Durdum durdum üst üste konu açmaya başladım.
Şimdi ben 23 yaşındayım ve 3 ay önce liseden itibaren 6 yıldır birlikte olduğum adamla evlendim. Kendisi 26 yaşında.
Üniversiteyi 5 yıl okudum, birincilikle bitirdim, tek başıma 9 ülke gezdim okurken, İngilizceye ek beginner seviyesinde Çince öğrendim, tiyatro kulübü kurdum ve okul tarihinde ilk doğru düzgün oyunu sergiledik, sosyal sorumluluk projelerine katıldım vs. Okulu bitirir bitirmez yüksek lisansa ve işe başladım. Evden çıkışım sabah 7 girişim akşam 11.
Bunları neden yazdım çünkü evlendiğim için vizyonsuz, cahil vs. gibi düşüncelere maruz kaldığımı düşünüyorum. DAHA BEN NAPİYİM? Bir de bu insanlar aşırı feminist, kadını bir şekilde damgalamaya karşı aydın kişiler, yersen.
Mesela İlber Ortaylı'nın mezun olur olmaz evlenmek yerine ülke gezin dediği videosunu en yakın arkadaşlarım bile paylaştı. Hayatında hiç bir başarısı olmamış, bırak ülkeyi yaşadığı şehirden dışarı bir adım atmamış, üniversiteyi bitirip işsiz kalmış, 23 yaşında gelip hala anne baba parası yiyip sadece evde oturan insanlar bunlar.
Ama ben evlendim diye vizyonsuz oluyorum. Planladığım hayat ve hedeflerim asla sogulanmıyor.
Ortada bir imza olduğu için mi bütün sorun? Beraber yaşıyor olsaydım ooo ne kadar aydın, mükemmel. Gerçi şartlar izin verseydi öyle yapardım da neyse.
Burda bir konu açtığımda bile aynı şeye kaldım. 23 yaşında evlenme vs. B ı k t ı m.
Bir de bunları böyle kimseye açıklamıyorum, uğraşmak istemiyorum. Garip garip tepkileri duyup susuyorum.
Onaylanmaya ve takdir görmeye elbette hepimizin ihtiyacı var ama yazdıklarınızı okurken bunun da ötesinde nasıl desem bi tür "övgüye muhtaçlık" hissettim.
Sizi gücendirmek amacıyla asla söylemiyorum; belki çok doldunuz, gelen eleştiriler sizi bu noktaya getirdi bilemiyorum ama "Heeey bana bakın; okulumu başarıyla bitirdim, zekiyim, yetenekliyim, dünyayı gördüm, mükemmel eşi de buldum. Her noktada gelinebilecek en mükemmel seviyeye vardım, hadi beni kutlayın." gibi olmuş biraz.
Acaba insanlara da bu şekilde yaklaşıyor da o yüzden mi inadına evliligine laf ediyorlar yoksa bu kadar çok laf edildiği için tepkisel mi yaklaşıyor diye düsündüm
İnsanlar o can sıkan, yer yer hadsiz yorumları çoğunlukla kendilerindeki eksiklikleri örtmek için ya da doğru bildiklerini sorgulamaksızın tekrar etme ihtiyacı hissettiklerinden yapıyolar. Samimi değil saldırgan yorumlar bunlar, dikkate almaya bile değmez.

Ki konu içinde siz bile yapmışsınız bakın; "bırak ülkeyi yaşadığı şehirden dışarı bir adım atmamış, üniversiteyi bitirip işsiz kalmış, 23 yaşında gelip hala anne baba parası yiyip sadece evde oturan insanlar bunlar." diye gömdükçe gömmüşsünüz.

Siz haklarında böyle düsünüyosunuz diye benden bi cacık olmaz deyip ölsün o zaman bu insanlar

Bakın insanların söyledikleri, düşündükleri ya da toplumdaki doğru ya da yanlış düşünce kalıpları kendinizi değersiz hissetmenize, yaptıklarınızı sorgulamanıza neden olmasın. Ama aynı şekilde yaptıklarınızı yersizce yüceltmenize de sebep olmasın.
Hani örnek vermek gerekirse okulu birincilikle bitirmenizi takdir ediyorum; azminize, disiplininize ve emeğinize sağlık. Ki sizin başarınız somut bi olay, ben dahil kimsenin takdirine muhtaç değil. Siz kimse övmese de güzel bi seye imza atmışsınız.

Ama öte yandan başarılı bi öğrenci olmanız çok ekstrem bi durum mu mesela, hayır değil. Türkiye'de 200'e yakın üniversite var, bunların fakülteleri var. Her dönem sizinle aynı statüyü paylaşan binlerce genç oluyo özetle. Böyle bakınca pek de özel sayılmazsınız.

Bu nedenle "Akademik anlamda başarılıymış o zaman kesin başarılı bi evlilik yapmıştır" gibi bi tutum da beklemeyin insanlardan. Birbirlerinden tamamen bağımsız konular çünkü bunlar.
Ki insan iliskileri konusunda ben doğrusunu yaptım diye arkanıza yaslanayım demeyin, çok üzülürsünüz.
Evlilik büyük sorumluluk, erken yaşta evlilik genelde sağlıklı sonuçlar doğurmuyor derken insanlar süpürgeden, bulaşıktan, kayınvalidelerden, para puldan bahsediyo gibi görünüyo ama değil.
Çok daha duygusal, çok daha insanın gelişimine ve değişimine dayalı bi süreçten; karakterin oturmasından, insanın ikili ilişkilerdeki güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmesinden, kan bagı olmayan birine aile olmasından ve yasal sonucları olan tek esli bi kurumu yonetmeye yetmesinden bahsediyolar.
Genç yaşta evlenenlerin çoğu bu süreçten bi haber olarak evlendikleri için pek de vizyon sahibi olduklarından söz edemiyoruz istatistiksel olarak. Siz istisna olabilirsiniz elbette ama kaideyi bozamayacaksınız.
O nedenle yüzünüze karşı ya da arkanızdan genelleme yapan insanları boşverin. Yanlıs ya da dogru onu zaman gösterecek. Sizin hayatınız sizin kararınız en nihayetinde. Öyle içinize atıp susmayın da. Cevabınızı usulünce ama çatır çatır verin sonra da geçin gitsin.