsunuz ama laflarınızı tartıp bıcmıyorsunuz.. adam uckur derdıne evlenıyorsa ben ne oluyorum o zaman sadece cınsellık ılıskımızın temelını olusturmalı ama bızde en son planda olan sey o! ıkıncıye cocuk sahıbı olmanın nesı kotu? benım bır evladım yok, anne olmak en dogal hakkım, onunda yenıden baba olmak ıstemesı bu konuda karar bıze aıt ,sıze laf soylemek dusmez!
ayrıca ben ıkıncı bır kısı degılım ben bır esım, o annede eskı es ortak tek noktaları cocukları , onun dısında onları baglayan bırseyde yok, ben aralarına gırıp evlılıklerını bıtıren kısı zaten degılım kendılerı bız tanısmadan ayrılmıslardı, bu da cok dogal bırsey,ben evlenmedım daha once ama benımde sevgılılerım oldu ve anlasamadık ayrıldık , evlılık bunun bır adım otesı cokta farkı yok bence...

su an tum ılgı onda, bır kardesı olunca ıster ıstemez o ılgı bolunecek benım acımdan degısen bırsey olmayacak ama babasını kıskanabılır yada kardesını kabul etmeyebılır.

ben zaten ılla dogacak cocuga abılık yapsın derdınde degılım, o anne babasının tek evladı ama bızımde cocugumuz olunca babalar ortak oldugundan esımın ılgısı bolunecek . bu oglunu ayıracak, ona olan ılgısı azalacak demekte degıl... ona olan ılgı devam edecek ama tahtını bır baskasıyla paylasmak zorunda kalacak maddı ve manevı ılerkı hayatında hersey ıkısının olacak. bızım olan herseyde onlara kalacak zaten, ben ona annelık yapmasam da onun gelecegını dusunuyorum..

tek derdım arada kıskanclık olmadan, kendını dıslanmıs hıssetmeden, ya da ıc dunyasında bu durumu bır sorun halıne getırmeden onu bu duruma hazırlamak, su an bır cocuk yok ortada zaten dusuncesı var...

anne-babası kendılerınce dogru bıldıklerını yapıyorlar ama bazı seyler soylenmelı, ortama alıstıgı gıbı bazı seylerın ayrımına da varmalı, sonucta aklı mantıgı yerınde her dedıgını anlayacak bır cocuk.

bırde bazı arkadaslarımız esımı suclu gıbı gostereye calısıyor, ortada suclu yok, ortada asılamayacak bır sorunda yok, cocugun dıslanamsı ıstenmemesı gıbı bırsey soz konusu kesınlıkle degıl, bızım aramızdakı mesafeye gelırsek karakterlerımızle alakalı bır durum ve ben sadece bır ablayım onun ıcın,hayatına mudahale etmıyorum-etmemı esımde ıstemez-dogru bıldıgımı ya da yanlıs gordugumu soyler koseme cekılırım. ama bu demek degıldır kı cocugu ve gelecegını dusunmuyorum. o da bır evlat, esımden bır parca herseyden once..!!

bu nedenle lutfen elestırmek yada suclu aramak degıl cozum ile gelin bana..

evde bir çocuk varken,ben ona karşı (ne kadar çekingen de olsa) ona karşı sizin kadar mesafeli duramazdım,bu sadece benim kişilik yapımla ilgili..severim okşarım ,ilgi gösteririm ne bileyim..ama bne böyleyim tabi.sizi de böyle davrandığınız için yargılamıyorum tabii ki..eşini siz,çocuk ve annesi böyle bir ilişki kurmuş olabilrsiniz..herkes mutlu ise sorun yok tabi..
yeni bebek için de ,bence önce babası ve annesi beraber konuşmalı..daha sonra siz çocuğa alıştırmalısınız kardeş durumunu..
mesela odasoını yaparken ya da alışverişşe giderken falan çocuğu da yanınıza alırsanız,kardeş fikrine daha çok ısınıp alışacaktır.yani aşamaların içine onu da dahil edebilrsiniz.böylece kıskançlık durumlarını en aza indirmiş olursunuz..

hangi mesajları alıntılayacağımı bilemediğim için alıntı yapamadım, konu sahibinin yazdıklarının doğru olduğunu varsayarak yazıyorum (her ne kadar bir annenin kendi çocuğuyla tüm bunları konuşmamasını aklım almıyor olsa da)

öncelikle böyle çocuklara çok üzülüyorum, şu anda da çok üzgünüm...

konu sahibi
çocuğun halasının, babaannesinin yanında vs de sessiz, içine kapanık olması sizin evde de öyle olmasına bir bahane değil
bu çocuk genel anlamda böyle ise bunun bir sebebi vardır ki sebep de çok açık
anne baba son derece sorumsuz davranmış
ne demek bir çocuğa "ayrıldık, boşandık" dememek, ne demek "evlendik" dememek
ne demek "çocuk kendi anladı, kabullendi" demek
o çocuk kim bilir içinde, o minik kalbinde neler neler yaşıyor, kim bilir içinde ne fırtınalar koptu ve kopuyor
böyle bir tutuma akıl sır erdiremiyorum

bence bu olayın hiçbir çözümü yok
yani sizin sorununuzun bir çözümü vardır da çocuğun durumunun bir çözümü yok
biraz bastırırsanız, babası veya annesi açık açık söyler kardeşin olacak diye, bugüne kadar sergilenen tutum göz önünde tutulunca çocuğun duygularına ne kadar önem verdikleri ortada
zaten sizin de düşündüğünüz şey, sizin çocuğunuzu kıskanacak olması, yani kendi çocuğunuz, bu çocuk değil
çocuk istemeseniz, bu çocuk içine kapanıkmış değilmiş, mutluymuş değilmiş, size göre birşey yok, aynen devam etsin

şimdi uzun uzun alıntılamayayım eşinizin "baba" olarak yaptıklarını yazmışsınız ya, yetmez! çocuğu anlayıp, onu manevi anlamda sarıp sarmalamadıktan sonra yetmez!
anneyi tanımıyoruz, umarım yazdıklarınız doğru değildir, yani annenin de çocuğa bunları anlatmamış olması, onunla konuşmamış olması vs
size gelince, ben ona annelik yapmıyorum, ben ona ablalık yapıyorum son derece yavan bir bahane
kimse size annesi olun demiyor zaten
insan arkadaşının dahi yüzü azıcık düşse, morali bozulsa yardımcı olmak için elinden geleni yapar
neymiş çocuk içine kapanıkmış, odasından çıkmazmış, o yüzden birşey yer misin vs. imiş yakınlığınız
bu normal mi size göre? aynı durumda kendi çocuğunuz olsa da böyle mi yaklaşacaksınız olaya?
orası sizin eviniz, o çocuk da eşinizin çocuğu, ne olur azıcık daha yakınlık kurmaya çalışsanız? ölür müsünüz?

ben size neler olacağını söyleyeyim
bu çocuğun içindeki yarayı hiçbir zaman %100 kapatamayacaksınız
büyük ihtimalle, ileride birgün, yaşlanıp da aklınız başınıza geldiğinde büyük pişmanlık, vicdan azabı yaşayacaksınız ama iş işten geçmiş olacak
yine büyük bir ihtimalle sizleri hiç affetmeyecek, affetmiş gibi görünse de içinde affetmeyecek, siz de bunun farkında olacaksınız

ŞİMDİ YAZACAKLARIM 2. EŞ OLMAYI DÜŞÜNEN ÜYELERE:
arkadaşlar lütfen bu konuyu 2 kere, 3 kere, 5 kere düşünün
eğer evleneceğiniz adamın bir çocuğu varsa nasıl olsa hallederim demeyin, o çocuğu kabullenip kabullenemeyeceğinizi, ona sevgi verip veremeyeceğinizi çok iyi düşünün
bir erkeği sevmek kolaydır ama sizin olmayan bir çocukla yaşayıp onu tam anlamıyla sevebilmek veya en azından seviyormuş gibi davranmak zordur
eğer bunu yapamayacaksanız lütfen evlenmeyin
çocukların ruhları çok hassas, küçükken aldıkları yaralarla çok uzun süre yaşamak zorunda kalıyorlar
daha önce bir üye, eşinin ilk eşinden olan çocuğunu nasıl yavaş yavaş kendi evinden uzaklaştırdığını yazmıştı başka birşey yazmak isterken!
lütfen öyle planlar içinde olmayın
önce bir evleneyim, düşünürüz demeyin...
(konu sahibi, sizin böyle düşündüğünüzü ima etmiyorum yanlış anlaşılmasın)

Ne sacma bir yargilama bicimi bu. Cocukla mesafe olgusunu gelistirecek anne babadir. Siz neden bayani yargiliyorsunuz?
Takildiginiz cumle de Konuyu anlayabilmemiz icin oylece yazilmis bir cumle de olabilir. Hay yarabbi..
Bu ne pardon.Çocuk mu azarlıyorsun.Ne yargısı.Kadını yargılamışmıyım bi bak bakalım.Hayat önce okumaktan,okuduğunu anlamaktan ve anladığını en güzel biçimde anlatmaktan geçer.Hay yarabbii !!! Ne ce bu hay yarabbi ne anlama geliyor.Mahallenizde kapı komşunuzla çekirdek çitletirken dizi yorumlar gibi konuşmayın benimle.Kendinize gelin.

ıkıncı es ıcınde eger kı yeterlı olgunluga sahıp degılsenız ve esınız (bayan olsun erkek olsun)cocugu ve sızınle aranızda dengeyı kuramamıs ıse ve eskı esle arasındakı mesafeyı koruyamıssa bu buyuk sorunlar yaratıyor. bu da zamanla ılıskıye, ev yasantısına, cocuga karsı tutuma vs yansıyor. bız bunları zamanında yasadık ama su an bu tarz mevzular sorun olmaktan cıktı..
cocugu sevmek,sahıplenmek anlamında duruma ve sartlara gore bazen sonuclar degısebılıyor.
mesela bır bayan arkadasımız ayrılmıs esınden, yenıden evlenmıs su an cocugu esıne baba dıyormus-onla ılgılı kararlar ortak alınıyormus- ama oz baba ortada yok ve ıkıncı evlılık cocuk daha bebekten yapılmıs ve cocuk hep aynı evde aynı aıle ortamında buyumus, ıkıncı esı baba bılmıs mesela...annede esıne cocuga mudahale etme yetkısını vermıs!
ama bızde cocuk bızımle kalmıyor, kalmak ıstese hayır demem onunda evı sonucta gelıp gıdıyor ama velayetı annede ve annesıyle yasaması her ıkı ebeveynın ortak kararı. ve benım cocukla ılgılı mevzulara karısmamam ortak alınmıs bır karar ve bende ebeveynlerı varken olaya mudahıl olmak ıstemıyorum.yani onun kafasında bır anne-baba profılı zaten var ıken ben ona annelık yapamam, boyle bır ıstegımde yok, esımınde beklentısı yok,annesıde bunu ıstemez cunku tanıyoruz bırbırımızı her ne kadar aynı ortamda bulunmasakta ..
sevmek konusunda ya da mesafe merhumunda, ben zaten oyle herkese sevgısını gosteren bır ınsan degılım, cocuklara karsıda ekstra bır ılgım yok,esımde oyle cok konusmaz-duygularını acık etmez,cocukta karakter olarak babasının aynısı,cocukla "arkadası" gıbı degıl "anne-babası" gıbı olunması taraftarı bırıyım o nedenle kendı evladım oldugunda da arada bır mesafe olur. ama tabıkı canımdan candır sevgı boyutu ıster ıstemez artar, ılgı de aynı sekılde ( bazıları bunu yadırgayabılır ama bu bır gercek)
kendı adıma ben cocugu zaten kabullendım, sevıyorum, onunda benı sevdıgını bılıyorum ınsan anlıyor yanı tavırlarından, durusundan vs.. ve baskalarından da öğreniyorum bana karsı olan duygularını ... mesafeli olmak ıkımızınde seçimi ama bu onu anlamadıgım ya da sevmedıgım anlamına gelmıyor.
kendımı de tanıyorum egerkı mesafeyı korumazsam , mudahale etmeye baslarım , sakın yanlıs anlasılmasın ıyı anlamda fıkrımı soylemekle kalmam yanlıs gordugum noktalarda eyleme gecerım o zamanda cocuk ıkılemde kalır. benı mı dınlesın kendı ebeveynlerını mı? o nedenle karısmıyorum, ılerde dogacak cocugumu kendı dogrularımla yetıstırırım ama su an ona karısamam..
belkı daha yazacak cok sey var ama durum bu ıste..

bırde sunu belırtmek ıstıyorum , onaylamak zorunda degılsınız ama karsılıklı anlayıs varsa kımse kımseyı sevmek zorunda degıl bu bır cocukta olsa yetıskınde olsa aynı sey gecerlı.

yanı bızde sevgısızlık yok ama olsaydı da ne cocuk benı sevmıyor dıye trıbe gırerdım ne de ıcımden gelmıyorsa sevıyormus gıbı yapmazdım, bunu da acıkca bellı ederdım.

ama saygımı yıtırmem asla-kucuk buyuk farketmez nasıl kı anne-babasına saygım sonsuz ıse cocukta onun bır parcasıdır onu da basımın ustunde tutarım. ondan da sevgı degıl saygı beklerım sadece... onu da zaten bana fazlasıyla verıyor.

Bak canım,Herşeyi en güzeliyle yapmaya çalışıyorsun anlıyorum.Ama benim yazdıklarımla,senin verdiğin cevaplar çok farklı.Ben seni suçlamıyorum da.Kendime göre senin yetersiz kaldığın iletişim ölçüsünü vurguladım.Zaten buraya konu bu amaçla açılmıyor mu?.Tabiki ebeveyn belirtmeli,tabiki ebeveyn anlatmalı.Ama çocuğu içe kapanık bir hale sürükleyip,(herkesin ortak suçu bu) sonra çocuk babasına çekti diye birşey olmaz.Sen bunca zaman bu olayın içinde bu hayatın içinde olupta,hem boşanma meselesinin anne ve babası tarafından konuşulmaması,hem çocukla iletişim kurulmaması,babanın çocukla paylaşım yapmamasına sessiz kalman dışardan izlemen doğru değil.Bunun dışındaki suçlar zaten babaya ait.Senin de evladın olavak.Bak evladını kıskanmasın,olumsuzluk olmasın diye üzülüyorsun haklı olarak.Ev içindeki babalık vasfıyla ilgili bazı durumlara sessiz kalmamalı,onları teşvik etmeli,eşinin canın parçasıyla sen de vakit geçirmelisin.Yarın çocuğun büyürken belki de en büyük yardımcın,çocuğunun en önbemli dayanağı olacak bu çocuk.

Canım benim,ben de aslında seninle aynı yerlere vurgu vurarak yazdım,sen vakit ayırıp biraz daha detaylı yazmışsınçAma bazıları başka şekliyle almış olayı.Ben de bir boşanmış ailenin çocuğu olarak büyüdüğüm için yazdıkalrın yüreğimin telini sızlatıı.Katılıyorum .

Söyledikleriniz çok mantıksız bir kere çocuk 15 yaşında anne- baba ayrı evde yaşıyorlar, babanın kaldığı evde bir kadın var ama çocuğun boşanmadan, sizinle evlendiğinden haberi yok olur mu hiç öyle şey. O çocuğun ahlakı açısından bunun söylenmesi açıklanması gerekmez mi o zaman bu çocuk haa boşanmadan da ayrı bir kadınla ayrı bir evde yaşanıyor demek ki deyip kendince bunu normalleştirmez mi annesi evde babası başka kadınla. Boşanma olmadan önce anlatılması grekirdi anlaşamıyoruz annele ayrılıyoruz ben şu kişiyle evleniyorum ama senin baban olarak hep kalıcam seni seveceğim şeklinde bu hiç uygun değil kaldı ki bir de evli bile olduğunu bilmediği kadından çocuk yapacağını söylemesi bu kişi erkekse eğer ileride ne yapar biliyor musunuz evlenir sonra ayrılmadan başka kadınla yaşamaya başlar ve bunu normal kabul eder acaba gerçekleri ne zaman söyleyeceksiniz biliyor olabilir ama açıklama borcunuz yok mu önce bunu düşünün. Ayrıca öz kardeş bile kıskanılırken üvey kardeş elbet kıskanılır bence siz hamile kalın da önce sonra bunu düşünün şimdiden düşünmeyin ama önce bir çocuğa anlatın herşeyi yani..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…