Evlilik, doğu kültürü ve genellemeler?

Valla panpa burdan bilemeyiz görev sana düşüyor....yemliceksin biraz.

Kur muhabbet önce, biraz zaman geçsin tecavüz+mini etek, toplumda kadının yeri, ailede kadının yeriyle ilgili sorularını çaktırmadan sohbet arasında sor. Açıktan sorarsan ben çok demokratım yeaaaya gelir konu bir şey öğrenemezsin.

O arkadas icin hic birsey diyemem ama erkeklrre suan kizginim ve herseyi sayabilirim. En nazigi bile evlendikten sonra hersey degisiyor. Anasiyla oturur karar alir sen dis kapinin dış mandali oluverirsin bianda.

Genelleme yanlis olur.
Sivaslilari ornegin yigido mert bilirler.
Bos durmayida sevmezler.
Ama mesela eski komsu kizim bi sivasliyla evlendi, oglan dugun masraflrini kiz tarafina yikmis kiz cok sevdgi icin dugununu kendi yapmis. Herseyin en ucuzunu almisti. Evlendiler snra oglan calismamis kiz calisip durdu. Yan gelip yatmi.En sonunda bosandilar kiz dayanamadi.

e haklısın, benim planım da bu yönde. hadi bakalım hayırlısı

Benim Eşim Karslı Dışarıda Aslan Ama Evin İçinde Kedi Gibidir İnanır mısınız 8 Senelik Evliyim Ağzından Bana Karşı En Ufak Bir Hakaret Söz Laf Duymadım Ailesi de Öyle Kaynanam dan En Ufak Kaynanalık Görmedim Kayınbabam Babam Gibi Herşeyde Yanımızdalar Kötüsü Yokmu Bende Çok Duydum Oda Biraz Şans İşi.

Ben bu meşhur "kültür farkı" olayindan da bi sey anlamadim. Bana da cok söylendi "kültür farki olur yapamazsiniz" bla bla..
Ben bi fark goremedim. Gördüğüm tek fark cok hamur yemeleri. Yani mis gibi ciger kebabi dururken insan niye kete yer ki
Ayrica esimin kızkardeşine yaşadığı üzücü bazi olaylardan dolayi yakin bi arkadaşıyla 2-3 gunlugune tatile gitmesini tavsiye ettim. "Annem izin vermez" dedi
Sok oldum çünkü benim okuma-yazma bilmeyen anacım bana bunu yapmazdi. Aylik 7-8 kazancim olacak,30 yasinda koca kadin olacam 2 gunluk bir tura katilamiycam ha s.tir..

Eşimin anneai kürt, babası yörük. Uzun yıllar önce vandan gelmişler. Kendisi de bilmez Vanı. Ama şunu söyleyim kızlarına çok düşkün kayınvalidem. Hatta oğlanlardan fazla düşkün :) Evde belli etmese de onun sözü geçer. Kadınları çok baskın. Çok tatlı dillidir. El üstünde tutar gelinlerini. Üstelik dışarıdan baktığınızda çok muhafazakar gibiler ama içine girince çok rahatlar :) Katı saygı kuralları falan da yok. Ben memnunum yani. Genellemelere kulak asmamak lazım. Ha bir de sanatçıların ince bir ruhu olduğunu söylemişsiniz, ben buna hiç katılmıyorum. Onlar da kendilerini öyle sunsalar da benim tanıdıklarım fazlaca bencil, egoist insanlardı. Kendilerine inceydiler sadece. Yine de tanıdıklarımla genelleme yapamam.

Çok sevdiğim bir erkek arkadaşım Ağrılı. Ailesiyle de takılır ama gayet kafa Norveç. Kadın erkek ayırmaz, din kitap takmaz ateist, Erasmusla gezdi 1 yıl, kadınlara karşı çok kibar hesap öder kapı tutar değer verir değer verdiğini hissettirir....Ama Ağrı'da değil Ankara'da büyüdü. Anne babası da okumuş insanlar. Yani memleketten çok, insanın kafasının gittiği yön önemli.

Ailesi ataerkil kafada olup kendi daha liberal pekçok erkek, kadın var. Dediğim gibi boşver ailesini kendine bak.

Bizim gelinimiz Sivaslı , bizde Diyarbakırlıyız on rağmen hiç kültür çatışması yaşamadık aksine çok memnunuz gelinimiz den . Kardeşim ve gelinimiz mutlu olsun bize yeter. Şu tatil olayına gelince istediğim zaman gidiyorum ailemde bir şey demiyor napim ayol , iş ev bunalım mı takılıyım

İzmirliyim ama İstanbul da büyüdüm yetiştim ve halen İstanbulda yaşıyorum.Eşim doğulu,8 yıldır istanbul da.Kızlarını oğlundan daha çok sever diyebilirim inanılmaz düşkündür.Ev işlerine yardım eder,benden iyi temizlik yapar,yemek yapar.Son derece modern fikirlidir.Esprilidir,güler yüzlüdr.Dizilerdeki baskın karakterlerle alakası yoktur. Nereli olduğı değil de nasıl bir karakteri olduğu önemli bence.

Ayy size doğuluyu nasıl anlatmışlar öyle
Ya da dizilerden gördüklerinize kanalize olmuşsunuz. Önyargı bunlar önyargı. Bazı kendini bilmezlerin yaptığı töre suçları dışında kadının daha çok nerelerde mağdur edildiğini gayet akşam haberlerinden görebilirsiniz. Ki onları da genellemek doğru olmaz tabi ki. Önyargılı olmamak gerek. Şu da ayrı bir tavsiye olsun kendinizi çok kaptırmadan iyice tanıyın anlayışlarınız uymuyorsa ayrılın derim. Her insan için durum bu olmalı doğulu kuzeyli meselesi değil yani.

Soyle soyliyim, anne tarafim sayamayacagim kadar gobekten Sakarya'li. Ama kendileri oldukca erkekci. Onlara gore kadinlar adim basi kocalarindan izin almasi gereken varliklar. Okumalari cok tehlikeli. Evde oturup ceyiz yapip koca bulup evlenmeleri tek hayat amaclari olmali. Bir keresinde dayim ortaokuldan sonra kizi okula gondermicem diye tutturunca biz ikna etmeye calisiyorduk. Sulale buyuklerinden bir kadin da dedi kiz dedigin evde oturur falan. Ben de dedim ki xxx teyze oksuruk icin bile doktora gidince kadin doktor bakiniyorsun. Bu kizlar okumasa kim doktor olacak? Dedi ki "aman onu acik saciklar olsun" Zihniyet aynen bu...

Bir arkadasim da Mardin'li, hatta Istanbul'a yeni goc etmisler yani tamamen oranin kulturuyle buyumusler. Bu kadar kizlarina deger veren, bu kadar demokratik bir aile gormedim. Babalari kizlarinin okumasi icin neler yapti inanamazsiniz.

Buz yuzden genellemelere tamamen karsiyim. Ayni aileden iki kardes bile farkli dusunuyorken bolgelere gore genellemek cok sacma. O kizlarin okumasini istemeyen akrabamin 100 yasini geckin kaynanasi da bizi her gordugunde "okuyun kizim bileziginizi takin" derdi rahmetli. Kizini okutmak istemeyen dayimi en cok kucuk dayim ikna etmeye calisti. Onlari bile genelleyemiyorum dusunun...

hala gerdek gecesınde kapının önünde beklıyen dogular tanıyorum ve hepsı ıstanbulda:)

aslinda dogru degil ama sonucta o degerlere ve goruslere bagli bir ailede yetismisse ister istemez kendiside etkilenmistir bundan, bunu ne derece oldugunu ancak gozlemleyerek gorursunuz acele etmeyin derim

doguluyum esımde dogulu bızde kız cocuklarını daha cok severler

o endıselerının hıc bırısını yasamadım

korkularını bı amerıkayla bıle yasayabılırsın tamamen sans meselesı oyuzden hıc genelleme :)

hayırlısı olsun

hala gerdek gecesınde kapının önünde beklıyen dogular tanıyorum ve hepsı ıstanbulda:)

cahil cüheylalar hala var

kızlarının guzellıgıyle meshur guzel unlu sehırlerımızden bı tanesıne gelın gıttı arkadasım dogulu falan degıller kayınvalıde ılla carsaf gormek ıstemıs

yani densiz insan heryerde densizdir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…