• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilikte bütçe nasıl olmalı?

delikiz124

Guru
Kayıtlı Üye
14 Aralık 2010
139
29
298
Ankara
Merhaba kızlar, benim de bir sıkıntım var :(
Günlerdir gözüme uyku girmiyor. Sizin de yorumlarınızı dinleyip acaba erkek arkadaşıma (sözlüme) haksızlık mı ediyorum bunu anlamam gerekiyor.
Konu şu: Erkek arkadaşımla yakında nişanlanacağız. Bizim sorunumuz maddi konularla ilgili. İkimiz de iyi yerlerde çalışıyoruz, ileride maddi sıkıntımız olacağını düşünmüyorum, Allah yaşatmasın, ama bu durumda bile maaşım üzerinden hesaplamalar yapılıyor ve ben çok rahatsız hissediyorum :19: Kendisine bu rahatsızlığımdan birkaç kere bahsettim. Evi geçindirecek olanın kendisi olduğunu, dinimize göre de böyle olduğunu ifade ettim. Hal böyleyken harcamalarımı her şeyi göstereceğimi söylemesi beni çok rahatsız etti. Son konuşmamıza göre evlenince birbirimize şeffaf olacakmışız. Ekstrelerimizi birbirimize göstermeliymişiz, birbirimizin lüzumsuz harcamalar yapıp yapmadığını bilmemiz gerekiyormuş. nereye ne harcadığımızı birbirimize söyleyecekmişiz. Şiddetle itiraz ettim. Ben sana güveniyorum, sen bana güvenmiyor musun, şimdiye kadar kimse bana hesap sormadı, bunu kabul edemem dedim. Normalde senin bana harçlık vermen gerek çalışmasaydım, senden harçlık istemiyorum dedim. Para biriktirilmesi gerekiyorsa ben de biriktirir ilerde ev de alırım dedim. Harcadığım paranın hesabını vermek istemiyorum dedim. Çok mu tepki gösteriyorum. Daha önce de parayla ilgili tartıştım.
Ben bu yaşıma kadar okuduysam ekonomik özgürlüğümün olması gerekmez mi? Daha nişanlanmamışken bile bu kadar baskıcı olması normal mi? tabi ki ben de ev ekonomisine katkıda bulunacağım bulunmam demiyorum ama bu konularda boğuldum. Sizce abartıyor muyum? :26:

KK'da maaş kartımı eşim alıyor, yok işte bütün maaşımı eline sayıyorum diyen kadınların hepsine yanlış yaptılarını söylemiş bir insanım. Lakin sizin tutumunuz da çok doğru değil. Eşi çalışmasını istemeyen kadınlara bas bas ekonomik özgürlüğünüzü edinin diye bağıran biri olarak senin ekonomik özgürlüğü biraz yanlış anladığını düşünüyorum. Eşinin daha şimdiden bu hesaplara girmesi yanlış ama harcamalarımı göstermem ya da maaşım sadece bana ait diye bir dünya olduğunu düşünmüyorum. Hayat müşterek. Nasıl ki eşlerin ev işlerine orta olmasını bekliyorsak biz de evin masraflarına ortağız. Senin bana güvenmiyor musun demeni anlıyorum ve çok haklısın ama diğer konuları biraz daha yumuşatman gerekiyor bence.

Senin paran benim param olayına girilmemesi gerekiyor. Diğer yandan al maaşım senin diyip eline vermekte yanlış. Maaş tek havuzda topanır standart harcamalar düşer harçlıklar ayarlanır zaten ekstralar harcanır kalan kenara ayrılır. Bence doğrusu bu. Ekonomik özgürlük anlayışınız biraz farklı. Ben harcarım senin paranıda harcarım sen bana bakacaksın gibi tutum sergilemişsiniz. Öte yandan bana güvenmiyor musun demekte de haklısın. Sadece tepkinizi biraz yanlış dile getirmişsiniz, belki de düşünce tarzınızdan kaynaklanıyordur bilemiyorum o kadarını.

Daha şimdiden, siz benim param benim özgürlüğüm derseniz evlilikte çok zorlanırsınız çünkü malesef o şekilde evlilik olmuyor, şöyle ki evlilik birlik demektir gizli saklı ayrı gayrı yoktur evlilik kurumunda. Ne demek ekstreyi göstermemek ? Bu şekilde zaten yürümez. Nişanlınızın söylediklerinde ben abes bir taraf göremedim. Para muhabbeti olan evliliğin mutlu devam etmesi neredeyse imkansız. :50:

Çok tepki vermişsiniz. tabiki evlilik bu, madem sizde çalışıyorsunuz birlikte evi geçindireceksiniz ve birbirinizin tüm extrelerelerini, harcamalarını bilmeniz gerekiyor. senin paran bizim, benim param benim olmamalı.

Son düzenleme:
onun şimdiden bu konulara girmesi seninde çok büyük tepki vermen bence yanlış olmuş.evlendikten sonra senin maaşın benim maaşım olmaz.hesap ortak olur.kartın sende kalır yada kalmaz o kısama girmicem

Son düzenleme:
bence tutumunuz yanlış..
abartılı hatta..
evlilik demek, aynı evin içine giren iki insan ve kapı kapandığı an artık herşey ortaktır.. buna harcamalarda dahil.. hatta maaşlarınızda..
sende nişanlında çalışıp iyi kazandığınız için böyle özgürce düşünüyorsunuz belki ama yarın ne olacağını kimbilebilir ki?garantisi mi var?
kaldı ki nolursa olsun,ortak olmalı herkes ve ikinizde birbirinizi bilmelisiniz..bazen yeri gelir ortak karar vermelisiniz..haberdar olmak,bilmek güven sorunuyla mı ilgili illede? bence değil..

mesela bizde şöyle : ortak hesabımız var bankada,birikimimiz orda durur dilersek girer bakar kontrol ederiz ama hiç gerek bile duymam ben,eşime sorarım o söyler yada gösterir.. maaşlarımızda ortak hesapta toplanır ve ordan harcarız.. kredi kartı ikimizinde var genelde harcamalar o şekilde olur.. biliriz yani..

bu garipte değil,ayıpta..hatta olması gereken bu bence..
böyle çok huzurlu ve mutluyum ben.. insanın birazda kişiliğiyle ilgili,karşısındakine duyduğu sevgi ve güvenle ilgili belkide..

Eşler arasında para ile ilgili sorun olmaması gerek diye düşünüyorum.
Bir hayatı paylaşacağım insanla harcamalarımı ayırmam-ayırmadım da.
Senin paran benim paran denmesi de hoş değil.
Ancak her 2 taraf ta maaşını kendi harcamak isteyebilir-giderleri aralarında pay edebilir.
Kalanı da kendi biriktirebilir.Böyle de yapan çok var.
Önemli olan karşılıklı anlayış içinde olmak,iyi niyetleri suistimal etmemek.
çalışan bir bayanın ben maaşımı ev için harcamam -veya canım isterse harcarım demesi
bana biraz garip geliyor.
Müşterek bi hayata adım atıyorsunuz,elinizde ne varsa birlikte ödeyeceksiniz,birlikte biriktireceksiniz,
alacaklarınıza birlikte karar vereceksiniz.Evlilik böyle bişey değilmidir.
Hayatın her alanında bir bütün olabilmek demek değil midir.
Ama konu sahibi arkadaşım sana şurada hak veriyorum,erkek arkadaşın biraz ileri gitmiş ekstrelerini incelerim diyerek.
Buna da yuh artık yani.Bu kadar güvensizlik hem de daha şimdiden çok yersiz ve düşündürücü aslında.
Bu kadar hesapçı olmak ta iyi değil.
Çalışıyorum ve kazandıklarımız ortak harcarız.Zaten geriye fazla bişey kalmadığı için sorun yok:))
Ama ekstrelerim de diğer harcamalarım da bana özeldir.Satır satır da hesap verecek değiliz heralde.

Şimdiden bu konulara girilmesini doğru bulmuyorum
Kaldı ki ilkokul çocuğunun ödev göstermesi gibi bak kocacım bu benim ekstrem denmesini beklemekte çok tuhaf
Yoksa vakti gelince sende evine ne lazımsa alırsın, senin benim olmaz.
Onun bu kadar didiklemesi, kontrol-baskı mekanızmasını şimdiden göstermesi çok itici olmuş

Şunu demek istiyorum. Ben mühendisim, şimdiye kadar hesabımı babama vermemişim. Tabiki eve katkıda bulunucam. Tek başıma rahat evimi geçindiririm. Şunu sen öde bunu ben ödeyim gibi iş paylaşımı olması normal ama, extre göstermeyi anlamıyorum.

Yanlış yoldasın hem çalışıyorsun hemde sen bana bakmak zorundasın diye konuşuyorsun kusura baknada hem evi geçindirsin adam hemde sen eve katkıda bulunma ne güzel valla merak etme ama evlenince para yetişmeyince SENİN paranı harcıcaksın istemesend3

oyum nişanlına...
tabi ki şeffaf olunmalı, kim nereye para harcamış bilinmeli...
evi erkeğin geçindirmesi gerektiğine de katılmıyorum... yari geldiğinde eşitiz diye bas bas bağırmayı biliyoruz. hayat müşterekse paralar da müşterek. kimsenin benim param, istediğim gibi harcarım deme lüksü yok...

nişanlı adayınızın şimdiden bu kadar baskıcı ve ısrarcı tutumu çok itici olmuş
eğitimli geliri yüksek diye ayrım yapmaksızın bazı insanların fıtratı böyle ne yazık ki,,
evlilikte sen ben ayrımı olmaz olmamalı
2 tarafta iyi niyetli olmak koşuluyla gelir ve giderlerden birbirini haberdar etmeli
Biz olamadıktan sonra evlenmenin manası yok bence.

Merhaba kızlar, benim de bir sıkıntım var :(
Günlerdir gözüme uyku girmiyor. Sizin de yorumlarınızı dinleyip acaba erkek arkadaşıma (sözlüme) haksızlık mı ediyorum bunu anlamam gerekiyor.
Konu şu: Erkek arkadaşımla yakında nişanlanacağız. Bizim sorunumuz maddi konularla ilgili. İkimiz de iyi yerlerde çalışıyoruz, ileride maddi sıkıntımız olacağını düşünmüyorum, Allah yaşatmasın, ama bu durumda bile maaşım üzerinden hesaplamalar yapılıyor ve ben çok rahatsız hissediyorum :19: Kendisine bu rahatsızlığımdan birkaç kere bahsettim. Evi geçindirecek olanın kendisi olduğunu, dinimize göre de böyle olduğunu ifade ettim. Hal böyleyken harcamalarımı her şeyi göstereceğimi söylemesi beni çok rahatsız etti. Son konuşmamıza göre evlenince birbirimize şeffaf olacakmışız. Ekstrelerimizi birbirimize göstermeliymişiz, birbirimizin lüzumsuz harcamalar yapıp yapmadığını bilmemiz gerekiyormuş. nereye ne harcadığımızı birbirimize söyleyecekmişiz. Şiddetle itiraz ettim. Ben sana güveniyorum, sen bana güvenmiyor musun, şimdiye kadar kimse bana hesap sormadı, bunu kabul edemem dedim. Normalde senin bana harçlık vermen gerek çalışmasaydım, senden harçlık istemiyorum dedim. Para biriktirilmesi gerekiyorsa ben de biriktirir ilerde ev de alırım dedim. Harcadığım paranın hesabını vermek istemiyorum dedim. Çok mu tepki gösteriyorum. Daha önce de parayla ilgili tartıştım.
Ben bu yaşıma kadar okuduysam ekonomik özgürlüğümün olması gerekmez mi? Daha nişanlanmamışken bile bu kadar baskıcı olması normal mi? tabi ki ben de ev ekonomisine katkıda bulunacağım bulunmam demiyorum ama bu konularda boğuldum. Sizce abartıyor muyum? :26:

paran bu kadar kıymetli ise evlenme canım herşeyde dini referans alıcaksan dinde kadının yeri evidir de deniyor çok rahatsız oldum yazdıklarından, nişanlının yerinde olsam bir daha düşünürdüm evlenmek için

Kira veya kredi her neyse biriniz verin
Diğeri de faturalar ile mutfağı karşılasın da
Ekstre göstermeye lüzum yok
Birbirinizden gizli bişey yapacak değilsiniz herhalde

Güzelim bence tepkinde,rahatsızlığında yerden göğe kadar haklısın.Herhalde evlenme yoluna girdiğine göre,hayatın müşterek olduğunu,kendi üstüne düşen görevi yerine getireceğinin idrakindesindir.Evlenilir,o birşeyleri karşılıyorsa sen de birşeyleri karşılarsın.Ama yok şeffaf ol,yok ekstre göster.Ne bu ya.Çocukmusun,baban mı karşındaki.Ne çirkin hareketler bunlar.Bir erkeğe yakıştıramıyorum ben.Kendine mi güveni yok.Sizin konuştuğunuz konular,evliliği nasıl yürütmek,nasıl saygı çerçevesinde olmak,nasıl uyum sağlamaktır.Yok paranı göster yok lüzümsuz harcama yapma.Kime göre lüzumsuz.Ona lüzümsuz harcama gelen şey,sana lüzumsuz gelmeyebilir.Hem de daha erkek arkadaşınken bu ne rahatlık.Bu para mevzusu,maaş mevzusu niye girer araya bilmem.Bütün konuları hallettiniz de o mu kaldı.Yanlış çok çirkin.Buna izin vermemelisin.Senin alın terin üzerinden daha şimdiden hesaplama yapamaz.

Ben eşimin ekstresine bakma ihtiyacı bile duymuyorum çünkü güven meselesi gerçekten bana evlendikten sonra kontrol edeceğim harcamalarını diyordu ben çok sinirleniyordum ama tamamen evlilik pisikolojisine alışmamak olsa gerek şimdi düşüncelerimde kişilimde oturdu ikimizinde kredi kartı var ben bir şey aldığımda saklarım 2. günü gösteririm gereksiz bir şey değilse kızmaz ben bu davranışlarını anlıyorum ev borcu ödüyoruz hayat o kadar kolay değil şimdi durumum iyi diyip geçmemek lazım yarınımız belli değil.. Bunda hiç bir şey yok evlenmek demek bir ömrü birlikte geçirmek demek kolay bir şey değil bu.. Eğer ki buna karşı çıkıyorsan yarın bir gün en ufacık zorlukla nasıl baş edeceksin..? Her şey sevmekle bitmiyor birazda anlayış gerekiyor karşılıklı..

evlilikte her şey ortaktır. ben de çalışayım ama evi geçindirmek kocamın görevi, ben gerekirse katkı sağlarım demek bana göre saçma, iki maaş da ortaya konur, tüm giderler içinden çıkarılır ve kalan para iki tarafa da eşit olarak harçlık yapılır. ayrıca ekstreyi saklama çabanızı hiç anlamadım, evlilikte gizli saklı iş olmamalı.

paran bu kadar kıymetli ise evlenme canım herşeyde dini referans alıcaksan dinde kadının yeri evidir de deniyor çok rahatsız oldum yazdıklarından, nişanlının yerinde olsam bir daha düşünürdüm evlenmek için

kelimesi kelimesine benim yazacaklarımı yazmışsınız, ağzınıza sağlık..daha söylecek çok şey de var ama konu sahibi bu mantıkta iken anlayacağını düşünmediğimden yazmıyorum..

konu sahibine garezim yok tanımam etmem ama benim bu konudan çıkardığım his şu oldu: ben kendi kendimede yeterimde işte evliliğide araya sıkıştırıyorum

Back
X