Fazladan borca battık

Durumunuza üzüldüm fakat altın altınla ödenir. Bu durum da borç alınırken konuşulur. Ben de ailemden altın ve döviz borç alıp ödedim. Elbette ikisinde de 1 sene içinde ödememe rağmen bayağı fark oldu.
Ben de bir daha paraya ihtiyaç duyarsam kredi çekmeye karar verdim. En azından alınan ve ödenen belli.

Bu gibi durumlarda insan kendinden pay biçmeli.
Diyelim ki çok zengin değilsiniz.
Eviniz, arabanız ve bir miktar birikiminiz var.
Annenize, babanıza veya kardeşinize altın bozdurup 80.000 TL borç verdiniz.
İki-üç sene sonra verdiğiniz borcu 80.000 TL olarak mı geri alırdınız?
Hem de altın-döviz alıp başını gitmişken.

Ebeveyn evlat ilişkisi farklı bir konu, borç farklı.
Ebeveynler durumu varsa, karşılıksız hibe şeklinde evlatlarına destek oluyorsa ne güzel.
Eşimin ailesi, hem ev hem de araba alırken destek oldular bize.
Bununla birlikte aile borç olarak verdiyse, şartlar ne gerektiriyorsa ona uymak lazım.
Herkesin kesesi, bütçesi ayrı sonuçta.

Şimdi kardeşim evlenecek kiracı çıkmıyor evden diye ağlayıp duruyorlar aman nasıl girer oğulları kiraya diye.
Konu sahibi, aileniz ayak yapıyor :)) isterlerse pekala kiracı evden çıkabilir, anlaşırlarsa. Gerekirse depozitosunu öder, son ayin kirasını almaz, bir şekilde çıkartır. Ya da hemen yarın evlenicem diye gelmedi ya, kiracının çıkacağı tarihe göre dugunlerini ayarlayabilirlerdi.
Ailen nasıl sana borcu verip sonrasında 'ay altın borcu altın olur tabii ki' diye ayak yaptılarsa oğullarına da 'ay evi vermek istedik ama kiracı çıkmadı, tüh' diye ayak yapacaklardir

Altin borcu altindan olur evet, ama Anne yahu. El degil ki

Katılıyorum anne bir acaip. Bir evleri varmış zaten, bu kız kiradayız diyince ölü taklidi yapmışlar. Şimdi de oğlum otursun diyorlar, bu kızın canı yok mu? Ortada basbayağı evlat ayrımı var. Erkek evlada koskoca en az 500.000tllik ev veriyorsun, bu kızdan verdiğin 150.000tlyi geri istiyorsun şaka gibi.

Madem oğullarını kendi evlerinde oturtuyorlar ödemeyin siz de altınları, evlat ayırmasınlar olacak iş mi.

Ben katılıyorum ben olsam ödemem. Konu sahibesi alıcak annesini karşısına, madem çok değerli oğluna ev veriyorsun o zaman bu parayı da benden istemiceksin ben eşşek miyim ben de evladım diyecek. Parayı ille isterim dersen de parayı veririm ama beni unutun bu ilişki burda biter diyecek. Konu sahibesi hakkını arasın net evlat ayrımı var burda.

Evlendikten sonra babamın kendi evleri olmasına rağmen eşimin durumu olmadığı için kiraya girdik. Ailem bu durumu hiç sallamadı.
evlenince herkes ev sahibi olup oturmuyor, ben de kiradayım ve annemlerin 2 evi var. ne olacaktı ki, kaç yıl çalışıp ev almışlar. ev geçindirecek durumda değilseniz bu yetişkin olarak sizin meseleniz. eve oturtmadılar diye kırılmayın.
ha şimdi erkek kardeşinizi oturtuyorlarmış, evi geçindiren erkek diye düşünen bir kafadalar demek, öyle düşündülerse eşinizin görevi diye bakmışlardır. ayrımcılık yapmaları hoş değil sadece, ama size ev vermek zorunda da değillerdi, hele ki geçiminizi sağlayabiliyorsanız.
Annem borç olarak altınlarını bozdu ben para hesabı olcak zannetmiştim. Daha sonra annem altının borcu altından olur dedi. Şoklara girdik
altın borcu altınla olur. çok normal bir şey bu.

Tamam, evlatlar arasındaki ayrımcılık çok rahatsız edici ve uzun vadede onarılamayacak sıkıntılara da sebep olur. Bence de anne babanın ayrımcı tutumu yanlış.

Ama borç, bu ayrımcılığın dışında bambaşka bir konu.

Mal sahibi hayatta, ortada miras durumu yok. Canı ister hibe eder, canı ister kaydı hayat şartıyla oturtur canı ister yarı fiyatına satar.

Anne babanın evlatları arasında adil davranmamış olması konu sahibini altın borcundan muaf yapmaz ki...

Ben hiç katılmıyorum buna, kağıt üstünde doğru görünebilir ama basbayağı yanlış şu dediğiniz, her şeyden önce bir kadına cinsiyet üstünden yapılan ayrımcılığı destekliyorsunuz. Konu sahibesinin yerinde olsam açıkça konuşurum, sırf erkek diye kardeşimin arkasından oğlum da oğlum diye gezmenizi kabul edemem, kendimi eşşek yerine koydurmam derim. Kadınlar ataerkil düzen işte böyle diyip kabullendikçe haksızlıklar olağanlaşıyor, süregeliyor. Konu sahibesi ayrımcılık karşısında hakkını aramalı, ayrımcılığı kabul etmemeli. hele ki ayrım yapılan kişi kardeşse çok üzücü bir durum, aile bu kan can demek insan hazmedemez.

Ben cinsiyetten bağımsız yaptım yorumumu. Kayırılan kardeş kız kardeş de olsa fikrim aynı olurdu.
Anne baba dese ki, "ev bizim, biz böyle uygun gördük" kim ne diyebilir?
Cinsiyet ayrımcılığına mülkiyet hakkı üzerinden itiraz etmeyi doğru bulmam. Sahibi annem babam da olsa mülk bana ait değil ki.
Kırılır mıydım, içten içe kırılabilirdim. Ama hakkım görüp beklenti içine asla girmezdim.

Ben zaten arkadaşların yorumlarına inanamadım ısrarla altın aldın altın vereceksin diyorlar, kızı eşek yerine koymuşlar herkese de makul geliyor heralde yahu hepimiz kadınız aynı şey başınıza gelse böyle mi tepki vereceksiniz anlamadım. Kardeşime ev verin sırf pipisi var diye benden tefeci gibi para alın

kardeş ayrımcılığı başka bir mevzu, borç başka bir konu, elma ile armutu ayırmak lazım bence.
anne başta hibe edip sonra paramı geri verin dememiş. borç almışlar zaten. tl ödeyeceksiniz deyip sonra vazgeçme de yok. konu sahibi ve eşi alışılmışın dışında tl ödeyeceklerini "düşünmüşler" bunu teyit etmemişler bile. sorun da bu.
şimdi konu sahibi "anneme altın bozdum borç verdim. şimdi tl ödemeyecek miydim diyor" dese ne diyecektik ki?

Aslında sizin yorumlarınızı genelde makul bulur ve beğenirim. Ama bu konuda farklı düşünüyoruz.
Anne babanın yaptığı ayrımcılık kesinlikle yanlış ve bu kardeşler arasında da probleme sebep olabilir. Bence çok hatalı davranmışlar. Bu konuda hemfikiriz.

Gözden kaçırdığınız nokta şu: Anne baba da olsa ayrı bireyler ve ayrı mülkiyet hakları var. Onlar hayattayken evlatlarıyım diye mallarında hak iddia edemem.

Hakkımı aramam için bana ait mülkün olması gerekir. Mülk bana ait değil ki...
Tasarruf hakkı onlara aittir.

İçten içe kırılıp üzülürüm en fazla.

Arkadaşlar kendi hür iradenizle durumu olmayan adamla evleniyorsunuz. Yine kendi hür iradenizle ev alıyorsunuz yine kendi hür iradenizle borç alıyorsunuz. Hür iradenizle 2 sene yatış yapıp borç olmasına rağmen umrunuzda olmuyor , bir de üstüne çocuk yapıyorsunuz. Anne - baba evladına borç vermez mantığını anlamadım kusura bakmayın. Fazla parası var ise vermez ama birden fazla çocuğu var ise borç olarak verebilir. Oğlana ev verip kıza vermemek evet çok çirkin ayrım, ama bu konu sahibinin rahatlığını kapatmıyor. Aile ataerkil değil belki de damada gıcık olmuşlardır olamaz mı ? Herkes çocuk sahibi olmadan ev sahibi mi oluyor , bunlar ne lüks dertler böyle..

Anne - baba evladına borç vermez mantığını anlamadım kusura bakmayın.
şuna çok katılıyorum. dünyaya getirdiğimiz evladı yetiştirme sorumluluğumuz var. ama nasıl ki kv oğluna karışınca "koca adam olmuş, memeden kesilmemiş" diyoruz. bu da aynı mantık. kendi kararlarını veriyor diye saygı duyup geride kalmam gereken yaşa gelen evladıma neden sürekli bakım vermek durumunda kalıyorum?

Aile arasında yapılan her türlü mal mülk para pul hesap kitap işlerini anlamıyorum. Ne anne babaya ne de evlada borç verilmez, imkan varsa destek olunur(tabi kalpten öyle geliyorsa, o da zoraki olmaz). Ayrıca anne baba neye sahipse tüm çocukları aynı oranda aynı hakka sahiptir. Ölüm hak, miras helal demişler. Bir çocuk sıkıntı çekerken bu sana borç verildi geri öde demek, öbür çocuk sıkıntı çekmesin diye ev verip oturtmak. Ne bileyim.. Anne baba olmak da ayrı meziyet, herkes başaramıyor.. Haklısınız yani, işin maddi kısmı bir yana manevi olarak çok kırıcı en başta…

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…