Fazla saygı başa bela

Hem saygılı hem çirkefimdir, kim hangisi hakediyorsa cevabını öyle alır.
Aksini düşünemiyorum, içinde patlar insanım.
Bir kere aranana ağzının payını verseniz, nasıl rahatladığınızı göreceksiniz.

Saygı, kazanılan bir değerdir.
Kimse durduk yere saygı görmez, görmemeli...

Saygılı olmak kendinizi savunmayacağınız anlamına gelmiyor ki. Anlattığınız iki olay için ben nasıl cevap verirdim:

1- X hanım/teyze abimle aranızdaki problemleri onunla çözmeniz gerekiyor bana kalırsa. Abim yetişkin bir adam ben onun nasıl davranacağına müdahale edemem. Siz bunları onunla konuşun lütfen.

2- X abla siz daha önce spor salonuna gitmediğiniz için böyle düşünüyorsunuz muhtemelen. Muhakkak sizin bahsettiğiniz amaçla da gelen vardır ancak ben gittiğim salonlarda böyle insanlarla karşılaşmadım pek.

Bu kadar. Saygı bozuldu mu? Hayır. Yeterli cevap verildi mi kavga gürültü olmadan? Evet...

2 tık çirkef olmak istersen de ;

1. valla ben üstüme vazife olmayan seylere karismiyorum, siz de oyle yapin bence

2. Sizin bildiginiz yerler o seviyedeyse bilemem de ben oyle yerlere hic gitmedim de gormedim de, siz nerden biliyosunuz ki oyle abaza profilli yerleri acaba?

mission completed! 😈😈

Ben de hazır cevap degilimdir ve sizin gibi yetistirildim diyebilirim ama sizinki kadar katı değil tabii.
Ama herseyin fazlasi zarar. Sizin "fazla saygı " durumunuz karsinizdakinin saygisizligi olarak dönüyor size. Bu hadsizligin sebebi de aslinda sizin sınır koyamamaniz. Maalesef bazi konularda ben de benzer seyler yaşıyorum ama baya aştım mesela sirf karsimdaki benden büyük diye alttan almiyorum. Tabii ki sert tepki cikista bulunmuyorum ama kibarca da olsa " ben bundan rahatsızım/hoslanmadim/bu tür bir uslup.kullanan insanlari saygısızca buluyorum" gibi biraz net ifadeler kullaniyorum.
Tabii biraz gülerek biraz tatli tatlı da olsa o mesaj karsiya geciyor ve emin olun siz saygınızı koruyarak sınırınızı cizince insanlar da o sınırı asamiyor.
Bir psikologdan destek alabilirsiniz. Ya da sınır cizmekle ilgili bir sürü kaynak var , kitaplar okuyarak da aşmaya calisabilirsiniz.

Ah ne güzel.. keske ben de biraz sizin gibi olabilsem. Mesela gecen kardesim kayinvalidesi(daha evli bile degiller nisanlilar) bana bosanmamla ilgili bir soru sordu(kardesim nisanlisana söylemis o da annesine söylemis galiba, ben bir sey anlatmadim). Bu benim özel meselem sizi ilgilendirmez diyebilirdim. Diyemedim cok oturdu icime..
Ama yine cevap vermek sizin içinizde. Yanlış anlamayın ama küçükken şiddet gören çocuklar büyüdüklerinde kendilerini iyi ifade edemeyebiliyorlar. Yani şöyleki bastırılmak, dinlenmemek gibi gibi etkenler yüzünden şuan kendi düşüncelerinizi apaçık ifade edemiyor olabilirsiniz. Susmayı tercih ediyor gibi değilsiniz cevap vermek isteyip susmak zorunda kalıyor gibisiniz.

Evet hanımlar benim sorunum fazla saygılı olmak. Belki diyenler olacaktır dogrusu bu vs. Ama Türkiye'de fazla saygılı olmak işe yaramıyor ve insanlar saygılı, nazik, güler yüzlü olduğunuz için sizi ezmeye çalışıyorlar. Yani biraz çirkef olmak lazım diye düşünüyorum. Ama bir türlü olamıyorum. Böyle olmamda sebep annemi buluyorum açıkçası. O da çok hanım hanımcık çok kibar bir kadın ve beni bu konuda çok katı kurallarla büyüttü. Çocukken büyüğüme karşı ufacık bir yanlış kelime bile söylemeye hakkım yoktu kıyamet kopardı. Zorla özür dilettirirdi. Sürekli diken üstündeydim sanki. Asla derdi büyüklerine yanlış söz söylemeyeceksin. Haklı olsan da susacaksın o senin büyüğün. Çocuğu bu kadar katı büyütmek de yanlış diye düşünüyorum. Çünkü büyüdüm 31 yaşına geldim hala bana saygısızlık yapan büyüklerime saygısızlık yapamıyorum. İnanın elimde değil sanki. Onlar bana dırdır söylenirken ileri geri konuşurken ben susup kalıyorum. Onlara karşı laf söylemeye cesaretim yok sanki. Kavga etmek tartışmak istemiyorum. Ama böyle de ezik gibi kalıyorum. Sonra kendime kızıyorum içim içimi yiyor. Olan bana oluyor. Güler yüzlü sıcak birisi olduğum için de ağzı olan düşünmeden ileri geri konuşuyor sanki. Kendime kızıyorum Çünkü bu izni ben vermiş oluyorum. Örnek vereyim beni daha iyi anlayın. Abimin kaynanası beni arayıp abime olan sinirini benimle konuşarak çıkarıyor. Bi arıyor başlıyor abimi kötülemeye. Yok çocuğuna para vermiyormuş da yok sorumsuzsuzmus da bilmemne. Banane koca adamdan ben mi sorumluyum ne bana kotuluyorsun diyemiyorum. Büyüdüğümdür diyip susuyorum abuk sabuk laflar sokuyor sülaleme. Resmen kavga edesim geliyor o kadar sinir bozucu bir kadın ama EDEMİYORUM! Kadın kendisi rahatlayıp kapatıyor olan bana oluyor.
Bir diğeri mesela, Ciddi ilişkim var. Pandemi döneminde ablasıyla telefonda konuşurken pilatese gidicem falan dedi. Ben de spor salonuna üyeliğimi dondurdum virüsten korkuyorum gidemiyorum dedim. Kadın demez mi "ayy spor salonuna hiç gitmedim gitmem de saçmasapan bir yer. Oraya giden tüm kızlar erkek aramaya, tüm erkekler de kız aramaya gidiyor bence.."
Iyi de burda laf bana da gelmiyor mu? Ben spor salonuna erkek aramaya mı gidiyorum sanki. Hadi dedim kadını bozmayım düşünmeden dangıl dungul konuşuyor. Kötü niyetli söylemediğini, düşünmeden konuştuğunu düşündüm ve sustum. Ama belki de okkalı bi cevap vermeliydim bilmiyorum ben mi yanlış düşünüyorum? İste bunlar hep büyüktür saygılı ol mantığından geliyor sanırım. Daha bunlar gibi bir sürü örnek var...
Ben bu durumdan nasıl kurtulabilirim kızlar? Evlenince falan eşimin ailesi tarafından çok ezilir, kullanılırım bu kafayla... siz büyüklerle dengeyi nasıl kuruyorsunuz? Bu konuyla ilgili psikolojik destek mi almalıyım ne yapmalıyım? Hiç hazırcevap olamıyorum.

Valla bu devir susanlarin devri değil illa kopartıp alacaksın ve kiracaksin döneceksin o zaman çok kıymetli çok değerli oluyorsun. Asla kendinden vermiceksin yoksa bitiyorsun sen kalmıyorsun. Bazı şeyler yapıyla ilgili ama hakkını savunmayı bil dedikodu yapmak isteyen bilmem kim gitsin baska çöplükte otsun telefob çekmiyor felan değil baya o ablaya bu olayın muhatabı ben değilim iyi günler diyeceksin gerekirse o telefonu kapatacaksın. Kimseye ezdirme kendini annene de asla bazen aileler de yanlış düşünür vr yapar yanlışa yanlış diceksin

Bazi olaylara tepki gösteremedikce insanin icinde kaliyor. Ben de her zaman saygili olmayi tercih ediyorum. Su hafiften cirkef olma olayini cok merak ediyorum aslinda 😅 nasil basarabiliriz? Önerileri olan varsa bekliyorum :)

Her zaman degil ama en azindan hak eden insanlara hak ettikleri sekilde konusmak önemli bence. Kendimi o yönde gelistirmek istiyorum. Insanin icinde kaldikca olan kendine oluyor. Söyleyip rahatlamak lazim :)

Ben de sizin gibiydim simdi degismeye basladim. Bu hissettiklerimiz bence aslinda boyle olmadigimizin bir kaniti. Benim annem de beni baskiladi hala da baskiliyor. Ama ben dinlemiyorum. Bir yerden sonra insan uyaniyor ve yavas yavas tepki gostermeye basliyor. Sizin de oyle olacak diye tahmin ediyorum.

benim bir diger gozlemim de soyle: insanlari kendimden ustun gordugum icin eziklik psikolojisine giriyorum ve beynim duruyor adeta. Ama birine onceden bilenince karsima gelince herseyi daha rahat sayabiliyorum
Evet bu bende de var. Özgüveni ve egosu çok yüksek bir insan karşısında nedense eziliyorum. Haksız olduğunu düşünsem bile haksızsın diyemiyorum. Sonra da kendime kızıyorum ezik misin sen diye. Özgüven eksikliği var demek ki bizde. Öyle düşünüyorum. Özgüvenimizi arttırmamız lazım.

Bazi olaylara tepki gösteremedikce insanin icinde kaliyor. Ben de her zaman saygili olmayi tercih ediyorum. Su hafiften cirkef olma olayini cok merak ediyorum aslinda 😅 nasil basarabiliriz? Önerileri olan varsa bekliyorum :)

Her zaman degil ama en azindan hak eden insanlara hak ettikleri sekilde konusmak önemli bence. Kendimi o yönde gelistirmek istiyorum. Insanin icinde kaldikca olan kendine oluyor. Söyleyip rahatlamak lazim :)
Ya çok değişik bir olay bu. Dışarıdan baktığında gayet sosyal gözüken, konuşkan, güleryüzlü birisiyim. Hani asosyal olsam anlayacağım durumumu. O yüzden çocukluktan gelen saygı baskısına bagladim ben bu olayı.
Karşımdaki sanki iyiniyetli gibi konuşup alttan laf sokunca cevap vermek yerine ya susuyorum ya da konuyu değiştiriyorum. Ağzı olan konuşuyor ya. Akrabalardan da çok çektim ben. Akrabaligin ve büyüklüğün vermiş olduğu garip bi ego var. Abuk sabuk konuşmalarına gıcık oluyorum ama güzel bir cevap veremiyorum yanlış konusucam diye. Halbuki Karşımdaki rahat rahat yanlış konusuyor çekinmeden. Kendime daha da gıcık oluyorum böyle olunca. Cidden nasıl düzelicez bunun bir yolu olmalı. Yoksa bizi daha çok üzerler ve ezerler...

Bende hazır cevap değilim..ama dediğin gibi bende aman kırılmasın,darilmasin, güvenmesin diye alttan alıyordum ki iş artık senin çocuğun yalan söylüyor diyip kendi çocuklarını kayıran ve (halbuki yok böyle birşey herşeyi görüyorum) üste çıkmaya çalışan eltimin yaptığı saçmalıkları yüzüne vurduğumda kimseye kibar olunmaz gerçeğini bir defa daha anladım.çünkü birşey demediğinde arkası geliyor..şimdide çok demiştin diyor..neden?çünkü her dediğine eyvallah demiyorum.senin de bir sinir noktan vardır.galiba henüz gelmedi
Aynen oyle cok dogru...tükenmişlik noktası denen bisey var... Sus sus sus sonra patlayısların cok sert oluyor. Her zaman tatlısert bir sekılde lafi gedıgıne oturtmak lazım tatli sert ıslemıyorsa sadece sert olucaksın bu hayatta yapacak bisey yok.

Evet hanımlar benim sorunum fazla saygılı olmak. Belki diyenler olacaktır dogrusu bu vs. Ama Türkiye'de fazla saygılı olmak işe yaramıyor ve insanlar saygılı, nazik, güler yüzlü olduğunuz için sizi ezmeye çalışıyorlar. Yani biraz çirkef olmak lazım diye düşünüyorum. Ama bir türlü olamıyorum. Böyle olmamda sebep annemi buluyorum açıkçası. O da çok hanım hanımcık çok kibar bir kadın ve beni bu konuda çok katı kurallarla büyüttü. Çocukken büyüğüme karşı ufacık bir yanlış kelime bile söylemeye hakkım yoktu kıyamet kopardı. Zorla özür dilettirirdi. Sürekli diken üstündeydim sanki. Asla derdi büyüklerine yanlış söz söylemeyeceksin. Haklı olsan da susacaksın o senin büyüğün. Çocuğu bu kadar katı büyütmek de yanlış diye düşünüyorum. Çünkü büyüdüm 31 yaşına geldim hala bana saygısızlık yapan büyüklerime saygısızlık yapamıyorum. İnanın elimde değil sanki. Onlar bana dırdır söylenirken ileri geri konuşurken ben susup kalıyorum. Onlara karşı laf söylemeye cesaretim yok sanki. Kavga etmek tartışmak istemiyorum. Ama böyle de ezik gibi kalıyorum. Sonra kendime kızıyorum içim içimi yiyor. Olan bana oluyor. Güler yüzlü sıcak birisi olduğum için de ağzı olan düşünmeden ileri geri konuşuyor sanki. Kendime kızıyorum Çünkü bu izni ben vermiş oluyorum. Örnek vereyim beni daha iyi anlayın. Abimin kaynanası beni arayıp abime olan sinirini benimle konuşarak çıkarıyor. Bi arıyor başlıyor abimi kötülemeye. Yok çocuğuna para vermiyormuş da yok sorumsuzsuzmus da bilmemne. Banane koca adamdan ben mi sorumluyum ne bana kotuluyorsun diyemiyorum. Büyüdüğümdür diyip susuyorum abuk sabuk laflar sokuyor sülaleme. Resmen kavga edesim geliyor o kadar sinir bozucu bir kadın ama EDEMİYORUM! Kadın kendisi rahatlayıp kapatıyor olan bana oluyor.
Bir diğeri mesela, Ciddi ilişkim var. Pandemi döneminde ablasıyla telefonda konuşurken pilatese gidicem falan dedi. Ben de spor salonuna üyeliğimi dondurdum virüsten korkuyorum gidemiyorum dedim. Kadın demez mi "ayy spor salonuna hiç gitmedim gitmem de saçmasapan bir yer. Oraya giden tüm kızlar erkek aramaya, tüm erkekler de kız aramaya gidiyor bence.."
Iyi de burda laf bana da gelmiyor mu? Ben spor salonuna erkek aramaya mı gidiyorum sanki. Hadi dedim kadını bozmayım düşünmeden dangıl dungul konuşuyor. Kötü niyetli söylemediğini, düşünmeden konuştuğunu düşündüm ve sustum. Ama belki de okkalı bi cevap vermeliydim bilmiyorum ben mi yanlış düşünüyorum? İste bunlar hep büyüktür saygılı ol mantığından geliyor sanırım. Daha bunlar gibi bir sürü örnek var...
Ben bu durumdan nasıl kurtulabilirim kızlar? Evlenince falan eşimin ailesi tarafından çok ezilir, kullanılırım bu kafayla... siz büyüklerle dengeyi nasıl kuruyorsunuz? Bu konuyla ilgili psikolojik destek mi almalıyım ne yapmalıyım? Hiç hazırcevap olamıyorum.
Benim de babam beni baskılamaya calısrdı ama ben tam tersi oldum kimse kusura bakmasın kendımı ezdirmem hıc bir konuda hakkımı yedırtmem:KK76:hatır gonul meselesine bazı kucuk seylerı cok takmam ama yınede anlasılmıyorsa gosterdıgım saygım sevgim, hatır gonulde iflah etmez ozaman.

Benim de babam beni baskılamaya calısrdı ama ben tam tersi oldum kimse kusura bakmasın kendımı ezdirmem hıc bir konuda hakkımı yedırtmem:KK76:hatır gonul meselesine bazı kucuk seylerı cok takmam ama yınede anlasılmıyorsa gosterdıgım saygım sevgim, hatır gonulde iflah etmez ozaman.
En güzeli. Kesinlikle öyle olmak lazım.

İkinci örnekte görümcenizin size laf çarptığını sanmıyorum yani siz oraya erkek aramaya gittiğinizi ima etmeye niyeti yoktur o sadece kendisi niye sevmediğini açıklamış. Ama ben sizin ne demek istediğinizi anlıyorum. Abinizin kayınvalidesine mesela "bana anlatmayın ben üzülüyorum, abimle konuşun isterseniz" falan diyebilirdiniz. Aslında bu dengeyi kurmak zor neden zor? çünkü o kadar katı kurallar ile büyütülmenin neticesinde o kuralların verdiği baskı gerçek saygının önüne geçiyor. Bunu aşmak için bir iki hamle yaptığınızda da doz aşırı kaçabiliyor ya da insanlar sizden beklemediği için aşırı tepki verebiliyorlar, kendimden biliyorum. Sonra ise bir dengeye oturtuyorsunuz zamanla, baskı nedeniyle değil gerçekten saygıdan sustuğunuzda da eziklenmiş hissetmiyorsunuz; cevap vermeniz gerektiğinde de saygı çerçevesinde cevap vermeyi öğreniyorsunuz. Zamanla aşarsınız, siz farkındasınız durumunuzun.

Bende eskiden senin gibi düşünüyordum ama saygı hak edene gösterilir.
Sırf yası benden büyük diye bir insana saygı duymak bana mantıksız geliyor.
Otobüste de çok yapıyorlar bunu o büyük yer ver o da saçma
Belki dersten çıktım basım aprıyor , belki regl oldum belki Yorgun’um illa büyük diye yer vermek mantıksız. Hasta çok yaşlı hamile olsa zaten veririm de dayatma saçma illa oturmak büyüğün hakkıdır diye.
Sert çıkma ses tonunu ayarla kesinlikle insanları bozma ama kibar bir dille cevabını ver.
Bir kere yaparsan gerisi gelir emin ol.
Mesela abinin kaynanasına teyze bunu abimle konuşun ben 31 yasında kadınım abımdan sorumlu değilim.
Görünceye de Ayseciğim ben spor salonuna o amaçla gitmiyorum üstelik sadece kadınlara özgü pilates grupları da var gibi şeyler diyebilirsin.
Saygısızlık küfür etmek , hareket etmek , ses yükseltmekle olan şeyler.
Bunları yapmadıktan sonra Önemi yok.

İnsan kibar ve üslup bozmadan da hakkını arayıp savunabilir.

Sanki insanlara alttan alta hiç laf sokmaz, bir şey ima etmez gibi yazmışsınız da konunuzu bilmesek kibar olduğunuza inanacağız 😄 Kendinizi savunamayan ama gayet de insanların arkasından "kibarlığınızı" bozabilen birisiniz.

İnsan kibar ve üslup bozmadan da hakkını arayıp savunabilir.

Sanki insanlara alttan alta hiç laf sokmaz, bir şey ima etmez gibi yazmışsınız da konunuzu bilmesek kibar olduğunuza inanacağız 😄 Kendinizi savunamayan ama gayet de insanların arkasından "kibarlığınızı" bozabilen birisiniz.
Sizin işiniz gücünüz yok bana sataşmaya yer mi arıyorsunuz? Ben büyüklere saygısızlıktan bahsettim. Sizin gibi haddini bilmeyen insanlara cevabımı vermeyi bilirim elbet merak etmeyin. Ben kimsenin arkasından kibarligimi bozmadım. Burda herkes kocasi hakkinda kayinvalidesi hakkında "arkasından" konuşuyor. Ben de arkadaşımla ilgili bir sey danıştim diye her başlığımın altina gelip başka konulardan laf mi sokacaksınız ? Ben de sizin konularınızı ve yorumlarınızı okusam kimbilir neler çıkartırım da sizin gibi boş işlerle uğraşmak istemiyorum ve seviyenize inmek istemiyorum. Siz belden asagiya vurmayı cok iyi bilirsiniz. Ama benim tarzım değil.

1. konuya gelirsek Abinizin kaynanası ile neden telefonla konuşuyorsunuz anlamış değilim. Sizi ne onlardan siz dünürü müsünüz ? kapatın telefonu müsait değilim diyebilirsiniz evinize geldiyse çekilin odanıza başım ağrıyor diyebilirsiniz en az 60 yaşında kadınla ortak noktanız ne ? 2. konuya gelirsek evet tr de spor salonlarının fonksiyonu bu çoğu kişi spor salonunda tanıştık diyor. Arkadaşlarımın çoğu bu sebeple bıraktı gayet kurumsal spor salonlarını. bunu hiç duymamış olamazsınız. sizin gibi spor yapmak amaçlı gidende vardır. doğru söylüyorsun ya bende senin gibi düşünüyorum keşke öyle olmasaydı işte bizim milletimizin bakış açısı dersin geçersin. yok aynı görüşte değilsen ben öyle düşünmüyorum benim gittiğim salon çok kaliteli dersin geçersin. ikisinde de kimse kırılmadı.

Ayrıca artık cidden can sıkıcı olmaya başladınız. Ben burda neden başka konularımı anlatmak ve savunmak zorunda kalıyorum? Gidin o konuya yazın orda tartışalım ki o konu üzerinden epey tartıştık zaten. Arkadaşımla ilgili actigim konuda gelip eski konulardan sevgilimden bahsediyorsunuz orda onu anlatmak zorunda kalıyorum, burda buyuklerle ilgili bir sey yazmışım burda gelip Arkadaşımla ilgili başka konudan laf sokuyorsunuz. Başka bir konu açsam 3 ay önceki konuyu gelip oraya yazarsınız. Baska isiniz mi yok anlamadım? Bi rahat verin de rahat rahat derdimizi tasamizi paylaşalım şurada. Şu forumu bile birilerinin canını yakmaya çalışarak ego kasma aracı olarak kullanıyorsunuz. Cidden çok yazık. Ben tek bir konu altında geçmiş 3 konunun hesabini vermek zorunda mıyım?

1. konuya gelirsek Abinizin kaynanası ile neden telefonla konuşuyorsunuz anlamış değilim. Sizi ne onlardan siz dünürü müsünüz ? kapatın telefonu müsait değilim diyebilirsiniz evinize geldiyse çekilin odanıza başım ağrıyor diyebilirsiniz en az 60 yaşında kadınla ortak noktanız ne ? 2. konuya gelirsek evet tr de spor salonlarının fonksiyonu bu çoğu kişi spor salonunda tanıştık diyor. Arkadaşlarımın çoğu bu sebeple bıraktı gayet kurumsal spor salonlarını. bunu hiç duymamış olamazsınız. sizin gibi spor yapmak amaçlı gidende vardır. doğru söylüyorsun ya bende senin gibi düşünüyorum keşke öyle olmasaydı işte bizim milletimizin bakış açısı dersin geçersin. yok aynı görüşte değilsen ben öyle düşünmüyorum benim gittiğim salon çok kaliteli dersin geçersin. ikisinde de kimse kırılmadı.
1. Konuda kadın abime kızmış onunla konusmuyormus. Yeğenimin dersleri kötüymüş ona üzülüyormus. Sen halasi olarak yeğeninle konuş gibisinden cok iyi niyetli bir arama yapmış gibi konuşuyor. Ilk gün aradi açmadım. İkinci gün tekrar arayınca ben yine ayıp olmasın mantigiyla actim. Inatla konuşacak yani. Arka arkaya 100 tane sey sıralayıp kapatti :D

1. Konuda kadın abime kızmış onunla konusmuyormus. Yeğenimin dersleri kötüymüş ona üzülüyormus. Sen halasi olarak yeğeninle konuş gibisinden cok iyi niyetli bir arama yapmış gibi konuşuyor. Ilk gün aradi açmadım. İkinci gün tekrar arayınca ben yine ayıp olmasın mantigiyla actim. Inatla konuşacak yani. Arka arkaya 100 tane sey sıralayıp kapatti :KK70:
Anneniz sağ değil mi ? muhatabı o , olmalı gibi yanlış mı düşünüyorum. Abinizin kaynanasını engelleyebilirsiniz size kimse de hesap soramaz. Neden engelledin diyemez , stres topu musunuz nickinizin hakkını vermeyin.

Back
X