Ev ekonomisi.

Ben düşük yaptı ondan çalışamıyor?
Geçmiş olsun. Sağlıkla sağlıklı bir evlada kavuşursunuz inşallah. Ama bunun için öncesinde yüklü bir mebla birikiminiz olmalı.
Doğum, hastane masrafları, çocuk kıyafetleri, bezler, emmezse manalar, hemen çalışamayacaksınız diye kenardan yenecek para falan derken şuan iki kişi geçinemiyorsanız üç kişi hep birlikte aç kalırsınız.

Madem tavsiye için sormuşsunuz, benim tavsiyem vucudunuz toparlandıgında derhal işe girin birikim yapın çocuğu öyle dünyaya getirin, doğumdan kısa süre sonra da bakıcı ayarlayıp işe tekrar dönün. Çünkü bu ekonomide babanız zengin değilse, kayınpederinizi de zengin seçmediyseniz, kocanız ortalama maaşla çalışan biriyse lamı cimi yok çalışmaya mecbursunuz ya da yazdığınız gibi üst baş almadan, doğru düzgün et but yemeden yaşamaya devam etmek zorunda kalırsınız. Hadi sizin tercihiniz böyle olabilir ama bir cocugu dunyaya getirip bu sekilde yasatmaya hakkınız yok.

Çalışın demekten başka verecek tavsiyem yok ne yazık ki. Kaç maaş girerse girsin ona göre de gider oluyor her hanede. Ben bizim gibi alnının teriyle kazanıp da çok rahat yaşayabilen olduğunu sanmıyorum. Kimle konuşsam bir taraftan kısma derdinde.

İyi geceler hanımlar.
Çok muzdarip olduğum bir konu var,1.5 senelik evliyiz eşim çalışıyor şu an ben çalışamıyor maaşının üçte biri odemelerimize gidiyor ama kalanıyla kesinlikle ay sonunu göremiyoruz. Ay sonu hesaba bakıyoruz ne yaptık fuzuli diye hiçbirşey. En fuzuli harcamamiz dışarda yediğimiz bir iki yemek. Evlendigimizden beri ne eşim ne ben doğru dürüst üst baş aldık ne bir tatil yaptık ama olmuyor olmuyor olmuyor. O kadar bunaldım ki bir yandan evliliğimin en tatlı dönemlerinde yaşadığımız bu ekonomik kriz bir yandan mental çöküşler. Moralim modum günbegün dibe çekiliyor. Siz nasıl yapıyorsunuz bu devranı nasıl döndürüyorsunuz?

Tecrübesizim ev idamesi konusunda bilgisizimde aşikar bir yandan ülkenin batik ekonomisi vesaire.
Bana verebileceğiniz tavsiyelere ihtiyacım var.
Ya açıkçası bende merak ediyorum tasarruf edenleri. Benim tek tasarrufum mutfak masrafım yok. Ben yemek yiyen biri değilim 2 günde 1 öğün ara sıra atıştırmalıkla dönüyorum. Ki eşimde iş yerinde yiyip geliyor. Açıkçası evlendiğimizden beri 2.kıştayız daha doğalgaz hiç açmadım. Ufak alışveriş yapmamaya çalışıyorum. Yani gidip deterjan vs tek seferde almıyorum. Genelde 1 ay buna sağlam bir bütçe ayırıyorum bin TL civarı. Gidip deterjanlarımı toplu alıyorum duruma göre bütçeyi artırıyorum. Piyasayı takip edip ona göre stok yapıyorum. Evleneli 1.5 yıl oldu geçen sene yılbaşından önce gelen zamlara göre eşimle yağa zam geleceğini düşünüp 5 adet 5litrelik yağ. 8 kiloluk deterjan 2 3 tane bakliyatlar falan herşeyi yedekledik. Açıkçası 1 sene deterjan alışverişine girmesem yetecek kadar var. Buna peçeteler ped ıslak mendil vs dahil. Olabildiğince 5 6 ayda bi toplu alışveriş yapmaya çalışıyorum. Evde de tek olduğum için bir masrafım olmuyor sigara dışında. Daha aksine artıyor kocam sağolsun onu da arabaya harcıyor. Ancak benim yeme alışkanlığım olmadığı için ben aylık 2 3 binlik bi bütçeyi arabaya ayırabiliyorum. Makinelerimi sık çalıştırmıyorum. Çamaşır makinesi kurutma makinesi bulaşık makinesi hepsi haftada Max 2şer defa çalışıyor. Süpürge kullanmıyorum. Haftada bir gün robotu şarja takıyorum 1 hafta şarjı götürüyor zaten. Açıkçası başkaları nasıl tasarruf ediyo bilmiyorum merak ediyorum

Dusuk yapmak ne alaka calisamamakla anlamadim madem gecinemiyorsunuz neden cocuk yapma ve evde durma cabasi? Calisin birikim yapin borc varsa borcunuzu bitirin ondan sonra cocuk

Dusuk yapmak ne alaka calisamamakla anlamadim madem gecinemiyorsunuz neden cocuk yapma ve evde durma cabasi? Calisin birikim yapin borc varsa borcunuzu bitirin ondan sonra cocuk yapin yani
Evde durma çabam nerde? Benim yazmadığım birşey üstünden beni yargılama çabası nedir? Elimi sallayınca ise carpmiyor hanımefendi türkiye de yasiyorsaniz belki biliyorsunuzdur. Ben çalışırken geciniyorduk ve cocuk yapmayı uygun gördük hersey olağan akışında gitmedi vaziyetim bu başka yarginiz pardon sorunuz?

a
Evde durma çabam nerde? Benim yazmadığım birşey üstünden beni yargılama çabası nedir? Elimi sallayınca ise carpmiyor hanımefendi türkiye de yasiyorsaniz belki biliyorsunuzdur. Ben çalışırken geciniyorduk ve cocuk yapmayı uygun gördük hersey olağan akışında gitmedi vaziyetim bu başka yarginiz pardon sorunuz?
madem yorumlari kaldiramayacaksiniz neden konu actiniz :)

Öncelikle durumunuz için cok gecmis olsun. Mesleğiniz varmı eski işinizden temelli mi ayrıldınız yoksa gecici izne mi ayrıldınız bilmiyorum fakat ben evden çalısmayı öneririm size, çağrı firması olabilir mesela, arkadasım bir kaç ay önce girdi, hem haftada 2 gün izni var hemde saatleri çok makul, en azından bu sürecte biraz daha yormadan destek olur size, tek maaşla gecinmek gercekten zor her geçen gün ekstra zam gelmeye devam ediyor, market alısverisleri bile lüks oldu.

tasarruf edecem diye değil benim de yaşam tarzı bir de artık dışarıdan yemek söyleyebileceğim yer kalmadı gibi bir şey etrafımda. eskiden güzel lokantalar vardı. tek tek kapattılar.

evden çalışıyorum, yol parası kuaför parası ve daha önemlisi zamanı gibi pek çok harcamam yok benim.
misal gün boyu rapor yazdım bugün arada kalktım bi tavuk sosladım
sonra bir daha kalkıp onu fırına attım
(tavuğu özellikle dondurmamıştım ki pişirdikten sonra dondurucuya koyacam...koca fırını çalıştırdığım için az bir şey yapamıyorum)

çalışıyorken gebe kalmışsınız anladığım kadarıyla
kısa sürede hem bebek kaybı olmuş
hem iş sorunu olmuş

bunlar kolay şeyler değil ama madem ev düzenine de çok alışkın değilsiniz bu sürede pratik tarifler öğrenin ne biliyim dondurucu filan varsa yapın atın. kıyafetlerinizi bi gözden geçirin belki kullanmadığınız şeyleri dolabın dibinde filan bulursunuz -oluyor öyle bazen. tadilat olabilecek ya da kombinlenebilecek şeylere göz atın. etrafınızda uygun terzi yoktur belki mesela şimdi böyle yerler aramaya bulmaya vaktiniz var.

bebek olup işsiz kalsaydınız da kötü olurdu, Allah'ın vardır bir bildiği, hayırlısı demek lazım.

Çalışamıyorum iş bulamıyorum çünkü bu da sizin üstünüzden toplu bir cevap olsun ülkemizde herkes çok kolay şip diye iş buluyor da ben mi bulamıyorum? Doğursam da çalışmaya devam ederdim merak buyurmayin bakardık çocuğumuza. Olmayan her ihtimal üzerinden konuşalım mı yani? Tabi ki böyle çöküş yaşayacağıma çalışmayı yegliyorum okudum diplomam var ama olmayınca olmuyor olmuyor olmuyor.

Bu ne sinir? Çalışmama sebebiniz olarak iş bulamamanızı değil düşük yapmanızı yazan sizsiniz yalnız. Kendinizi düzgün ifade ederseniz ona göre cevap alırsınız. Olmayan ihtimal derken? Evet düşük yapmışsınız çocuk sahibi olamamışsanız ama neticede hamile kalmışsınız. Hem geçiremiyorum diyorsunuz hem çocuk yapmak istemişsiniz.

En çok tüketilen gıdaları büyük alın un, şeker, yağ, salça gibi uzun bir süre gider iki kişi için. Biz çocuklar yokken doğalgazı az açıyorduk battaniye ile oturuyorduk 😀 ufak tefek şeyler bile tasarruf yaptırır aslında. Pazardan alışveriş yapın mesela. Tabi bu fiyatlar il il de değiştiği için pek bişey diyemedim 🤷🏻‍♀️
Valla pazar günü pazar yaptık, oradan markete geçtik, markette daha uygundu 😁

Senlik bir durum değil. Ülke bayır aşağı gidiyor. 🙁 Şu anki gelirim pandemiden öncekinin 4 katı ama hayat standartım %10’a kadar düştü. 2016’da sıfırını 160 bin tl aldığım araba 1,2 milyon tl. Sattığının yerine asla yenisini koyamıyorsun. Seçimden sonra ne olur Allah kerim ama Gelecekten hiç umutlu değilim ben.

Açık söyleyeyim ben arada eşimle ailemle gezip en azından senede ucuzundan da olsa bir tatil yapıp hatıra biriktirmeden, hayatımıza renk katmadan yapamazdım. Okumamış olsaydım evden illa ki bir şeyler yapardım, çocuk bakardım yine de o parayı biriktirirdim. Bir arkadaşım var. Ailesiyle yaşıyor o nedenle bir masrafı yok. Benim gibi gezmeye bayılıyor. Çalışırken hedefleri hep Seyahat üzerine. Bir sürü yere gidip görmüştür. Onun ihtiyacı oymuş onu yapıyor. Sizin de ne ise onun için çalışın. Yengem evinde işlerini bitirince torbalarla ceviz kırıyprdı mesela. Bir komşum evde elişi yapıp satıyor meraklısına. Bazen de turşu, konserve yapıyor isteyenlere. Sizin de illa ki yapanilecdğiniz bir şeyler vardır.

Açık söyleyeyim ben arada eşimle ailemle gezip en azından senede ucuzundan da olsa bir tatil yapıp hatıra biriktirmeden, hayatımıza renk katmadan yapamazdım. Okumamış olsaydım evden illa ki bir şeyler yapardım, çocuk bakardım yine de o parayı biriktirirdim. Bir arkadaşım var. Ailesiyle yaşıyor o nedenle bir masrafı yok. Benim gibi gezmeye bayılıyor. Çalışırken hedefleri hep Seyahat üzerine. Bir sürü yere gidip görmüştür. Onun ihtiyacı oymuş onu yapıyor. Sizin de ne ise onun için çalışın. Yengem evinde işlerini bitirince torbalarla ceviz kırıyprdı mesela. Bir komşum evde elişi yapıp satıyor meraklısına. Bazen de turşu, konserve yapıyor isteyenlere. Sizin de illa ki yapanilecdğiniz bir şeyler vardır.
tursu konserve yapar ulke ulke gezer artik.
Cok degisik kafalar var ya.

Tek maaşla çok zor eşinizin maaşını bilmesem de. Biz 2 maaşla zor geçiniyoruz bu ay maaşlara zam gelmeden her şeye zam geldiği için benim maaş eridi bile, eşimin maaşa kadar makarna kemireceğiz evde. Yani sizde sorun yok her şey uçuk olduğu için tek maaşla ev ekonomisi zor.
Makarna fiyatları da uçtu valla artık makarnayı da küçümsemeyeceğiz. En iyisi bir çuval un alıp değerlendirmek 🥲
Bizim de zamlı maaş cebe girmeden yeri hazırlandı bile. Sonumuz hayır olsun.

tursu konserve yapar ulke ulke gezer artik.
Cok degisik kafalar var ya.
Püffff. Ülke ülke gezmekten mi bahsedilmiş. Bu kafaya nerden vardınız. Ki ülke ülke gezen tanıdıklarım da var ama onların çalışma şekli turşu konserve yapmak değil. Ancak yetenek alanı bundan ibaret olup sadece turşu konserve yapabilenler de var. Orda bir kadının illa ki küçük ya da büyük yapabilecek bir şeyi olabileceğine örnekler yazıyor. Seyahat ise ihtiyaca sadece bir örnek. Arkadaşın ihtiyacı daha farklı bir şey olabilir. Benim seyahat etmediğim tek bir yıl yok mesela. Çünkü o benim için zaruri ihtiyaç. Başkası için başka olabilir. Konu sahibi çalışmıyor biz de yeteneklerini bilmediğimiz için dipten tepeye örnekler veriyoruz. Önce okuduğunuzu anlayabilecek kadar çok kitap okuyarak başlayın bencr siz de böylece size altyazı geçmek zorunda kalmayız uzun uzun. Ne tuhaf kafalar var ya

Back
X