İyi geceler hanımlar.
Çok muzdarip olduğum bir konu var,1.5 senelik evliyiz eşim çalışıyor şu an ben çalışamıyor maaşının üçte biri odemelerimize gidiyor ama kalanıyla kesinlikle ay sonunu göremiyoruz. Ay sonu hesaba bakıyoruz ne yaptık fuzuli diye hiçbirşey. En fuzuli harcamamiz dışarda yediğimiz bir iki yemek. Evlendigimizden beri ne eşim ne ben doğru dürüst üst baş aldık ne bir tatil yaptık ama olmuyor olmuyor olmuyor. O kadar bunaldım ki bir yandan evliliğimin en tatlı dönemlerinde yaşadığımız bu ekonomik kriz bir yandan mental çöküşler. Moralim modum günbegün dibe çekiliyor. Siz nasıl yapıyorsunuz bu devranı nasıl döndürüyorsunuz?
Tecrübesizim ev idamesi konusunda bilgisizimde aşikar bir yandan ülkenin batik ekonomisi vesaire.
Bana verebileceğiniz tavsiyelere ihtiyacım var.
Şu an ülkemizde enflasyon en az yüzde 80.
Her şeye iğneden ipliğe zam geliyor. Önceki market fişlerine bakıyorum her şey 3 5 artmış.
Size tavsiyem bozulmayacak malları stok yapın. Mesela tuvalet kağıdı, kağıt havlu, şampuan, kadin hijyen malzemeleri, temizlik malzemeleri. Bakliyat vs de bir paket değil iki üç paket alın. Bozulacak gıdalarda maalesef ciddi enflasyon var orada bir çözümüm yok. Çünkü peynir süt vs yemeyerek yapılan tasarruftan hayır gelmez..ileride yol su vs olarak size onun faturası gelir. Asgari şartta dengeli beslenmeniz lazım. Peynir, süt, tereyağı, sucuk, tavuk,et, bakliyat, sebze,meyve vs yemeniz lazım. Her öğün ekmek makarna yiyip yapılan tasarruf değil sağlığınıza atılan dinamittir. Belki sıklığı sizin bütçeye göre belirlenir ama mutlaka dengeli beslenin. Keza dogalgaz vs de yakın. En azından belli seviyede. Belki çok harli yakamazsınız ama soğuk günlerde donmayin. Dogalgaz yakmayip hasta olsanız daha masraflı olur. Bunun doktoru ilacı vs var. Hele özel hastaneye giderseniz. Onun dışında çocuk durumunu erteleyebilirsiniz. Biraz birikim yapıp öyle düşünün. Çevrenizde küçük çocuğu olmuş çok yakınlara giysi puset zibin oyuncak vs için rica edebilirsiniz. Belki çok az kullandıkları eşyalar vardır size ayırsinlar ileride kullanırsınız. Ama çocuğunuz olursa diye bez, mama, doktor, aşı vs parası ayırmanız lazım. Giysi ihtiyacı için 2.el platformlar var. Oralarda bazen hiç giyilmemis ürünler de satılıyor iyice takiple daha uyguna bulabilirsiniz veya e - alışveriş sitelerinde sezon sonu indirimler başladı. Ara ara bakın belki çok taksitle vade farksız uygun fiyata ürün bulunabilir. Bazen kupon vs oluyor daha uyguna geliyor. Veya bazı siteler 6 taksite kadar vade farksız bölüyor onu değerlendirebilirsiniz.
Bu zamanda ailede tek maaşla geçinmek için ya çalışan kişinin maaşı çok ütopik iyi olacak ya da ailede iki kişi çalışacak. Asgari ücrete veya Asgari ücrete yakın maaslara hem kira hem ev geçimi hem üst baş giyim kuşam hem gezme tozma dışarıda yeme sinema tiyatro hem birikim vs asla yapilamaz. Gecti o zamanlar..Hele çocuk masrafı devreye girince imkansız olur geçinmek.
Size tavsiyem çocuk sahibi olmadan önce mutlaka birikim yapın ne kadar olursa. Bozulmayacak gıdaları stok yapın. Benim evde 6 şişe şampuan, 10 paket kağıt havlu, 5 paket tuvalet kağıdı, 10ar paket ped, günlük ped, 5 paket sivi deterjan vs var. Bunlar azalmış hali. Azaldıkça yerine koyuyorum. Her aldığımda sonraki ay iyi ki stoklu almışım diyorum. Giysi için indirim kovalayin veya ikinci el sitelere bakın. İşe girebilirsiniz iş bulursanız. Çok iyi tavsiyeler gelmis. Evden çalışacağınız iş olursa yemek parasını mutfağa kullanırsınız. Birkaç markette yemek kartı geçiyor. Gıda vs alabiliyorsunuz. Akmasa damlar. Hem yol parası olmaz o da cebinize kalır. Ama boğazınızdan çok kesmeyin. İnanın ileride pişman olursunuz. Dengeli beslenmeme ileride ciddi hastalıkların ana sebebi Allah korusun. Gıdadan kısarak gelecek 500 1000 tl size hayır getirmez. Dogalgazi da az da olsa açın. Bunlar temel ihtiyaçlar. Tasarruf dediğin kisabilecegin kalemlerde olur. Diyelim tasarruf edeceğiniz zaman oldu. Parayi TL de biriktirmeyin. Altin vs alin bankada gr biriktirin. Umarım bu günler geçer. Herkes için bu günlerin bir an önce geçmesini diliyorum.