evde tasarruf için yaptıklarımız..

kızlar bugün alışverişe gittim ve k.pa diye bir marketin reyonlarının arasında bir bölüm gördüm.
son kullanma tarihine az bir zaman kalan ürünlerde %50 den fazla indirim vardı.
çikolatalar, pekmezler, bakliyat, kekler, soslar vs bir sürü ürün vardı.

mesela bazı çocuklu evlerde çoğu yiyecek son kullanma tarihini görmeden biter.
buradan bir kaç kuruş birikir diye düşünüyorum.
sizlerle de paylaşma istedim.

Marketlerde hazırlanan tüketim tuzakları, vatandaşın ihtiyacından fazla alışveriş yapmasına sebeb oluyor.

İşyeri sahipleri marketlerin iç dizaynında yaptıkları bazı düzenlemelerle daha fazla ürün satıyorlar.

Süpermarketlerin genel felsefesi, az satılan ürünleri çok satılan ürünlere giden yol üzerindeki reyonlara yerleştirerek satışlarını artırmaktı. Ancak uzmanlar son zamanlarda büyük alışveriş marketlerinin müşterileri, yeni bir taktikle çekmeye çalıştığını bildiriyorlar.

KLASİK TAKTİKLER

TERKEDİLDİ

Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Tülay Süer, klasik market anlayışının artık terkedilmeye başlandığını ve reyonların artık "müşteriye kolaylık sağlama" felsefesiyle dizayn edildiğini söylüyor. Süer, "Süper ve hipermarketler, yer seçimi ve fiyat ayarlamalarıyla müşterilerinin dikkatini çekmeye çalışıyorlar. Mağazalarındaki ürün sıralamasında ise müşterilerine kolaylık sağlayacak dizayn yapıyorlar. Çünkü artık müşteri biran önce alışveriş yapıp evine dönmeyi düşünüyor. Bu yüzden de mağaza sahipleri reyon uygulamasına giderek müşterilerini memnun etmeye çalışıyor. Yağ ve temizlik maddeleri gibi çok aranan ürünleri önlere konuyor. Hatta marketlerin sürekli müşterileri, satın aldıkları ürünlerin alışageldikleri yerlerinin değiştirilmesini istemezler" diyor. Süer, lüks tüketime yönelik ürün sayısının artık azaldığını kaydediyor.

RAF HİLELERİ

Rafların düzenlenmesinde de, orta kısma en çok alıcısı bulunan ürünler, alt ve üst kısımlara da alıcısı fazla olmayan özel ürünler sıralanmasına özen gösteriliyor. Yine rafların çocukların ulaşabildiği alt kısımları, onlara hitap eden ürünlerle dolduruluyor. Süpermarketlerde erkek traş ürünleriyle parfümeri maddeleri de ön plana çıkarılıyor.

BÜYÜK ALIŞVERİŞ

SEPETLERİ

Alışveriş sepetlerinin büyüklüğü de müşterileri fazla alışveriş yapmaya zorluyor. Mağazaya bir iki madde almak için gelen bir kişi, büyük sepeti doldurarak çıkıyor.

ÇOCUKLULARA ÖZEL...

Süpermarketlerde ve hipermarketlerde en çok göze çarpan taktiklerden biri de kasaların kenarlarına çocukların ilgisini çekecek ürünlerin konması. Alışverişini bitirip para ödemeye gelen müşterinin yanında çocuğu varsa, ödeme yaparken birkaç çikolata veya çiklet parasını da gözden çıkarıyor. Bazı marketler de çocuk oyuncaklarını ön taraflara yerleştirerek çocukların ilgisini çekmeye çalışıyor.

FELSEFE DEĞİŞTİRDİLER

Önceleri, az talep gören ürünleri, çok satılan ürünlere giden yol üzerindeki reyonlara yerleştirerek satışlarını artırmaya çalışan süper ve hipermarketler taktik değiştirdi. Şimdi artık "müşteriye kolaylık sağlama" felsefesiyle temel ihtiyaç reyonları ön taraflara konuyor. Çocukların ilgisini çekecek ürünlerin alt raflara ve kasa yakınına konması, büyük alışveriş sepetleriyle müşteriye psikolojik tüketim baskısı yapılması gibi taktikler ise hâlâ yürürlükte...

Akıllı alışveriş daha az para harcatır!

Kolay para kazanmıyoruz. Bu yüzden kolay harcamamız için uygulanan taktiklere karşı uyanık olmalı ve mücadele etmek zorundayız. Tasarruf etmeyi bilmeyenler zararlarını başka türlü çıkarmaya çalışırlar. Ve bu zincirleme olarak herkese bulaşır ve hayatımıza yansır.
Bu yüzden zaten bir çoğunu bildiğiniz bazı maddeleri bir araya getirdim. Sizinde önerileriniz olursa lütfen gönderin.
1) Artık bir çok marketin yayınladığı yada gazete içinde dağıttı haftanın indirimli ürünlerini inceleyin.
2) Mutlaka alışveriş listesi yaparak gidin.
3) Markete açken gitmeyin. En az %30 fazla harcayabilirsiniz.
4) Yalnız gidin. Yanınızdakilerin fikirleri ekstra alışveriş yapmanıza yol açar.
5) Market kartını kullanın. Sürekli gittiğiniz market kart veriyorsa yaptığınız alışverişlerde bazı ürünlerde sırf bu kartınız olduğu için avantajlı fiyat ödersiniz.
6) Mağaza markalarını alın. Bazı mağazalar kendi markaları ile pirinç, tuz vb. malzemeler yaptırırlar. Özellikle bir marka aramıyorsanız market markalı ürünler ile tasarruf edersiniz.
7) Tam çıkışta, kasa yanında duran ürünlerden birer ikişer almayın. Onlar sizi beklerken ilginizi çekip birkaç lira daha harcamanız için oradalar.
8) Ürünlerin ağırlık ve fiyatlarını karşılaştırın. Her zaman büyük olan daha ucuz olmayabilir. Ayrıca 5’i bir arada daha ucuz gibi görünen ürünlerin orijinalinden daha küçük olduğunu bilin.
9) Marketin güçlü reyonlarını kullanın. Güçlü reyonlarda örneğin süt mamülleri, bir çok marka ve bundan kaynaklanan bir rekabet ve çeşitli avantajlar olacaktır.
10) Hazır yemekler her zaman pahalıdır.
11) Göz seviyesinin altındaki rapfalrabakmayı unutmayın. Genellikle ucuz ürünler oralardadır.
12) Son kullanma tarihlerine bakarak alın. Hem sağlıklı hemde en son ürün olması ödediğiniz fiyatın karşılığını almanız anlamına gelir.
13) Marketlerde ortada duran sepetlerde sürümden kazanmak için oldukça ucuzlatılmış ürünleri ve bunların arasında gözden kaçabilecek birkaç pahalı ürünü görebilirsiniz. Dikatli olun.
14) eğer vaktiniz varsa raflardaki bilmediğiniz ve işinize yarayabilecek yeni ürünlere yada yeni markalara biraz zaman ayırın.
15) Marketlerin kalabalık olmadığı zamanları tercih edin. Sakin alışveriş akıllı alışveriştir.
16) Marketlerin internetteki fiyatlarına göz atın.
17) Bir gün öncenin artan yemekleri ile yeni şeylr yapabilirsiniz. Ör artan pilav ile kadınbudu köfte gibi.
18) Bazı şeyler mevsiminde ucuzdur. Bunları alıp deep freeze’de bekletip kullanabilirsiniz. Ör balık yada çilek. Derin dondurucuda saklanabilen gıdaları tercih edin.
9) Marketlerdeki kampanya, indirim işaretlerine dikkat edin.
20) Özellikle sürekli tükettiğiniz şeyleri toptancı marketlerden yada toptancı halinden alabilirsiniz.
21) Bildiğiniz fabrika satış mağazalarını kullanın.
22) Bayramdan hemen önce kolonya yada çikolata almak pahalıya gelir. Yada kışa girerken kışlıkları almak. Sezon sonunu yada ilgili günlerden önce önleminizi alın.
23) Gerçekten indirimde olan bir şeyler olup olmadığını görevlilere sorabilisiniz.
24) Çocuğunuz için doktorunuzun önerdiği sütü alabilirsiniz. Ancak onun dışında marketin kendi yaptırdığı sütü tercih edebilirsiniz.
25) Bir bütçe belirleyip yola çıkın. Bu bütçeyi geçmemek için kendinizi kontrol edin.
26) Ucuz olduğunu bildiğiniz yerleri tercih edin. Fabrika satış mağazaları gibi.
27) Tam kasaya geldiğinizde gerçekten aldığınız her şeyin gerekli olup olmadığını şöyle bir gözden geçirin.
28) Mevcut ürünlerden yada o dönemde bol olan ürünlerden oluşan menüler hazırlayın.
29) Haftalık yemek planınızı yaparsanız alışverişinizi daha iyi planlayabilirsiniz.
30) Hatalı yada eksik olan şeyleri hemen iade edin yada yenisi ile değiştirin.
31) Son kullanma tarihi uzun olan ürünlerin dayanıklı olması size kazandırır.
32) Nakit para yada ATM kartı kullanın. Kredi kartı sizin olmayan bir bütçeyi kullanabilmenizi sağlar.
33) Yapacağınız yemeğe yada kullanacağınız yere göre malzeme alın. Bebeğiniz için marka süt, krem şokela için market markalı süt gibi.
34) Evinizde hangi malzemeden ne kadar olduğunu bilirseniz ona göre alışveriş yaparsınız.
35) Yorgunken alışveriş yapmayın. Çikolata gibi enerji verecek şeyler ilginizi çekecektir.
36) Zayıf olduğunuz ürünlerden uzak durun. Ben elektronik yada kitap tarafına gitmemeye çalışıyorum mesela
37) Neyi ne kadar sürede tükettiğinizi biliyorsanız alışveriş miktarınızı ona göre düzenleyebilirsiniz.
38) Sadece alışveriş için alışveriş yapmayın.

Eger ütünün kısa sürmesini ve daha rahat ütülemek istersen;çamaşırlarını makinadan çıkar asmadan önce hepsi üst üste gelecek şekilde elinde düzelterek katla. max yarım saat bekle ve öyle as..kuruduktan sonra ne kadar rahat ve kolay ütülendiğini göreceksin :)

benim 3 aylık evli biri olarak tasarruf yaptığım tek şey şu;
ben çöpe giden yemeğe çok üzülürüm,bulamayan bir çok insan var.
o yüzden aylık alışveriş yapmıyorum ben,çünkü onuda denedim dolapta çok erzak olunca onuda yapayım,bunuda yiyeli derken daha çok yiyoruz.
haliyle israf...
o yüzden şöyle yapıyorum,dolabım bomboş!
1 gün önceden ne yiyeceğimize karar veriyorum,malum 2 kişiyiz çeşit 2 yi geçmiyor.
eşimde bende çok yiyemediğimiz için bir gün mercimek çorbası,yoğurt başka bir gün et salata.
yemeğe karar verdikten sonra alıyorum malzemeyi asla fazladan birşey almıyorum.
evde bakliyat çok.mesela evde bakliyat,patates falan varsa önceliği bu malzemelerden yapılan yemeklere ayırıyorum.
burda dün gördüm hemen uyguladım,prizde takılı olan çamaşır makinesi,ütü,ketıl...hepsinin fişini çektim: )

kızlar ben giyime çok harcıyorum,bunu nasıl kısacağım: (
sizler bu konuda neler yapıyorsunuz?

sebzemi günlük alıyorum böylece bozulmuyor bayatlayan ekmeklerimi robottan geçirip dondurucuya atıyorum kullanmadığım elktirikli aletleri fişte bırakmıyorum alışveriş listesi yapıyorum market reklamlarını takip edip nerde ne ucuzsa onu ordan alıyorum aklıma gelenler bunlar şimdilik

önce dolap detoksuyla gereksiz,uzun süredir kullanılmayan,uyumsuz eşyalarımı ayıklıyorum,kombinlenebilecekleri ayırıyorum.ihtiyaç listesi çıkarıyorum,tüm sezon için neye ihtiyacım olduğunu belirleyip,listemi hazırlıyorum,ve harcayabileceğim miktarı da önceden belirleyerek gereksiz alım ve masraftan uzak duruyorum..

evet günlük alışverişte bozulma,ziyan olma riski daha az.buna vakti olanlar uygulayabilir.

bütün sayfaları okudum prizleri kontrol edicem artık.

çayı sıcak seviyoruz ocağımızın en küçük bölümü son bardak çay içene kadar açık kalır bunun için bir öneriniz varmı?

bi arkadaşın evde çayın soğumaması için termosa koyup içmek istediklerinde termostan bardaklara koyduğunu duymuştum. uygulamadım ama uygulanabilir

finans bölümünde bir kaç topicte bulaşık makinesi deterjan tabletlerini bölerek koyduklarından bahsetmiş bir kaç arkadaş.
bulaşıklarımı çok iyi sudan geçirdiğimden[makine açılıp bakılsa yıkanmış zannedilir],bana da mantıklı geldi bütün tablet koymamak.
ama hem zahmetli,hem de kirlilik yaratabilecek bir iş olacağından ,sıvı deterjanı denedim.
yıkama performansı güzel,istediğin kadar koyabiliyorsun,tasarrufun uğraştırmayan hali diyelim.

çamaşır ve bulaşık makinelerini akşam saat 10 dan sonra çalıştırın diyorlar. bir deneyeyim bakalım ne değişecek:)

aynen bize de çok yüksek geliyor,, evde durduğumuz saatler günün neredeyse 3te1i bile değil ama çok garip,,

Kkda böyle bir sayfa olmasına ve böyle tasarruflu bayanlar olmasına hem cins olarak çok sevindim...sizlerden çok fikir sahibi oldm tv fişi prizde kalırsa elektrik yakıyor bunu duydumda diğer açık olmayan bulaşık çamaşır gibi şeyleri burda okudum desem yeridir...deneyenler gerçekten indirim oldumu faturalarınızda merak ettim..bana bu ay elektriş 64 tl geldi ama kombi çalışıyor oğluma sık mama yaptığm için ketıl öyle.. Fırında tavuk yptm akşamları 2 defa...ütüyü bende 2 3 günde bir yapıyorum eşim gömlek çok giyiyor ve hemen kurur kurumaz katlamadan ütü yapıyorm..biriktirmem genelde..ütüyü akşamları yaparım.akşam elektrik daha az fiyata geliyor...0zellikle en pahalı öğleden sonraymış sanırım..bulaşık makinesine bi ara bende yarım tablet koydm ama bulaşıklar iyi durulanmamış gibi oluyordu bıraktm şimdi fairy kullanıyorm ve kırmaya gerek yok en düşükte yıkıyorm mis gibi oluyo..çamaşırları genelde 40 da yıkarım ne kadar ısı artarsa o kadar faturaya yansıyor kış olmasa bana elektrik 45 47 geliyordu..buda bana normal geliyo.sürekli evi dağıtan bir bebeğim var ve evi sık süpürüyorm ondan..ama 2 kişiye 90 95 çok bencede..üstelik evde pek yoksanız..ben bütün gün evdeym...kıyafetlerde çok sık alış veriş yapmam olanlarla 2 3 kış geçer çünkü uzun süre giyeceğm şeyler alıyrm kısa süreli değl dolapta dursun diye almam...olmayan eskierimide geçen sene vana yollamıştım inş ellerlne ulaşmıştır...

tasarruf için yapılan her şeyi yazmışsınız.ben de kullanmadığım odanın peteklerini kapatırım.bulaşıkta fairy kullanıyorum.haftada 2kere bulaşık,çamaşır ve süpürge çalışır.eskiden ne görsem alırdım.şimdi ihtiyaçlarımı alıyorum.

60-70 tl elektrik faturasına çok diyenler olmuş..kış geldiğinden beri bize 130-140 tl elektirk geliyor..bence de çok ama nedenini anlamadık..

su 50-55..
doğalgaz 200 geldi..

özellikle elektriğe ben de taktım, çünkü 80*90 gelen komşular kriz geçirince.)

çalışmayan aletlerin prizden çekilmesi gerektiğini bilmiyordum..

kombi 24 saat çalışıyor, tv tam gün-gece çalışıyor..akşamdan itibaren 2 tv çalışıyor..haftanın 2-3 günü bulaşık, 2-3 günü de çamaşır makinesi, 2 kere de süpürge yaparım ortalama..

çaydanlık kullanmam çay makinesi kullanırım çay vs için ..ama sadece sabah çay demlenir bizde..çayla aramız yok..

akşamları hem salon hem oturma odasının lambaları yanıyor ama eşim ekonomik lamba bunlara diyor..

fırın misafirden misafire 1 saat çalışıyor bazen ayda 1 misafir..bazen 15 te bir..

ama gelen fatura son 3 ay: 148-140-130......düşüş var gerçi..

son ay sadece bulaşık ve çamaşır makinesini gece çalıştırdım komşu söylemişti..çok farketmemiş aslında..

Son düzenleme:

evde bizde 2 kişiyiz elektrik faturam 70 ivarı gelir hiç şaşmaz bana iki kişiye göre çok geliyo ya
yaptıklarım şunlar:
her gece 1 posta bulaşık makinesi biriktirip gece yıkıorum en son yatarken çalıştırıp yatıorum
10 günde bi 2-3 posta çamaşır makinası çalışıyo (9 kiloluk makinam 2 kişi anca dolduruyoruz içini:))
akşamdan akşama salonun ışığı
çamaşır yıkandıkça 2 saati bulan ütülerim oluyo
hafta sonrları çay için çaycı kullanıorum
pc ler devamlı elimizde onların şarjı
fön makinası kullanmam(saçlarımı kırıyo diye)
bende anlamıorum neden bu kadar geldiğini.............

bravo,harika öneriler var.
bulaşık deterjanını az kullanmak isteyen arkadaşlar sıvı olanlarınıdan alabilir,istedikleri oranda koyabilirler.
evet oldukça fazla öneri geldi ama ben daha da geleceğine inanıyorum.

Son düzenleme:

kızlar size tavsiyem aylık kaç kilovat yaktığınızı takip edip,şehrinizdeki birim fiyatı öğrenmenizdir.
eşyalarınızın kullanımda ne kadar enerji harcadığını bilmek te[kullanım kılavuzlarında yazar]iyi olur.

herkese hayırlı akşamlar.
konu geri sayfalarda kalmış,güncelleyeyim dedim.
yeni öneriler ve arkadaşları bekliyoruz.
akıl akıldan üstündür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…