Mimarların elinde hazır çizimler oluyor, çoğunlukla onları alıyor müteahhitler bazen de proje dışına çıkıyorlar, örneğin evim aslında amerikan mutfaklı 4+1 ama müteahhit salonun yanındaki odayı mutfak yaparak 3+1’e çevirmiş, iyi de olmuş şanslıyım ki ev kullanışlı.
handeac123’ün evinin de belki projesi çok başkaydı ama müteahhit içeriye daha fazla oda yapmak için değiştirmiş olabilir.
Böyle bir şey yok yalnız. Proje ofisleri market değil ki müteahhit gelip raftan proje seçip alıp gitsin, sonra onu kafasına göre değiştirsin. Ne istediğini belirten kişi kendisi zaten.
O istekler ve yönetmeliğin çizdiği sınırlara göre her arsaya farklı proje çalışılır.
Daha önce güzel bir plan çözüldüyse ve yeni işin burada sayamayacağım kadar çok kriteri önceki projeyle benzerse plan revize edilip kullanılabilir sadece.
Ama sonuç olarak her yapıya tamamen ya da kısmen yeni plan çözülür, farklı cephe çalışılır.
Söylediğiniz şey hoş olmayan yerlere gidiyor.
Sanki mimarlar çirkin proje satmak için market açmış da müteahhitler de çaresiz gelip o çirkin projelerden seçmek zorunda kalıyorlar. Ama bazıları bazen mimarın çirkin ve kullanışsız projesinin dışına çıkıp dünyamızı güzelleştiriyor gibi anlatmışsınız.
Sizin dairenizde başka durumlar olmuştur. Proje bütün onayları aldıktan sonra müteahhit öyle kafasına göre "şu odayı mutfak yapalım, banyoyu buraya koyalım" diyemez. En başta 4+1i isteyen kişi de müteahhit.
Adam sonradan fikir değiştirmiştir, tadilat projesiyle proje değiştirilmiştir.
Gördüğünüz saçma sapan planları cepheleri tasarlayanlar da mimar ama parayı verip "tasarlatan" kişi müteahhit sonuç olarak. Bütün bu çirkin yapılaşma nedense hep mimarların üzerine yıkılıyor.
Bir toplumun mimarisinin kalitesi de diğer her şey gibi ve hatta daha fazla şekilde toplum yapısıyla doğru orantılıdır. Siz çirkin bir elbise giymekte ısrarcıysanız en ünlü moda tasarımcısı bile size çirkin bir elbise tasarlayıp diker, bu kadar basit (siz derken genel konuşuyorum, sizi kastetmiyorum).
Konu sahibi saçma bulduğu bir evi almış oturmuş mesela. Müteahhiti de şu an "yav bir apartman yaptım, daireler kapış kapış gitti, yine ondan yapalım" diyerek aynı kullanışsız planda ısrar edip mimara sinir krizi geçirtmekle meşguldür kesin.