kızlar ben öğretmenim. bundan iki yıl önceki öğrencimi bir alışveriş merkezine girerken gördüm. on beş yaşında ama bir kadın gibiydi saçlarını boyatmış oldukça kısa bir etek, topuklular falan. çok sıkıntılı bir ailenin çocuğuydu üvey anneyle büyümüş on tane falan kardeşi vardı. sonra okula gelmez oldu bir anda. öğrendim ki öz annesinin yanına gitmiş. orda da üvey baba var sanırım. çok saf bir çocuktu. kandırılmaya müsait diyebilirim. önümden yürüdü arkasından atılan laflar, garip garip bakan insanlar üzüldüm ama elimden ne gelirki. beni görünce merhaba hocam dedi ben de merhaba dedim. görüşürüz dedi döndü arkasını gitti. eşimde kala kaldı senin öğrencin mi diye. :18:ama o görüntüsü aklıma geldikçe ne yapabilirim diye de düşünmüyor değilim. okuyoruz kötü haberler. böyle başlıyor sanırım. kış günü mini etek ve tişört giyip akşam saatlerinde gezecek bir çocuk değildi. hatta okula pasaklı pasaklı gelirdi. parayı nereden buldu kiminle buluşmaya gidiyordu aklıma kötü şeyler geliyor......
keşke sorsaydınız, bu saatte napıyorsun, seni gideceğin yere bırakalım, diye... yanlış bir şey yapacaksa, verdiği tepkiyi daha iyi yorumlardınız.
içiniz rahat etsin diye, idareden ailesinin tel ine ulaşabilirsiniz, ve onu arayıp bir çay içmeye, görüşmeye çağırabilirsiniz. ben durumundan şüphe duyduğum öğrencilerimle biraz konuşarak olayın iç yüzünü anlamaya çalışıyorum. eğer gerçekten de ciddi birşey olduğunu düşünürsem, rehberlik veya aile ile duruma göre görüşüyordum. erken ve doğru yerde müdahele etmek, güzel sonuçlar doğuruyor.
sorunu fark ettiğiniz anda gözlemleri artırarak, gerekirse o anda müdahele etmek çok daha etkili sonuç veriyor.
2 sene önce o çocuk hakkında daha çok bilgi edinebilirdiniz. bence rehberlik ile de görüşün, belki onların daha çok bilgisi vardır öğrenci hakkında... eski bilgilerine bakın, sizin gözlemlerle paralellik gösteriyor mu?
açıkçası ben çok kötü birşey olmayabilir diye de düşündüm. özenti nedeniyle bu görüntüde olan çok öğrencimle karşılaşıyorum. günümüzde o kadar da masraflı şeyler değil bunlar. kötü yola düşmüş değiller, ailelerinin yanında görüyorum o şekilde...
ergenlikte birçoğu farklı şekillere giriyor. sizin öğrenci de belki dikkat çekmek için o şekile girmiştir, dışarıdan nasıl göründüğünün gerçekten farkında olmayanlar da var... şimdi okuduğu okulu bulup, oradaki rehberlikle ve sınıf öğretmeni ile iletişime geçmeye çalışın, içiniz rahat etsin. gerçekten de ciddi bir sorun varsa, okulundaki öğretmenleri bunu anlamayacak kadar duyarsız değildir umarım. gerekirse durumu daha üstlere iletirsiniz. ama önce ortada sorun olduğundan emin olmalısınız...