- 25 Aralık 2020
- 5.936
- 21.334
- 298
- 41
hayır öyle yorumlamıyorumBurada maaşlar düşük gibi anladım ben. İki asgari ücretli büyük şehirde beş sene önce de ev alamaz. Tatile de gitmemişler öyle lüks yaşamları yok. O bahsettiğiniz ev alanlar takıyı peşinat yapanlar. Fakir aile takı takmadıysa peşinat da olmaz. Alamazlar. Peşinat için takısı olmayan asgari ücretli 5 sene öncede alamazdı. Siz orta gelirli memur aile olarak yorumluyorsunuz
ve aile aç da olsa takı yapar bu ailelerde,
işte burada anlatılamayan konu bu

bunu daha önce de yazmıştım
tarlaya çapaya gidip, gündelik ırgatlığa gidip, bankadan kredi çekip (mesela çiftçi kredileri uygun oluyor) ya da evli memur 1 tane abi abla varsa ondan alıp takı yapan o kadar çok ki benim etrafımda...ama takısız evlenen yok. yok.
yine 11 kardeş babamlarda tek memur babam 11 kardeş annemlerde tek memur karısı annem benim etrafımda ailesi memur olan çok az kişi var (babamın iş arkadaş çevresi hariç, zaten memur aile, bir de 1-2 çocukluysa ev alıp evlendiriyordu eskiden dediğim de onlar).
aileler memur değil de çocukların bir kısmı memur. işte ailesi memur olanın hele karı-koca memur bir aileden gelenin beklentisi farklı zaten...
neyse misal memur olanlar da illa üst düzey değil diğer yandan, giriş maaşlı memur ya da asgari ücretin bir tık üstü maaşla işe girmiş özel sektör çalışanı. evi olmayan yok mesela onu diyorum, çok nadiren kafası bambaşka insanlar hariç...
5 sene öncesine bir şey demiyorum (çünkü bir kere nesil değişti, + bu bahsettiğim yukarıdaki aile tipinin çocukları zaten artık en kötü 35-40 yaşında alan aldı satan sattı yani, yeni nesil ise daha bi farklı, sonra fiyatlar faizler hepsi değişti) ama dediğim gibi 8-10 sene öncesine kadar asgari ücretle de aldı tüm bildiklerim. sadece önceliği ev almak değil de daha başka şeyler olanlar almadı.