ev ekonomisi hakkında yardım!!!

regarde-moi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2014
1.072
764
108
Günaydın arkadaşlar. Benim derdim market harcamaları. Genelde evde market alışverişlerini ben yapıyorum ve bir ayda yaptığım harcamalar açıkçası bana biraz fazla geliyor. Siz nasıl yapıyorsunuz acaba ben mi bu alışveriş işini beceremiyorum merak ettim. Hertürlü öneriye açığım çünkü kredi kartı borcu ve market alışverişinden sonra elimde para kalmıyor ve bu durumdan çok muzdaribim. Evde ekonomi nasıl sağlanır deneyimli bayanlar bana bi akıl verirseniz çok makbule geçer.

En basitinden aldığın ve kullanmadığın şeyler var mı? Ya da durup durum bozulan?
Aslında yok. Yani öyle çok çok almıyorum ama hayat mı çok pahalı acaba. Eskiden ben yapmazdım alışverişi o yüzden farkında mı değildim diyorum.

Liste yaparım ben.Neye ihtiyacım varsa onu alırım.Birde indirimleri takip ederim.Markete girince hepsini oradan alıcaksın diye bişey yok.Hangisi uygunsa oradan alırım.Aşağı yukarı fiyatları ezberimde zaten:)Sebzeyi meyveyi pazardan alırım ama akşam pazarından.O zaman uygun oluyor.Yoğurdumu kendim yaparım.Haftasonu sütçüm geliyor.
Bozuk paraları kumbaramız var mutfakta ona atarım.Aylık 100-150 TL birikmiş oluyor.
Ekmeği fazla almam olurda bayatlamaya yüz tutarsa küflenmeden robottan geçiririm köftede lazım olur.

Liste yap markete giderken ve kesinlikle disina cikma ekstra birsey alma.. ac karna alis veeise cikma.. evde var olan seyi alma biter diye bitince alirsin.. alacaklarini bir ay yetecek kadar al..
Aslında doğru söylüyorsun. Liste yapıp gidiyorum ama markette gördüğümde şunu da alayım bunu da alayım diye harcama artıyor.

Bu tüketim şekline bağlı. Sebze ağırlıklı besleniyosanız az tutar et ağırlıklı besleniyosanız çok tutar.
Nasıl besleniyosunuz nekadar tutuyo ve kaç kişisiniz?

Market arastirmasi yapabilirsin.Bazen fiyatlar farkli olabiliyor.aldigin seyleri nasil kullandiginda onemli.
Arkdasin dedigi gibi liste yapmakta iyi bir yol.bir de kac kisi yasiyorsunuz?

Sanal marketlerden alışveriş yapmayı dene. Ben yaklaşık 2 senedir markete gitmiyorum aylık alışveriş için. Hem çok rahat hem de daha uygun fiyatlı. Aylık 700-800 civarı olan market alışverişim 350-400 civarına indi.
Meyve sebzeyi marketten değil pazardan alabilirsin. Hatta bazı manavlar pazar fiyatının da altına ürün satabiliyor, çevrende vardır belki araştırabilirsin.

işinize yaramayacak kullanılmayacak hiç bişiyi almayın. ve mesela makarnadır, ne bileyim tavuktur bunları haddinden fazla alıp bi aydan fazla evde bekletmenin anlamı yok. ama deterjandır tuvalet kağıdıdır. bunlar akmaz kokmaz. ve büyük boyları hesaplı olur

Bende cok harciyordum simdi bebek var çıkamıyorum esime listeyi veriyorum daha az harciyor birde her marketten aldigim sey farkli ne nerde kaliteli ve ucuza gelir arastirmak gerek.. bu zamanda idare etmek zor hele de birikim yapmaya calisirken Allah herkese kolaylik versin

Haftasonu alışveriş yapmamıza rağmen ben haftaiçi de eksikleri alıyım diye markete uğrarım neredeyse hergün. Mesela ekmek almak bile sıkıntıydı benim için. Şu hazır paketlilerden alıyordum 5 lira günlük ekmek için çok gelmeye başladı. Onu değiştirdim mesela. Evimin yakınında büyük bir market var ama biraz pahali. Benim vakit sorunum olduğu için maalesef marketlerde araştırıp alamıyorum. Ne güzel pazara gidebiliyormussun sen. Keşke öyle bir şansım olsaydı. Sanırım ben aldigim şeylerin daha ekonomik olanlarına yönelmeliyim.

Kendimden örnek vereyim.once liste hazırlıyorum sonra kırmızılevhalımarket varya isim veremıyorum sanırım bu marketten alacaklarımı işaretliyorum.(çok ucuz ama her ururnunu kullanmadıgım için böyle bi yöntemi kullanıyorum)sonra evıme yakın yc farklı marketi tek tek gezip alacaklarımın karsısına fiyatı yazıyorum yan yana . Hangi urun en ucuz hangisindeyse ordan alıyorum.
Biraz ugrastıran bişey gibi geliyor ama bıkacaeferden sonra zevkli hale geliyor

kendı mutfagımdan ornek verırsem, mutfagmdan bırsey hiç kısmam şükür ki... ama en onemlı nokta ve benı en mutlu eden nokta savurmayı ve zıyan etmeyı hıc sevmıyorum.
kalan bırsey mutlaka degerlenır,cesıtlenır atılmaz.. aynı yemegı ust uste yemem atılmayacak dıye ama derın dondurucu bu konuda cok ısıme yarıyor, artan bırcok sey orada.. mesela dursa bozulacak meyve sebzeler bıle oyle.
genelde fazla kg. şeklınde aldıgımda bır mıktar daha uygun oluyor ya o da benı mutlu etmeye yetıyor.
herseyın en ıyısını almayı tercıh edıyorum, yemeyecegım bır seyi almak ıcın almıyorum, orn.aynı sebze bırı daha kalıtelı ve pahalı dıgerı daha ucuz ve daha az kaliteli olmasına ragmen, ucuz olup 2 kılo yerıne kalıtelı olandan 1 kılo alıp zevkle yıyorum.
yine eşimle ikimizin ortak bır yonu, su, içecek, peynır, zeytın gıbı hazır yıyeceklerı bırını secene kadar hepsını deneyıp, en begendıgımızı bır daha markasını degıstırmeden devam edıyoruz.
bence en onemlı ev ekonomısı, hıcbırseyin cope gıtmeden tuketılmesıdır.

Bim,a1001,şok felan yokmu sizin oralarda?Mesela A101 kaşarını beğenirim ben.Yumuşatıcı ABC orada var ve memnunum çok ekonomik.Fırınlarda da tam buğday ekmeği var.

Ben de çok harcarım markette şöööyyle bir gezeyim diye çıksam da asla boş dönemem eve. Ama indirimleri mutlaka takip ederim. Özellikle sıvıyağ, tereyağ, çamaşır bulaşık deterjanlarında en az 5-10 tl fark ediyor. Tabi ben bu kalanıda harcıyorum ayıramıyorum kenara, sen tutarsan gene epey kalır para. Çok pahalı herşey her dakikada zam geliyor 10-20kuruş güya farkettirmiyorlar ama ediliyor işte. Aynı süt iki markette 20 kurus, aynı peynir iki markette 50 kuruş farkla satılıyor. Bunlara dikkat edersen ( tabi vaktin varsa) artırırsın bir de sebze için halk günleri var marketlerde o günlerde yarı yarıya oluyor sebzeler ..

Bu tüketim şekline bağlı. Sebze ağırlıklı besleniyosanız az tutar et ağırlıklı besleniyosanız çok tutar.
Nasıl besleniyosunuz nekadar tutuyo ve kaç kişisiniz?
İki kişiyiz. Eşim ve ben. Et ve sebze tüketimi başa baş oluyor genelde. Yani her akşam et yemeği de sebze yemeği de olur ama zaten iki kişi çok yemiyoruz ki. Et stoku var buzlukta marketten et ürünü olarak tavuk ve arada da balık alırım ki onlar da çok tutmuyor zaten. Örneğin geçen ay 800 tl verdim. Çok değil mi? Bana mı çok geliyor acaba bilmediğim için.

Lista dışı bişeyler almakgerekirse onsaniye kuralını uyguluyorum. Birde ayakkabı kıyafet gibi dueumlarda. Ürünü eleime alıp buna gerçekten
İhtiyacım varmı die düşünüyorum. Sonra zaten çoğundan vazgeçiyorun. Hissettirilen değil gerçek ihtiyaçları almalıyız...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…