• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlenmek için şafi mi olmak zorundayım??

sizin danıstıgınız gibi bir imama danıştırın belki bilen birinden duyup ikna olur...

ne farkeder ha şafi ha hanefi ?

abdest alırken bile hangisine niyetlensen ona göre namaz kılabilirken.

bakın şöyle bir yazı var ;

Ehl-i sünnetin dört mezhebinin imanları, inandıkları şeyler, birbirlerinin aynıdır. Aralarında hiç fark yoktur. Ayrılıkları yalnız ameldedir. Bu da, müslümanlara bir kolaylıktır. Her müslüman, dilediği mezhebi seçerek, bunu taklit eder. Her işini, seçtiği mezhebe göre yapar. Müslümanların, dört mezhebe ayrılmaları, Allahü teâlânın rahmetidir. Bir müslüman, kendi mezhebine göre ibadet yaparken, bir zahmet, bir meşakkat hasıl olursa, başka bir mezhebi taklit ederek, bu işi kolayca yapar.

Alıntıdır...

kalbin ne diyorsa onu yap abartmaya gerek yok...

Benim ananem Şafii imiş dedem hanefi. Yaşasalardı 100ü devireceklerdi. Eski insanların ne kadar katı görüşlü olduğunu düşünün bir de onlarda bile sorun olmamış ki benim dedem çok dindar bi adamdı rahmetli.

Aynen bende anlamadım... :) biri açıklasın yaa

valla açıklaması biraz zor fizikle ilgili bi kavram
kısaca anlatayım bildiğim kadarıyla

tanrı parçacığı atomdan daha küçük parçacıkları ifade ediyo
dünyanın büyük patlama denilen olayda var olduğu kabul ediliyo
büyük patlamadan sonra atomu oluşturan temel parçacıklar etrafa saçılıyo
ilk çıkan parçacıklar kütlesiz ve saf enerjili
ama evrende var olan herşeyin kütlesi olduğunu biliyoruz

yani tanrı parçacığı bunların nasıl kütle ve enerji kazandığıyla ilgili
ben böyle hatırlıyorum yanlışım varsa bilen biri düzeltsin

parçacıkların orjinal adı higgs bozonu
bozonlar olmasa ya da farklı bir şekilde ortaya çıksalardı, belki de yıldızlar, gezegenler ve yaşam oluşmayacaktı

Son düzenleme:
Evlenince kadın kocasının meshebine geçmiyor! kadında erkekte herkes kendi bildiği gördüğü meshebe devam ediyor. eğer baskı olmadan geçilmek istenirse ancak o zaman geçilebilir!

konu sahibine gelince şimdiden bu şekilde baskılar ve diretmeler başladıysa ilişkinizin gidişini bir kez daha gözden geçirin derim.

valla açıklaması biraz zor fizikle ilgili bi kavram
kısaca anlatayım bildiğim kadarıyla

tanrı parçacığı atomdan daha küçük parçacıkları ifade ediyo
dünyanın büyük patlama denilen olayda var olduğu kabul ediliyo
büyük patlamadan sonra atomu oluşturan temel parçacıklar etrafa saçılıyo
ilk çıkan parçacıklar kütlesiz ve saf enerjili
ama evrende var olan herşeyin kütlesi olduğunu biliyoruz

yani tanrı parçacığı bunların nasıl kütle ve enerji kazandığıyla ilgili
ben böyle hatırlıyorum yanlışım varsa bilen biri düzeltsin

parçacıkların orjinal adı higgs bozonu
bozonlar olmasa ya da farklı bir şekilde ortaya çıksalardı, belki de yıldızlar, gezegenler ve yaşam oluşmayacaktı

Teşekkür ederim :)

Sorun şafi ya da hanefi olmak değil. Sorun; bu konuda baskı yapabilecek biriyle evlenmeyi düşünmeniz. İleride başka şeylerde de baskı uygularsa kabul edecek misiniz? İyi düşünün.

saçma yorum ne demek? pardon? ben de buradaki nice yorumu komik, saçma vs buluyorum ama kimseye kalkıp SAÇMA yazmıyorum. o onu düşünmüş. benim derdim değil.

ben din mezhep bunu tartışmıyorum, konu sahibi arkadaşımızın erkek arkadaşının bu tavrını, bunu bir zorlamaya dönüştürmesini anlamıyorum. kendimizi ileriye götürecek, ilişkiyi güzelleştirecek şeyler varken bu konu ile kızın canını sıkmaya ne hakkı var ki?

ayrıca tanrı parçacığı diye internete yazabilirsiniz, zilyar tane yazı, makale, açıklama bulacaksınız. bilmemeniz de bana komik geldi mesela.

Bende konu sahibinin sevgilisinin tutumunu yanlış buluyorum. Ama senin bunu ifade ediş biçimin de tuhaf ve alakasız geldi. Ayrıca o saçma tanrı parçaçığı denen şeyi de biliyorum çok kere okudum ve öyle hurafelere sırf bilim adamları diyo diye de inanmıyorum. Allah istedi ve dünyayı yarattı yok patlama sonucu yok tanrının ruhu gibi saçamaca söylentilere inanıp savuncak kadar cahil değilim çok şükür. Neyse konuyu saptırmaya luzum yok. Ben kimseyle tartışmaya girmedim burda girmeyi de istemem kızdıracak ifade kullandıysam da kusura bakma hassas noktamdı ondandır.

Y'a safiyle hanifinin ne farki var abdest konusu haric...
birakinda onu istedigi gibi inancîna gore yapsin...
erkek arkadasiniz bahane ariyor gibi....

Arkadaşlar ben daha nişanlı değilim.Sadece üniversite son senem ve artık bu konuları tartışmak gerektiğini düşündüğüm için açtım erkek arkadaşıma.Onunda fikrini öğrenmek istedim.İyiki de açmışım diyorum.O biraz ataerkil yapıya sahip malesef.O ailesinden görmüş erkek ne derse kadın onu yapar diye.Sanırım böyle düşünüyor.Bu arada ben tavrımı da koydum yani.Ben istemiyorum dedim.Geçmek zorunda değilim dedim.Bunu bu kadar tartışacaksak sen bilirsin dedim.O da şu an kara kara düşünüyor.Neyi düşünüyorsa.Çok istiyorsan git kendine şafi bir kız bul dedim.Artık nereye gider bu durum nasıl olur bilemiyorum.

erkek arkadaşınızın derdi mezhep falan değil,dediğini yaptırmak.

Ben sünniyim, eşim Alevi..
Biz birbirimize hiç "gel sen benden ol" demedik..
Çok ilginç muhabbetlere girmişsiniz..
Ikiniz de müslümansınız.. Arkadaşına bunu bi hatırlat..

benim bir tanıdığım evlendi.kendisi hanefi mezhebinden,eşi ise şafii.üstelik eşi tam bir dindardır.öyleyken mezhep farklılığını sorun etmediler.ikisi de kendi mezheplerinin gerektirdiklerini uyguluyor.
bir komşumun da anne babasının mezhepleri farklıymıştı.babası annesinin mezhebini seçmiş.önemli olan anlaşıp,mutlu olmaktır:34:

Siz geçin mezhep meselesini, bu kadar sığlığı kaldırabilecek misiniz onu iyi düşünün, çok iyi düşünün.

Ne sanıyor erkek arkadaşınız mezhebi?
Belli ki hiç bilgisinin olmadığı bir konuda garip bir inat gösteriyor.

Eşim şafii, ben hanefiyim.
Yalnızca ben bir kere hanefi olmayı düşünmesini söyledim abdest mevzusundan dolayı(ona dokunduğumda abdesti bozuluyor), üşenmem abdest almaya dedi, bu kadar bitti.
Tek sıkıntı(sıkıntı bile değil) ben öyle alışmadığım için abdestli olduğunda dikkat etmiyorum, aklıma gelmiyor.
Bir abdestle iki vakit kılmadı henüz.
Hatta arka arkaya abdest aldığı da oldu.
Bu yani, günlük hayatta etkileyen şey sadece bu.

Çocuğun mezhebine kadar gelmişsin.
Hanefi olsa ne olur, şafii olsa ne olur, mevzu değil ki bunlar.
Biri diğerinden daha doğru veya biri yanlış değil ki.
Düşüncem yeni yetişen çocuk nerde yaşanıyorsa çoğunluğa göre yetiştirilebilir kafası karışmasın diye.
Ama şimdiden bunu düşünmek, bu konularda diretmek cahilliktir benim gözümde.

Ben Hanefi sevgilimse alevi simdi evlenince ben alevi mi olcakmisim hic haberim yoktu. Kadinsan dini inancini bile sana sormuyorlar demek ki.dertlendim birden....kadin olmak ne kadar degersiz su hayatta.

Mezhep derken 4 buyuk hak mezhep kast edilmis. Alevilik 4 hak mezhepten degil. :)

Konu senin soyadin olsa anlicam ama mezhep ne alakaymis? Tepkini koyman guzel olmus.

Ben hanefi esimde safii ve mezhep konusu sadece esim abdest alinca "ahaa dokunucam sana abdestini bozucam" gibi sakalardan ibarettir.

İmam nikahı kıyılırken eşin hangi meshepte ise sende otomatikman ona tabi oluyorsun istersen sen tekrar hanifi olabilirsin.Çocuğunuz olduğunda ise babası hangi meshepte ise ona tabi oluyor.Arkadaşınız sanki futbol takımından bahseder gibi konuşmuş :1: Bazı durumlarda başka mesheplere uyulabilir mesela kuran kursuna giden bir bayan adet döneminde derslerden geri kalmamak için hanbeli meshebine uyabilir.Meshep değiştirmek için niyet etmek yeterli şafi meshebi ibadetlerin takva yönüne çok önem verdiği için biraz daha zorluğu var.Müslüman bir erkek müslüman olmayan bir bayanla evlebilir.Ama puta tapan bir bayanla evlenemez.Müslüman bir bayan müslüman olmayan bir erkekle evlenemez dinimizin kuralı böyle..........
Ayrıca dinde zorlama yoktur.Erkek arkadaşınızın bu kadar zorlaması yanlış ben ayrılın diyemem ama şu an fikrinizi onun için değiştirirseniz evlenince daha çok konuda baskı yapar.Bir de şunu merak ettim erkek arkadaşınız çok mu dindar

Delirmek üzereyim artık.Erkek arkadaşımla kaç gündür bunu tartışıyoruz.Kendisi şafi ben hanefi.Beni sinir ediyor sürekli.Şafi olman gerekiyor deyip duruyor.Bende değişmem diye diretiyorum.bu konuda bilgisi olan var mı??Ne yapmalıyım yardım edin :(

nefret edyorum şu meshep kavgalarından. islamiyeti bu denli bölen yapılaşmadan. meshep ne allahın nede peygamberimizin emridir. peygamber efendimizin ölümünden sonra ortaya çıkan bir durumdur. uzun uzatıya anlatmayım şimdi ama dininiz dahi aynı iken meshep niye değiştriyosunuz onu anlamadım. her meshebide inceledim hepsinde bazı eksiklikler var. bundandırki peygamber efendimiz veda hutbesinde herhangibirini önder olarak atamamış ben size kuran-ı kerimi bırakıyorum demiş. dahada ötesi yoktur sanırım bunu anlatmak için.

benim eşim alevi bir ailenin çocuğu bense hanefi meshebine tabi bir ailenin çocuğuyum. ailem 5 vakit namazındadır. eşimin aileside alevi meshebine göre dini inanışlarını yaşarlar. evlilik öncesi 7 yıllı bir tanışıklığımız var. ikimizinde düşüncesi elhamdülillah Müslümanız. İslamiyet kuran ne gerektiriyosa ona inanıyoruz. meshep değil bizim için kuran önemli olan. başka pusulayada ihtiyacımız yok çok şükür. ama ailelerimiz böyle değil iki tarafta meshep inanışlarına tam anlamıyla bağımlı. ama sevgimize hürmet ettiler allah razı olsun.

ramazanda oruç tutarım kp iftar için hazırlık yapar orda kalsam kalkın kıza sahur hazırlayın o yorulmasın oruç tutacak yarın der. onlardan bir tanıdığımızın dükkanı vardı ve bende 12 imamarda kendisine iftarlık götürürdüm özellikle içinde et ve et ürünü olmayan. içinde bulyon var diye hazır çorba bile yapmaz susatmayacak yiyecekler hazırlardım.
yani herkes birbirine saygılı. farklılıklar yaşanan şaşkınlıklar olmuyomu oluyo tabiki ama aşmamın tek nedeni eşimle tek klavuzumuzun kuran-ı kerim olması. ailelerinde görüşlerine saygı duyunca gül gibi yaşayıp gidiyoruz.

evlenmeden önce eşimden şartlarım isteklerim oldu elbette ama hiçbiri meshep inanış tarzlarıyla alakalı şeyler değildi. oda aynı şekilde bunu istemedi.

ben hanefiyim örneğin yani ailem hanefi bizde erkekle tokalaşınca abdest kaçmıyor. ama bunun kuranı kerimde çok büyük günah olduğu belirtiliyo. ozaman abdesti kaçırması gerek. ama eşi bile dokunsa abdest kaçıyo helali ozaman niye kaçsınki abdesti helali ya sonuçta diye düşünüyo insan. kedi köpekte bozmaz örneğin sevince abdesti ama temiz olmayabilir o hayvanda belki çok necis olan biyerde yuvarlandı.
şafi meshebinde kan bozmuyor abdesti. aslında abdest bozan şeyer vücuttan dışarı çıkan necis yani mikroba dönüşen yada mikrop olanlardır ve kan vücuttan dışarı çıkıp havayla temasında mikrop üretir. hemde oldukça hızlı.
şafi komşularımız sünnetleri kılmazdı mesela. evet kılmak mecburi değil namazı bozan bir hal değildir bu. ama mümkün olduğu sürece her sünnetede riayet etmek gerekirki peygamber efendimizin şefaatini alalım.
namazda selam verme şeklimiz farklı mesela. hangisi doğrudur yada ikiside doğrumudur diye hiç araştırmadım. çocuklukta nasıl öğrendiysem aynen devam ediyorum.

aslında şafi ve Hanefi meshebi islamiyette birbirine en yakın mesheplerdir. ama bakın görünki meshepleri kurana göre değerlendirince nasılda eksiklikler çıkıyo. kuran-ı kerimin kuralları şartları allah tarafından koyuldu şüphesiz eksiksiz ve nettir. ama meshepler kişilerin firirleriyle değişim göstererek hatta maalesef din içinde siyasileşerek bugünlere gelmiş. geçtim toplumları bu düzen sevenleri ayırır olmuş. bunun yüzünden kızlar alelerinden kaçar farklı meshep gelinlerine kötü muamele edilir olmuş. ah be Müslüman kardeşim Müslüman Müslümana niye yapsın bunu.

allahınız bir. kuranınız bir. peygamberiniz bir. sadece abdest bozmayla ilgili farklılıklar ve namazda sünnetin kılınıp kılınmamasıyla ilgili farklılıklar var. eeeeeeeeee sorun ne yani. şimdiden bu baskıyı görüyosan işin zor.

kusura bakmayın uzattım ama biz hala çok yaşıyoruz bu sorunu. eşimle değil ama dışardan konuşan yobaz beyinlerden. ya eşime laf sokarlar yada bana. daha yeni başıma geldi aman kendine dikkat et sen Hanefi bi ailenin çocuğusun onlar içten içe seni değiştirir inanışına engel olur diye. 5 yıllık evliyim hiç böyle bişey yaşamadım. allahta yaşatmasın hep bu kafada gidelim inşallah. evladımda allah peygamber aşkıya büyüsün islam içinde ayrım yapmasın. hatta yaradılanı sevsin yaradandan ötürü inşallah.

Son düzenleme:
Mezhep derken 4 buyuk hak mezhep kast edilmis. Alevilik 4 hak mezhepten degil. :)

peki Aleviliğin hak meshep olmadığı diğerlerinin hak meshep oduğu hükmünü kim veriyo. 32 farzı uygulayan kelimei şahadet getiren bir alevi hakkın yolundan sırf alevi olduğu için ayrımı olmuş oluyo.

ben aleviyim eşim de hanifi ,değişmedi mezhebim büyük laf etmeyeyim ama asla da mezhebimden vazgeçmem,ne bu yani sen öyle yetiştirilmişsin o da başka türlü takım bile değiştirmiyor insanlar inanç mı değişecekmiş.siz alın sevgilinizi iyi bir hocaya danışın ikinizde öğrenirsiniz gerçeği.illa aynı mezhep olması gerekiyorsa o hanifi olsun şafilerin kuralları biraz daha katı yanlış bilmiyorsam.

canım hocaya danışsa ne olacak. geçen ay bi arkadaşımın erkek kardeşi alevi bir bayanla evlendi malesefki meshep farkı yüzünden kaçtı. kızın babası ben karışmam gidin dedeye sorun demiş. dedenin dediği oğlunuz alevi olursa düşünülür yoksa oğlunuzu vazgeçirin olmuş.

en çok üzldüğüm dedeler yada hocalar bu insanlar kuran-ı biliyolar neden hala dinimizi bu denli bölüyolar. tabiki hepsi değil ama büyük bir çoğunluğu maalesef. tek kuran tek kitap tek peygamber ve onların gayet açık ve net kuralları varken mesheplerle bunları birbirinden ayırıyoruz. şimdi bide yetmiyor meshep hangi cemaattensin diye birdaha kendi içimizde bölüyolar bundan 50 yıl sonra hak cemaat hak olmayan cenamaat diyede konuşacaklar. neymiş efendim o meshepten bu meshebe geçip sonra tekrar geri dönersen günaha giremişsin. allahın koymadı kuraldan kaideden döndün diye kim yazıyo bu günahı bize acaba. meshep kurucusu olan kişilerin bizlere günah yazmak gibi bir dirayetimi varki.

Back
X