Bir dönem Alevilikle ilgili bu tarz farklı yorumlar ve bakış açıları ilgimi çektiği için uzun uzun araştırıp okumuştum. Alevilik adı altında birbirinin tamamen zıddı olan iki farklı inanç sistemi var Türkiye'de. Bunlardan bir tanesi, bu sayfadaki arkadaşların da belirttiği gibi Allah'a, Kur'an'a, namaza, oruca inanan Aleviler. İbadetleri yerine getirip getirmemek ayrı bir mevzu ama inanmak İslam'ın şartı sonuçta. Bahsettiğim Aleviler de "Elhamdülillah Müslümanız, Hz. Muhammed'i de, Hz. Ali'yi de çok seviyoruz" diyenler. Bir kısım Alevilerse, -ki bu söyleyeceklerim bizzat Alevi dedelerinin ya da kendini nesillerdir Alevi olarak tanımlayan insanların röportajlarından, söylediklerinden öğrendiklerim- Ramazan orucunu reddediyor, namazın İslam'la alakası olmadığını, Emeviler'in uydurduğu bir şey olduğunu söylüyorlar. Kur'an-ı Kerim'i kutsal kitap olarak kabul etmiyorlar. Zaten biz müslümanız gibi bir iddiaları da yok, Alevilik çeşitli din ve kültürlerin bir sentezidir diyorlar. Ve tıpkı konu sahibinin nişanlısının bahsettiği gibi, namaz kılıp oruç tutan Alevileri "asimile olmuş" şeklinde tanımlıyorlar.
Tekrar belirtmek isterim ki bunların hiçbiri benim düşüncelerim değil,merak ettiğim içi araştırma yaptım ve öğrendiklerim bunlar. Dolayısıyla konu sahibine çatmanın bir alemi yok bence, çünkü durum gerçekten böyle, inanç konusuna çok farklı bakan Aleviler var.
Son olarak konu sahibi, eğer sevgilin ikinci gruptansa, yani namazı, orucu, haccı kabul etmiyorsa İslam'ın şartlarını reddediyor demektir ve zaten Müslüman değildir. Böyle biriyle evlilik de dinimizce yasaktır.