Kelimesi kelimesine katiliyorum. Ben usengec biri degilimdir ama is yapmaktan aynen sizin gibi bikiyorum. Misafirlige gittiysem oturup iki kelam konusmak istiyorum ben de. Ama dedigin gibi biz kadinlar yine mutfaktan cikmiyoruz, once sofra hazirla, sonra bulasiklari topla, yika, sonra cayi demle ve onlari servis et, sonra milletin biten caylarini tazele. Hayir yani bana ortamda bir de soruyorlardi ee rosalone okul ne oldu, sinav ne oldu diye, tam iki kelam soran kisiye anlatirken annem ordan bagirir rosalone x amcanin cayi bitti diye, konu orada pat diye kesilir bir daha acilmaz. Annem bir de herkesin icinde rezil de ederdi milletin cayi bitiyor sen cene derdindesin diye.
Hele de ramazan ayinda. Upuzun oruc tutmusum zaten, tum gun hazirlik ile yorulmusum daha orucumu bile acmadan milletin corbalari yetisir, sonra yemekleri, sonra sofra toplamasi, sonra tabi sofra toplanir, millet namaz kilar ben hicbir sey yememis halimle sofra toplarim. Guya herkes dindardir ama sofra, evisi varken namaz kilmak luxtur o gun, isten kacmak gibi bakarlar tobe hasa.
Gorumce olayina gelince o zaten calissa da calismasa da bir tanedir, kiymetlidir, yerinden kalkmayandir. En azindan benimki oyle. Ilkokul cocugu gibi muamele gorur, hicbir is yapmaz, kv de yaptirmaz zaten. Allah var kv bana da is yaptirmaz ama ben vicdanen dayanamiyorum, koskoca kadin hic oturmuyor, yardim etmek icin ayaktayim hep ama gorumce nasil kalkmiyor, annesine nasil acimiyor anlamiyorum. Oyle oturur hicbir ise, caya dokunmaz her isi kv yapar.
Misafirlikte de durum bu. Kimse bana kalk is yap demez ama ben dayanamam ev sahibi ordan oraya kosarken ben de kalkar iki isin ucundan tutarim.
Calissan da calismasan da durum ayni arkadasim. Biz burda kac tane doktora ogrencisiyiz kimsenin kocasi ev isine kosmuyor, hep biz ayaktayiz. Ama benim esim disarda yemek noktasinda rahattir, hatta ona kalsa hep disarda yesek, hep pizza soylesek oh ondan iyisi yoktur. Kahvalti-aksam hic farketmez disarda yer. O acidan rahatim. Bir de ev isinden de zor olani cocuk ile ilgilenmek. Esim ev isine ilgilenmez ama cocuk bakar ya o bana yetiyor.
Kim bizim toplumu boyle alistirmis boyle yetistirmis bilmiyorum. Ne islamda var boyle bir anlayis, ne de bati ulkelerinde. Peygamber Efendimiz her isini kendisi gorurmus, hem de o kadar yogun hayatina ragmen. Ben ABD de yasiyorum burda soyle bir deger siralamasi vardir: 1. Kadinlar 2. Cocuklar 3. Hayvanlar 4. Erkekler :) Ayrica ev isi yapmak, yemek yapmak, cocuk bakmak kadin isi degildir burada. Erkek de yemek yapar, ev isi yapar, cocuk bakar. Parklara gidin yari yariya hem anne hem baba gorursunuz cocuklarina bakan. Birine misafirlige gidin erkek yemek hazirlar, servis yapar ve bu ilginc bir durum degildir, kilibiklik degildir. 2 aydir kv bizde esim surekli emrediyor annesine ve bana, suyunu bile almiyor artik, cunku oyle yetismis anne tarafindan ve annesine de erkekligi ispatlama gibi garip bir cabaya girdi.
Gercekten bu cok onemli bir konu. En ust tabakasindan en alta kadar erkek egemen bir yasanti icindeyiz.