estetik belgesi alanlar medikal estetik adı altında işlem yapanlar
valla gayet cayır cayır dağıttılar o belgeleri otel salonlarında çay kahve içerek (çaktırmayın güya eğitim veriyorlardı), şu anda medikal estetik işlemlerinin bu kadar ayağa düşmesinde başta o zamanki doktorlar kendileri suçlu en baştan böyle yapmasalardı işin bu kadar suyu çıkmazdı. bir de tüm regülasyonlarda fikir veren her haltta illa doktor mesul müdür olsun isteyen vs. de doktorlardır ha.
parası bol diye bu medikal estetik işinin baştan b.kunu çıkarmasalardı keşke.
ama sizin işlem cerrahi bir işlem onda belge değil direkt uzmanlık eğitimi gerekiyor.
ABDde mesela ameliyat için hastayı açtın
ama ameliyattan önce "yapacağını belittiğin işleme" uygun olmadığını gördün -kıkırdak kemik yağ neyse ne artık, uygun değilse
ameliyatı yapmıyorsun öyle kafana göre takılıp inisiyatif alma gibi bir olay yok
yapamazsın hasta seni süründürür dava eder tazminatı da milyon dolar olur.
hasta uyanıyor diyorsun sana bu işlemi yapamadık şöyle şöyle yapacaz onam veriyor musun (operasyon ortasında aile yakınına sordukları da olabiliyor ama estetikte -emin olmamakla birlikte- sanırım ameliyatı hiç yapmıyorlar.)
bizde böyle bir uygulama yok
masaya yattın mı yattın
doktorun insafına kaldın artık o noktadan sonra
sizin dediğiniz sıkıntıların olmasının sebebi bu.
malpraksis sistemi bizde aşırı gevşek işliyor. 40 yılda bir gerçekten haklı olan bir hasta malpraksis için dava ediyor bu sefer de tüm doktorlar birbirini koruyor (bak bu konuda iyiler gerçekten)
onama da "baştan imzaladıydın" diyip geçiyorlar. baştan imzaladım da burnumu kes at diye imzalamadım ama?
elektif cerrahilerde (isteğe bağlı olup bir hayati riski olmayan işlemlerde en azından) hastanın istediğini yapamıyorsan ve bunu ameliyat sırasında bile fark etsen işlemi durdurman lazım. değilse törpüleme, kesme vs. diyen hastaya bu işlemleri yaptığında tazminat ödemen lazım.
bunun için de tabii ki yasal düzenleme lazım ama bizim doktorlar para basıyor bu işlemlerde doğrar geçer, asla çıkarttırmazlar o yasayı...sonra da ne var mis gibi olmuş, herkesin istediği bu, sen de alışırsın der geçerler. kısaca durum bu. hastayı öldürene bile kolay kolay suç bulunmuyor ki. İngiltere'de filan gündem oluyor onlar uğraşıyor burada yapılan ölümlü işlemlerle, bizim halkta hala tık yok.
devlet hastenelerinde de o onam formunu imzala diyip getirler. herkes de imzalar. hiç tek tek komplikasyon anlatan, uyaran gördünüz mü? Türk halkının %90ı o formu okumaz bile. (bu halkımızın cehaleti tabi) okuması yazması olmayana Türkçe bilmeyene tek tek anlatmaları, normal eğitimli olsa bile formdaki ifadeleri anlamayan açıklamaları vs. lazım hiç denk geldiniz. mi. Ben yabancı onam formlarına bakıyorum maddeler sayfalar oku oku bitmiyor, bizde en fazla 1 A4.
Yani bizde hem malpraksis sistemi hem aydınlatılmış onam sistemi berbat. maalesef böyle. doktorlar o formları mümkün olduğunca her tarafa çekecek şekilde genel yazıp imzayı da alıyorlar, tamaaaam geçmiş olsun....imzaladın mı imzaladın.
sağlık sisteminin içinde ama doktor olmayan biri olarak bunlar "genel" görüşlerim
estetik için spesifik olarak ise, evet türkiye (ve arap dünyası da tabi) aşırı şekilci bir toplum
doktorlar da iyice körükle gidiyor yani "ya bu burna ne gerek var ameliyata" diyen doktor çok az (var tabi, biri benim aile doktorum)
yeter ki parasını ver, ona bakıyor
ama bu para meselesi normal (ABDde böyledir, parasını ver 58. kere de ameliyat ederler) sistem para için dönünce doktordan erdem timsali olmasını bekleyemezsin, herkes kendini korumaya çalışmalı bu açıdan kılı kırk yarmak filan lazım (mesela avrupada bunu daha ciddiye alıyorlar aşırı olmayan bir burna estetik olcam desen büyük ihtimalle psikiyatri konsültasyonu istenir).
bizdeki gibi apartman altında bakkal dükkanı gibi klinik olabilen bir ülkede işlem yaptırmadan cidden 40 kere düşünmek lazım. ha yok aşırı ünlü lüks güya iyidir dediğin estatik cerrahi merkezlerinde de (şahsi fikrim) normal vatandaşı ciddiye almıyorlar. benim kendi tecrübem böyle. her hafta gidip en son gelen serumu enjekte ettierecek her ay işlem yaptıracak bazı ablaları istiyor onlar seni beni değil....
benim etrafımda burun estetiği olan kimsede çıkarılan işleri ben pek de beğenmedim.
buna köydeki (aşırı taşra bir yerde ameliyat olmuş) ev hanımı da dahil
ne biliyim başkentte 40 tane doktorla görüşüp ameliyat olan eşi avrupa vatandaşı, kendisi üst düzey kurum çalışanı da dahil
tek bir kuzenimin ameliyat sonucunu beğendim, de o kız da koy bir diziye başrol oynar zaten estetikten önce de fıstık gibi kızdı. (ki kendisi de doktor).
bilmiyorum artık şans mı. doktorun cidden hastayı dinlemesi mi. onu bulmak için mi uğraşmak lazım.
yoksa güzel olan zaten güzel mi....