Evlilik, doğu kültürü ve genellemeler?

Aslen doguluyum.ama istanbulda buyudum.Valla cevremde butun gelinler el ustunde tutulur.ezilmeyi bi kenara koy kadinlar esler herseyden uste gelir.En iyi sartlarda evlendirilir.asla kiz tarafindan birsey talep edilmez.terstir bu durum dogu ailesinin yapisina.
Hele kadin bir meslek sahibiyse 2 kat deger saygi gorur.(bunu kimse yanlis anlamasin ama gordugum bu)
Basit sebeplerden bosanma olmaz.cok kalabalik bi sulaleyiz.bosanan sulalede sadece 1 kisi var.
Kadinin istegi rahati hep onemlidir bizde.

Sira bana gelelim.Bende ic anadoluya gelin geldim.Burda gordugum ise; herzaman erkek ondedir.kadin hamile bile olsa kadina hizmet etmek durumundadir.erkek icin once annesi gelir.kadin calisiyorsa saygi gormez aksine yinede herseyi dort dortluk yapmasi beklenir.

Kadin luks giyiniyorsa kolunda taki tokasi varsa koca parasini hunharca harciyor muamelesi gorur.
Evlilikte destek yerine borc icinde birakilan cocuktan ustune yardim beklenir.kadin hep alttan almalidir.
Istisnalar tabiki vardir.2 kardes bile birbirinden farkli izellige sahipken genellemek yanlis olur.ama bunlar benim gorduklerim.

Hep bu dizilerin yanlis gostermesi iste. Ben kendim doguluyum, eşim de ayni sekilde. El ustundeyim, eşim oyle hizmet edeceksin zihniyetine sahip degil, neden insanlara hizmet edesin,hizmetci ol diye evlenmedim der ki ev temizligimi bile ben yapmam. Kaynanam da bana hayatta is yaptirmaz, diger gelinlerine de.. Allahima bin sukur bekarken de el ustundeydim.
Annem ilk once 4 erkek dogurmus sonra bir tane kiz yapinca babam heyecanlanmis hemen gitmis ablama bi hesap acmis bankada, para yatirmis buyuyunce kimsenin eline bakmasin diye ki babamin o zaman kazandigi neymis yani.
O yuzden bolge bolge ayirmak dogru olmaz. Tanıdıkça bileceksin. Ha kotuler yok mu elbet var. Dedigim gibi taniyacaksiniz..

Son düzenleyen: Moderatör:
dedıklerın doğru göstermesinler... kızlarımızda hatta ister dogulu ister batılı.

illada görmek ıstese kendisini yırtsaydı dahi göstermezdim benim mahremim kimseyi alakdar etmez

Genelleme yapmak doğru olmaz ama bir yakınlaşmanız olduğunda daha ilişki başlamadan bir bahaneyle toplumsal konular açın derim. Kadının çalışması, ataerkillik, ailesinin nerede yaşadığı, aşırı tutucu olup olmadığı gibi, arayın ağzını mutlaka. Ataerkillik bir miktar olacaktır diye düşünüyorum ama bunun ne derecede olduğu önemli.

Benim kocam da doğulu. Ailem başta cok karsi cikti o genellemelerden ötürü. Ama biraz şans mı desem karsindaki insanin medeniyeti mi desem ben mutluyum o önyargılar önyargı olarak kaldı ama eşimin akrabalarında o kadar çok ki saydıklarınızdan. Ben eğer o tür bi ailenin icine girseymisim yapamazmisim yakından görünce farkediyorum. Biz evlenmeden önce bu tür herseyi apacik konuşmuştuk. Siz de konuşun

canım ben urfalıyım... kesinlikle ne ailemde ne de arkadaşlarımda rastlamadım bu dediklerine... aksine batılı arkadaslarımın böyle sorunları daha çok oluyordu gördüğüm kadarıyla... bizde kız evlat baş tacıdır... babamdan örnek verecek olursam bizi okutmak için gerekirse ceketini bile satar... 4kız kardeşiz 4 ümüzde universite okuyoruz yahut okuduk...bunun doğudan ziyade kişiyle alakası var... kilit mevzu o kişi... yalnız sana söyleyeceğim bu konuda kendi ailenden eminmisin... genelde doğulular pek istenmiyor yanlış anlama dediğimi ama çok karşılaştık bu durumla .. sonrasında siz ikiniz çok yıpranırsınız... ailenden emin ol bence tepkilerini falan ölç ki karadenizlisiniz sizin oralarda çok daha fazla doğululara karşı önyargı var... bunu da ünideki arkadaşlardan biliyorum... genelde ilk etapda bize bi önyargılı bakarlardı...yine diyorum bunu eleştiri manasından ziyade senin için söyledim...

hepsine katılıyorum.
yalnızca eğitimli bi aileyse olmayabiliyor bunlar, ama doğuda yaşadığım süre zarfında gördüğüm örneklerin %80i böyle.
kendi birbirlerine çok bağlılar, ama dışarıdan geleni sindirmeyi seviyolar.
gelin sessiz sakinse sevilir, değilse çaktırmadan kocası itinayla doldurulur (ki oğullarını elinkızı yönetmesin)
bilinenin aksine erkekler baskın değil, annenin borusu ötüyo, hem kendi evinde hem çocuklarının evinde.
çocuklarını kendilerine hizmetçi olarak yetiştirme eğilimi var. yani evlense de erkek kendini ailesine karşı ömür boyu sorumlu hissediyor (bu yüzden karısı kendini hep 2. planda hissedebiliyor)
normalde benim algım: aile çocuğuna ömür boyu kol kanat gerer, evlat da ailesinin ihtiyacına elinden geldiğince koşar.
doğuda durum tam tersi gibi. çocuğa (erkek) küçüklükten çokça sorumluluk yüklenip hayat boyu ailenin yükünü çekmesi beklenir ve çocuk bunu kanıksar.bundan rahatsız olan karısını da düşmen beller.

not: bunların aynısına türkiyenin diğer bir çok yerinde de rastlamak mümkün. cahil insan heryerde aynı yani. ama doğuda bi tık fazla dikkatimi çekmişti.

Evet o kalabalık olayı öyle. Eşimin ailesinin evi mesela özel hane değil de yol üstü han gibi birsey. Geldiler mi 30 kişi birden. Cok yorucu. Ben gelinim fazla karismiyorum ama surekli o isin içinde olan gorumceler için durum çok can sıkıcı. Bi ozel mesele konuşmak olay oluyor ailecek kalinsa da konusulsa diye bekliyoruz.

Bu çocuklara olan bakış konusundaki sozlerinize +1

Samimi yorumlar var elbette ama kompleks yapıp saçmalayanlar da olmuş.

Kendi aileni cevreni öveceksin diye Batı'ya laf sokmak niye?

Batı'ya , İzmir'e, yok Amerika'ya laf söylemeden kendi memleketin övülmüyor mu? Konu sahibi ağrılıları sormuş , tüm ülkeyi değil.

Konu sahibi ağrılı kimseyi tanımıyorum. Kendi adıma insan heryerde insandır kafasında biriyim. Şans verirdim. Ama gene benim için mutfakları ve kalabalık kültürleri zor olabilirdi. Kımızı et kebap yemeyen kalabalık sevmeyen biri olduğum için..
Sende kendine göre değerlendir işte

Son düzenleme:
Benim samimi bir arkadaşım doğulu biriyle beraber 5 yıldır.İki yıldır da beraber yaşıyorlar. Sevgilisi gayet hoş sohbet, rahat bir insan. Kız arkadaşını ki platin renki saçlı bembeyaz tenli mavi gözlü bir kız çok dikkat çeker, memleketine de götürdü kaç defa hiç giyimine falan bir şey demedi. Bir kere abisi memlekette kapalı giyinsin demiş siz işinize bakın da demiş.
Ama kendisi de hani ailesiyle pek görüşmeyen onlardan uzak duran biri. Liseyi ve üniversiteyi başka şehirde okumuş haliyle pek etkilenmemiş onlardan. Uzun saçlı küpeli falan.
Kendisiyle bu konuları net konuşup taviz veremeyeceğin şeyleri söylemelisin.

hayır sen niye burda bu kadar sinir oldun anlamıyorum... insanlar gördüklerini yazmışlar... okuduğum kadarıyla bizzat kötüleme yapan olmamış açıklamalar heryerin iyisi de kötüsü de vara çıkıyor hep...ve kendisi batılı olduğu halde doğuluları öven de olmuş... ki soru baştaki soru bizzat önyargıların olduğunun kanıtı... kendimizi ifade etmemiz bile sizi bu kadar rahatsız ediyor...saçma sapan bi iki ağa dizisi verdiler diye herkes bizi konaklarda oturuyor belimizde keleşlerle yaşayan çekirdek aile kavramı olmayan bireyler zannediyor... yok öyle bi kalabalık... herkes kendii evinde çekirdek ailesiyle yaşıyor... evler gayet modern arkadaşlar ve birini aramadan da evine gidilmiyor...korkmayın... öyle beraber yaşama yok doğuda... sizin fikrinize de saygım sonsuz siz de haklısınız medya bizi öcü gibi gösteriyor... ama tavsiyem tanımaya çalışın doğulu insanları bu kayıptan çok kazanç olucaktır... hıı geri kafalısı yok mu o da heryerde var ...

Canım o düşüncelerinin çoğu yanlış onu bil başında. Doğudaki aileler kadınlara çok değer verirler, kız erkek ayrımu yoktur. Bu söylediklerinizin doğuyla alakası yok ailenin zihniyetiyle alakalı..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…