ev hanimi olmaktan nefret ediyorum

soyle kv ler yok mu??
onlari hepsini bir cop posetine doldurup çöpe atmak lazim..
bor ise yaramiyorlar ortaligi kaynatmakdan karistirmaktan baska..
yazik ya..
halbuki bizim ornek timsalimiz peygamberimiz bile hep hanimlarina yardim etmis..
biz onu ornek aliyoruz her halini hayatimiza tasdik etmemiz lazim..
ama nerde..

Hayır anlamadığım nokta o kadar için acidiysa oğluna sen isit o zaman yemeği.

Bunlar işlerine gelince ıslami konuda mangalda kül bırakmaz işlerine gelmeyince o devirde olması gereken oymus şimdi farklı derler.

ev hanimlarina cok saygi duyuyorum tabiki kutluyorum mesleklerin en zorlarindan birisi....ama ben bu isi bu zorunlulugu yapmaktan biktim artik
..evlendigimden beri hayatim yemek yap bulasik yika evi temizle , degisikluk olsun diye misafirlige gitsem yine servise yardim.et bulasiga yardim..bu nasil bi hayat ya ..erkekler yiyor iciyor kalkiyor birde "çayyy" diye sesleniyor..yemin ederim nefret geldi bana cay servisinden..o kadinlar yemekleri yapiyor bacagimiza kucagimiza yapisik cocuklarla sofrayi.kuruyor sonra sofrayi topluyor bulasik yikiyor bunlari yaparkende cay demliyor ve onu servis ediyor hoop tekrar bulasik ..yemin ederim.aglicam simdi sinirden..kaynanamlara gidincede ayni seyler e gelinsin yan gelip oturamiyorsun ki herzaman yan gelip oturmaktan yana degilim elbette bi isin ucundan tutmaliyiz ama bazen ara verilmeli bazi seylere yaa nefret ettirilmemeli ki isteyerek severek yapsin o kadin servisi yemegi...zorla ellerim.titreyerek yapiuorum ölü gibibir yüz ifadesiyle..cunku nefret ettim artik..yemek yapmayi berkarken cok severdim ama.evlenince bukadar nefret ettirilecegimi bilemezdim...cok sinirim.bozuk ya ölene dek dinlenemeyecegim.hep yemek yapip cay yapip servis edip bulasik yikamak zorundayiz kadinlar olarak...heleki calisan hanimlar..altininizda opuyorum isten gelip misafir agirliyorsunuz birde helal ya...ama calisan kadinlara saygi duyuluyor bu bir gercek...orengin: kaynanamlara gittigimizde gorumcem ayy oluyom.yorgunluktan geberiyom anneee diye sizlandiginda benim orda oturmam goze battirtilirtiyor kaynsnsm ve digerleri tatafindan.....ay sen otur yawrum aksama kadar calisiyorsun zaten cayi corbayi ellleme bizler xaten hep evdeyiz deyip gozler benim uzerime cevriliyor kalk gibisinden..yapiyoruk ediyorum mutlaka ama bikiyorum anliyormusunuz BIKIyorum....elbetteki her ortamda hunharca iş yapmiyorum ama olmuyor iste bir ortamda bir kadin sadece oturuyorsa o an cani o isii yapmamak gibi bir.luksu yok kimse anlayisli degil...simdide esim bagriyor kalk biselr hazirla diyor halbuki annrmlerden yeni geldim bir suru kalabalik ve hizmetten yeni kurtuldum...soyle saatlerce hic bise yapmadan yatma kafa dinleme sansim yokkk..disarda 3 tl lik bir durum yesrk bugunde diyorum amann ne masraf yapiyoruz birsuru sey var evde yapalim.yiyelim diyor e mutlaka birsuru is cikiyor....kendimi bulasik makinesi firin ocak tan baska birsey hissetmiuorum....dun teyzeme gittik bi degisiklik olur diye gittim ama nerdee pasta borek servisi cay servisi topla kaldir bulasigi yika hopp arabaya bin eve git cocuhu doyur mutfa topla yat sabahin korunde kahvalti ver ese hasta da olsan ..bugunde simit ye nolur desen masraf yapamam diyen bir es...aksama yedir icir yine sora misafir gelsin yine servis yine bulasik..allahim cildiricam yeter yaaaa...aglayarak yemek yaptigim.bile oldu...kadinlik ne zor :KK43:
sana ana bir olay anlatayim..
gecenlerde bir yere gotmistim..
bir tane kadin bende bugun gezmeye gitmicem hepsini iptal ettim bugun evde cay keyfi yapacam tek basima dedi..
sende gel dedi ..
kadina icimden ozendim..
aklimdan da soyle gecti demekki kendini mutlu etmeyi beceren kadinlar da varmis..
bak kadin ev hanimi ama kendince keyif yapiyor..
yani sende kendi kendini mutlu etmenin yollarini ara..
yoksa hayat boyle gecmez..

Ben sadece kv ye gıdersem sofrakur kaldr bu işleri yaparım. Görümceme gıdersem asla yapmam. Ben onların yegenlerine kardeslerıne ( yani kocama) zaten hergun bakıorum bi gıdıncede o bakıversın . Anemdede yatışşş. Bazen evde cnm istemez hiç bişey yapmam kocam ya dışardan gelıekn yemk getrr ya da eve gelince hazırlar. Bende bi ara senı gıbı bu hislerdeydim. Bence kendını kasma rahst bırak oldugu kadar

Valla canim bunun ev kadinligiyla bir alakasi yok. eskiden vardi boyle odun erkekler simdi kaldimi yahu.
Valla bende evli ve cocukluyum ama bizde hersey ortak yapilir.
Senin esin bildigin köle muamelesi yapiyor.
Artikk al karsina konus cok bunaldigini yardimci olmasini tatli dille söyle.

ya masllah ya..
boyle esi sen nerden buldun..
hic jayatimda boyle iş yapan erkek gormedim varsa bile bize denk gelmez azizim:işsiz: ojurken yazdiklarini bir kahkaha attim ya..
sen ne sanslisin ya..
Allahim bana bunlarin 3 te birini yapacak bori olsun yeter de artar bile..
senin ki pek bi hamarat mis ya..
ben senin yerinde olsam esimin ayaklarini yikarim sabunla..
cunku adam herseyi hakediyor masllah:KK9::KK9:
evet çevrem böyle söylüyor ama tabi bizimde farklı sorunlarımız oluyor bu konuda olmasa da. Doğruyu söylemek gerekirse hiç de pohpohlamadım o evde yaşıyorsak ikimizinde görevi olarak gördüm ve öyle de algıladı kendisi ee tabi arada şımartıyoruz ama genel olarak bu görüşteyiz :)

evet çevrem böyle söylüyor ama tabi bizimde farklı sorunlarımız oluyor bu konuda olmasa da. Doğruyu söylemek gerekirse hiç de pohpohlamadım o evde yaşıyorsak ikimizinde görevi olarak gördüm ve öyle de algıladı kendisi ee tabi arada şımartıyoruz ama genel olarak bu görüşteyiz :)
yani ne bileyim ..
haytta illaki sorunlar oluyor kimse 4. 4 luk degil tabikide ..
yinede sana yqrdim etmwsi cok guzel ..
hic erkegin banyoyu yikadigini pek duymamistim yqni etrafimda yok....
Allah mutlu etsi ne diyelim..

yani ne bileyim ..
haytta illaki sorunlar oluyor kimse 4. 4 luk degil tabikide ..
yinede sana yqrdim etmwsi cok guzel ..
hic erkegin banyoyu yikadigini pek duymamistim yqni etrafimda yok....
Allah mutlu etsi ne diyelim..
Amin hepimizi inşallah canım sağolasın.
Sen kendine kıymet vermezsen kimse vermiyor emin ol. Önce ben mutlu olmalıyım ki etrafımı mutlu edebileyim böyle düşünüyorum. Hepimiz için hayırlısı :)

Son bir kaç senedir esnek saatli işe vakit ayırıyorum ve açıkçası şunu gördüm, evde yapılan iş çok afedersiniz, benim açımdan hamallık kadar ağır bir iş. Tüm gününü senelerce evde ve ailesine adanarak geçirmeyi "tercih" eden tüm kadınların ellerinden öpüyorum, ben yapamam.. Çalışan insanların öğle tatili, iş çıkışı bir çay keyfi, iş arası az da olsa bir sosyalliği oluyor. Ne kadar ağır olursa olsun, kafasını dağıtacağı bir alanı mutlaka oluyor. Hangi açıdan olursa olsun, deşarj olmuş olarak eve dönülebiliyor. Tüm gün sabahtan akşama, aralıklı dahi olsa iş yapmak gerçekten takdir edilecek bir şey. Çünkü ay sonunda bunun için size herhangi bir bedel ödenmediği gibi üstünüze zorunlu bir görev olarak kalıyor.. Bir de eleştirilme yok mu... Gerçekten helal olsun o ev düzenini sıfırdan sağlayıp, temizliği, çocuk sorumluluğu, misafiri, yemeği, bulaşığı, çamaşırı halleden o güzel kadınlara... Gerçek emekçilere...
Ve lanet olsun bunu kadının üzerine, omuzlarına, tek sorumlu gibi yıkan zihniyete...
Okuyan erkek varsa; Yardım edin eşlerinize.. Biz de iş yaşamındayız, ne kadar zor olabilir bir bayan olarak yaşıyor ve biliyoruz.. Haftasonları çıkarın eşlerinizi bir yerlere.. Kadınlar sürekli sizin arkanızı toplayıp, gelene gidene hizmet etmek zorunda değiller.. Bir kalkın ya! Annelerinin paşaları sizi..

ütüden çamaşır ve temizlikten nefret ederim bekar olmama rağmen. ama mutfakta yemek yapmayı vs çok severim

Bende ev hanımıyım, iş yapmak insanın içinden gelmeli, dagınık evde yaşayamam temizledikçe mutlu olurum,haftanın üç dört günü çamaşır, ütü hergün eşimi işe gönderirken farklı kıyafet giydiririm, ev için yemek, eşim işlerinede yemek götürdügü için sıkılmasın diye başka iki çeşit yemek, meyvesi, çerezi, tatlısı inanın yaparken çok mutlu oluyorum, eşim yiyecegi için,banyo temizligi zaten hijyen için hergün şart,heryer silinip , süpürülecek,havlular hergün degişecek yorucu ama heryer pırıl pırıl, misafir gelse rahatlık.

Böyle yaşamayı hak etmiyorsun. Hiç bir kadın hak etmez. Kadınları böyle köle gibi kullanılmasında biraz kadınların da suçu var. Dişini göster artık biraz. Sen de insansın. Bir kadınsın, sabırlı, kendine güvenen ve güçlü bir kadın. Eşinle bunu konuşmalısın. Olayın bu kadar büyüdüğünü, artık çok yorulduğunu tıpkı buraya yazdığın gibi anlatmalı, en azından çayını bari kalkıp kendisinin alması gerektiğini söylemelisin. Seni anlar eminim. Eğer anlamazsa, durumunuz varsa eve bir yardımcı tutmanızı öneririm.

Sizi aslında anlayabiliyorum. bi dönem bende böyle hissetmiştim öyle aman aman aşırı titiz becerikli olmama rağmen ama benim hayatım sadece işe yaramaktan başka bişey olmayacakmı tad alamayacakmıyım djye düşünmeye başladım. ev dağınık olsa krizlere hemen girmeyen vaktinde yapan ben en ufak toz parcasında kendimi yediğimi görmeye başladım. aile hekimimize başvurdum çunku cok unutkan ve mutsuz olmuştum. ayrıcada tahammülüm kalmamıştı. doktorda çok yoruldumu ve devam ederse depresyona kadar gidebilecegini hele ki evde kucuk cocuk evin isi gücü alisverisi camasiri varsa bunu tetikleyecegini soyledi. o yüzden dısari cikmak veya mumkunse calismak iyi geliyormus. bana antidepresan yazdi hafif bitkisel bi ilacti belki ben kendimi sartlandirdim bilemiyorum ama ertesi gün fark etmeye başladi. yaklasik 1 ay aldım ve hayatdan zevk almaya başladim. dinlenmek benim.icin yoktu bos dursam kınanacakmışım gibi bi duruma kendimi soktum. hem iş yapmak istrmiyorum ama kendi başima iş cikariyorum hersey gozume geliyor gibi. simdi cooook rahatım inanın sizede tavsiye ederim bi doktorunuza basvurun ben kendimde gizli depresyondan suphelenmistim netde arastirinca.

Ben çalışıyorum da ne oluyor? Kadının kaderi bu. Eşim yardımcı oluyor sağolsun suyuma kadar getirir ama yinede kadınlık zor zanaat. Hele ki anneysen.

Ben biraz tembel ve üşengeç bi insanım. Yapınca yaparım ama yapana kadar kırk takla :)) Çevremde bunun farkında. 5 yıllık evliyim eşimi ilk günden alıştırdıım hiç peşini toplamadım en ufak şeyde bile yardım istedim beynine yerleşsin diye. Yemek yapmaya kalksam peşime gelir sofra kurmaya yardım eder. Tuvaleti yıkasam o banyoya girer yıkar çıkar. Dün çamaşırları çıkarmak için banyoya gittim da o arkamdan balkonu yıkamış götürdüm astı çıktı uğraşmayayım diye. Çamaşırları katlıyorum diye acıkmıs girmiş mutfağa makarna köfte yapmıs sofrayı kurdu yedim içtim kalktım sofrayı o topladı. Bazı cumartesileri çalışıyorum mesai oluyor. Eşim evdeyse siler süpürür. Çarşaf değişir sürpriz yaptım der. Ama benim eşimin içinde var sever böyle şeyleri. Yeni evliydik durup durup mobilyaları silerdi napıyorsun derdim yeni eşya toz olmasın derdi. Komik gelirdi ama adam seviyor. Görüyor ben tembelim bi de çalışıyorum.
Demem o ki siz de canınızın kıymetini bilin. Baştan hizmete alıştırdıysanız bi de zor. Hergün temizlik yapmayın ya da evde oldugu zaman yardım isteyin.Eşinizi siz tanıyorsunuz. Kvye gidince totom koltuktan kaldırmam, yemek yedikten sonra iki tabak alır kaldırır banyoya doğru giderim ellerimi yıkamaya. Gerçi artık gitmiyoruz ama.Benimki biraz tembellik üşengecim ama işe yarıyor :))

Sizde kendimi gördüm o yüzden patlattım kahkahayı, az evvel yemek yiyorduk, eşim ellerine sağlık çok güzel olmuş, nereden buluyorsun böyle lezzetli pratik şeyleri deyince Hayatım tembel kadınların pratik çözümleri olur bilmiyor musun dedim gülüştük:KK70::KK70:

2 hafta evvel kayınpederi bir haftalığına misafir ettik, Allah için kayınvalidem yemek konusunda çok beceriklidir, bilmediği şey yok ama kayınpeder benim pratik 2 dakikada uydurulan yemeklerime tav oldu, nezaketen değil gerçekten :KK70:tariflerini aldı giderken :KK70:

Hayatta bazen rahat olmak lazım, tüm gün iş yapacağım ortalık toplayacağım, toz alayım, çamaşır asayım diye kendini yıpratmamalı insan, 2 sil otur bir çay keyfi yap, bugün canın iş yapmak istemediyse çık dolaş.

Benim babaannem, anneannem hatta anneannemin annesi aşırı titiz kadınlarmış, annem desen mutfak profesörü eli çok lezzetli ve marifetli bir kadındır, kardeşim acayip titiz, büyük anneannem aşırı titizliği yüzünden senelerce bir sürü hastalıkla uğraşıp durdu, tam gezip dolaşacağı rahat edeceği zamanlarda evde bir divan tepesinde biri yemek getirse de yesem diye bekledi, ağzını derisi soyulana kadar sildirecek kadar titizdi siz düşünün ama ne oldu yıprandığınla kaldı:(

kusura bakmayın ama bence siz kocanızdan şikayetçisin. tam ev işlerine kimse güle oynaya yapmaz ama bu kadar şikayet edicek bişeyde değil.

'çay' diye bağıran kocaya 'zıkkım' diye cevap veririm.
ayrıca ben erkek kuzenler bilirim erkeklere çay servisini onlar yapar (hani ayrı ayrı muhabbet ederler ya kadınlar ve adamlar bi ortamda).
yani bu eğitimle alakalı bişey diye düşünüyorum.

Allah sabır versin ne diyeyim.

Sizde kendimi gördüm o yüzden patlattım kahkahayı, az evvel yemek yiyorduk, eşim ellerine sağlık çok güzel olmuş, nereden buluyorsun böyle lezzetli pratik şeyleri deyince Hayatım tembel kadınların pratik çözümleri olur bilmiyor musun dedim gülüştük:KK70::KK70:

2 hafta evvel kayınpederi bir haftalığına misafir ettik, Allah için kayınvalidem yemek konusunda çok beceriklidir, bilmediği şey yok ama kayınpeder benim pratik 2 dakikada uydurulan yemeklerime tav oldu, nezaketen değil gerçekten :KK70:tariflerini aldı giderken :KK70:

Hayatta bazen rahat olmak lazım, tüm gün iş yapacağım ortalık toplayacağım, toz alayım, çamaşır asayım diye kendini yıpratmamalı insan, 2 sil otur bir çay keyfi yap, bugün canın iş yapmak istemediyse çık dolaş.

Benim babaannem, anneannem hatta anneannemin annesi aşırı titiz kadınlarmış, annem desen mutfak profesörü eli çok lezzetli ve marifetli bir kadındır, kardeşim acayip titiz, büyük anneannem aşırı titizliği yüzünden senelerce bir sürü hastalıkla uğraşıp durdu, tam gezip dolaşacağı rahat edeceği zamanlarda evde bir divan tepesinde biri yemek getirse de yesem diye bekledi, ağzını derisi soyulana kadar sildirecek kadar titizdi siz düşünün ama ne oldu yıprandığınla kaldı:KK43:

Bende çok hazırcıyım e bakıyor eşim o yapmazsa mecbur yapılacak toplanılacak laf etmeden kaldırır toplar. Çene yapmayı sevmez konuşana kadar hallederim gözüyle bakıyor. Benimde uyduruk yemeklerim vardır annem mükemmel yemek yapmasına rağmen sorar. Bunu nasıl yaptın diye.
Benim eşimin bi huyu var. Bir şey yapsam bunu her yerde söyler bana garip geliyor ama bi tatlı yapsam oo bi tatlı yapmıştı öyleydi böyleydi anneme kardeşime annesine ona buna duyurur millet merak eder ne yaptın diye halbuki çikolata soslu kek devamlı yapmadığım görev haline getirmediğim için bence eşimin hoşuna gidiyor farklı geliyor. Garip adam vesselam :))

Ben biraz tembel ve üşengeç bi insanım. Yapınca yaparım ama yapana kadar kırk takla :)) Çevremde bunun farkında. 5 yıllık evliyim eşimi ilk günden alıştırdıım hiç peşini toplamadım en ufak şeyde bile yardım istedim beynine yerleşsin diye. Yemek yapmaya kalksam peşime gelir sofra kurmaya yardım eder. Tuvaleti yıkasam o banyoya girer yıkar çıkar. Dün çamaşırları çıkarmak için banyoya gittim da o arkamdan balkonu yıkamış götürdüm astı çıktı uğraşmayayım diye. Çamaşırları katlıyorum diye acıkmıs girmiş mutfağa makarna köfte yapmıs sofrayı kurdu yedim içtim kalktım sofrayı o topladı. Bazı cumartesileri çalışıyorum mesai oluyor. Eşim evdeyse siler süpürür. Çarşaf değişir sürpriz yaptım der. Ama benim eşimin içinde var sever böyle şeyleri. Yeni evliydik durup durup mobilyaları silerdi napıyorsun derdim yeni eşya toz olmasın derdi. Komik gelirdi ama adam seviyor. Görüyor ben tembelim bi de çalışıyorum.
Demem o ki siz de canınızın kıymetini bilin. Baştan hizmete alıştırdıysanız bi de zor. Hergün temizlik yapmayın ya da evde oldugu zaman yardım isteyin.Eşinizi siz tanıyorsunuz. Kvye gidince totom koltuktan kaldırmam, yemek yedikten sonra iki tabak alır kaldırır banyoya doğru giderim ellerimi yıkamaya. Gerçi artık gitmiyoruz ama.Benimki biraz tembellik üşengecim ama işe yarıyor :))

tembellik konusu aynı ben ama benim eşimde benim kadar tembel:))
benim babamda böyledir.. bende evde çalışan adam görerek büyüdüğümden hiç kadın işi olduğunu düşünerek bakmadım o yüzden olaya.. zaten evlendim yemek yapmayı öğrendim.. çocuklarım oldu sağlıklı yemek yapmayı öğrendim.. babam kaç yaşında adam hala daha bana geldiğinde yapılacak birşey var mı diye sorar.. oğlan ufakken gelmişti bir kere bulaşıklarım duruyordu girdi yıkadı hemen.. böyle bir adamın kızı olduğum içinde bu ev işi olayını hiç üstüme alınmadım zaten.. kör topal idare ediyoruz işte..

tembellik konusu aynı ben ama benim eşimde benim kadar tembel:))
benim babamda böyledir.. bende evde çalışan adam görerek büyüdüğümden hiç kadın işi olduğunu düşünerek bakmadım o yüzden olaya.. zaten evlendim yemek yapmayı öğrendim.. çocuklarım oldu sağlıklı yemek yapmayı öğrendim.. babam kaç yaşında adam hala daha bana geldiğinde yapılacak birşey var mı diye sorar.. oğlan ufakken gelmişti bir kere bulaşıklarım duruyordu girdi yıkadı hemen.. böyle bir adamın kızı olduğum içinde bu ev işi olayını hiç üstüme alınmadım zaten.. kör topal idare ediyoruz işte..

Benim babam bu kadar olmasa da o da yardım eder anneme. Bizim evde cam kırılsa babam süpürür kimseye batmasın diye öyle değişik yardımları vardır. Pazar kahvaltılarını hep babam hazırlar. Biz hep pazar gününü beklerdik çok severdik o sofraya oturmayı. Eşim de denk geldi o sofralara. Arada o da yapar sık sık olmasa da. Güzel şeyler bunlar birlikte vakit geçirmek için baya zaman kalıyor beraber yapınca herşeyi.

kusura bakmayın ama bence siz kocanızdan şikayetçisin. tam ev işlerine kimse güle oynaya yapmaz ama bu kadar şikayet edicek bişeyde değil.

'çay' diye bağıran kocaya 'zıkkım' diye cevap veririm.
ayrıca ben erkek kuzenler bilirim erkeklere çay servisini onlar yapar (hani ayrı ayrı muhabbet ederler ya kadınlar ve adamlar bi ortamda).
yani bu eğitimle alakalı bişey diye düşünüyorum.

Allah sabır versin ne diyeyim.

Bizim akrabalarda böyledir eğer çayı tutacak genç bi erkek varsa o tutar çayı. Hatta kalabalık bi ortamsa kadın erkek ayrı odalarda oturmuslarsa erkeklerin bütün servisi bizim erkek kuzenlere ait olur. Farklı bi düşünceyle değil sonuçta hepsi akraba kuzen oluyo maksat iş paylaşımı :KK73:Eşimin erkek kuzenleri de hamile olduğum süre boyunca bana servis yaptırmazlar. Hatta bizden baya büyük bi kuzeni eğer gave getirecekse cçayı icmiyorum ben o zaman derdi. Ben yorulmayayim diye :halay:

• Beğen
Reactions: KV_
Bizim akrabalarda böyledir eğer çayı tutacak genç bi erkek varsa o tutar çayı. Hatta kalabalık bi ortamsa kadın erkek ayrı odalarda oturmuslarsa erkeklerin bütün servisi bizim erkek kuzenlere ait olur. Farklı bi düşünceyle değil sonuçta hepsi akraba kuzen oluyo maksat iş paylaşımı :KK73:Eşimin erkek kuzenleri de hamile olduğum süre boyunca bana servis yaptırmazlar. Hatta bizden baya büyük bi kuzeni eğer gave getirecekse cçayı icmiyorum ben o zaman derdi. Ben yorulmayayim diye :halay:

dimi yaa zaten böyle olmalı bu. sırf çay getirip götürmek değil ki.
ama inanın bizim türklerde oluyo bu; bi süre teyzemlerle yaşadım. oğulları sabahlar kendi yataklarını toplamazlardı evden çıkmadan teyzem benden beklerdi. beklerdi ama söylemezdi. bende hiç yapmadım.

şimdi öğrenci evinde kalıyorum. erkek ev arkadaşlarımda var. tamam kızlara göre biraz rahatlar ama bitanesi 2 bilemedin 3 günde bi çamaşır makinasını çalıştırır fln. hani kendi işlerini kendileri halledebiliyo.

burda böyle konuları okuyorum, yorum yapıyorum sonra da düşünüyorum; acaba ben nasıl biriyle evlenicem o_O

Back
X