• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evimi Göstermek Zorunda mıyım

Anlaşmanızı öneriyorum. O dava basit yargılama usulünde ve tedbir talepli açılıyor. Hemen tedbir kararı çıkar yani. Günler belirlenir ve siz müsait olmazsanız mahkeme kararına uymadığınız için sizi icra yoluyla tahliye ederler. Haftada 2-3 gün belli saatler verin ve kişi sayısını sınırlayın derim.
Yeni ev sahibimiz şuan emlakçı zaten. O da satmak için almış. Muhtemelen uzlaşırız ama dava açarlarsa biz de karşı dava açmayı düşünüyoruz.

Çünkü kontrat yenilenirken banka üzerinden bir yıllık kirayı peşin ödedik. Eski ev sahibimizden de kira devir tutanağı istedik(dekont da var) O da kalan kirayı nakit olarak veremeyeceğini, evin fiyatından düşeceğini onu da sözleşmeye madde olarak ekleyeceğini söyledi. Yani emlakçı evi ikiyüzbine yakın indirimli aldı.

Dava açmadan önce aradaki farkı öderse, kış günü kiracımız da biz de mağdur olmaz en kısa sürede kontratı da beklemeden evini boşaltırız. Aksi durumda uğraşırsa biz de gittiği yere kadar artık.

15 kişi birden mi alacakmış evi?? Bu ne saçmalık.
Sadece alacak kişi kimse onun bakması şartını koyun

Yeni ev sahibi benimle arayı germemeli bence. Tüm süreç, kayıtlı, belgeli ve benim lehime. Sakin sakin beklerse Eylül ayına da kalmaz, evim boşalınca giderim. Yoksa 9 ay bekleyecek, üstüne en az bir buçuk sene de mahkemeyle uğraşacak. 🤣🤣🤣
Ev yok ama özgüven tavan .d

Ellerinde mahkeme kararı yoksa göstermek gibi bir zorunluluğunuz yok, ki olsa bile haftada bir gün birkaç saatti onunda süresi var altı ay mı neydi şimdi tam hatırlamıyorum, yani mahkeme kararı olsa bile kafama göre istediğim vakit eve bir sürü kişiyi doldurabilirim diye bir şey yok.

Siz iyi niyetinizle göstermek istiyorsanız, haftada bir gün şu saatler arası diye belirleyebilirsiniz.

Evet tabiki gostermek zorundasiniz ama boyle kafasina gore ben gelebilir miyimden ziyafe haftanin 1 gunu ve saati belirlenir o gun musteri gezdirilir

Geçen sene aynı durumu yaşadım, akşam sekizde bile arayarak evi gezdirmek için insan getirmek istiyordu emlakçı. Haftada bir gün belirleyip o gün gelmelerini söyledim diye de ev sahibi arayıp, evi satmasına engel olduğumu söyleyip hakaretler savurdu. O süreci asla unutamıyorum, yerli yersiz zamanlı zamansız arayarak taciz ettiler ve resmen psikolojimi bozdular. Ev satıldı ve alan kişi de güzel bir oyun oynayak evden çıkmamı sağladı ve kendim oturacağım dediği halde evi kiraya verdi. O oyunları tabi ki yemezdim ama bu süreçte evden tiksindim ve kendi isteğimle çıktım gittim.

Evet tabiki gostermek zorundasiniz ama boyle kafasina gore ben gelebilir miyimden ziyafe haftanin 1 gunu ve saati belirlenir o gun musteri gezdirilir
Ellerinde mahkeme kararı yoksa , hiç öyle bir zorunluluğu yok şu an canı isterse gösterir istemezse göstermez.

Muhalefet olmak için yazmıyorum yasa bu şekilde.

Geçen sene aynı durumu yaşadım, akşam sekizde bile arayarak evi gezdirmek için insan getirmek istiyordu emlakçı. Haftada bir gün belirleyip o gün gelmelerini söyledim diye de ev sahibi arayıp, evi satmasına engel olduğumu söyleyip hakaretler savurdu. O süreci asla unutamıyorum, yerli yersiz zamanlı zamansız arayarak taciz ettiler ve resmen psikolojimi bozdular. Ev satıldı ve alan kişi de güzel bir oyun oynayak evden çıkmamı sağladı ve kendim oturacağım dediği halde evi kiraya verdi. O oyunları tabi ki yemezdim ama bu süreçte evden tiksindim ve kendi isteğimle çıktım gittim.
Hafta sonu, akşam sekiz hiç fark etmiyor. Yıldırmaya çalıştıklarını düşünmeye başladım.

Evi alan emlakçı zaten. Tahliye davası falan demişler ama biz kirayı peşin ödedik. Eski ev sahibi de evi satarken 9 aylık kirayı satıştan düştü. Yani alan kişi indirimli almış oldu.

Bizi çıkarmak için dava açarsa önce paramızı ödemesi gerekecek. Karşılıklı davalar açılır, tahliye davası daha çabuk bitse bile borç davaları iş ya da tüketici davaları içinde olduğu için yaşadığım şehirde 2 yıldan önce sonuçlanmıyor.

Yani mahkeme yoluna giderse 9 ayda boşalacak evi 3 yılda anca alır.

Aynen öyle. Kapımı açtıysam iyi niyetimden.
Borçlar Kanunu m. 319'a göre evet evinizi göstermekle yükümlüsünüz. Ancak tabi ki makul şartlar altında. Bkz.;

"....
Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.

Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.
..."

Gostermezse kontratin sonunda cikmasi gerekmiyor mu?
Yok gerekmiyor , ev sahibi mahkeme kararı ile evi gösterebilir hafta da bir gün bir kaç saat onun bile süresi oluyor altı ay gibi.

Ev göstermedi gerekçesiyle evden çıkaramaz kimse, eğer özellikle öyle bir madde eklenmişse kontrata o başka ama bu konuda o da yok.

Kadının evi sokak mı? Ailecek oturdukları eve böyle dan diye insanlar nasıl geliyor? Müze gibi hep başkasının misafirleri için evi toplu mu tutacak? Konu sahibi ayda 1 veya 2 haftada bir al. Dingonun ahırı mı senin evin? Hırsızlık bile olur böyle giderse.

Borçlar Kanunu m. 319'a göre evet evinizi göstermekle yükümlüsünüz. Ancak tabi ki makul şartlar altında. Bkz.;

"....
Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.

Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.
..."
Yine de yasa kiracıyı doğrudan yükümlülük altına almıyor. Evi göstermezse şu kadar ceza alır diye bir yaptırımı da yok. Bu madde evi satacak kişiye mahkeme yolunu açıyor. Mahkeme kararına göre zorunluluk doğuyor.

Yani ellerinde mahkeme kararı olmadığı için bir zorunluluğum yok, gelebildilerse iyi niyetimden diye düşünmek istiyorum.

Yasada var olsa bile, istediği zaman istediği kadar adamla gelinmesi de iyi niyet suistimali bence.

Yine de yasa kiracıyı doğrudan yükümlülük altına almıyor. Evi göstermezse şu kadar ceza alır diye bir yaptırımı da yok. Bu madde evi satacak kişiye mahkeme yolunu açıyor. Mahkeme kararına göre zorunluluk doğuyor.

Yani ellerinde mahkeme kararı olmadığı için bir zorunluluğum yok, gelebildilerse iyi niyetimden diye düşünmek istiyorum.

Yasada var olsa bile, istediği zaman istediği kadar adamla gelinmesi de iyi niyet suistimali bence.
Kanun hükmü mahkeme kararından hiyerarşik olarak üsttedir. Mahkeme kararının olmaması kanun hükmünün uygulanmayacağı anlamına gelmez. Evet kiracıyı doğrudan bir yükümlülük altına sokuyor. "Şu kadar ceza alır" diye bir yaptırımının olmaması bir "yaptırımının olmadığı" anlamına gelmez. Ceza, suç sonucunda verilir zaten. Ancak haksız fiil sorumluluğu için bir suçun oluşmasına gerek yoktur. Ev sahibinin zararlarını ödemek zorunda kalabilirsiniz veya ileride bir anlaşmazlık yaşadığınızda size karşı bu kullanılabilir. Yaptırım da bunlar olur.

Tabi ki benim de belirttiğim üzere makul bir zeminde birleşmenizi ön görüyor kanun. Sizi koruyor zaten, önceden ev sahibiyle bu konuda uzlaşarak evi göstermelisiniz. Evi gösterdiğiniz sırada ise ev sahibi sizin yararlarınızı göz önünde bulundurmak zorunda.

Back
X