Artık düşünmekten ağlamaktan peraşanım Bana yol gösterin nolur Ben sünniyim Allah'a çok inanıyorum Ibadetlerimi tam yapamasamda yapmaya çalışıyorum Evlenmeyi düşündüğüm kişi alevi ama hiç bir ibadeti yapmaz Dinden bahsedilince siyaset oluyormuş Herkesin inancına saygım var sadece benzer evlilik yapanlar bu sorunları nasıl aştı Bana yardımcı olun nolur
Mesele alevilik sunnilik degil de inanc yogunlugu farki. Sevgiliniz sunni bile olsa eger inanci sizin kadar degilse sorun cikabilir. Neden? Herseyi gectim, hadi butun sorunlari astiniz diyelim, cocuklar kimin inancina gore yetisecek? Siz kuran kursuna gondermek isteyeceksiniz esiniz itiraz edecek mesela. Esiniz cocuklari rahat olsun isteyecek siz de muhafazakar yetistirmek isteyeceksiniz yani kimin dedigi olacak?
Komsumuzun kizi alevi biriyle evlendi mesela ama cok mutlu. Kendi de muhafazakar biri degildi oyle inanc catismasi da olmadi. Damatta beyefendi biri zaten. Ama herkes icin boyle olmayabiliyor.
Neler yazılmış okumadım. Tartışma çıkmıştır kesin. Bu tarz konularda mutlaka saldıran birileri çıkar, çok umursama.
Eşim alevi ben sünniyim. Bizim aramızda hiç sorun olmadı. Açıkçası alevi inanışı, o felsefe bana da çok yakın geliyor. Ama çocukluğumdan beri öğretilenlerden vazgeçmek de işime gelmiyor. Eşim inançlı bir insandır ama dindar değildir. Ben de az çok öyleyim. İkimiz de iki mezhepe de uygun yaşamıyoruz aslında. Birbirimizin inancına saygımız var. Çok konuşmuyor, derine inmiyoruz inanç konusunda.
İlerde çocuğumuz olunca belli bir yaşa kadar dini eğitim vermeyi düşünmüyoruz. Dua etmeyi öğretmeyi tabi ki düşünüyoruz ama arapça dualar ezberleterek değil. Mesela yemekten önce ve yatmadan önce şükür duası gibi bir şeyler öğretiriz diyoruz. Kavrayabilecek yaşa geldiğinde yaşına uygun kitaplar alıp, o kitaplar üzerinden birlikte tartışarak kendi inanışını oluşturmasını sağlamak istiyoruz. Ne kadar başırılı oluruz bilmem.
Bunlar aşılmayacak konular değil. Ama senin hayatındaki insan aşmaya çalışacak mı mesele orda. En iyi sen bilir sen tanırsın, bu konuda bizim yorumlarımız çok havada kalır. Ama sen ibadet etmeye çalışırken seninle dalga geçerse, ya da yapmana izin vermezse büyük problemler yaşarsınız. Alevilikten çok inançsız olması mesele burda. Ve kaç yaşında bu insan. Dini konuşmaktan çekinmesi, siyasetle bir tutması çok toy bir davranış gibi göründü benim gözüme.
Lanet olsun ya keske budist dogaydim.daha ortaokulda basladi hakaretler igneleyici laflar igrenc yakistirmalar...oyle zoruma gidiyorki.(ben sunniyim ama o varya o alevi ).bumu onlarin muslumanligi?Yaradan bunumu emretmis azinligi ezinmi demis?Boyle muslumanlik olmaz arkadas!
Neler yazılmış okumadım. Tartışma çıkmıştır kesin. Bu tarz konularda mutlaka saldıran birileri çıkar, çok umursama.
Eşim alevi ben sünniyim. Bizim aramızda hiç sorun olmadı. Açıkçası alevi inanışı, o felsefe bana da çok yakın geliyor. Ama çocukluğumdan beri öğretilenlerden vazgeçmek de işime gelmiyor. Eşim inançlı bir insandır ama dindar değildir. Ben de az çok öyleyim. İkimiz de iki mezhepe de uygun yaşamıyoruz aslında. Birbirimizin inancına saygımız var. Çok konuşmuyor, derine inmiyoruz inanç konusunda.
İlerde çocuğumuz olunca belli bir yaşa kadar dini eğitim vermeyi düşünmüyoruz. Dua etmeyi öğretmeyi tabi ki düşünüyoruz ama arapça dualar ezberleterek değil. Mesela yemekten önce ve yatmadan önce şükür duası gibi bir şeyler öğretiriz diyoruz. Kavrayabilecek yaşa geldiğinde yaşına uygun kitaplar alıp, o kitaplar üzerinden birlikte tartışarak kendi inanışını oluşturmasını sağlamak istiyoruz. Ne kadar başırılı oluruz bilmem.
Bunlar aşılmayacak konular değil. Ama senin hayatındaki insan aşmaya çalışacak mı mesele orda. En iyi sen bilir sen tanırsın, bu konuda bizim yorumlarımız çok havada kalır. Ama sen ibadet etmeye çalışırken seninle dalga geçerse, ya da yapmana izin vermezse büyük problemler yaşarsınız. Alevilikten çok inançsız olması mesele burda. Ve kaç yaşında bu insan. Dini konuşmaktan çekinmesi, siyasetle bir tutması çok toy bir davranış gibi göründü benim gözüme.
Bir dönem Alevilikle ilgili bu tarz farklı yorumlar ve bakış açıları ilgimi çektiği için uzun uzun araştırıp okumuştum. Alevilik adı altında birbirinin tamamen zıddı olan iki farklı inanç sistemi var Türkiye'de. Bunlardan bir tanesi, bu sayfadaki arkadaşların da belirttiği gibi Allah'a, Kur'an'a, namaza, oruca inanan Aleviler. İbadetleri yerine getirip getirmemek ayrı bir mevzu ama inanmak İslam'ın şartı sonuçta. Bahsettiğim Aleviler de "Elhamdülillah Müslümanız, Hz. Muhammed'i de, Hz. Ali'yi de çok seviyoruz" diyenler. Bir kısım Alevilerse, -ki bu söyleyeceklerim bizzat Alevi dedelerinin ya da kendini nesillerdir Alevi olarak tanımlayan insanların röportajlarından, söylediklerinden öğrendiklerim- Ramazan orucunu reddediyor, namazın İslam'la alakası olmadığını, Emeviler'in uydurduğu bir şey olduğunu söylüyorlar. Kur'an-ı Kerim'i kutsal kitap olarak kabul etmiyorlar. Zaten biz müslümanız gibi bir iddiaları da yok, Alevilik çeşitli din ve kültürlerin bir sentezidir diyorlar. Ve tıpkı konu sahibinin nişanlısının bahsettiği gibi, namaz kılıp oruç tutan Alevileri "asimile olmuş" şeklinde tanımlıyorlar.
Tekrar belirtmek isterim ki bunların hiçbiri benim düşüncelerim değil,merak ettiğim içi araştırma yaptım ve öğrendiklerim bunlar. Dolayısıyla konu sahibine çatmanın bir alemi yok bence, çünkü durum gerçekten böyle, inanç konusuna çok farklı bakan Aleviler var.
Son olarak konu sahibi, eğer sevgilin ikinci gruptansa, yani namazı, orucu, haccı kabul etmiyorsa İslam'ın şartlarını reddediyor demektir ve zaten Müslüman değildir. Böyle biriyle evlilik de dinimizce yasaktır.
Ben şu çagda bile sırf aleviyiz diye kapımızın önüne pislik atan çocuklar gördüm,yine çocuklar tarafından taşlandığımızı bilirim, bildiğin taş.Çocuktur diyorsun üstüne gitmiyorsun ama bu çocuklarda bu kin nerden çıkıyor,kimbilir,ailelerinden hakkımızda neler duyuyorlar nasıl kötüleniyoruz kimbilir.Bu aileler de hiç tanımadığımız kişiler,tanıdıklar zaten böyle davranmıyor.Nasıl bi önyargıysa artık,önyargınıda içinde yaşa kardeşim bana bulaşma yeter..diye bağırası geliyo insanın..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?