farklı bir bölgeden gelen insanlara bakış açısı niye böyle :(

dream24

Guru
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2011
1.530
448
323
Merhabalar,
Son zamanlarda o kadar çok bunaldım ki .Çoğunuz kızabilir . Atandın ne istiyorsun diye . Ama eğer ailemin yanında olsaydım daha kolay olurdu belki yaşadığım bir bölge . Ama ben gene çok şükür diyoyorum

Öğretmen olarak ege bölgesinden karadeniz bölgesindeki bir ile atandım . İnsanlara alıştım severim insanı insan olduğu için bakarım .

Ama öğrenciler olsun ilk başta aaa o kadar uzaktan gelinir mi ? Başta beni bir yadırgadılar falan çok önyargılıydılar . Ama son zamanlarda aştılar bunu derken hafta sonu seminerde eğitimciler ege bölgesi şu il şöyle böyle diyerek o halkı rahat falan tüm boşanmalar o bölgede dedi. Çoğu öğretmeniniz karadenizli . Bir kaç öğretmen arkadaşımı o kadar zor duruma düşürdüler ki . Sanki biz aile düzeni bozuk , namussuz vs neler ima ettiler .

Sonra meslek lisesindeyim . Öğrenciler çok saygısız .Birde benim yüzüm yumuşak diyorlar . Her şeyi diyebiliyorlar .

Son aşamada dersi yarıda bırakıp çıktım . Müdür yardımcısı odasına gittim . Dayanamadım ağlamaya başladım . Geçen sene daha betermiş .Daha çok öğretmen ağlıyormuş . Birde orada hoşlandığım biri vardı . Önünde ağlamam derdimi anlatmam kötü olmuş mudur ?

Merkeze inmek zor haftalardır ne uyku var ne merkeze inebiliyoruz . Hadi bunları geçtim . Bu psikolojik baskı nedir böyle ??

İnsanları bölgelere gere ayırmak ... Ayrı bir köşeye koymak .. Ege bölgesi kıyı yaşamı diyince algılayış biçimleri insanı zan altında bırakıyor . Özellikle Karadeniz insanın bir bakış açısı var bu yönde .. kabullenemiyorlar .. OYSA BENİM İÇİN İNSAN İNSAN OLDUĞU İÇİNDİR .

Diğer zor gelen şeylerde var mesala ben buralı birinden hoşlanmıştım . Birşeyler olacağına inanmıştım . Sanki sırf onun bölgesinden olmadığım için istenmiyorum gibi hissediyorum bazen

karadenize gittiğiniz için çok şanslısınız,bir kaç kişinin lafına bakmayın.Densiz insan her yerde var.Meslek lisesine gelince,öğrencileri zordur,bilirim ama bir daha müdürün yanına gitmeyin,size bir abla tavsiyesi olsun.Her zaman işinizi kendiniz halledin.

Farklı bölgeden insanlara farklı bakış gerçekten var evet. Ben izmirliyim burada yaşıyorum ama arkadaşlarımdan doğulu bir erkeğe sanki yabaniymiş gibi bir anlayış görüyorum mesela. Aynısının tam tersi de var, şuan ki ilişkimde zamanla birbirimizi iyice tanıdıkça erkek arkadaşım bana çok şaşırdığını söyledi mesela. İzmirlisin ama benim kafamdaki izmirli profili gibi değilsin diye. Buradakilere sanki hiç değerleri yokmuş,hepsi çok rahatmış gibi dşünebiliyorlar. Bir de sanırım dış görünüş de buna neden oluyor. Dövmelerin varsa,saçın kızılsa,biraz aykırı giyiniyorsan aa tamam bu kız fazla rahattır bakış açısı da oluyor.
Aynı şekilde, takım elbise,klasik vs giyinen bir erkeğe bu kıro,bu yarın öbür gün seni döver kızım uzak dur diyen de oluyor..
Bilmiyorum ya, çok mu şekilciyiz biz insanoğlu, herşeyi kalıplara mı sokuyorum ya da neden sokuyoruz anlamak zor.
Durumunu hayal ettim şuan, eminim zordur ama sen dik durmaya çalış,sana farklı imalarda bulunanlara kendini açıklamaya çalışma,eminim zamanla zaten anlayacaklardır seni. Anlamazlarsa da onlar kaybeder,o onların içindeki kötülük olur. Sen bunları takmamaya çalış, öğrencilerle farklı bir iletişim kurmaya çalış.. Belki zamanla en sevdikleri öğretmen olursun, belli olmaz..

Hım müdür yardımcısı odasında bizim arkadaşlarımız vardı onların yanına gitmiştim . Öğrenci aciz mi görür . İnanın öğrenci öyle şeyler söyledi ki hiçbir yaptırımım kalmadı . Sonra müdür gözlerim dolarken gördü . Yanına çağırdı .

Neden bu kadar çok takıyorsunuz ki? Kendi değerinizi kendiniz belirler, ön yargıları da kendiniz yıkarsınız.
Ben de okula ilk geldiğimde "artık x'liler bıktık,siz gelin biz gidelim, sizi kabul etmiyor bu şehir" gibi şeyler söylenirken şimdi "x'iler hep mi güzel olur, bizim de x'li bir tanıdığımız var şöyle iyi böyle hoş" denmeye başlandı. Her memleket hakkında var böyle ön yargılar sadece size özel değil.

acizlikten ziyade,artık biliyorsunuz sistem öğrenci lehine,müdürün yanına gittiğinizle kalırsınız,öğrenciye bir şey olmaz.O da bunu bilir,öğretmen beni şikayet etti ama burdayım,bir şey olmadı diye iyice havalanıp gezer.Öğretmenlik hayatım boyunca öğrendiğim en önemli şey öğrenciyi şikayet etmeyeceksin.Zamanla seni severlerse ne ala.Meslek lisesi olunca hiyerarşiye de uymak lazım.Müdürden ziyade bölüm şeflerine gitmelisin,öğrenciler tırsar onlardan.Şef senin olduğunu belli etmeden uyarsın

Evet işallah arkadaşlarımdan bir sıkıntı yok ama bunu seminerdeki eğitimci olunca ortalığı karıştı.
Bir de aslında asıl dokunan karadenizli birinden hoşlandım onunda sırf başka bölgeden olmam konusunda ayırt etmesi .. vs bilmiyorum onlar beni almaz , istemez . neyse olmazsa olmasın tabi bu şekilde olmayacaksa olmasın napalım . çok çok bunaldım .

Hımmm evet aynen bugün müdür yardımcısına da söyledim . Birşey olmuyor sonunda zaten dedim . Hani öğrenci ile konuşmanıza gerek yok diye .. Çocuğa çok iyi niyetli davrandım yazmasını bekledim anlatmak için taviz verdik işte kendini birşey sandı öyle laf etmeye başladı ki sonra ... Yani dediğiniz gibi bize birşey olmaz diyor . Benim bayan ve yüzümün yumuşak olmasından mı bu kadar cesaret ediyorlar yoksa öğrenci profilimi bu ki .. daha ne yapabilirim ... herşey üst üstüe geldi ... bölgesel ayrımlar derken .. seminerler derken .. ne uyku var .. ne merkeze iniş

Biz karadenizlilerde gereksiz bir sekilde karadeniz disina tasmak istememe durumu var, dogru. :)

Ayni ilcenin farkli koylerindeki insanlara bile bir on yargi olabiliyor.

Hatta bir de soyle bir soylem var: öl köyüne, kal köyüne. (Istanbul turkcesiyle "öl köyünde, kal köyünde.")

Ama asla kabullenmezler diye bir sey de asla yok. Sadece ayni kulturden olmaya onem veriliyor o kadar.

Bana kalirsa insan yasam tarziyla, karakteriyle onyargilari kirabilir. Hos kirmak zorunda da degiliz ya neyse...
Karadeniz'den Ege'ye tayin olsaydiniz, emin olun orda da ayni seylerle karsilasirdiniz.
Kurt, Turk, Ege, Karadeniz, Doğu, Bati herkes aynı zihniyete.
Kendinden olmayani otelemek insanoglunun ruhuna işlemiş.
Nefret soylemi, tahrik, toplumu bolme, ayristirmaya calisma vs olmadigi surece kafaya takmamak lazim.
Garibim Yozgatlilar hakkinda neler neler söylenir :)
Mesela ben Kürdüm, biz bile kendi icimizde birine laf anlatamadigimiz zaman " zaza misin lan sen niye kafan almiyo?!" Deriz.
Halbuki ayni topragin insaniyiz :)
Bunda bir sakinca görmüyorum.

Bende meslek lisesi mezunuyum şeflerden tırsma demeyelim de onlar ters bişey olduğunda saklar saklar sonra yıl sonunda gözüne sokar malesef Sen şunu şunu yapmıştın demi şu zamanda gibi mesela

Hım biz oysaki doğu karadeniz den daha yeni gelin aldık ege bölgesine .. aslen iç anadoludanız yani aile yaşayış biçimimiz mutassıp , giyimim tarzım da öyle duruşum vs ...

gönül verdik ama olmuyor işte
ben buraları sevdim insanları seviyorum ama onlar öyle davranınca kötü hissediyorum . Sevemezmiyim , seviemezmeyim .. sırf bu yüzden olmaması daha üzücü

Ah bu ülkemizin bu durumu yok mu Ne geliyorsa bu yüzden geliyor başımıza . Ama benim yaşadığım yörede hoşgörü hakimdir . İnsana insan olarak bakarız . Benim en yakın , en iyi anlayan arkadaşım alevi , bir arkadaşım kürt , karedenizli arkadışımız vardı arkadaş grubumuzdan hepsini hep iyi anarım Herkes de bu gönül genişliği olamıyor işte

İsteyen istediğini düşünsün,kişi kendini bilsin yeter.Öyle her lafı kafaya takarsan mutlu olamazsın.Zamanla tecrübeler edinecek alışacaksın.

Yalniz bahsettigin veya korktugun olcude bir geri durus karadeniz'de olmaz. Bu sadece dogu anadolu ve guney dogu anadolu bolgesindekilere karsi var maalesef.
Mesele universitede asik oldugum bir cocuk vardi. Deli gibi asiktim. Kendisi kurttu. Hicbir zaman ailemin kabul etmeyecegini bildigim icin kabul edememistim cocugu.
Yoksa diyorum ya, ayni ilcenin farkli koylerindeki insanlar bile birbirlerine yabanci diyorlar. Ama asla baska bir sehirden olan insanlarla evlenilmez, onlar sevilmez gibi bir durum yok. Bu daha cok kisisel olarak degerlendirilmeli zaten. Benim sulalemden kurtlere kiz veren de oldu. Kiz alan da oldu. Yine ayni sekilde ege'den, trakya'dan kiz alip verdigimiz de oldu yani.

Sana tek şey diyeyim ve bu yorumuma güven benim; sen yenisin daha açık seçik net olarak çömez olduğun için bunlara alınıyorsun. Zaten tecrübelenince o şekilde yorum yapamazlar. Yıllar sonra şu düşündüklerin için kendine güleceksin.

Tecrübe böyle bir şey, kaşarlaşıyor insan gerçekten zamanla iş hayatında çok argoca olsa da.

Insanlari biraz fikirleriyle, gorusleriyle kabul etmek lazim. (yanlis oldugunu dusunsek bile)
Mesela gecen senelerde Demet Akalin D.bakirlilar icin 'kiro' demişti.
Ebru Şallı 'kokuyolar' demişti.
Acikcasi ben sadece gulmustum okuyunca.
Biraz once biri konu açmış millet birbirine girmis yine. Bakin klavye basindayken bile birbirine tahammül edemeyen insanlar var.
Eksisozluk'te Turk kizi, Turk insani vs basliklarinda yazanlari kim yaziyor?
Buyuk oranda yine Turk insani yaziyor.
Bunlari asmak lazim. Yoksa hayat cekilmez olur.

Anladım canım . Ben iyice her şeyi o yüzden almaya başladım . Başka sebepleri vardır elbette demi ama teşekkür ederim her şey nasip kısmet ben karadeniz insanını severim ama onlardan bu tavır alınca kimilerinden çok üzülüyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…