Farklı Mezhepten Evlenen Var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Eşimle hem köken hem mezhep yetmedi yetişme şekli, bir de kültürel açıdan farklıyız. 17 yıldır birlikteyiz.
Bizim tek şansımız erken yaşta tanışmak oldu. 11 senelik bir sevgilik döneminden sonra evlendik. Bizde ne dini ne politik ne de kültürel bir sıkıntı yaşanmadı. Ikimiz de zaten çok baskın olmadığımız için yazılı olmayan saygı kuralları oluştu zamanla aramızda.

Belirtmem gerekir ki bu kadar uzun süre tanıma şansım olmasa benim de acabalarım, korkularim olurdu sanırım.
 
Dilerim konun polemiğe dönüşmez ve sağlıklı yorumlar okursun diyeyim en başta.
Bu konuda pek çok parametre var bana kalırsa. Aileler çok uç noktalarda olmadığı sürece sorun olacağını sanmam. Hayat biçiminiz de bunda etkili. Örneğin siz ileride çocuğunuza dini eğitim vermeyi düşünüyor musunuz ? Bi taraf cemevi bir taraf cami baskısı yaparsa fikir ayrılığına düşebilirsiniz. Veya Ramazan ayında bi taraf oruç tutarken diğer taraf alkol alıyor ise bu da gözünüze batabilir bir süre sonra. Aslında hepsinin temelinde SAYGI unsuru yatıyor. Her iki tarafta fikrini uçlarda yaşamıyor ise elbette anlaşılır.
Üniversiteden iki arkadaşım yaklaşık 2 sene görüştüler farklı mezheptendiler. Bi tarafın ailesi bize asla köpek getirme derken diğer taraf oruç tutmasını,namaz kılmasını bekliyordu. Nitekim olmadı
 
Annem ve babam var. İki tarafın da ailesi istememiş çok zor ikna etmişler. Hatta babaannem annemi istemeye geldiğinde ben bu evlilik olsun istemiyorum oğlum istedi geldim demiş, anneannem de ben de istemiyorum ama kızıma sözüm geçmedi demiş. Nikaha aile büyükleri katılmamış. Bir gün olsun mezhepten kaynaklı bir sorun yaşanmadı aralarında, annem alkol alırken babam oruç tutardı mesela. Hoşgörü yönünde asla sorun olmadı ama şöyle de bir gerçek var ki birbirlerinin aile yapılarının farklılığı hep hissedilirdi. İki tarafta birbirine karışmadı ama çocuğa yani bana karışıldı illa ki. Geri kafalılık olarak görülebilir ama yaşadığım için söylüyorum bence herkes aile yapısına uygun insanla evlenmeli. Annemim ailesi de babamın ailesi de uç noktaydı benim, o kadar farklılar ki. Bir yerden sonra kişi özellikle yaşı ilerleyince özüne dönmeye başlıyor, aile yapısı insanın içinden çıkmıyor.
 
Cocugunuz olsa ne dusunursunuz?
Dayatmaya maruz kalir mi?
Cocuk yetiskin olunca mi karar verir?
Eger aile yapıları ve kafa yapıları benzerse,
Ikinci kopus noktasi cocuk ne olacak oluyor :)
 
Saygı, sınır çok önemli. Bu eşler arasında da olmalı.
Kişisel alanlara saygı gösterilmeli.
Aynı kültürden/dinden/gelenekten çıkan evliliklerde kişisel alanlara saygı gösterilmemesinden kaynaklanan ne çok sorun okuyoruz burada. Eşler, aileler, çocuklar ayrı bireylerdir. Hepsi bu kadar basit.
Bana şimdiye kadar hiç oruç tut, neden tutmuyorsun denmedi. Ancak koca aileyi çok defa iftara almışımdır.
Çok da severim o sofraları.
Bunu da başka bir konuya yazmıştım daha önce.
 
Selam kızlar. İçinden çıkamadıgım bir durum var. Kısaca anlatayım. Farklı mezhepten biriyle beraberim çok farklılıklarımız yok. Anlaşıyoruz hayata bakışımız aynı. Fakat aileme çevreden sürekli birşeyler söylüyorlar. O mezhepteki kişilerle evlenen tanıdıkları hep ayrılmış yok o mezhepten olan bi kız nişanlısını terkedip başkasına kaçmış. Abilerim ve babam evlenirsem mutsuz olacagımdan eminler ama babam yine de istersen kabul diyor. Bu tarz şeyleri duyunca modum düşüyor ve mutsuz olacagımı düşünüyorum. Size sorum mezhebinizden farklı biriyle evlilik yapanınız var mı ? Mutlu oldunuz mu sorunlar çıktı mı ? Teşekkür ederim.
Ne mezhebi ya. Millet farklı dinden biriyle evleniyor yine de mutlu oluyor. Dindarlıktan ziyade hoşgörü sahibi kişilerseniz bence problem yaşamazsınız. Bu zamanda şöyle şeyleri dert etmeyin
 
Evlilikte ne kadar çok ortak nokta varsa o kadar az sorun yaşanıyor. Bununla alakalı bilimsel yayınlar bile var ,yani şu eskilerin söylediği “Minarenin mihrabını kaybetmeyeceksin çocuğunu everirken” sözü makalelerce destekleniyor yani.
 
Kişiye bağlı. Birbirinize saygı duyduğunuz sürece bir sıkıntı olmayacaktır. Bizim eşimle mezheplerimiz farklı ne o benim dini görüşüme karışır ne ben onun.
bir kez bile sorun olmadı aramızda.
 
Ben örnek olabilirim sanırım.Hem mezhebi farklı eşimin hem de kültürleri bizden çok farklı. Onlar güneydoğulu benim ailem balkan göçmeni.Tanimadan önyargı oluyor aslında ama tanıdıktan sonra geçiyor:) Eşimin babası alevi ,aileme söyleme gereği bile duymadim onları ilgilendiren bir durum olduğunu düşünmüyorum.
 
Sorunlar daha çok, çocuklar olduktan sonra, hangi inanç ve kültürel değerleri benimsemiş bir insan olarak yetiştirilecek mevzusunda çıkıyor.
Yoksa sizin (eşinizin) inancınız sizi (eşinizi) ilgilendirir. Ama doğacak müstakbel çocuğunuzun inancı her ikinizi de ilgilendireceği için, çatışmalar çıkabilir, I think so that 🤔
 
Ben mezhepten çok kadına saygı ve değer veriliyor mu ona bakarım
Gerisi boş , kültürlerinde kadına değer yoksa , ailen haklı
 
Ben aleviyim bizim aileye gelen hic sorun yasamadi isteyen orucunu tutup namazini kilar ama ben bu konuda biraz tutucuyum tabi yine herkesin kendi kararidir yine de saygi duyarim anlasabileceginizi dusunuyorsaniz mutluluklar dilerim
 
Selam kızlar. İçinden çıkamadıgım bir durum var. Kısaca anlatayım. Farklı mezhepten biriyle beraberim çok farklılıklarımız yok. Anlaşıyoruz hayata bakışımız aynı. Fakat aileme çevreden sürekli birşeyler söylüyorlar. O mezhepteki kişilerle evlenen tanıdıkları hep ayrılmış yok o mezhepten olan bi kız nişanlısını terkedip başkasına kaçmış. Abilerim ve babam evlenirsem mutsuz olacagımdan eminler ama babam yine de istersen kabul diyor. Bu tarz şeyleri duyunca modum düşüyor ve mutsuz olacagımı düşünüyorum. Size sorum mezhebinizden farklı biriyle evlilik yapanınız var mı ? Mutlu oldunuz mu sorunlar çıktı mı ? Teşekkür ederim.
Benim bir arkadaşım evlendi , mezhepleri farklıydı. Arkadaşım aldatıldı ve boşandılar. Ama ayrılık nedeni gördüğünüz gibi mezhep farklılığı değil adamın karaktersizligiydi. Mutlu olanda olmayanda vardır elbette
 
Hayata bakışı, yetişme biçimi, kültürü farklı insanlar (aileler) anlaşamıyor genelde. Benzer görgüsü göreneği olan aileden gelme insanların evlenmesi daha kolay geçim sağlayabiliyor.
 
Ayni mezhepten olunca mutlu mesut
mu onunuyor sanki.
Bambaska dinden evkenenlerde mutlu oluyor, uyuma bakar bana gôre.
 
Doğru mesela oruç tutmuyorsun namaz kılmıyorsun , tesettürlü değilsin, alkol alıyorsun x mezheptensin . Aynılarını yapıyırdun y mezheptensin. Bu durumda tabi ki sorun olmaz ama iki taraf da farklı uygulamalar yapıyorsa özellikle çocuk olunca işler karışıyor mezhep noktasında. Siyasi görüş zaten çok çok önemli. Ben siyasi görüş olarak farklı olduğum birisiyle yapamayacağımı bildiğim için kesinlikle elerdim
Benim eski eş kişisi evlenince beni değiştirebileceğini düşünmüş. ( evlenirken siyasi düşüncemi bilmiyor muydun diye sordum. Değişirsin diye düşündüm dedi) ama insan değişmiyor maalesef. Bir süre uyum sağlarsın anca.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X