• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlenmek için şafi mi olmak zorundayım??

nefret edyorum şu meshep kavgalarından. islamiyeti bu denli bölen yapılaşmadan. meshep ne allahın nede peygamberimizin emridir. peygamber efendimizin ölümünden sonra ortaya çıkan bir durumdur. uzun uzatıya anlatmayım şimdi ama dininiz dahi aynı iken meshep niye değiştriyosunuz onu anlamadım. her meshebide inceledim hepsinde bazı eksiklikler var. bundandırki peygamber efendimiz veda hutbesinde herhangibirini önder olarak atamamış ben size kuran-ı kerimi bırakıyorum demiş. dahada ötesi yoktur sanırım bunu anlatmak için.

benim eşim alevi bir ailenin çocuğu bense hanefi meshebine tabi bir ailenin çocuğuyum. ailem 5 vakit namazındadır. eşimin aileside alevi meshebine göre dini inanışlarını yaşarlar. evlilik öncesi 7 yıllı bir tanışıklığımız var. ikimizinde düşüncesi elhamdülillah Müslümanız. İslamiyet kuran ne gerektiriyosa ona inanıyoruz. meshep değil bizim için kuran önemli olan. başka pusulayada ihtiyacımız yok çok şükür. ama ailelerimiz böyle değil iki tarafta meshep inanışlarına tam anlamıyla bağımlı. ama sevgimize hürmet ettiler allah razı olsun.

ramazanda oruç tutarım kp iftar için hazırlık yapar orda kalsam kalkın kıza sahur hazırlayın o yorulmasın oruç tutacak yarın der. onlardan bir tanıdığımızın dükkanı vardı ve bende 12 imamarda kendisine iftarlık götürürdüm özellikle içinde et ve et ürünü olmayan. içinde bulyon var diye hazır çorba bile yapmaz susatmayacak yiyecekler hazırlardım.
yani herkes birbirine saygılı. farklılıklar yaşanan şaşkınlıklar olmuyomu oluyo tabiki ama aşmamın tek nedeni eşimle tek klavuzumuzun kuran-ı kerim olması. ailelerinde görüşlerine saygı duyunca gül gibi yaşayıp gidiyoruz.

evlenmeden önce eşimden şartlarım isteklerim oldu elbette ama hiçbiri meshep inanış tarzlarıyla alakalı şeyler değildi. oda aynı şekilde bunu istemedi.

ben hanefiyim örneğin yani ailem hanefi bizde erkekle tokalaşınca abdest kaçmıyor. ama bunun kuranı kerimde çok büyük günah olduğu belirtiliyo. ozaman abdesti kaçırması gerek. ama eşi bile dokunsa abdest kaçıyo helali ozaman niye kaçsınki abdesti helali ya sonuçta diye düşünüyo insan. kedi köpekte bozmaz örneğin sevince abdesti ama temiz olmayabilir o hayvanda belki çok necis olan biyerde yuvarlandı.
şafi meshebinde kan bozmuyor abdesti. aslında abdest bozan şeyer vücuttan dışarı çıkan necis yani mikroba dönüşen yada mikrop olanlardır ve kan vücuttan dışarı çıkıp havayla temasında mikrop üretir. hemde oldukça hızlı.
şafi komşularımız sünnetleri kılmazdı mesela. evet kılmak mecburi değil namazı bozan bir hal değildir bu. ama mümkün olduğu sürece her sünnetede riayet etmek gerekirki peygamber efendimizin şefaatini alalım.
namazda selam verme şeklimiz farklı mesela. hangisi doğrudur yada ikiside doğrumudur diye hiç araştırmadım. çocuklukta nasıl öğrendiysem aynen devam ediyorum.

aslında şafi ve Hanefi meshebi islamiyette birbirine en yakın mesheplerdir. ama bakın görünki meshepleri kurana göre değerlendirince nasılda eksiklikler çıkıyo. kuran-ı kerimin kuralları şartları allah tarafından koyuldu şüphesiz eksiksiz ve nettir. ama meshepler kişilerin firirleriyle değişim göstererek hatta maalesef din içinde siyasileşerek bugünlere gelmiş. geçtim toplumları bu düzen sevenleri ayırır olmuş. bunun yüzünden kızlar alelerinden kaçar farklı meshep gelinlerine kötü muamele edilir olmuş. ah be Müslüman kardeşim Müslüman Müslümana niye yapsın bunu.

allahınız bir. kuranınız bir. peygamberiniz bir. sadece abdest bozmayla ilgili farklılıklar ve namazda sünnetin kılınıp kılınmamasıyla ilgili farklılıklar var. eeeeeeeeee sorun ne yani. şimdiden bu baskıyı görüyosan işin zor.

kusura bakmayın uzattım ama biz hala çok yaşıyoruz bu sorunu. eşimle değil ama dışardan konuşan yobaz beyinlerden. ya eşime laf sokarlar yada bana. daha yeni başıma geldi aman kendine dikkat et sen Hanefi bi ailenin çocuğusun onlar içten içe seni değiştirir inanışına engel olur diye. 5 yıllık evliyim hiç böyle bişey yaşamadım. allahta yaşatmasın hep bu kafada gidelim inşallah. evladımda allah peygamber aşkıya büyüsün islam içinde ayrım yapmasın. hatta yaradılanı sevsin yaradandan ötürü inşallah.

Haklısın insanın rehberi kuran olduktan sonra gerisi teferruat Şafilerin kuralları biraz ağır namazlarda sünneti terk etmelerinin nedeni üzerinde kaza namazı varsa terk ederler.Kazalarını hemen kılıp bitirsinler ki sünnetleri de kılıp peygamberimiz şefaatini alabilsinler diye hanifiler de ise farzı da sünneti de kılarsın sonra kazayı kılarsın ama insanın nefsine zor geliyor aynı anda hem farz hem sünnet hemde kaza namazını kılmak o yüzden imamı şafi bu yüzden önce farz sonra kaza namazlarını kıl sonra da sünnetlere başlayın demiş.Bencede siz etrafın laflarına takılmayın Dinimiz hoşgörü kardeşlik dinidir.İnandığımız ALLAH bir Peygamberimiz bir rehberimiz Kuran olduktan sonra gerisi teferruattır.Sanki sizi eleştirenler ne kadar yaşıyor ki dinini Önemli olan dinimizi yaşayabilmek başkaların inançları ve yaşam tarzını yargılamaya kimsenin hakkı yok.

Erkek arkadasiniz neden bu kadar abartmiski anlamadim ben :26:

Mezhepleriniz de dort hak mezhepten. Yani onda da sIkIntI yok.

Sanki siz baska bir dine mensupsunuz gibi davraniyor cok abartiyor bana gore.

peki Aleviliğin hak meshep olmadığı diğerlerinin hak meshep oduğu hükmünü kim veriyo. 32 farzı uygulayan kelimei şahadet getiren bir alevi hakkın yolundan sırf alevi olduğu için ayrımı olmuş oluyo.

Hakkin yolundan ayrilmis oluyor demedim ben. Hele 32 farzi, kelime-i sehadeti cumlem icinde dahi kullanmadim. Ama yazdigimi bile dogru duzgun anlamak yerine en olmadik yerinden cimbizla cekistiren birine hicbir aciklama yapmayacagim. Ve evet yineliyorum. Alevilik 4 buyuk mezhepten biri degildir.

Mezhep derken 4 buyuk hak mezhep kast edilmis. Alevilik 4 hak mezhepten degil. :)

Ben de Aleviyim.

Hak mezhep diye bir kavram yok zaten.

Kuran-ı Kerim'i esas alırsak ki öyle de yapmalıyız. Peygamberimiz (s.a.v) zamanında mezhepler yoktu ama gruplaşmalar başlamıştı ve çok büyük günah işlemiş sayılıyorlardı. Tabi zaman içinde bu gruplaşmalar arttı siyaset de işin içine girdi çünkü. 2 büyük mezhebe bölündü islam; şii ve sünni. Hanefilik, şafilik, alevilik vs. bu 2 mezhebin alt grupları sadece.

Ama hiç birini Allah emretmediği için haktır diyemeyiz.

şimdiden inancın konusunda zorlayan ve şart koşan bir erkekle ilerisini düşünemiyorum:ssz:

ama ben bunu bir imamla konuştum ve gerek olmadığını söyledi.
geçmek zorunda değilmişim.

evet canım aynen öyle kayınbabam imam kaynım da imam şafiler..geçmek zorunda falan değilsin..islamiyette böyle bi zorunluluk yoktur..eşim şafi diye yeni evliyken abdesti bozulmasın diye o hanefi mezhebine geçti namazlarını da artık hanefiler gibi kılıyor rekat sayısı arttı..cok istiyorsa o geçsin ya da geçmesin ama zorunluluk yok..

Ben daha farklı düşünüyorum bu konuda.
Tüm mezheplere, herkesin inancına saygım var
Sonuçta hepsi Allah' a giden yolda insanın izlediği yoldur.
Benim için mesele, biri için kendi yolunu bırakıp başka bir yola zorlanmaktır.
Bu inancıma, yoluma , arayışıma aykırı.
Bu ben gibi olmayan benimle değil demektir.
Bırak şeklime ben karar vereyim.
Bir insana yapılabilecek en büyük haksızlık, müdahale budur bana göre.
Ben olsam samimi söylüyorum bu ilişkiyi devam ettirmem.
İnancı insanın özüdür, özümü değiştirmeye çalışanın yaşamımda da yeri olmaz.

Bizim de işyerinde şafii mezhebine tabii çalışanlarımız var, namaz da kıldığından dolayı birşey alıp verirken birbirimize dokunmayız ben genel de birşey verecekken ona, ya da o bana ya avucuma uzaktan bırakır ya da masaya.

Sonuçta hanefi, şafii hepsi hak diye biliyorum ben,

Gerçekten dini mevzular derin konular, mesela hacca giddildiğin de hanefi mezhebine geçildiğini söylemişti, kabe tavafı karışık ve kalabalık yapıldığından dolayı, madem şafii biri hanefi mezhebine geçebiliyorsa neden mezhebinin değiştirilmesi şart olsun ki? :44:

Mezhep derken 4 buyuk hak mezhep kast edilmis. Alevilik 4 hak mezhepten degil. :)

Çok merak ettim hak mezheplere kim karar vermiş acaba? Hak mezhep denmesindeki gaye ne. Hak Allah demek. Allah katında geçerli mezheplerin neler olduğuna insanlar mı karar verdi?? Bize de bunu yedirdiler bir güzel ohh afiyet olsun :)

Yani din bilgini değilim de. Pek de işim olmaz. Burda bilmiş bilmiş konuşup gönül kırmanın alemi yok. Neden böyle bir bilgi verme ihtiyacı hissettin??

Hepimiz doğrunun hakkın kendi inanışımız olduğuna inandırılarak büyütüldük. Zaten söz konusu din olunca Kuran dışında bir rehberimiz yoksa yorumlamaların gerçek doğru olduğunu söyleyemeyiz. Hee bana referans göster kurandan. Aynen böyle yazsın orda da. Ben dinimizi 4 alt mezhebe böldüm. İstedğinize inanın. :) Ne kadar mantıklı..

Son düzenleme:
" Mezhep, bir dinin çeşitli görüş ayrılıkları nedeniyle ortaya çıkan kollarından her birine verilen isimdir. "

Wikipedia.org

Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında mezhep var mıydı?
Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında mezhep yoktu, çünkü mezhebe ihtiyaç yoktu. Sahabeler, bilmediği meseleleri bizzat Peygamberimize danışır ve ondan öğrendiği gibi yapardı. Yani, bir asır sonra dünyaya gelecek olan mezhep imamlarının vazifesini, asrında bizzat Peygamber Efendimiz icra etmiştir.
Mezhepler, Peygamberimizin vefatından sonra ortaya çıkmıştır. Soru sormak için Peygamberimizi bulamayan müslümanlar, Efendimizin sünnetini ve Kuranı çok iyi bilen müctehid âlimlere sorularını sormuşlar, bu âlimler de Kuran ve sünnetten çıkardıkları cevapları ümmete ders vermişlerdir. Bu âlimlerin verdiği fetvalar da insanlar tarafından kabul görmüş ve neticede ümmet-i Muhammed, Kuran ve sünnetin fıkhi yönünü anlamada onları kendilerine rehber yapmıştır. Bir kısım nasipsizler müstesna…
Demek, Peygamberimiz zamanında mezhep yoktu, çünkü ihtiyaç yoktu. Herkes bizzat peygamberimizin uygulamasını görerek taklit ediyor ve bilmediğini bizzat Efendimize sorarak öğreniyordu. Mezhepler, Peygamberimizden sonra çıkmış ve Efendimizin uygulamalarını ümmete ders vermiştir.

Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında mezhep var mıydı? | İlme Davet

Görünene göre "hak mezhep" diye bir olay yokmuş. Dini konular yasak olduğu için daha fazla uzatma gereği duymuyorum.

Ayrica hak olsun olmasin konu sahibinin dusunmesi gereken psikolojik baski ve bunun ileride yaratacagi sorunlar. Psikolojik baskiyla baslayan bir evlilik ne kadar verimli olabilir ki.

Son düzenleme:
Ben de Aleviyim.

Hak mezhep diye bir kavram yok zaten.

Kuran-ı Kerim'i esas alırsak ki öyle de yapmalıyız. Peygamberimiz (s.a.v) zamanında mezhepler yoktu ama gruplaşmalar başlamıştı ve çok büyük günah işlemiş sayılıyorlardı. Tabi zaman içinde bu gruplaşmalar arttı siyaset de işin içine girdi çünkü. 2 büyük mezhebe bölündü islam; şii ve sünni. Hanefilik, şafilik, alevilik vs. bu 2 mezhebin alt grupları sadece.

Ama hiç birini Allah emretmediği için haktır diyemeyiz.

Hak mezhep diye bir kavram gayet de var efendim. Yalnizca Kuranda yazan seyler degil islamin dayanaklari. Hadisler var, fikih var, kelam var, var da var. Dunya kadar alim var. Onlar neyin hak olup olmadigini makul sekilde yorumlayabiliyorlar. Bahsettigim 4 mezhep; safilik, hanefilik, malikilik ve hanbelilik. Bunlarda Allahin emrettiklerine, Kurana ve sunnete aykiri bir sey olmadigini soylemis 4 buyuk alim. Bu yuzden de hak mezhep denmis. Alevi oldugunuz icin cevap verme ihtiyaci hissetmissiniz fakat ben alevilik hakkinda ileri geri konusmadim zaten. Yalnizca o bildigimiz 4 buyuk mezhebe dahil degil dedim.

Çok merak ettim hak mezheplere kim karar vermiş acaba? Hak mezhep denmesindeki gaye ne. Hak Allah demek. Allah katında geçerli mezheplerin neler olduğuna insanlar mı karar verdi?? Bize de bunu yedirdiler bir güzel ohh afiyet olsun :)

Yani din bilgini değilim de. Pek de işim olmaz. Burda bilmiş bilmiş konuşup gönül kırmanın alemi yok. Neden böyle bir bilgi verme ihtiyacı hissettin??

Hepimiz doğrunun hakkın kendi inanışımız olduğuna inandırılarak büyütüldük. Zaten söz konusu din olunca Kuran dışında bir rehberimiz yoksa yorumlamaların gerçek doğru olduğunu söyleyemeyiz. Hee bana referans göster kurandan. Aynen böyle yazsın orda da. Ben dinimizi 4 alt mezhebe böldüm. İstedğinize inanın. :) Ne kadar mantıklı..

Mezheplere Kuranı ve sünneti çok iyi bilen din alimleri karar vermiş hanımefendi. Kuran dışında rehberimiz yok diyemeyiz. Kuran doğrultusunda yorumlanmış hadisler ve daha nice kaynaklarımız var. Bir şeyin haktan mı geldiğinde, itikat dışı ve sapık olduğunu anlamak için Kuranda açıkça yazmasına lüzum yok. En azından kendi adıma söylüyorum, hak olması için Kurana aykırı olmaması kafi.

Böyle bir bilgi verme ihtiyacı hissettim çünkü bir sakınca görmedim. Bunda kırılacak bir şey yok. Alevilik hakkında ileri geri konuşmadım, hakaret etmedim aşağılamadım. Yalnızca 4 mezhebe dahil değil dedim. Madem böyle bir şey olmadığına inanıyorsunuz, 4 mezhebe dahil olmamak da sizi kırmamalı. :34:

" Mezhep, bir dinin çeşitli görüş ayrılıkları nedeniyle ortaya çıkan kollarından her birine verilen isimdir. "

Wikipedia.org

Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında mezhep var mıydı?
Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında mezhep yoktu, çünkü mezhebe ihtiyaç yoktu. Sahabeler, bilmediği meseleleri bizzat Peygamberimize danışır ve ondan öğrendiği gibi yapardı. Yani, bir asır sonra dünyaya gelecek olan mezhep imamlarının vazifesini, asrında bizzat Peygamber Efendimiz icra etmiştir.
Mezhepler, Peygamberimizin vefatından sonra ortaya çıkmıştır. Soru sormak için Peygamberimizi bulamayan müslümanlar, Efendimizin sünnetini ve Kuranı çok iyi bilen müctehid âlimlere sorularını sormuşlar, bu âlimler de Kuran ve sünnetten çıkardıkları cevapları ümmete ders vermişlerdir. Bu âlimlerin verdiği fetvalar da insanlar tarafından kabul görmüş ve neticede ümmet-i Muhammed, Kuran ve sünnetin fıkhi yönünü anlamada onları kendilerine rehber yapmıştır. Bir kısım nasipsizler müstesna…
Demek, Peygamberimiz zamanında mezhep yoktu, çünkü ihtiyaç yoktu. Herkes bizzat peygamberimizin uygulamasını görerek taklit ediyor ve bilmediğini bizzat Efendimize sorarak öğreniyordu. Mezhepler, Peygamberimizden sonra çıkmış ve Efendimizin uygulamalarını ümmete ders vermiştir.

Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında mezhep var mıydı? | İlme Davet

Görünene göre "hak mezhep" diye bir olay yokmuş. Dini konular yasak olduğu için daha fazla uzatma gereği duymuyorum.

Ayrica hak olsun olmasin konu sahibinin dusunmesi gereken psikolojik baski ve bunun ileride yaratacagi sorunlar. Psikolojik baskiyla baslayan bir evlilik ne kadar verimli olabilir ki.

Aslında bu alıntınızla kendi kendinizi çürütmüşsünüz. :)) Farklı renkle işaretlediğim yere dikkat ederseniz... Benim bahsettiğim 4 mezhep İslam inancına, Kurana ve sünnete aykırı olmadığı için hak olarak isimlendirilen 4 mezhep. Ehli sünnet dışı sapık mezhepler de var örneğin. Burada da ona işaret ediliyor bazı nasipsizler müstesna diyerek. Hak olan ve hak olmayan ayrımını açıkça yazmasa da ayrıntılıca anlatmış yani burda esasen.

Aslında bu alıntınızla kendi kendinizi çürütmüşsünüz. :)) Farklı renkle işaretlediğim yere dikkat ederseniz... Benim bahsettiğim 4 mezhep İslam inancına, Kurana ve sünnete aykırı olmadığı için hak olarak isimlendirilen 4 mezhep. Ehli sünnet dışı sapık mezhepler de var örneğin. Burada da ona işaret ediliyor bazı nasipsizler müstesna diyerek. Hak olan ve hak olmayan ayrımını açıkça yazmasa da ayrıntılıca anlatmış yani burda esasen.

Sıra bana ne zaman gelecek diyordum ve geldi. Konumuz alevilik değil. İsteyen istediğine inanabilir. Yazacağımı yazdım ben, çürüttüğünüz bir şey yok . Çok iyi okursanız ve anlarsanız aslinda her iki tarafa da yazıldığını anlarsınız. Dini konuların yasak olduğunu biliyorsun ve hala ısrarla polemik yaratıyorsun.

Her neyse ben daha fazla bu konuyu uzatarak dini tartışmaya sebebiyet vermek istemiyorum. Okuyan ve yanlış anlayan alevi arkadaşlar lütfen kusura bakmasın fakat yazdıklarım dikkatli okunursa zaten alevilik hakkında kötü bir şey söylemedim. 4 büyük mezhep kabulüne inanmayanlar için aleviliğin onlara dahil olmadığını söylemem bir şey ifade etmiyor zaten. :) Ayrıca ben alevilik hak değildir de demedim. Çünkü alevilik bir mezhepten ziyade bir tarikat, bir felsefe, bir yaşam biçimidir zaten. O yüzden dahil olması mantık dışı zaten. Aynı kategoride dahi değiller.

Lütfen kimse cevap verip de bu hususu tartışmaya sürüklemesin. Üslupsuzca yazdığımı düşünmüyorum. Bunda tartışılacak bir şey de görmüyorum.

Konu sahibi arkadaşım; bence da mezhep farkından ziyade erkek arkadaşının seni buna zorlaması asıl mesele. Kendi de dikkat etmiyor diyorsun, bana da bu çok saçma geldi. Örneğin şafilikte karşı cinsten birine dokunulduğunda abdest bozuluyor. Hanefilikte öyle bir şey yok. Madem mezhebinin gereklerine uymuyor, o hanefi olsun zorlanmaz hem. :)

Sıra bana ne zaman gelecek diyordum ve geldi. Konumuz alevilik değil. İsteyen istediğine inanabilir. Yazacağımı yazdım ben, çürüttüğünüz bir şey yok . Çok iyi okursanız ve anlarsanız aslinda her iki tarafa da yazıldığını anlarsınız. Dini konuların yasak olduğunu biliyorsun ve hala ısrarla polemik yaratıyorsun.

Çürüttüm demedim ben kendi yazdığınızla kendinizi siz çürütmüş oldunuz dedim. Sizin yazılanları çok iyi okuduğunuz böylelikle belli oldu.

Benimle çocuk azarlar gibi konuşamazsınız. Lütfen üslubunuza dikkat edin. Hatta etmeyin. Hiç cevap vermeyin en iyisi. Ben polemik yaratmıyor kelimelerimi seçerek düzgün şekilde bana sorulanları izah ediyorum.

beni seviyosan hanefi olursun yoksa evlemeyiz de sen de niye altta kalıyosun ki
çok bencil bi nişanlın var
bence evlilik konusu tekrar düşün

tanıştığınızda bu fikirlerini söylemiş miydi
madem illa şafi bi eş istiyo annesi bulsun kendisine birini
neden evlilik aşamasında böyle birşey şart koşuyo önceden fikrini alsaydı ya

tamda diyeceklerımı yazmıs arkadas
aynen katılıyorum

Eşim hristiyan, ben Müslüman . Biz yatıp ölelim o zaman :)

Eşimi ikna etmek için " bak sizin dininiz bölünmüş, ortodoks var, protestan, katolik var, 4 ayrı İncil var" var diyorum, iyi ki o bizim mezhep olaylarını bilmiyor, " siz de bölünmüşsünüz, neyi savunuyorsun sen daha " dese verebilecek bir cevabım yok

Back
X