nefret edyorum şu meshep kavgalarından. islamiyeti bu denli bölen yapılaşmadan. meshep ne allahın nede peygamberimizin emridir. peygamber efendimizin ölümünden sonra ortaya çıkan bir durumdur. uzun uzatıya anlatmayım şimdi ama dininiz dahi aynı iken meshep niye değiştriyosunuz onu anlamadım. her meshebide inceledim hepsinde bazı eksiklikler var. bundandırki peygamber efendimiz veda hutbesinde herhangibirini önder olarak atamamış ben size kuran-ı kerimi bırakıyorum demiş. dahada ötesi yoktur sanırım bunu anlatmak için.
benim eşim alevi bir ailenin çocuğu bense hanefi meshebine tabi bir ailenin çocuğuyum. ailem 5 vakit namazındadır. eşimin aileside alevi meshebine göre dini inanışlarını yaşarlar. evlilik öncesi 7 yıllı bir tanışıklığımız var. ikimizinde düşüncesi elhamdülillah Müslümanız. İslamiyet kuran ne gerektiriyosa ona inanıyoruz. meshep değil bizim için kuran önemli olan. başka pusulayada ihtiyacımız yok çok şükür. ama ailelerimiz böyle değil iki tarafta meshep inanışlarına tam anlamıyla bağımlı. ama sevgimize hürmet ettiler allah razı olsun.
ramazanda oruç tutarım kp iftar için hazırlık yapar orda kalsam kalkın kıza sahur hazırlayın o yorulmasın oruç tutacak yarın der. onlardan bir tanıdığımızın dükkanı vardı ve bende 12 imamarda kendisine iftarlık götürürdüm özellikle içinde et ve et ürünü olmayan. içinde bulyon var diye hazır çorba bile yapmaz susatmayacak yiyecekler hazırlardım.
yani herkes birbirine saygılı. farklılıklar yaşanan şaşkınlıklar olmuyomu oluyo tabiki ama aşmamın tek nedeni eşimle tek klavuzumuzun kuran-ı kerim olması. ailelerinde görüşlerine saygı duyunca gül gibi yaşayıp gidiyoruz.
evlenmeden önce eşimden şartlarım isteklerim oldu elbette ama hiçbiri meshep inanış tarzlarıyla alakalı şeyler değildi. oda aynı şekilde bunu istemedi.
ben hanefiyim örneğin yani ailem hanefi bizde erkekle tokalaşınca abdest kaçmıyor. ama bunun kuranı kerimde çok büyük günah olduğu belirtiliyo. ozaman abdesti kaçırması gerek. ama eşi bile dokunsa abdest kaçıyo helali ozaman niye kaçsınki abdesti helali ya sonuçta diye düşünüyo insan. kedi köpekte bozmaz örneğin sevince abdesti ama temiz olmayabilir o hayvanda belki çok necis olan biyerde yuvarlandı.
şafi meshebinde kan bozmuyor abdesti. aslında abdest bozan şeyer vücuttan dışarı çıkan necis yani mikroba dönüşen yada mikrop olanlardır ve kan vücuttan dışarı çıkıp havayla temasında mikrop üretir. hemde oldukça hızlı.
şafi komşularımız sünnetleri kılmazdı mesela. evet kılmak mecburi değil namazı bozan bir hal değildir bu. ama mümkün olduğu sürece her sünnetede riayet etmek gerekirki peygamber efendimizin şefaatini alalım.
namazda selam verme şeklimiz farklı mesela. hangisi doğrudur yada ikiside doğrumudur diye hiç araştırmadım. çocuklukta nasıl öğrendiysem aynen devam ediyorum.
aslında şafi ve Hanefi meshebi islamiyette birbirine en yakın mesheplerdir. ama bakın görünki meshepleri kurana göre değerlendirince nasılda eksiklikler çıkıyo. kuran-ı kerimin kuralları şartları allah tarafından koyuldu şüphesiz eksiksiz ve nettir. ama meshepler kişilerin firirleriyle değişim göstererek hatta maalesef din içinde siyasileşerek bugünlere gelmiş. geçtim toplumları bu düzen sevenleri ayırır olmuş. bunun yüzünden kızlar alelerinden kaçar farklı meshep gelinlerine kötü muamele edilir olmuş. ah be Müslüman kardeşim Müslüman Müslümana niye yapsın bunu.
allahınız bir. kuranınız bir. peygamberiniz bir. sadece abdest bozmayla ilgili farklılıklar ve namazda sünnetin kılınıp kılınmamasıyla ilgili farklılıklar var. eeeeeeeeee sorun ne yani. şimdiden bu baskıyı görüyosan işin zor.
kusura bakmayın uzattım ama biz hala çok yaşıyoruz bu sorunu. eşimle değil ama dışardan konuşan yobaz beyinlerden. ya eşime laf sokarlar yada bana. daha yeni başıma geldi aman kendine dikkat et sen Hanefi bi ailenin çocuğusun onlar içten içe seni değiştirir inanışına engel olur diye. 5 yıllık evliyim hiç böyle bişey yaşamadım. allahta yaşatmasın hep bu kafada gidelim inşallah. evladımda allah peygamber aşkıya büyüsün islam içinde ayrım yapmasın. hatta yaradılanı sevsin yaradandan ötürü inşallah.
Haklısın insanın rehberi kuran olduktan sonra gerisi teferruat Şafilerin kuralları biraz ağır namazlarda sünneti terk etmelerinin nedeni üzerinde kaza namazı varsa terk ederler.Kazalarını hemen kılıp bitirsinler ki sünnetleri de kılıp peygamberimiz şefaatini alabilsinler diye hanifiler de ise farzı da sünneti de kılarsın sonra kazayı kılarsın ama insanın nefsine zor geliyor aynı anda hem farz hem sünnet hemde kaza namazını kılmak o yüzden imamı şafi bu yüzden önce farz sonra kaza namazlarını kıl sonra da sünnetlere başlayın demiş.Bencede siz etrafın laflarına takılmayın Dinimiz hoşgörü kardeşlik dinidir.İnandığımız ALLAH bir Peygamberimiz bir rehberimiz Kuran olduktan sonra gerisi teferruattır.Sanki sizi eleştirenler ne kadar yaşıyor ki dinini Önemli olan dinimizi yaşayabilmek başkaların inançları ve yaşam tarzını yargılamaya kimsenin hakkı yok.