Ev ekonomisi.

Püffff. Ülke ülke gezmekten mi bahsedilmiş. Bu kafaya nerden vardınız. Ki ülke ülke gezen tanıdıklarım da var ama onların çalışma şekli turşu konserve yapmak değil. Ancak yetenek alanı bundan ibaret olup sadece turşu konserve yapabilenler de var. Orda bir kadının illa ki küçük ya da büyük yapabilecek bir şeyi olabileceğine örnekler yazıyor. Seyahat ise ihtiyaca sadece bir örnek. Arkadaşın ihtiyacı daha farklı bir şey olabilir. Benim seyahat etmediğim tek bir yıl yok mesela. Çünkü o benim için zaruri ihtiyaç. Başkası için başka olabilir. Konu sahibi çalışmıyor biz de yeteneklerini bilmediğimiz için dipten tepeye örnekler veriyoruz. Önce okuduğunuzu anlayabilecek kadar çok kitap okuyarak başlayın bencr siz de böylece size altyazı geçmek zorunda kalmayız uzun uzun. Ne tuhaf kafalar var ya
Yav get

İyi geceler hanımlar.
Çok muzdarip olduğum bir konu var,1.5 senelik evliyiz eşim çalışıyor şu an ben çalışamıyor maaşının üçte biri odemelerimize gidiyor ama kalanıyla kesinlikle ay sonunu göremiyoruz. Ay sonu hesaba bakıyoruz ne yaptık fuzuli diye hiçbirşey. En fuzuli harcamamiz dışarda yediğimiz bir iki yemek. Evlendigimizden beri ne eşim ne ben doğru dürüst üst baş aldık ne bir tatil yaptık ama olmuyor olmuyor olmuyor. O kadar bunaldım ki bir yandan evliliğimin en tatlı dönemlerinde yaşadığımız bu ekonomik kriz bir yandan mental çöküşler. Moralim modum günbegün dibe çekiliyor. Siz nasıl yapıyorsunuz bu devranı nasıl döndürüyorsunuz?

Tecrübesizim ev idamesi konusunda bilgisizimde aşikar bir yandan ülkenin batik ekonomisi vesaire.
Bana verebileceğiniz tavsiyelere ihtiyacım var.
Çalışıyoruz mesela ?

İyi geceler hanımlar.
Çok muzdarip olduğum bir konu var,1.5 senelik evliyiz eşim çalışıyor şu an ben çalışamıyor maaşının üçte biri odemelerimize gidiyor ama kalanıyla kesinlikle ay sonunu göremiyoruz. Ay sonu hesaba bakıyoruz ne yaptık fuzuli diye hiçbirşey. En fuzuli harcamamiz dışarda yediğimiz bir iki yemek. Evlendigimizden beri ne eşim ne ben doğru dürüst üst baş aldık ne bir tatil yaptık ama olmuyor olmuyor olmuyor. O kadar bunaldım ki bir yandan evliliğimin en tatlı dönemlerinde yaşadığımız bu ekonomik kriz bir yandan mental çöküşler. Moralim modum günbegün dibe çekiliyor. Siz nasıl yapıyorsunuz bu devranı nasıl döndürüyorsunuz?

Tecrübesizim ev idamesi konusunda bilgisizimde aşikar bir yandan ülkenin batik ekonomisi vesaire.
Şu an ülkemizde enflasyon en az yüzde 80.
Her şeye iğneden ipliğe zam geliyor. Önceki market fişlerine bakıyorum her şey 3 5 artmış.
Size tavsiyem bozulmayacak malları stok yapın. Mesela tuvalet kağıdı, kağıt havlu, şampuan, kadin hijyen malzemeleri, temizlik malzemeleri. Bakliyat vs de bir paket değil iki üç paket alın. Bozulacak gıdalarda maalesef ciddi enflasyon var orada bir çözümüm yok. Çünkü peynir süt vs yemeyerek yapılan tasarruftan hayır gelmez..ileride yol su vs olarak size onun faturası gelir. Asgari şartta dengeli beslenmeniz lazım. Peynir, süt, tereyağı, sucuk, tavuk,et, bakliyat, sebze,meyve vs yemeniz lazım. Her öğün ekmek makarna yiyip yapılan tasarruf değil sağlığınıza atılan dinamittir. Belki sıklığı sizin bütçeye göre belirlenir ama mutlaka dengeli beslenin. Keza dogalgaz vs de yakın. En azından belli seviyede. Belki çok harli yakamazsınız ama soğuk günlerde donmayin. Dogalgaz yakmayip hasta olsanız daha masraflı olur. Bunun doktoru ilacı vs var. Hele özel hastaneye giderseniz. Onun dışında çocuk durumunu erteleyebilirsiniz. Biraz birikim yapıp öyle düşünün. Çevrenizde küçük çocuğu olmuş çok yakınlara giysi puset zibin oyuncak vs için rica edebilirsiniz. Belki çok az kullandıkları eşyalar vardır size ayırsinlar ileride kullanırsınız. Ama çocuğunuz olursa diye bez, mama, doktor, aşı vs parası ayırmanız lazım. Giysi ihtiyacı için 2.el platformlar var. Oralarda bazen hiç giyilmemis ürünler de satılıyor iyice takiple daha uyguna bulabilirsiniz veya e - alışveriş sitelerinde sezon sonu indirimler başladı. Ara ara bakın belki çok taksitle vade farksız uygun fiyata ürün bulunabilir. Bazen kupon vs oluyor daha uyguna geliyor. Veya bazı siteler 6 taksite kadar vade farksız bölüyor onu değerlendirebilirsiniz.
Bu zamanda ailede tek maaşla geçinmek için ya çalışan kişinin maaşı çok ütopik iyi olacak ya da ailede iki kişi çalışacak. Asgari ücrete veya Asgari ücrete yakın maaslara hem kira hem ev geçimi hem üst baş giyim kuşam hem gezme tozma dışarıda yeme sinema tiyatro hem birikim vs asla yapilamaz. Gecti o zamanlar..Hele çocuk masrafı devreye girince imkansız olur geçinmek.
Size tavsiyem çocuk sahibi olmadan önce mutlaka birikim yapın ne kadar olursa. Bozulmayacak gıdaları stok yapın. Benim evde 6 şişe şampuan, 10 paket kağıt havlu, 5 paket tuvalet kağıdı, 10ar paket ped, günlük ped, 5 paket sivi deterjan vs var. Bunlar azalmış hali. Azaldıkça yerine koyuyorum. Her aldığımda sonraki ay iyi ki stoklu almışım diyorum. Giysi için indirim kovalayin veya ikinci el sitelere bakın. İşe girebilirsiniz iş bulursanız. Çok iyi tavsiyeler gelmis. Evden çalışacağınız iş olursa yemek parasını mutfağa kullanırsınız. Birkaç markette yemek kartı geçiyor. Gıda vs alabiliyorsunuz. Akmasa damlar. Hem yol parası olmaz o da cebinize kalır. Ama boğazınızdan çok kesmeyin. İnanın ileride pişman olursunuz. Dengeli beslenmeme ileride ciddi hastalıkların ana sebebi Allah korusun. Gıdadan kısarak gelecek 500 1000 tl size hayır getirmez. Dogalgazi da az da olsa açın. Bunlar temel ihtiyaçlar. Tasarruf dediğin kisabilecegin kalemlerde olur. Diyelim tasarruf edeceğiniz zaman oldu. Parayi TL de biriktirmeyin. Altin vs alin bankada gr biriktirin. Umarım bu günler geçer. Herkes için bu günlerin bir an önce geçmesini diliyorum.

Son düzenleme:
Çok haklısınız şu an doğumdan dolayı ücretsiz izindeyim birde büyük oğlum var okula giden ev kredimiz var bizde çok zorlanıyoruz bebeğime kıyafet almam lazım kaç gündür bakıyorum alışveriş sitelerine elim gitmiyor alamıyorum eşim bugün markete gitti ben uzun zamandır gitmiyorum alışverişe market fişini gördüm resmen şok oldum bilmiyorum nolcak böyle
Çok alakasız olacak ama yorumunuzu görünce yazmak istedim.yanlış anlamazsınız umarım. Çok fazla bebek eşyası var elimde. sağa sola bedenlere ayırıp çok dağıtıyorum. Şubat ayında Türkiye’ye gelmek istiyorum , beden uyuyorsa getirebilirim birqz bişeyler bebeğiniz için :)
Tertemizler, yazık günah sadece bir kaç ay giyilecek şeyler için o kadar para vermeye gerek yok.

İyi geceler hanımlar.

çocuk yapmamak ve çalışmak. Bundan baska harika fikir olamaz

Önereceğim tek şey, bir vatandaş olarak birkaç ay sonra görevinizi iyi düşünerek yerine getirmeniz.
Çünkü şuan 300 500 1000 kısmak kar etmek hiçbir anlam ifade etmiyor, etmeyecek.
Sizde hata yok yani, bunu bilin ve anlayın yeterli.
Katılıyorum..
Bende konu sahibinden bağımsız bir şey yazmak istiyorum.
Ülkede yüksek enflasyon var.
Üniversite mezunu pekçok kişi asgari ücret düzeyinde çalışıyor.
Karı-koca asgari ücret ile çalışan kişilerin Ocak ayında 5500+5500= 11 bin para girdi evlerine.
Ev kiraları uçmuş, faturalar cep yakıyor.

Çalışmanın ve tasarruf etmenin yetmediği bir dönemdeyiz. İyi düşünmek lazım.

Çalışamıyorum iş bulamıyorum çünkü bu da sizin üstünüzden toplu bir cevap olsun ülkemizde herkes çok kolay şip diye iş buluyor da ben mi bulamıyorum? Doğursam da çalışmaya devam ederdim merak buyurmayin bakardık çocuğumuza. Olmayan her ihtimal üzerinden konuşalım mı yani? Tabi ki böyle çöküş yaşayacağıma çalışmayı yegliyorum okudum diplomam var ama olmayınca olmuyor olmuyor olmuyor.
Kendinize bakmakta zorlaniyormussunuz,sizin bez fiyatından, dogum fiyatından, kiyafet fiyatından haberiniz var mi?

Çalışamıyorum iş bulamıyorum çünkü bu da sizin üstünüzden toplu bir cevap olsun ülkemizde herkes çok kolay şip diye iş buluyor da ben mi bulamıyorum? Doğursam da çalışmaya devam ederdim merak buyurmayin bakardık çocuğumuza. Olmayan her ihtimal üzerinden konuşalım mı yani? Tabi ki böyle çöküş yaşayacağıma çalışmayı yegliyorum okudum diplomam var ama olmayınca olmuyor olmuyor olmuyor.
calismiyorsunuz , ay sonunu göremiyorsunuz ama çocuk mutlaka yapılıyor
bu zihniyeti anlayabilmek mümkün değil.

Ya açıkçası bende merak ediyorum tasarruf edenleri. Benim tek tasarrufum mutfak masrafım yok. Ben yemek yiyen biri değilim 2 günde 1 öğün ara sıra atıştırmalıkla dönüyorum. Ki eşimde iş yerinde yiyip geliyor. Açıkçası evlendiğimizden beri 2.kıştayız daha doğalgaz hiç açmadım. Ufak alışveriş yapmamaya çalışıyorum. Yani gidip deterjan vs tek seferde almıyorum. Genelde 1 ay buna sağlam bir bütçe ayırıyorum bin TL civarı. Gidip deterjanlarımı toplu alıyorum duruma göre bütçeyi artırıyorum. Piyasayı takip edip ona göre stok yapıyorum. Evleneli 1.5 yıl oldu geçen sene yılbaşından önce gelen zamlara göre eşimle yağa zam geleceğini düşünüp 5 adet 5litrelik yağ. 8 kiloluk deterjan 2 3 tane bakliyatlar falan herşeyi yedekledik. Açıkçası 1 sene deterjan alışverişine girmesem yetecek kadar var. Buna peçeteler ped ıslak mendil vs dahil. Olabildiğince 5 6 ayda bi toplu alışveriş yapmaya çalışıyorum. Evde de tek olduğum için bir masrafım olmuyor sigara dışında. Daha aksine artıyor kocam sağolsun onu da arabaya harcıyor. Ancak benim yeme alışkanlığım olmadığı için ben aylık 2 3 binlik bi bütçeyi arabaya ayırabiliyorum. Makinelerimi sık çalıştırmıyorum. Çamaşır makinesi kurutma makinesi bulaşık makinesi hepsi haftada Max 2şer defa çalışıyor. Süpürge kullanmıyorum. Haftada bir gün robotu şarja takıyorum 1 hafta şarjı götürüyor zaten. Açıkçası başkaları nasıl tasarruf ediyo bilmiyorum merak ediyorum
Sizden iyisi yok üstad maşallah 😇

Evde durma çabam nerde? Benim yazmadığım birşey üstünden beni yargılama çabası nedir? Elimi sallayınca ise carpmiyor hanımefendi türkiye de yasiyorsaniz belki biliyorsunuzdur. Ben çalışırken geciniyorduk ve cocuk yapmayı uygun gördük hersey olağan akışında gitmedi vaziyetim bu başka yarginiz pardon sorunuz?
Peki size neden çalışmadığınızi sorunlara "ben düşük yaptı ondan çalışamıyor?" şeklinde yazıyorsunuz? Çünkü düşük yapmak fiziksel olarak birkaç günlük birşey oluyor. İş bulamadığınizi yazsanız bişey kaybetmezdiniz. Sonra saldırıya geçiyorsunuz

Çok alakasız olacak ama yorumunuzu görünce yazmak istedim.yanlış anlamazsınız umarım. Çok fazla bebek eşyası var elimde. sağa sola bedenlere ayırıp çok dağıtıyorum. Şubat ayında Türkiye’ye gelmek istiyorum , beden uyuyorsa getirebilirim birqz bişeyler bebeğiniz için :)
Tertemizler, yazık günah sadece bir kaç ay giyilecek şeyler için o kadar para vermeye gerek yok.
Ne tatlısınız ya.Bir geldiğinizde misafirim olun.Böyle iyi kalpli birini ağarlamaktan şeref duyarım 🥰

Valla pazar günü pazar yaptık, oradan markete geçtik, markette daha uygundu 😁
Dedim ye şehir şehir, semt semt bile değişiyor. Pırasa ıspanak ucuz ve kışın yenilebilecek şeyler ben onları tercih ederken, domates salatalık almıyorum mesela tadı tuzu yok mevsimi değil yenmemeli o açıdan değerlendiriyorum

İyi geceler hanımlar.

Çalışın başka yolu yok tek maşşal geçinmek hayal artık gerçeklerle yüzleşin.

Çok tatlısınız maşallah.

Back
X