Ev sahibiyle tek başına kavgam

olmaması gerekirse millet çadırda mı yaşayacak ?
Birilerinin barınma hakkını sağlamak için madem yatırım aracı degilse niye ev alsın adam ?
Oturmak için. Üç beş ev alayım kirasıyla geçineyim ülkesi değiliz biz. Kiracı istese 12 sene boyunca evinizden çıkmaz. Kanunlar böyle. Ben insanlarla uğraşmayı seviyorum ters insana denk gelmeyi umursamayacak kadar sinirlerim sağlam diyorsanız başka tabi.

Merhaba arkadaşlar, yalnız bir kadın olarak şirret ev sahibiyle tek başıma kavga ediyorum. Ben eve ağustos 2021’de girmiştim, şimdi de evden çıkıyorum. Bana diyor ki yazın kira ödeyeceksin. Neden diyorum ağustosta girdiğim içinmiş. Yazın ev boş kalıyormuş zarardaymış, yoksa beni dava edermiş. Daha önce de eski komşularımı dava etmiş. Bu adamın böyle bir hakkı var mı Allah aşkına? Zaten yalnızım tek başıma mücadele ediyorum zaten boşanma davam da var. Hem anahtar teslim edip hem de kira ödemek istemiyorum. İftira atmasın diye evdeki elektronik eşyalar çalışırken videoya aldım. Ne diyorsunuz ne yapmalıyım..
Dava edebiliyor mahkeme de anahtar teslim etmediysen 6 ay ettiysen 3 ay kira ceza veriyor

Merhaba arkadaşlar, yalnız bir kadın olarak şirret ev sahibiyle tek başıma kavga ediyorum. Ben eve ağustos 2021’de girmiştim, şimdi de evden çıkıyorum. Bana diyor ki yazın kira ödeyeceksin. Neden diyorum ağustosta girdiğim içinmiş. Yazın ev boş kalıyormuş zarardaymış, yoksa beni dava edermiş. Daha önce de eski komşularımı dava etmiş. Bu adamın böyle bir hakkı var mı Allah aşkına? Zaten yalnızım tek başıma mücadele ediyorum zaten boşanma davam da var. Hem anahtar teslim edip hem de kira ödemek istemiyorum. İftira atmasın diye evdeki elektronik eşyalar çalışırken videoya aldım. Ne diyorsunuz ne yapmalıyım..
Normalde sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce fesih bildiriminde bulunmanız gerekiyor. Ev sahibi siz evden cıktıktan sonra zaten daha fazla kiraya verecektir. Bu kadar aç gözlü olmanın lüzumu yok. Bu zamanda ev sahipleri kiraciları evden çıkaramıyor. Evi boşaltmıyorum, kirayı da yasaya uygun olarak artıracağız deyin. Geçmiş yıllarda %25 ten fazla artırdıysanız yeni sözleşme yoksa aradaki farkı isteyin. Bu da sizin hakkınız.

1 yıl yazıyor ama 3 yıldır oturuyorum
İlk mesajlarınızı hep ev sahibi haklı diye okudum çünkü sözleşmenin ilk 1 yılı içerisinde olsaydınız talebi doğruydu. ama 3 yıldır oturuyorsanız istediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Afedersiniz ama şurada bile kendinizi doğru düzgün ifade edemiyorsunuz. Hiç mi bir avukat tanıdığınız yok, aratın ev sahibini, böyle bir hakkı olmadığını söyletin.

Anahtarı kargolamayı düşünüyordum. Nasıl yani biraz daha açar mısınız
Kargoyu geri çevirip almadım diyebilir bizzat verin kanıtlayacak şekilde ben seneler önce bir dükkan boşalttım tuttuktan 3 ay sonra sözde adamla anlaştık ama adam durdu durdu 2 yıl sonra senetlerimi icraya koydu sonra biz davalık olduk sebep şu ben 2 yıl dükkanını işgal etmişim bu yüzden kiraya verememiş anahtarı teslim etmeden gitmiş vs vs saçmalamış bir sürü olayın iç yüzü asla böyle değil bu arada bütün avukatların bana söylediği buydu eğer habersiz anahtar vermeden gittiysen adam kiraya verdiği yere anahtarla açıp giremez mağdur olur mahkemeden sana 6 aylık kira ceza çıkar diye ama haber de verdim anahtarı koyduğum yeri de söyledim hatta dükkanı bırakacağım zaman adam oturdu beni teselli falan etti öyle bir ayrılma buna rağmen arkamdan bunu yaptı o yüzden dikkat et bir şey olmaz diye rahat gezme inan bana biri aklına girerse hiçbir şey yapmasa seni uğraştırır

Boş kaldığı süre ödeniyor galiba 3 gün sonra kiraya verse 2 kira parası almış olur

Et mahkemede gorusuruz de hajaajjq

Oturmak için. Üç beş ev alayım kirasıyla geçineyim ülkesi değiliz biz. Kiracı istese 12 sene boyunca evinizden çıkmaz. Kanunlar böyle. Ben insanlarla uğraşmayı seviyorum ters insana denk gelmeyi umursamayacak kadar sinirlerim sağlam diyorsanız başka tabi.
O kadar doğru yazmışsınız ki. Biz bundan 5 sene önce oturduğumuz evi kiraya verdik ve başka bir eve geçtik. Evimizi kiraladığımız kiracılarımızı da hiç bir zaman gelir kapısı olarak görmedik. Pandemi zamanında sıkışmasınlar diye kira almadık vs.. her şeyin iyi niyet çerçevesinde gittiğine inanıyorduk.

Sonra o evi satıp başka bir ev almaya karar verdik. Durumu onlara bildirdik. En kısa sürede çıkacağız dediler, taşınma yardımında bulunacağımızı da söyledik. Sonra durum anlaşıldı ki sözleşme bitene kadar çıkmaya hiç niyetleri yokmuş, bizi oyalamışlar. Çıkmak için istedikleri rakamı duyduğumuzda şok olduk ancak vermek zorunda kaldık - çünkü o evin parası diğerinin peşinatı olacaktı, zamandan yana sıkışıktık.

Parasını pulunu geçtim de, kandırılmış olmak, suistimal edilmiş olmak çok içime oturdu. Paranın peşinde olan bir insan olmadım hiç ama o paranın hepsi onların hakkı değildi. Asla da helal etmiyorum. Artık %25 olayı da kalkıyor bildiğim kadarıyla, dilerim şimdiki ev sahipleri bunların burnundan getirir, huzur bulmazlar. O derece kırgınım.

Velhasıl, şimdi yeni alınan evi kiraya vereceğim zaman avukatla sözleşme hazırlayacağım. Şartlar uyarsa veririm, uymazsa uğraşmam hiç. Boş kalsın daha iyi.

Şöyle ki öde diye zorlayamaz ama yasal olarak kiraci bulamazsa kalan aylari ödemek zorunda kalabilirsiniz bu genelde ilk 1 yıl icin gecerli diye biliyorum ama sozlesmenin 1 senelik olmasi ve sizin 3 senedir oturmanız sozlesmeyi hukumsuz kılmıyor 2021de imzaladiginiz 1 senelik sureli kira sözleşmesi yıl dolunca suresiz hale gelir. Ben kiraci almam ama sen de öde demesi sacma o zaman kiraciyi siz bulun baskasina kiralasin

Ev alacak parası olmayanlara da köprüaltı mı öneriyorsunuz?
ev almak yatırım, kiralar geçim kaynağı olarak görülmeseydi muhtemelen ev fiyatları şu ankinden çok daha düşük olacaktı
neredeyse herkesin alabileceği fiyatlarda olurdu
hal böyle olunca nüfusun büyük bir kısmı kendi evinde oturuyor olurdu, kiracı sayısı çok azalırdı
kiracılık muhtemelen sadece geçici yaşamlar için kısa süreli tercih edilen bişey olurdu
ev fiyatları düşük olacağı için, ev alamayanlar sahiden çok fakir vatandaşlar olurdu diye düşünüyorum

Hukuki bilgim yok ama bence ev sahibi hakli... sozlesme yenilenmezse tekrarlaniyor diye biliyorum dolaysyla agustosa kadar sozlesmeniz var oyle bi hafta once soyledimle olmuyor bu isler uzgunum...

Sizi çok iyi anlıyorum. Toplumumuzda bir kadın olarak tek başına yaşamak çok ama çok zor. Akşam eve döneceğimiz saate göre rota belirlemek, dikkat çekmeyecek şekilde giyinmek ve evden çıkarken şehrin nerelerinden geçeceğimize göre kıyafet seçmek gibi gündelik hayatta zorunluluklarımız var. Ailemle yaşadığım halde gün içinde kıyafetlerimi semtten semte değiştirmek zorunda kalıyorum. Maalesef bu toplumda bir kadının güvenli ve rahat yaşayabilmesinin ön koşulu ekonomik imkanlarının iyi olmasına bağlı. Bekar ve yalnız yaşayan kadın, ne yazık ki halkımız için tehlikeli bir şey, apartman toplantılarında dedikodunuz yapılır. Yalnız yaşadığınız için erkekler sizin kolay elde edilebileceğinizi düşünür. Ev sahibi vıdı vıdı yapar, eve gelen tamirci askıntılık yapar, sözde ahlak bekçileri ah..Kalacağımız semti, otobüs güzergâhını yemek siparişini getiren kişiye nasıl davranacağımızı bile düşünmek zorundayız. Bir yandan da komşudan ev sahibine herkes yaşamımızı tereddüt etmeden dikizliyor.

Siz evli olsaydınız eşinize karşı böyle bir tavır alamazdı. Bu ülkede tacizciler polisten korkmuyor, polisin geldiğini bildiği halde başlarına bir şey gelmeyeceğinden öyle eminler ki. Polisten korkmayan bizden neden korksun ?

Bekara ev vermeyiz'le de kalmıyorlar üstelik , daha taşınma aşamasında komşular ve çevre bir kadının nasıl yaşayacağına müdahale etme hakkını kendilerinde görebiliyorlar. Boşandıktan sonra sonra komşulardan ve çevreden gelen ‘Niye ayrıldınız?’ gibi sorularla başa çıkmak zorunda kaldım. Özel hayatınıza dair hiç de gerek yokken insanlara bir sürü açıklama yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bizim ülkemizde dul kadınlar potansiyel alıcı olarak görülüyor.

Bekar veya boşanmış kadınlar kutsal aile birliğini önemsemeyen kural bozan varlıklar olarak tehlikeli görülüyor, evli kadınlar bile boşanmış kadınlar ile iletişimi bıçak gibi kesiyor , kendi başlarına geldiğinde pişman oluyorlar tekrar dost olmak istiyorlar . Boşanmış veya hiç evlenmemiş erkekler ise hayatın hiçbir alanında problem yaşamıyor. Bir erkeğin eve kız arkadaşını getirmesi apartmanın veya mahallenin meselesi haline gelmiyor bizdeki gibi ahlak bekçileri ile uğraşmak zorunda kalmıyorlar.

Oysa biz kadınlar hem de fiziksel şiddete maruz kalma ihtimalini azaltmak adına daha fazla kira ödeyecekleri yerleri seçmek zorunda kalıyoruz, bir anlamda özgürlüğü tercih etmemizin bedelini ödemek zorunda kalıyoruz. Bu bedeli karşılayamayacak durumda olanlar, gelir düzeyi yüksek olmayan kadınlar, 20:00 sonrası eve dönmek zorunda kalanlar asıl sıkıntıyı onlar çekiyor. Erkek kardeşi, erkek kuzeni, erkek arkadaşları, sevgilisi evine geldiği için apartmandan attırmaya yönelik imza toplamaya çalışan komşular var ülkemizde ve bu komşular da genellikle 60 yaş civarı kadınlar. Bir noktadan sonra görünmez olmayı istiyorsunuz.

Bu düzen değişecek konu sahibi. Bizler değiştireceğiz. Herşey baskı ve zorluktan ibaret değil, bunu direnme olarak görün. İnanıyorum ki 10-15 yıl sonra herşey daha iyi olacak '' bizim zamanınzda şöyleydi böyleydi '' diye acıyla gülümseyeceğiz.

Yaşadığınız kötü hadiselerden ötürü kendinizi geri çekmeyin, hayatınızı kısıtlamayın. Siz eğitimli, çalışan,ayakları üzerinde durabilen kimseye ihtiyacı olmayan güçlü bir kadınsınız. Dualarımdasınız.

ev almak yatırım, kiralar geçim kaynağı olarak görülmeseydi muhtemelen ev fiyatları şu ankinden çok daha düşük olacaktı
neredeyse herkesin alabileceği fiyatlarda olurdu
hal böyle olunca nüfusun büyük bir kısmı kendi evinde oturuyor olurdu, kiracı sayısı çok azalırdı
kiracılık muhtemelen sadece geçici yaşamlar için kısa süreli tercih edilen bişey olurdu
ev fiyatları düşük olacağı için, ev alamayanlar sahiden çok fakir vatandaşlar olurdu diye düşünüyorum
Geçenlerde burada bir konuda hanımlar fikir alışverişi yapıyorlardı. Çelik konstrüksiyon bir ev yapmanın maliyeti 1 milyondan başlıyormuş. Bu malzeme ve işçilik maliyeti. Bunun içinde arsa maliyeti yok. Biz karı-koca çalıştığımız durumda bile maaşlarımızla ancak geçiniyorduk ( şu an ücretsiz izinde mümkün değil zaten). Sırf evin malzeme ve işçilik maliyetini bile çıkarmamız için aile evinde yıllarca maaşımızı yemeden içmeden kenara atmamız lazımdı. Ev yatırım aracı olarak görülmez de çok az miktarda kiralık ev kalırsa o kiralar günümüzdeki fiyatları mumla aratır.

Her şey yatırımdır. Memleketin akan suyunu şişeleyip satmak da yatırımdır. Su yani bu, içmezsek 3-4 günde ölürüz. Üretilmesi için birisinin emeğini, sermayesini ortaya koymasını gerektiren her şey yatırımdır. Ev de aynı şekilde dünyanın her yerinde böyledir. Serbest piyasa koşullarına uymak zorundayız. Yoksa %25 sınırındaki gibi piyasanın daha sert tepkisiyle karşılaşırız.

Bence tam senenizi doldurup öyle çıkın yoksa dava açar ve de kazanır eger sözleşme varsa ...

Geçenlerde burada bir konuda hanımlar fikir alışverişi yapıyorlardı. Çelik konstrüksiyon bir ev yapmanın maliyeti 1 milyondan başlıyormuş. Bu malzeme ve işçilik maliyeti. Bunun içinde arsa maliyeti yok. Biz karı-koca çalıştığımız durumda bile maaşlarımızla ancak geçiniyorduk ( şu an ücretsiz izinde mümkün değil zaten). Sırf evin malzeme ve işçilik maliyetini bile çıkarmamız için aile evinde yıllarca maaşımızı yemeden içmeden kenara atmamız lazımdı. Ev yatırım aracı olarak görülmez de çok az miktarda kiralık ev kalırsa o kiralar günümüzdeki fiyatları mumla aratır.

Her şey yatırımdır. Memleketin akan suyunu şişeleyip satmak da yatırımdır. Su yani bu, içmezsek 3-4 günde ölürüz. Üretilmesi için birisinin emeğini, sermayesini ortaya koymasını gerektiren her şey yatırımdır. Ev de aynı şekilde dünyanın her yerinde böyledir. Serbest piyasa koşullarına uymak zorundayız. Yoksa %25 sınırındaki gibi piyasanın daha sert tepkisiyle karşılaşırız.
bahsettiğim şeyin gerçekleşebilmesi için zaten temelinin çok eskiden atılması gerekirdi
20-30 sene öncesinden bahsetmiyorum çok çok daha eskiye gitmek lazım
son 20-30 senede hatta belki 50 senede illa ki yatırım ve geçim aracı olarak görülür
şu günden sonra paralel evrende bile imkansız bu

aslında sıkıntı şuradan kaynaklanıyor
evini kiralayan kişilerin bu alışverişten çok büyük beklentileri oluyor
bir gayrimenkulden diledikleri gibi yararlanabileceklerini zannediyorlar
ama yasal sınırları unutuyorlar
aslında o yorumu yazan üye bence bu konuya vurgu yapmak istedi ama çok da detaylı açıklamamış
ülkemizde ev sahiplerinin hem kendilerinin hem de kiracıların yasal haklarıyla ilgili çok fazla bilgi eksiği var
sonra mahkemelik olduklarında senelerce kiracıyla uğraşıyoruz diye isyan ediyorlar
evet çünkü karşı tarafın haklarını bilmeden hareket ediyorlar
bir türlü anlamadıkları 2 konu var:
1- ev sahibi kafasına göre zam yapamaz, yasal sınırlara uymak zorundadır
2- ev sahibi kafasına göre kiracıyı çıkaramaz, yasal sürelere, sınırlara uymak zorundadır

rakamların yüzdelerin bi önemi yok, dönemsel olarak sürekli değişir zaten. bazen %10 olur, bazen tefe tüfe oranında olur, bazen %25 olur. ama hiçbir zaman kimsenin kafasına göre değildir

burada çok fazla konusu açılıyor. her sene kiracı değiştirmek isteyen ev sahipleri konu açıyor bazen
gerekçesi de 1 sene önce kiralamış evini ama kira düşük kalmış artık, kredisini karşılamıyormuş o da çıkarmak istiyormuş
yasal olarak böyle bir hakkın yok dediğimizde bu tarz insanlar asla anlamıyorlar mesela
dedik ki senin kredinden kiracıya ne ? ee ben gelen kirayla kredi ödemek istiyorum diyor

yani özetle ev sahipleri hem kendi haklarını hem de karşı tarafın haklarını bilerek kiralarsa biraz daha yoluna girer bişeyler
kiracı da bilecek ev sahiplerinin hakkını. mesela 5 sene dolunca emsale yakın kira ödemesi gerektiğini, bu konuda arıza çıkarmaması gerektiğini bilecek gibi gibi düşün
o tahliye sözleşmelerini imzalarken günün birinde o imzanın kendisini zora sokabileceğini bilecek

bahsettiğim şeyin gerçekleşebilmesi için zaten temelinin çok eskiden atılması gerekirdi
20-30 sene öncesinden bahsetmiyorum çok çok daha eskiye gitmek lazım
son 20-30 senede hatta belki 50 senede illa ki yatırım ve geçim aracı olarak görülür
şu günden sonra paralel evrende bile imkansız bu

aslında sıkıntı şuradan kaynaklanıyor
evini kiralayan kişilerin bu alışverişten çok büyük beklentileri oluyor
bir gayrimenkulden diledikleri gibi yararlanabileceklerini zannediyorlar
ama yasal sınırları unutuyorlar
aslında o yorumu yazan üye bence bu konuya vurgu yapmak istedi ama çok da detaylı açıklamamış
ülkemizde ev sahiplerinin hem kendilerinin hem de kiracıların yasal haklarıyla ilgili çok fazla bilgi eksiği var
sonra mahkemelik olduklarında senelerce kiracıyla uğraşıyoruz diye isyan ediyorlar
evet çünkü karşı tarafın haklarını bilmeden hareket ediyorlar
bir türlü anlamadıkları 2 konu var:
1- ev sahibi kafasına göre zam yapamaz, yasal sınırlara uymak zorundadır
2- ev sahibi kafasına göre kiracıyı çıkaramaz, yasal sürelere, sınırlara uymak zorundadır

rakamların yüzdelerin bi önemi yok, dönemsel olarak sürekli değişir zaten. bazen %10 olur, bazen tefe tüfe oranında olur, bazen %25 olur. ama hiçbir zaman kimsenin kafasına göre değildir

burada çok fazla konusu açılıyor. her sene kiracı değiştirmek isteyen ev sahipleri konu açıyor bazen
gerekçesi de 1 sene önce kiralamış evini ama kira düşük kalmış artık, kredisini karşılamıyormuş o da çıkarmak istiyormuş
yasal olarak böyle bir hakkın yok dediğimizde bu tarz insanlar asla anlamıyorlar mesela
dedik ki senin kredinden kiracıya ne ? ee ben gelen kirayla kredi ödemek istiyorum diyor

yani özetle ev sahipleri hem kendi haklarını hem de karşı tarafın haklarını bilerek kiralarsa biraz daha yoluna girer bişeyler
kiracı da bilecek ev sahiplerinin hakkını. mesela 5 sene dolunca emsale yakın kira ödemesi gerektiğini, bu konuda arıza çıkarmaması gerektiğini bilecek gibi gibi düşün
o tahliye sözleşmelerini imzalarken günün birinde o imzanın kendisini zora sokabileceğini bilecek
Buna ben de katılıyorum. Allah iyi insanlarla karşılaştırsın. İki taraf da makul olduğunda sorun çıkmıyor zaten. Ama taraflardan biri uyanıklığa başlayınca o nokta kavga dövüşe gidiyor.

Back
X