Yazılanlar hoşuna gitmiyorsa hemen tepkili cevaplar veriyorsun. Konuna yazanların çoğu zamanında 22 yaşında olmuş ve o zamanlar nasıl düşündüklerini, hissettiklerini biliyorlar. Yıllar geçtikçe, yaşanılan tecrübelerle insanların isteklerinin, kısmen karakterinin, beklentilerinin değiştiğini tecrübe etmişler. Bu yüzden seni uyarmaya çalışıyorlar, duymak istediklerini söylemedikleri için terslenmen bile aslında henüz ne kadar toy olduğunun, ufak eleştirilerde bile sinirlenebileceğinin bir göstergesi.
Mesela şimdi evlendin diyelim, eşin, ailesi, arkadaşları vs. bunlar da zaman zaman duymak istemeyeceğim şeyler söyleyecek. 22 yaşındaki sen muhtemelen bu tarz tepkiler vereceksin ve işler sarpa saracak, kavgalar huzursuzluklar... burada bol bol okuduğumuz konular işte. Ama belki 5-6 sene sonraki, daha fazla yaşanmışlığı olan sen sana verilen tepkilere bambaşka bakacaksın. Daha olgun yaklaşacaksın, hatta bugün düşündüğün ideal eş profili bile 5 sene içinde büyük değişiklik gösterecek. O zaman keşke biraz daha bekleseydim diyeceksin belki.
Bunlar hayatını derinden etkileyebilecek “keşkeler” olacağından insanlar sana temkinli olanı söylüyor.
Kendimden örnek vereyim. 22 yaşındayken tercih edeceğim erkek tipi ve karakteri ile 27 yaşında tanıştığım ve işte bu dediğim eşimin tipi ve karakteri o kadar farklı ki. Ha bu adamla bile evlilik kararı alabilecek duruma gelmem 3 sene sürdü. Hatta daha basit bir örnek vereyim 22 yaşında bir kedi sahiplendim. 10 senedir benimle, ama 10 sene önce onunla ilgili hatalı seçimler yaptığımı çok sonra farkettim. Şimdi olsa daha farklı besler, farklı veterinerde kısırlaştırmasını yaptırırdım. Biraz beklemek, tecrübe edinmek, özellikle hayati kararlar vermeden önce düşünmek ilerleyen yaşlarda çok daha az “keşke” demeni sağlayacaktır.
Ama son karar tabii ki senin, karşına çıkan ilk uygun adayla birkaç ay içinde nikah masasına oturup evliliğinin ilk senesi dolmadan kucağına bebeğini de alabilirsin. Bu sorumlulukları alabilirim diyorsan ileride oluşabilecek “keşkeler” ile de başa çıkmak için bir planın vardır diye umuyorum.