• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlenmek için şafi mi olmak zorundayım??

Arkadaşlar ben daha nişanlı değilim.Sadece üniversite son senem ve artık bu konuları tartışmak gerektiğini düşündüğüm için açtım erkek arkadaşıma.Onunda fikrini öğrenmek istedim.İyiki de açmışım diyorum.O biraz ataerkil yapıya sahip malesef.O ailesinden görmüş erkek ne derse kadın onu yapar diye.Sanırım böyle düşünüyor.Bu arada ben tavrımı da koydum yani.Ben istemiyorum dedim.Geçmek zorunda değilim dedim.Bunu bu kadar tartışacaksak sen bilirsin dedim.O da şu an kara kara düşünüyor.Neyi düşünüyorsa.Çok istiyorsan git kendine şafi bir kız bul dedim.Artık nereye gider bu durum nasıl olur bilemiyorum.

Hayır annesine de sormuş bir sorun çıkmaz demiş ama bilmiyorum.Kendisi şafiliğin gereklerini yerine getirmediği halde benim geçmemi istiyor.Ben böyle zorlamaları sevmiyorum.Diretmesi beni çileden çıkarıyor zaten.İstemediğim bir şeyi yapmamı istemesi.İlerde çocuk konusunuda çok düşünüyor çocuk kesinlikle şafi olacak diyor.Şimdiden belirliyor herşeyi.Canımı sıkan noktada bu.Seni çok seviyorum ama sen beni sevmiyorsun,sevsen şafi olurdun diyor birde.Gel de sinirlenme
ne güzelde ezberlemişşşş nekadar can sıkıcı bir durum
sizde ona o zaman senin sevginde yalan
öyle olsa sevsen ol ol diye diretmezdin sevdiğini değiştirmek istemezdin deyin...

daha şimdiden baskıcı olmaya çalışıyor benim dediğim olur kafasını yaşıyor
birde şart koymazlar mı benim dediğim olmazsa evlenmicez fln diye...
o zaman evlenmeyelim deyin sizde sen yoluna ben yoluma hadi bb:34:

İslamda kadın kocasının mezhebine tabidir, sen değiştirmem desende evlendiğinde şafi mezhebi üzerinden hüküm verilir. Seçmek ya da değiştirmemek söz konusu değil maalesef

Benim bildiğim İslam da kadın kocasının dinine tabidir, mezhebine değil. Sonuçta şafii de hanifi de müslüman.Mezhep seçimi kişinin kendi tercihine kalmıştır. Yukarıda verdiğiniz bilgiyi , hiç bir yerde okumadım.
Farklı mezhep olsa ne olur ki anlamadım , hiç bir sıkıntı olmuyo emin olun. Şimdi birde mezhep farklılıkları mı problem olmaya başladı ?

Son düzenleme:
çok ilginç. inandığınız Allah bir, Kitap bir, Peygamber bir...

ufak farklı yorumlamalar var arada, ne gibi bir sorun olacağından korkuyor ki?

Ailesi sorun etmemiş bir kendi sorun ediyor,sanki yerine getiriyor her kuralını.Ben tanıştığımda onun şafiliğini hiç sorun etmedim anlaşırız dedim.Ben sevmem öyle ayrımcılığı.Ama tam da böyle evliliğe adım atacak sırada bana böyle nedensiz şeylerle karşıma geliyor ya artık ne diyeyim bilemiyorum.Nedenini bir bilsem çevre mi başka birşey mi akıl sır erdiremedim.

Şafii ve Hanefi mezhepleri arasında çok fark yok neden bu kadar diretiyor ki Şafi olmanız için. Ona mı kalmış sizin hangi mezhebi seçeceğiniz? Siz tavrınızı çok güzel koymuşsunuz ezdirmemişsiniz kendinizi.

Sinir oluyorum erkeklerin evlenirsek benim dediğim olacak yok şunu yapacaksın yok bunu yapacaksın demelerine. Sanki biz onlarla evlenmek zorundayız dünyada başka erkek yok
:31:

Farklı mezhepten 2 insnaın evlenmesinde hiç bir sıkıntı olmaz,yalnız sana kendi mezhebine geçmesi için baskı yapması birlikteliginizi zedeler,şimdi ufak olan sorunlar evliliginizde dahada büyük
Bunları konuşup evlilik öncesi aranızdaki sorunları halledip ona göre bu yola çıkmalısınız canım

Son düzenleme:
Delirmek üzereyim artık.Erkek arkadaşımla kaç gündür bunu tartışıyoruz.Kendisi şafi ben hanefi.Beni sinir ediyor sürekli.Şafi olman gerekiyor deyip duruyor.Bende değişmem diye diretiyorum.bu konuda bilgisi olan var mı??Ne yapmalıyım yardım edin :(

oyle bır zorunluluk yok canım aynı sekılde ben Hanefi esim safii hıcbır zorluguda yok benım ailemde Hanefi esimin aileside safii hiçbir anlasmazlılıkta yok ve dinen sen evlenince otamatık esıne tabısın dıye bır fetvada yok canım sadece bellı seylerde ınsan kocasına tabiidir...mezhep kişinin bileceği birseydir kişi isterse geçebilir ama isteme ise kimse zorla geçiremez böyle bir hak benim bildiğim araştırdığım okuduğum hiçbir kitapa yazmıyor tatlım...:16:

Şafii ve Hanefi mezhepleri arasında çok fark yok neden bu kadar diretiyor ki Şafi olmanız için. Ona mı kalmış sizin hangi mezhebi seçeceğiniz? Siz tavrınızı çok güzel koymuşsunuz ezdirmemişsiniz kendinizi.

Sinir oluyorum erkeklerin evlenirsek benim dediğim olacak yok şunu yapacaksın yok bunu yapacaksın demelerine. Sanki biz onlarla evlenmek zorundayız dünyada başka erkek yok
:31:

Bende belirtiyorum sonuçta ikiside tek bir dine bağlı.İkisinin inanç biçimi aynı uygulayışları farklı olsa da.4 senedir beraberiz daha yeni tartışıyoruz bu konuları.Heralde yumurta dayanınca bir yere anca aklına geliyor insanın.Önceden bu kadar ayrıntı düşünmezdim artık okul bitecek evlilik düşüncesi sarınca insan hayli ciddi düşünmeye başlıyor.İyiki evlenmeden önce ortaya koydu düşüncesini.Ona göre kararımı şekillendirmem gerekiyor.Şafi arkadaşlarıma soruyorum abartıyor diyor.Gerçekten abartıyorsun dediğimde evet ben abartıyorum sen doğrusunu bilirsin tavrına geçiyor.Amacını anlayabilmiş değilim.Açık açık söyle diyorum.Ne yapmak istiyorsan artık oyalama beni diyorum.Ya kendini düzelt yada sen bilirsin diyorum hiçbirşey demiyor.Ben karşılık verince morali bozuluyor beyefendinin.

Arkadaşlar ben daha nişanlı değilim.Sadece üniversite son senem ve artık bu konuları tartışmak gerektiğini düşündüğüm için açtım erkek arkadaşıma.Onunda fikrini öğrenmek istedim.İyiki de açmışım diyorum.O biraz ataerkil yapıya sahip malesef.O ailesinden görmüş erkek ne derse kadın onu yapar diye.Sanırım böyle düşünüyor.Bu arada ben tavrımı da koydum yani.Ben istemiyorum dedim.Geçmek zorunda değilim dedim.Bunu bu kadar tartışacaksak sen bilirsin dedim.O da şu an kara kara düşünüyor.Neyi düşünüyorsa.Çok istiyorsan git kendine şafi bir kız bul dedim.Artık nereye gider bu durum nasıl olur bilemiyorum.

boşver takma canım geçmek ıstemıyorsan zorla olmaz zaten hanefiden safiiye geçmek içinde belli baslı kurallar var madem cok ıstıyor o zaman bulsun bir safii kız dediğin gibi anlamıyorum erkekleri bazen ya

ne komik
abim yabanci uyruklu bir kadinla evli
ne yani kadin müslüman mi olmasi lazim
sacmaligin önde gideni

ne komik
sacmaligin önde gideni

Bu durum Müslüman kadın için geçerli , o nedenle Müslüman kadının , Müslüman olmayan erkekle evlenmesi dinen yasaktır .
Benim bilgim bu yönde. Biraz araştırınca hep bu yönde dönüşler aldım . Yanlışım varsa , bilen biri düzeltebilir tabi .

Boyle bir zorunlulugunuz yok.

Sevgiliniz yalan soyluyor.
Dini nikah kiyilirken bile eger safi mezhebi kurallari karsilanmiyorsa,
hanefi mezhebi nikahi kiyilabilirken
boyle bir sey soylemesi sacma...
Bence ailesi oyle istiyordur .
Ayrica madem oyle bunu en basta soyleyecekti ...

Adamin senin mezhebine , inancina saygisi yok ki
sana olsun.
Ilerde cok sorun yasarsin
Bitir gitsin...

ne komik
sacmaligin önde gideni

Konu hakkında bilgisi olmayanlar, 'saçma' deyip, saçma sapan yorumlar yapmasa bari
yaptığınız yorumdan anlaşılıyor ki bir bilginiz yok, ne diye yorum yapıp çahilliğinizi belli ediyorsunuz ki?

DİNİMİZDE EVLENEN BAYAN EVLENDİĞİ KİŞİNİN MEZHEBİNE TABİ OLUR.

Konu hakkında bilgisi olmayanlar, 'saçma' deyip, saçma sapan yorumlar yapmasa bari
yaptığınız yorumdan anlaşılıyor ki bir bilginiz yok, ne diye yorum yapıp çahilliğinizi belli ediyorsunuz ki?

DİNİMİZDE EVLENEN BAYAN EVLENDİĞİ KİŞİNİN MEZHEBİNE TABİ OLUR.

bilgim olmasine gerek yok
kafam calisiyor
beynimi kullanabiliyorum
bu yeterli

dinimize göre? Kur'an'a göre mi, peygamberimize göre mi?

zira Kur'an'da mezhep diye bişey yok, peygamberimiz zamanında da herkes müslümandı mezhepler ortaya çıkmamıştı.

dinin hangi kısmına göre? Kur'anda geçmeyen, peygamberimizin zamanında olmayan birşey islam dininde nasıl kesinlikle şart oluyor?

farklı dinden bahsetmiyorum, farklı mezhep konusundan bahsediyorum...

İki insan,hayatlarının geri kalanında neşeyi,mutluluğu,iyiyi ,kötüyü beraber yaşayıp beraber ölmeye karar veriyor.
Ömrü boyunca yaşayacağı kişi olarak karşısındakini seçiyor ve iş gelip hanefi,alevi,sünni,,şafi gibi bir yerlerde takılıyor ya...Aklım almıyor bunu...

Benim bildiğim İslam da kadın kocasının dinine tabidir, mezhebine değil. Sonuçta şafii de hanifi de müslüman.Mezhep seçimi kişinin kendi tercihine kalmıştır. Yukarıda verdiğiniz bilgiyi , hiç bir yerde okumadım.
Farklı mezhep olsa ne olur ki anlamadım , hiç bir sıkıntı olmuyo emin olun. Şimdi birde mezhep farklılıkları mı problem olmaya başladı ?
Bir sonraki mesajımı okursanız bir sorun olmadığını görürürdünüz, bizler islam alimi değiliz, okuduğumuz bilgileri aktarabiliriz ancak bir kaç güvenilir kaynaktan araştırmasını önerdim arkadaşımıza, velev ki benim için hiç sorun değildir bu işler

karı koca eğer her biri farklı mezheplerde iseler ve her birisi kendi mezhebinin ilmihalini gerektiği kadar ve doğru biçimde biliyorsa, her birisi kendi mezhebinin hükümleri ile amel edebilir. Karı kocanın aynı mezhepte olmaları veya birbirlerinin mezheplerine uymaları şart değildir. Bu konuda diğerine baskı veya telkin yapmaları doğru da değildir. Her birisinin hak bir mezhepte bulunması kâfidir.
mezhep seçiminde eşlerin birbirlerine karşı herhangi bir sorumlulukları yoktur. Kadın mezhep seçimini müstakil yapar. Bu konuda kocasına uyması daha efdal değildir. Daha efdal olan, hangi mezhebi daha iyi biliyor ise o mezhebi uygulamasıdır. Koca da böyledir. Yani eşlerin birbirlerinin mezheplerini seçmeleri zorunluluğu yoktur.Bu konuda erkek de, kadın da, çocuklar da bağımsızdırlar, bağımsız hareket edebilirler. Yalnız, unutulmamalıdır ki, bir zorunluluk olarak değil; aynı çatı altında bulunmalarından dolayı uygulama kolaylığı sağlaması gerekçesiyle, tercihen, evde en rahat uygulama imkânı bulunan veya en çok tercih edilen, ya da en çok bilinme ve öğrenilme imkânı bulunan bir mezhep ortak olarak seçilebilir. Bu konuda mezhep taassubuna gitmeden, en iyi uygulama imkânı bulunduğu düşünülen bir mezhepte karar kılınabilir.

Back
X